Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Hrvatska ima jedan od najgorih zdravstvenih sustava u Europi

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Hrvatska ima jedan od najgorih zdravstvenih sustava u Europi

http://www.vecernji.hr/newsroom/news...94596/index.do

Hrvatska ima jedan od najgorih sustava zdravstvene skrbi u Europi, pokazao je u Bruxellesu upravo objavljeni Europski indeks potrošača zdravlja (EHCI) za 2008. godinu. Obuhvaćena je 31 zemlja – sve članice Europske unije, kandidatske zemlje Hrvatska i Makedonija, te Norveška i Švicarska – u kojima se motrilo 34 pokazatelja smještena u šest kategorija. Hrvatska je sa 464 od najviše mogućih 1000 bodova zauzela zauzela 29. mjesto, ispred Makedonije (463) i najgore Litve (449).
    Ispred nas su i Bugarska (486) i Rumunjska (488), a na vrhu je popisa, s najboljim zdravstvenim sustavom, Nizozemska (839), a slijede je Danska (820) i lanjski pobjednik Austrija (784).

U kategoriji "Ishodi" Hrvatska je polovično ocijenjena za smrtnost dojenčadi.

zanimljivo mi je ovo citati jer se, medju ostalim, u raspravama o prirodnom porodu i porodu kod kuce cesto navodi kako nizozemska ima losiji zdravstveni sustav i vecu smrtnost dojencadi nego mi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, nazalost, zdravstvo nam je u komi. Ali sto se voli kititi nezasluzenim perjem (npr. SD Bolnica pijatelj djece)

I sada opet participacije - kao da ne izdvajamo dosta od plaće. Zelja mi je da se ukine obavezno zdrv. osiguranje, i da sam biras kome ces placati i za kakvu uslugu.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nas ne smatraju ni kandidatima
    Zato se nemojte puno sekirat, a svakako radite na poboljšanju svega.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rekla bih da je problem, najvise, u odgovornima koji novac pokraden od poreznih obveznika (eto, po obicaju se lijepo izrazavam...) trpaju kako im se svidja, i gdje im se svidja. Sistem je, kao ideja, daleko bolji od onoga u nekim drugim zemljama. Problem je u vladajucoj strukturi i, naravno, novcu.

Nije da sam osobno (ikad bila) osigurana u nekoj drugoj zemlji, ali buduci muz jest i kad vidim kako je kod njih u bajnoj Americi, odmah bih im poklonila nas sistem osiguranja. A i oni sami bi ga uzeli, samo da mogu. (Osim, naravno, dijela gdje nema dovoljno novca.)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

koliko se u hr otprilike izdvaja iz plaće za zdravstveno osiguranje ?!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

15%?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sjećam se da je nedavno bio neki dokumentarac o Japanu, oni spram nas imaju stvarno očajan zdravstveni sustav, užasno je skupo, liste čekanja su ogromne.... Stvarno nesvakidašnje za jedan savršeno pedantni Japan

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Poslodavac placa 15% iznosa od brutto place. Dakle, ako je brutto placa 10000 kn, poslodavac treba uplatiti 1500 na ime obveznog zdravstvenog osiguranja. Tih 1500 ne ulazi u onih 10000, ako me kuzite, to je odvojen novac koji se placa na placu. Nemoguce je da to udje u brutto placu, onda bi iznosi bili drugaciji. (Teoretski, da je brutto placa 11500, poslodavac bi bio duzan uplatiti 1750.)

Inace, novca nema dovoljno iz vise razloga. Jedan od razloga je svakako cinjenica da se njime lose gospodari. Medjutim, treba reci i da postoji puno vise stvarno bolesnih ljudi koji uz danasnje sve skuplje i sofisticiranije terapije zive sve dulje, a slicno je i s dijagnostikom - sve je skuplja, cesce je obolijevanje od nekih kronicnih bolesti zbog nacina zivota, i last but not least, iz nekog razloga ljudi jos uvijek uzimaju lazna bolovanja i ne kuze da na taj nacin u stvari uzimaju od sebe samih.

Ne radim u zdravstvu, govorim iz pozicije pacijenta, mozda sam potpuno u krivu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al zvučiš ko ministar

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Iz osobnog iskustva mogu reći da naš zdravstveni sustav nije tako loš. Nitko neće ostati bez medicinske pomoći ako je zatraži, pa čak i ako je ne može platiti. Dijete mi je išlo na operaciju, nikakve zamjerke nemam, samo pohvale. Ne mora se nitko brinuti hoće li moći djetetu platiti usluge npr. zubara. Čini mi se da počesto šteka sustav hitne pomoći, a i u rodilištima su potrebne promjene. S obzirom kakvo nam je ekonomsko stanje, mislim da nam je sustav zdravstvene zaštite dobar.
    Jeste primijetili da se glavne zamjerke ovog istraživanja odnose na kompjuterizaciju usluga? Po meni, to je manje bitno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    Poslodavac placa 15% iznosa od brutto place. Dakle, ako je brutto placa 10000 kn, poslodavac treba uplatiti 1500 na ime obveznog zdravstvenog osiguranja. Tih 1500 ne ulazi u onih 10000, ako me kuzite, to je odvojen novac koji se placa na placu. Nemoguce je da to udje u brutto placu, onda bi iznosi bili drugaciji. (Teoretski, da je brutto placa 11500, poslodavac bi bio duzan uplatiti 1750.)
    Poslodavac kad odlucuje o placi, jako dobro zna koliko mu je trosak zaposlenog. I zato to zdravstveno ne placa poslodavac (iako on uplacuje), nego ipak zaposlenik, jer mu je poslodavac kalkulirao i dao manju placu, jer je uracunao taj trosak na bruto.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    al zvučiš ko ministar
    Ne, ne zvucim kao ministar. I meni nije smijesno - mjesecno placam barem jos 700 -800 kn (pored obaveznog - kojeg doduse ne placam ja nego onaj koji me zaposljava, te dopunskog i privatnog osiguranja) da bih uopce prezivjela i da ne bih morala ici na bolovanje. :/ Uopce nije smijesno, vjeruj mi.

Deaedi, govorim o matematici. 15% na od 10000 nije isto sto i 15% na 11500. A poslodavci o kojima pricas rade jos svasta - prijavljuju ljude na nize place (na ruke im daju vise) upravo zato da bi manje placali drzavi, ne samo na ime zdravstvenog osiguranja. I siva ekonomija je jedan od faktora koji utjecu na cinjenicu da u zdravstvu nema dovoljno novaca. A opet, bolje siva nego crna, rekli bi neki (poslodavci ). I sve tako.

S druge strane, moja brutto placa dobivena je kao umnozak osnovice s koeficijentom, plus dodatak na staz. Bila bi ista bez obzira na to koliki postotak na brutto placu ide zdravstvenom. Tako da ocito nije isto tko je poslodavac.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko ja znam brutto je ukupno novaca koliko čovjek zaradi, a uključuje i sve odbitke (zdravstveno, mirovinsko, porez). Novac koji sjeda u banci je neto tj. ono što se dobije kad se plate osnovne daće. To dobro znaju svi koji zarađuju honorarno pa moraju prijaviti porez za prethodnu godinu.
    Ja sam isto za to da svatko bira sam osnovno zdravstveno osiguranje. Ovako se stječe dojam da je zdravstveno osiguranje besplatno ili da ga plaća poslodavac. Loše je i to što kod nas nije praksa da se kod zapošljavanja ugovara brutto plaća. Na kraju ispada da se zaposlenicima nešto poklanja.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Iz osobnog iskustva mogu reći da naš zdravstveni sustav nije tako loš. Nitko neće ostati bez medicinske pomoći ako je zatraži, pa čak i ako je ne može platiti. Dijete mi je išlo na operaciju, nikakve zamjerke nemam, samo pohvale. Ne mora se nitko brinuti hoće li moći djetetu platiti usluge npr. zubara. Čini mi se da počesto šteka sustav hitne pomoći, a i u rodilištima su potrebne promjene. S obzirom kakvo nam je ekonomsko stanje, mislim da nam je sustav zdravstvene zaštite dobar.
    Jeste primijetili da se glavne zamjerke ovog istraživanja odnose na kompjuterizaciju usluga? Po meni, to je manje bitno.
    Slažem se. Prijateljica mi je bila na skijanju u Austriji i slomila je nogu a u bolnici su joj samo slikali nogu i stavili longetu i poslali je takvu u Hrvatsku i ovo joj naplatili 400 eura (njena krivnja je što je nije uplatila osiguranje) ali kad ovdje turist slomi nogu, ne samo da ju slikaju već ga kompletno obrade i ako treba operiraju za stvarno smiješne novce.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

doprinosi se plaćaju i iz plaće i na plaću. dakle, ako je bruto iznos plaće npr. 8000kn, onda iz tih 8000 kn zaposlenik izdvaja za doprinose, a na tih 8000 kn poslodavac plaća još doprinose.

http://www.imamnovac.com/Obracun-place/3.aspx

a plaća bi se uvijek morala ugovarati bruto - mislim da je to i po zakonu o radu. jer, u suprotnom slučaju, onda sve olakšice koje država donese, u vidu osobnog odbitka i sl. dobija poslodavac, a ne zaposlenik.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Koliko ja znam brutto je ukupno novaca koliko čovjek zaradi, a uključuje i sve odbitke (zdravstveno, mirovinsko, porez). Novac koji sjeda u banci je neto tj. ono što se dobije kad se plate osnovne daće. To dobro znaju svi koji zarađuju honorarno pa moraju prijaviti porez za prethodnu godinu.
    Ja sam isto za to da svatko bira sam osnovno zdravstveno osiguranje. Ovako se stječe dojam da je zdravstveno osiguranje besplatno ili da ga plaća poslodavac. Loše je i to što kod nas nije praksa da se kod zapošljavanja ugovara brutto plaća. Na kraju ispada da se zaposlenicima nešto poklanja.
    zdravstveno ne ulazi u bruto, to plaća poslodavac (barem prema sadašnjem zakonu)

vidi ovdje, sve je objašnjeno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

juroslave - isti link, samo je tvoj uspio

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zato si ti bila malo brža

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E da, ja sam to pokusala objasniti, ali dozivjeh debakl.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa to sto hrvatska ima skoro pa nacionalno zdravstveno osiguranje (ako imas posao, kako je s nezaposlenima, studentima, nemam pojma) nije bas za bacit.
    privatno osiguranje donosi dobrobit samo malom postotku stanovnistva, a nema sigurne i drzave blagostanja gdje nije blagostanje ostvareno na sirokom frontu.

ono sto mi se cini gdje hrvatska tone je naravno korupcija, tko ziv zna kako se taj novac koji se izdvaja rasporedjuje.
    trebalo bi puno vise raditi na odnosi prema pacijentima koji je precesto vrlo ponizavajuci, kao i prebacivanja vise odgovornosti na jeftinije osoblje (koje doduse iziskuje potrebu promjene obrazovanja vjerojatno), i poboljsavanje uvjeta naroda opcenito.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

daaa, imamo i mi jedan od najgorih obrazovnih sustava u svijetu, kažu iste te statistike, ali naši školarci i studenti redovito na natjecanjima kick ass ovima iz najboljih školskih sustava na svijetu. Poanta, uopće ne vjerujem tim glupim bodovanjima, na koji oni to način uopće rade? Znam jednu ženu koja je iz Bugarske i tamo su joj operirali bebu. Tako su sfušali da su nastali problemi i morala je u Hrvatskoj ići u bolnicu. Naši doktori gledali su u čudu - ne mogu to ispraviti vele joj. A najbolja stvar u svemu tome - malome uopće nije trebala operacija. :shock:

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zdravstveno ne ulazi u bruto, to plaća poslodavac (barem prema sadašnjem zakonu)
    To stoji, ali poslodavac ga placa na osnovi bruto place radnika. I zato ga manje placa, jer mora platiti i zdravstveno dodje na isto.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    daaa, imamo i mi jedan od najgorih obrazovnih sustava u svijetu, kažu iste te statistike, ali naši školarci i studenti redovito na natjecanjima kick ass ovima iz najboljih školskih sustava na svijetu. Poanta, uopće ne vjerujem tim glupim bodovanjima, na koji oni to način uopće rade? Znam jednu ženu koja je iz Bugarske i tamo su joj operirali bebu. Tako su sfušali da su nastali problemi i morala je u Hrvatskoj ići u bolnicu. Naši doktori gledali su u čudu - ne mogu to ispraviti vele joj. A najbolja stvar u svemu tome - malome uopće nije trebala operacija. :shock:
    kvaliteta obrazovanja ne temelji se iskljucivo na rezultatima sa natjecanja , nego puno ostalih faktura ulazi, opterecenje djece, slobode pojedinaca, dostupnost skoli, nacin ophodjenja, kao se nastava formira, itd...
    koliko vidim po danasnjim skolarcima, nije se puno promijenilo od doba kad sam ja isla u skolu, puno bubanja napamet, premalo prakticnog, ucitelj bog i batina, hrpa knjiga sto se nosaju naprijed nazad, hrpa zadaca...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    Citiraj elin prvotno napisa
    kvaliteta obrazovanja ne temelji se iskljucivo na rezultatima sa natjecanja , nego puno ostalih faktura ulazi, opterecenje djece, slobode pojedinaca, dostupnost skoli, nacin ophodjenja, kao se nastava formira, itd...
    točno to, zato i kažem. A meni je mjerilo nečijeg obrazovanja negovo/njezino znanje, a ne da li je ofarbana učionica i da li ima nove klupe, dijapozitive i ne znam kaj sve ne. Što se tiče primjenjivosti znanja i tu šišamo sve u Europi i svijetu. Malo ljudi ovo zna, ali postoji Međunarodno natjecanje Pravnih Fakulteta u Beču, na kojem sudjeluje 64 fakutleta, uključujući i Harvard Law School, i na tom najecanju Pravni fakultet u Zagrebu uglavnom završava na 8 mjestu.A radi se o čistoj primjeni znanja - dobiješ predmet i argumentiraš ga pred vijećem. A na kojem su mjestu naši faxevi po ovom stupidnom, i po meni krajnje nepravednom bodovanju (budući da siromašne zemlje po tom i takvom bodovanju nemaju nikakve šanse)? Mislim negdje među zadnjima. Osobno kada bih birala školu kao i kada bih birala liječnika, rađe izaberem onu/onog tko će mi djetetu dati dobro znanje/tko će mi dijete izliječiti. Malo mi je važno pri tome kako neka soba izgleda, važna je volja i osoblje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •