Rekla bih i da je to stvar komunikacije.... Ulovila sam i ja sebe da od muža očekujem da "gata" što ja želim i što meni treba. Nije išlo, bila sam ljuta i jadna, a onda sam naučila bolje - lijepo kažem što mi treba (bez cendranja i dizanja glasa) i to je to.
Ako me s druge strane muči što mm želi i treba, PITAM i opet sve pet. Ne inzistiram - nije svatko u svakom trenutku spreman to istresti na stol, ali opet.... ako ljudi ne razgovaraju, stvari s vremenom brzo ili polako krenu na lošije.
Puno toga se riješi ako i kada NAĐEMO vremena uspostaviti pokidane veze, ponovno počnemo razgovarati itd. Nemam kristalnu kuglu. Ne očekujem ni da je drugi imaju. Ako mi nešto treba - pokušavam to tražiti. Ako mi se čini da drugi (muž, djeca) nešto trebaju, pitam ih...
Eh, sad... Kad se moj stariji sin rodio, u prvim tjednima bila sam orijentirana 110% na njega pa nisam muža ni gledala. Kad mi je postalo preteško (noću ustajati itd.) zapitala sam se što nije u redu... Pa sam došla do zaključka da sam totalno zanemarila muža, a bogme i sebe i svoje potrebe - došli smo u situaciju da skoro uopće nismo razgovarali, bar ne kao prije braka. Od silne orijenitranosti na dijete, ja jednostavno muža nisam ni vidjela osim da mu kažem donesi-to-i-to, odnesi-smeće i sl. Ajoooooj! Uhvatih se za glavu (i on isto za svoju, jer očekivao je da "sve bude kao i prije"- oboje smo nekako napravili istu grešku i očekivali neke neizvedive stvari) ali kad smo konačno počeli ponovno razgovarati, brzo smo uspjeli to pokrpati.
A brzina oporavka i prilagodba na dijete je bolja ako su ljudi I PRIJE ROĐENJA DJETETA imali dobru komunikaciju i otvoren odnos. Ako to nije slučaj, zna biti teško... pa ipak, gdje je obostrane volje, obično se nađe i načina i na kraju sve to dobro završi. Ima i drugačijih slučajeva, ali nadam se tu ipak radi o manjini...