Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 209

Tema: Porod kod kuce - ovaj put bez 'protiv' ;-)

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    e bas me zanima kako razmislja netko tko je rodio doma, i nije stigao na vrijeme u bolnicu nakon komplikacija....ipak se komplikacije razlikuju jedna od druge i razlicite su od slucaja do slucaja...i sta ja s onima gdje nisu stigle na vrijeme u bolnicu? kako biste se i vi osjecali da vam se tako nesto desi?
    ja sam rodila doma blizance, neplanirano neasistirano (muz mi je doduse bio asistent), uz relativno razvijenu eklampsiju.

plan je bio roditi sa babicama, ali malo smo se podracunali u brzini poroda, tako da su one bile kod nas, popili smo kavu i malo caskali i dogovorili se da se vrate malo kasnije, u medjuvremenu se stvar rijesila

viseplodna trudnoca je sama po sebi komplikacija sto se tice poroda kod uce, a simptomi eklampsije takodjer.
    elem, ca 10 sati nakon poroda debila sam eklampticki napad, i onesvijestila se u grcevima, te me odvezlo hitnom u bolnicu (ali samo zato sto sam ja bila u nesvjestii, inace me ne bi odvuklo, he he)

nekima se to sve moze ciniti neozbiljnim rjesenjem, ali neke stvari covjek radi prema osjecaju.

niposto ne zalim sto sam rodila kod kuce u tom slucaju, kad je voda pocela curit to jutro, nitko ziv me ne bi otjerao u bolnicu, porod je prosao glatko i brzo, a to sto se malo zakompliciralo, to bi se desilo i da sam bila u bolnici....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majoslava, dakle u svedskoj dolaze na porod kod kuce ako su u pitanju blizanci? kako je sa zatkom, znas li?

pitam jer je situacija sarolika, mislim da npr. u austriji blizance i zadak ipak salju u bolnicu.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sve zavisi o tome sto babica misli da je ok...

sluzbeno zdravstvo ima preporuke oko poroda kod kuce, ali te preporuke su interesantne samo ako zelis da ti se plati porod kod kuce od zdravstva, sto se i ne radi u cijeloj svedskoj, ja mislim da je jos uvijek samo sthlm koji nadoknadjuje troskove babica za porod kod kuce...

jedna od mojih babica koju sam imala s blizancima je imala i porode na zadak.

zakonski nema nikakvih ogranicnja za babice, koliko ja znam, ali znam da vecina babica preferira nekomplicirane trudnoce, a tako je i sa vecinom zena koje se odluce za porod kod kuce, ako ima nekakvih kontraindikacija, zene ne razmisljaju o porodu kod kuce.

inace su porodi kod kuce ovdje vrlo rijetki, na otprilike 100000 djece godisnje, koliko ih se rodi ovdje, mozda ih se od toga 100 rodi kod kuce. ovdje nema cak ni tzv kuca za porode, postojala je jedna ali se zatvorila prije par godina.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa kad imaju stvarno ljudske uvjete u bolnicama

prebacila sam postove na prirodni pristup t. i p., mislim da je vrijeme za jednu raspravu o porodu kod kuce BEZ PROTIVNIKA PORODA KOD KUCE

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    pa prebacila sam postove na prirodni pristup t. i p., mislim da je vrijeme za jednu raspravu o porodu kod kuce BEZ PROTIVNIKA PORODA KOD KUCE
    Slazem se! Jel moze i jedna rasprava o elektivnom carskom rezu bez medicinskih indikacija, također BEZ PROTIVNIKA istoga?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema ti takvog podforuma.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ne trazim podforum, dovoljna ce biti i tema na Porodima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Ne trazim podforum, dovoljna ce biti i tema na Porodima.
    Porodi nisu podforum podrske.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a hoćemo li imati o čemu raspravljati bez protivnika?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uopce ne sumnjam da se ima o cemu pricati

meni je recimo vrlo zanimljivo sto je majoslava rodila blizance doma, jer uglavnom citam kako se sluzbeno preporucuje 'rizicne' porode ipak prebaciti u bolnicu (govorim o sustavu, ne o nezavisnim primaljama koje nemaju sefove kojima odgovaraju).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni je recimo vrlo zanimljivo sto je majoslava rodila blizance doma, jer uglavnom citam kako se sluzbeno preporucuje 'rizicne' porode ipak prebaciti u bolnicu (govorim o sustavu, ne o nezavisnim primaljama koje nemaju sefove kojima odgovaraju).
    ali to je bilo u švedskoj, zar ne (inače majoslava - kapa dolje...)
    A mi možemo samo plakati za tim da se to i kod nas uvede. Gdje bih ja nabavila babicu da dođe do mene? Dakle trenutno se dvoumim između poroda na stolčiću, poroda na bolničkom parkiralištu, neasistiranog poroda i čekanja boljih vremena kad će mi babica moći doći doma.

Osnovno moj pitanje je - što bi mogli učiniti da požurimo ta bolja vremena? Ili možemo li išta učiniti?

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da pojasnim, podrska za porod kod kuce je minimalna, sto se tice moralne podrske, i ovdje se smatras cudakom ako zelis roditi negdje drugdje nego u bolnici, jer 'sto ako se nesto desi'...

dakle diskusija je otprilike ista kao i u hrvatskoj.

rodila sam prvo dijete kod kuce, i biti prvorotkinja je takodjer kontraindikacija za porod kod kuce, ali se nisam dala omesti.

sto se tice blizanaca, te trudnoce su vodjene i ovdje vrlo konzervativno, 50% carskih rezova, vecina zena na bolovanju od polovice trudnoce (to doduse izgleda vrijedi generalno za sve trudnoce u hrvatskoj).

jedan od detalja kad razmisljas o porodu kod kuce je da bi trebalo otici na razgovor s lijecnikom u najblizem rodiistu, gdje se razgovara o rizicima.
    ja sam luda isla na taj razgovor, i komad mi je rekao da vecina zena izgube uzasno puno krvi nakon poroda, i da me moje dvoje djece kod kuce trebaju....

s blizancima nisam u stvari znala da li cu ostati kod kuce sve dok voda nije krenula, tek sam tada osjetila nekakav mir u tijelu, i nazvala moju staru babicu koja mi je sredila babice koje ce doci u posjetu...

ne mislim da se meni treba skidat kapa za bilo sto, hocu reci da ako ti se nesvidja rukovodjenje poroda u bolnici, onda nadjes nacin da to izbjegnes ili ublazis... ostanes dugo doma, npr...
    vazno je da napravis onako kako osjecas, a koji puta od buke ne znas sto bi sve dok porod ne krene...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam Iana rodila kod kuće.
    Sad ne stignem pisati, ali to mi je bila jedna od NAJBOLJIH odluka u cijelom životu.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja bih sad ovo drugo taaaako rado rodila kod kuce i sve vise ozbiljno razmisljam o tome....ali ne smijem to nikome reci, jer bi svi mislili da su mi hormoni isparili mozak. *ah*
    tako da trenutno razmisljam da ostanem kod kuce sto duzeeeee (npr. dok se ne vidi glavica ) i onda tek krenuti u bolnicu, ali onda bi sama sebe prekinula u najvaznijem dijelu poroda....jednostavno nisam pametna.

...dajte koji pametni komentar!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    ja bih sad ovo drugo taaaako rado rodila kod kuce i sve vise ozbiljno razmisljam o tome....ali ne smijem to nikome reci, jer bi svi mislili da su mi hormoni isparili mozak. *ah*
    tako da trenutno razmisljam da ostanem kod kuce sto duzeeeee (npr. dok se ne vidi glavica ) i onda tek krenuti u bolnicu, ali onda bi sama sebe prekinula u najvaznijem dijelu poroda....jednostavno nisam pametna.

kad si vec tako daleko dogurala, jedva da ime te sile koja bi to prekinula, tijelo bi izgonila u setnji do automobila, do bolnice bi dijete vec rucalo, he he

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Ja sam Iana rodila kod kuće.
    Sad ne stignem pisati, ali to mi je bila jedna od NAJBOLJIH odluka u cijelom životu.
    asistirano ili neasistirano?
    ajd kad stigneš... ja čekam

kad si vec tako daleko dogurala, jedva da ime te sile koja bi to prekinula, tijelo bi izgonila u setnji do automobila, do bolnice bi dijete vec rucalo, he he
    mislim, ovo...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam napravila vrlo slično (došla otvorena 9 cm, rodila u niti sat vremena od dolaska), i iz vrlo sličnih razloga. Ali mi je poslije stvarno bilo prokleto žao što se tih sat vremena umjesto užasne gnjavaže prijevoza, pregleda, prijave itd. koji su me čekali u najosjetljivijim trenucima nisam jednostavno zaključala u kupaonicu i vikala svima da se tuširam

Mislim da je bolje odlučiti se za jednu od dvije opcije: ili stvarno ostati kod kuće (makar i takvim prljavim trikovima) ili otići u bolnicu nešto ranije od samoga kraja, dok si još relativno suvisla.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kako ne otići prerano, odnosno prekasno u bolnicu?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

sad tek kužim da sam OT, na topicu o kućnom porodu uvijek je prerano otići u rodilište...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Dakle trenutno se dvoumim između poroda na stolčiću, poroda na bolničkom parkiralištu, neasistiranog poroda i čekanja boljih vremena kad će mi babica moći doći doma.
    Čitaš mi misli... Kod mene je još opcija Graz.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja bih mogla roditi i u Becu - imam osiguranje i sve.....ali ta papirologija....i tko zna hocu li opet dobit prirodan porod. :/

argenta, i ja si mislim....ajoj, sad opet ne znam.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I ja, i ja!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to mi je bila jedna od NAJBOLJIH odluka u cijelom životu.
    i meni

jedino sto mi je druga, a ne treca beba u pitanju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vama koje bi htjele u bolnicu u pogodnom trenutku savjetujem da, dok ste jos suvisle, dodete pred ili okolo bolnice pa tamo provedete jos neko vrijeme u dobrom drustvu--dok ne dodete do point of no return , i onda pravac radaona.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    jedino sto mi je druga, a ne treca beba u pitanju.
    Pa neke se opamete brže od nas drugih

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

recite mi onako iskreno, dali sta se bojale kakvih komplikacija i kako ste se s tim nosile?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam se bojala jer sam isla radovito na preglede i sve je bilo ok. vec prije sam spominjala obiteljsku anamnezu i da je jedna baka rodila 8 djece po sumama i gorama a druga dvoje kod kuce.

da je na pregledima postojala i najmanja naznaka da bi nesto moglo poci po zlu, ne bi se nikad mogla odluciti za kucni--barem u ovakvim uvjetima kad se moras snalaziti za babicu od ko-zna-gdje i opceniti nedostatak podrske i logistike.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A kod nas je sreća ako se može blizance roditi u bolnici prirodno...da odmah automatski na carski ne pošalju A kakav tek porod kod kuće?! :/

Ja osobno, nakon prošlog (ujedno i prvog) poroda, stalno govorim da ću sljedeće roditi kod kuće. Na što se svi oko mene šokiraju
    Ali ja ozbiljno razmišljam da pomognem sama sebi i ne okusim više iskustvo umjetnog, vještačkog, medicinskog, kako god, poroda!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

taman sam procitala tekst na portalu "industrijski porodaj" (mislim da je tako) i taaako me taknuo, da sam mogla zaplakat. kao da opisuje moj porod i moje osjecaje .... ....sad opet znam, da je porod kod kuce ono sto bih zbilja voljela.
    neasistiran?ako mora biti...ako ne mogu naci babicu, sta drugo preostaje. a nemam novaca da "uvezem jednu iz vana".
    procitala sam i onaj tekst o neasistiranom porodu, isto sa portala - nisam znala da je porod kod kuce pravno gledajuci ipak moguc, tj. dozvoljen ako se sutradan nazove pedijatar da potvrdi rodenje djeteta. mislila sam da moras kad tad u bolnicu, ili ne? jel' netko zna trenutno stanje?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Ali mi je poslije stvarno bilo prokleto žao što se tih sat vremena umjesto užasne gnjavaže prijevoza, pregleda, prijave itd. koji su me čekali u najosjetljivijim trenucima nisam jednostavno zaključala u kupaonicu i vikala svima da se tuširam
    ova ti je dobra... meni bi mm i sveki razvaljivali vrata i zvali hitnu

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako i moj.
    bas mi je jucer ostrim glasom rekao da je on odlucno protiv poroda kod kuce bez strucne pomoci. rekao je da mozemo ostat doma do zadnjeg trenutka, ali beba ide "van" u ruke babice u bolnici, pa makar na parkiralistu ili hodniku bolnice.
    jadnicak se boji - predpostavljam - krvi i svakakvih drugih tekucina u kuci. jer ako je vec cijeli porod prosao kod kuce u redu, zasto bi sami izgon bio problematican....?!
    tako nekako ja razmisljam.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ova ti je dobra... meni bi mm i sveki razvaljivali vrata i zvali hitnu
    Nda... Sve je stvar trenutka. Jer ja sam trudove dobila kasno navečer i do ujutro nitko niš' nije znao. Da sam se tada zatvorila (prije nego su ustali u 7 -- a ja rodila oko 8.15) i tvrdila da se brijem, tuširam tralala, možda bi i prošlo Ovako su me vidjeli da pušem, potrpali u auto i drito bolnica.

Ma, dobro, ne mogu okriviti druge, ja sam i tako slabić koji nije napravio nikakvu logistiku za porod kod kuće nakon što sam shvatila da nemam podršku. Umjesto da poradim na njihovom stavu i uvjerenju, bilo mi je lakše prepustiti se i roditi "kao i sve druge". Danas bih drugačije postupila.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja sam baš paralelno pročitala klokloinu priču s poroda (u kojoj bi anamar mogla naći odgovor na svoje pitanje ) i tekst o "industrijskom porodu" (brrrhhh... nije mi skroz jasno ono o rezanju karlice ali pretpostavljam da je i opet bolje da mi ostane nejasno). Baš zgodno za komparaciju.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

recite mi onako iskreno, dali sta se bojale kakvih komplikacija i kako ste se s tim nosile?
    ne znam kaj bi ti rekla na ovo....
    meni je jasno sto sve moze otic u krivo, ali nisam racunala s time, racunala sam da kad nesto krene u krivo, onda ce se odlucit sto i kako...

situacije gdje se radi o sekundama za zivot i smrt su, po mojem misljenju, rijetke

jadnicak se boji - predpostavljam - krvi i svakakvih drugih tekucina u kuci
    ovo mi je zanimljivo, u stvari, cini mi se da je ovo jedna uobicajena pretpostavka, da porod znaci puno krvi , plodne vode, izmeta i ne znam cega sve ne...

izmet se obicno rijesi sam od sebe, trudovi su u stvari sami po sebi laksativni, i obicno se crijeva isprazne kao normalan reflex kako prord krene (sjetite se menstruacije, koliko od vad je pomalo zatvoreno prije menstruacije, i kad mega dodje, obicno pokrene i crijeva?!)

plodna voda, nema je u neogranicenim kolicinama, mozda koji decilitar uvrh glave, ali klako se rijesi s rucnikom ili nesto

krvi nesto sitno da, ali ako je porod prosao ok, i pusti se da se posteljica odijeli sama od sebe, bude jako malo krvi.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Po pitanju ovih izlučevina, čitala sam na nekom od stranjskih sajtova za porode kod kuće kako si je žena pravila neki "birthing pillow" ili tako nešto slično. Uglavnom, ako sam dobro skužila, uzmeš stare plahte i skrojiš veeeliku jastučnicu koju napuniš starim krpama, ručnicima, odjećom isl. isparanom na trake. Mogu se dodavati i stare novine, papiri itd. isto isparani, kao i vata. Na donji dio takvog jastuka može se zihericama prikvačiti neki čvrsti najlon, cerada isl. Nakon poroda, jastuk se baci. Nered minimalan.

Konkretno, ženu su trudovi uhvatili negdje vani, pa joj je muž otrčao do kuće, donio jastuk i sve su obavili pod stablom . Kaže da joj je bio jako koristan

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa ako je bila pod stablom, što će joj taj jastuk (ako je u kući još hajde...). Mogla je malo dohraniti biljku. I ne kužim kakav je to bilo ekspresni porod, uhvatilo je, muž samo stigao donijeti jastuk i pljus :shock: blago njoj

inače što se tiče krvi i izlučevina, i ja se baš pitam kako bi to bilo, nisam vidjela ali sam čula da je svašta pljuskalo dok sam ja bila na stolu. I muževi koji su prisustvovali porodima obično pričaju da je to strašno nešto.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne kužim te brzinske porode pod stablom, općenito vani u prirodi.

Za brzi porod ženi treba biti toplo i treba se osjećati sigurno i nepromatrano. Zato mi je to nepojmljivo.

Što se tiče straha, ja ga nisam uopće osjećala jer:

- rodila sam već dvoje djece, relativno brzo i bez ikakvih komplikacija
    - zdrava sam
    - trudnoća je bila savršena
    - beba je bila okrenuta glavicom
    - imala sam veliku želju i sigurnost u sebe + podršku obitelji

Smatram da je rizik stvarno bio minimalan.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za brzi porod ženi treba biti toplo i treba se osjećati sigurno i nepromatrano.
    ja bih onda doma rodila za 15 min.

damn. opet dolazim u iskušenje.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A što se tiče krvi, plodne vode i izlučevina...
    Definitivno treba pripremiti starih plahti, ručnika i najlon za krevet, ali nije to ništa prestrašno.
    Ne sviđa mi se ideja onog jastuka jer si onda stalno na tom mokrom i krvavom.

Moj muž je sve sam počistio i nije mu bio bed, čak je i posteljicu stavio u frizer.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

posteljicu u frizer???
    Za pregled kod doktora? Ili zašto?
    Jesi li ti to rodila skroz neasistirano?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

posteljicu u frizer???
    Posteljicu smo spremili jer u proljeće želimo kupiti jedno lijepo drvo i posaditi ga zajedno s njom u sjećanje na taj lijepi dan.

Nisam planirala roditi neasistirano, ali primalja je stigla iza izgona djeteta.
    Imala sam doulu, muž je bio u drugoj sobi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čovječe, ovo sa sađenjem drveta je skroz etno
    ja sam mislila da ste htjeli pokazati posteljicu nekom da provjeri je li cijela izašla.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja u porodima skoro uopste nisam krvarila, a i plodne vode nije bilo mnogo, narocito prvi put. Muz je oba puta bio prisutan, sve je gledao i on je bas komentarisao kako nigde sve one krvi o kojoj se prica.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ženi je to već bio, čini mi se, 4 porod, bila je u šetnji kad su je uhvatili trudovi i nije stigla do kuće. Valjda se osjećala sigurno, mislim da je morala biti negdje blizu kad je muž stigao otrčati do doma i natrag.

Mislim da je jastuk namijenjen za sam izgon, ne da na njemu stalno ležiš, ali nisam sigurna, morala bih malo prosurfati da opet nađem priču.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a gdje da nađem primalju koja bi mi došla doma?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

i još da... što ako bi došlo do nekih komplikacija.... i onda ja već rodim dijete...a recimo komadić posteljice ostane u meni a znam da to može dovesti do gadnih poteškoća i ozbiljnih problema.

kako u tom slučaju otići u bolnicu i reći
    "ja rodila doma, ali mi ostao komadić posteljice."
    mislim da bi me odmah prisilno hospitalizirali i uz to bih još u svim novinama završila ko zadnji kriminalac.

što učiniti u tom slučaju? otići privatnom ginekologu koji me neće osuđivati?...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

posteljicu u frizer???
    Posteljicu smo spremili jer u proljeće želimo kupiti jedno lijepo drvo i posaditi ga zajedno s njom u sjećanje na taj lijepi dan.

samo pripazite da je ne zaboravite tamo u frizeru do proljeca

Tako smo i mi krenuli, posadit cemo drvo na jesen pa na proljece pa na drugu jesen, pa koje cemo drvo izabrati, pa neko simbolicko, pa mozda ovo , mozda ono, pa opet prodje jesen i proljece...i tako 5 godina i 4 mjeseca
    Polozili je u zemlju na allotmentu tek ovaj vikend, nakon mnogih peripetija.

Ali dobra je strana bila ta sto ju je ona mogla lijepo prouciti i razgledati i zadovoljiti svoju znatizelju i interes za posteljice (sto ne bi da smo je odmah ukopali)

Za Ayana nam je trebala samo godina dana.

Sada imamo dvije mlade jabucice na allotmentu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sto je porod manje uznemiren, to je manja mogucnost komplikacija.
    Ja sam se bojala imati uza sebe nekoga tko se boji.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Sto je porod manje uznemiren, to je manja mogucnost komplikacija.
    Ja sam se bojala imati uza sebe nekoga tko se boji.
    da, to je meni jedan velik minus za kućni porod, mm bi bio izvan sebe. Najradije bih sve ukućane poslala na Tahiti u takvoj situaciji. Samo ne znam nikod dovoljno pribranog koga bih zvala da mi pravi društvo.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •