Dankec

Koliko god da si trenutno ljut i ogorcen, drago mi je da si se javio, i da imamo priliku popricati

Dojenje nije jednostavno (koliko god ono prirodno bilo), to je tehnika koja se treba savladati i od strane mame i od strane bebe. Kod vecine mama zrelo mlijeko pocne nadolaziti 3-4 dan poslije poroda (do tada je kolostrum u dojkama), nekima pocne cak 7 dana poslije, a u nekim extremnim situacijama je moguce i cak 14 dana poslije. Ocigledno vas slucaj je jedan od rijedjih kad zrelo mlijeko nije nadoslo 3-4 dan.

Mi ne dajemo svima iste savjete (mozda to tebi tako izgleda). Ali mi pokusavamo odrediti na osnovu nekih stvari (npr. pelena, generalnog izgleda bebe, itd.) da li je beba zaista gladna. To sto je beba nervozna na dojci ili place poslije podoja, ne znaci da je gladna. Glad bebe se definira na druge nacine. Beba moze plakati zbog 1001 razloga, a da to nije glad. Zato se povodimo drugim znakovima koji bi ukazivali na problem nedovoljnog dobivanja mlijeka.

Sto se vaseg slucaja tice, i tu bismo savjetovali u skladu s vasom situacijom. Pokusali bi uvidjeti putem tih drugih znakova da li je dijete zaista gladno, pokusali bi saznati da li je dijete u dobrom polozaju na dojci (ako nije, ono ne uspjeva doci do mlijeka kojeg ima), kao i puno drugih stvari. Ako zelis da vam pokusamo pomoci slobodno se javi, i mi cemo dati sve od sebe.

Mi (ovdje govorim o savjetnicama na SOS telefonu i curama u edukaciji) nikada ne zagovaramo "dojite, samo dojite, i sve ce biti ok", jer u nekim situacijama nece biti sve u redu ako se nastavi bez poboljsanja u dojenju - jer je recimo polozaj na dojci los, i beba ne dolazi do potrebnog mlijeka, i dijete je na putu dehidraciji ili dehidrirano. U nekim situacijama je dohrana (mozda privremeno) nuzno potrebna. I to nije smak svijeta. Najbitnije je da je dijete zivo i zdravo. A onda kad je dijete ok, i sve se vratilo u normalu, e onda mozemo razgovarati s mamom i pokusati ukloniti taj uzrok problema u dojenju i mozda (ako mama zeli) krenuti s relaktacijom (povatku iskljucivom dojenju).

Dakle mi radimo procjenu svake situacije na osnovu puno parametara i na osnovu toga dajemo savjet mami. Ovaj savjet koji smo (sam) dala mami od Vite, ne znaci nuzno da bi bio i vama od pomoci i da bi se i vama svi problemi rijesili ako bise samo nastavili nuditi dojku. Kod vas je zasigurno sasvim druga stvar u pitanju. No sto je tocno u pitanju, mozemo pokusati saznati tek nakon poduzeg razgovora (dopisivanja).

Nemojte se ljutiti. Najbitnije je da je vase dijete zdravo i dobro napreduje. Dobro radite sto bocicu nudite tek nakon dojenja, i koliko god je moguce, nudite doku sto cesce (jer to potice stvaranje mlijeka). Ako zelite pokusati saznati uzroke vasih problema, slobodno pisite, pa cemo zajednicki pokusati naci rijesenje. I svakako se probajte opustiti, jer dijete uvelike osjeti nervozu oko sebe i samo postaje nervozno - sto uvelike moze utjecati i na dojenje.

Sretno