Jeste li za?
(s obzirom da ce (sve znamo) HDZ sutra odbiti prijedlog zakona od SDP-a te pri tom gurati onaj rigorozni talijanski zakon.
(sve ostalo mozete procitati tamo na drugom topicu)....
Jeste li za?
(s obzirom da ce (sve znamo) HDZ sutra odbiti prijedlog zakona od SDP-a te pri tom gurati onaj rigorozni talijanski zakon.
(sve ostalo mozete procitati tamo na drugom topicu)....
Ovaj topic: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=69732
martina, ne znam znas li da je zakonom zabranjeno prosvjedovat tamo?
možemo i na Trgu Bana Jelačića, ako treba, ili u Maksimiru, gdje god, bitno da prosvjedujemo, ja sam ZA ...![]()
I ja jer sjedenjem doma nećemo napraviti ništa .
Evo zakona o mirnom prosvjedu
http://www.mup.hr/143.aspx
ne mogu doć (malo sam daleko) ali šaljem vam![]()
Maksimir smo jednom već koristili, mislim da je predaleko za skretanje pažnje!
Centar grada!!!
Ja sam ZA...treba vidjeti samo koliko ce nas biti da ne ispadnemo smijesne....hajde zene, ako ste za, da javite koja bi isla pa ako nas ima dosta da zaista kazemo DOSTA.
I treba najaviti prosvjed da nas jos ne pohapse![]()
Ja sam isto za i MM "također".
djelujte
ne cekajte da se organizirate za prosvjed
saljite pojedinacno mjelove na klub zastupnika stranke M. Petir
njoj osobno
mejlove na vladu
mejlove i pisma svima
svaka posebno, u svoje vlastito ime i ime svog djeteta
ne treba vam nikakva udruga da salje umjesto vas
pokazite im da vas ima puno i da ste jako ljuti
i u mejlove stavite svoje potpise sa foruma
Ne kuzim bas.. zbog cega potpis s foruma?štrigica prvotno napisa
većina forumašica s potpomognute u potpisu imaju dug i mukotrpan put kojeg su prošli do sada...
BETA - do sada poslala Otvoreno pismo na informativne programe: HRT, RTL, NOVA, Radio Sljeme.....
Vidjet cemo gdje ce biti odjeka... Ah... :/
Cure, evo vam nekih mailova (na koje cemo i mi slati):
tikica69 prvotno napisa
Zvala sam ujutro Sabor, od prvog citanja do drugog citanja moze proci 6mj. (SDP-ovog prijedloga zakona), u tom roku oni mogu izmjeniti ili ne svoj prijedlog zakona te objaviti drugo citanje, ukoliko to ne naprave smatrat ce se da odustaju od tog prijedloga.
Ja sam apsolutno za okupljanje samo to treba dobro promisliti i organizirati.Netko iz udruga bi trebao sazeti sta je smisao MPO-a, situaciju u kojoj se nalazimo, pa nesto tipa istina i predrasude i za kakav zakon se zalazemo.Trebalo bi i staviti obavijesti o prosvjedu po MPO odjelima tako da nas bude sto vise, vjerujem da su mnogi za ali nisu na forumu.Mislim da moramo pokazati da smo zivi a iskreno se nadam da gore od ovoga ne moze biti.Dobro bi dosla i pomoc nekog lijecnika ali ne znam koji od njih ima vremena i volje da se malo posveti tome.
Evo, na BETI: http://www.beta.hr/index.php?option=...d=89&Itemid=57
Ja sam posla e-mail središnjicici HSS- u obliku protestnog pisma i apela...
Dolazim na prosvijed, ako se organizira...
Ja sam još sinoć poslala mailove svuda![]()
novinari se inače uvijek skupljaju kod kamenitih vrata. dovoljno blizu markovom trgu, a da je opet u legalnom prostoru. to samo kao hint. ili na trgu onda.
mama courage prvotno napisa
Joj, kako je ovo dobra ideja!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na kamenitim vratima!!!!
Onda, hocemo curke? Iduci tjedan? Petak?
Do tada imamo dosta vremena razmisliti tocno o svemu...
ja ću potpisati MukicuMukica prvotno napisa
i doći ću na prosvjed
radni dan za prosvjed mogu si priuštiti oni koji ne moraju biti na radnom mjestu...
ja predlažem subotu prije podne....špica je, grad će bit krcat!
I ja sam za neradni dan.
Totalno sam apoliticna ali ko ove stavi da vladaju....![]()
A kako artikulirati zahtjeve na prosvjedu?
Ako se prosvjeduje, to mora biti u točno određenu svrhu.
Što tražimo?
MPO zakon iz 2004?
Drugačiji odnos prema MPO?
Zakon po prijedlogu SDP-a?
Bilo kakav zakon?
Drugačiji odnos prema djeci/roditeljima začetim u mpo postupku?
Najjednostavnije je izaći na ulicu, no to treba imati svoj cilj, inače uzaludan trud...
i ja mislim da će biti puno bolji odaziv neradnim danommarči prvotno napisa
samo da se ne desi da se tamo pojavi 5 ljudi :/
Da smo bliže došli bi i mi a ovak vas mogu samo podržati.Sretno!
Ako će biti slijedeća subota ja bi mogla doći na prosvjed iz Bj sa svojim djetetom koji je začet prirodno da izrazim podršku. I mi sada na drugom radimo nekoliko mjeseci i ne znam da li ćemo trebati pomoć ili ne.
Ni mene ne zanima politika, ali ovo je sad stvarno pretjerivanje.
I ja sam za vikend. Možda uspijem organizirati spontani izletić do Zagreba.![]()
Ja ovo ne bi. Jer ako se u ovoj sad klimi donese (bilo kakav) zakon, bit će puno lošiji od postojećeg, bojim se. :/Gost1 prvotno napisa
Naravno da ne bilo kakav zakon!fritulica1 prvotno napisa
Ja sam stavila link na nase pismo ali budem opet: http://www.beta.hr/index.php?option=...d=89&Itemid=57
Fritulice, mozemo zajedno do Zagreba...![]()
Ok, onda SUBOTA!
E sad to treba prijaviti kao miran prosvjed, tam gdje je Kate napisala:
kbegicsi prvotno napisa
Šaljem PP.Martina123 prvotno napisa
![]()
Odlicno...ako je iduca subota u pitanju, ja sam tamo :D
Nisam stigla isproučit niti ovaj post cijeli, niti Betine odgovore koji su onako, po meni OK en generel, ali su premalo specifične - one reakcije.Gost 1 prvotno napisa
Ovo "drugačiji odnos prema MPO i prema djeci i roditeljima itd." svakako, to bi se sve složile, ali koji zakon, to ja stvarno ne znam, a vjerujem da je valjda 5% forumaša pročitalo jedan i drugi - ovaj SDP i onaj iz 2004.-te. To nam vi, Roda i Beta, recite - kakav zakon, ali tu bi se vjerojatno Roda i Beta podijelile - Roda taj 2004., Beta taj SDP-ov? Mislim da bi bilo najoportunije kad bi se udruge usuglasile i rekle što. Sigurno niti jedna forumašica ili forumaš neće poduprijet bilo kakav zakon. Dobrim dijelom su to i priče koje samo oni koji sudjeluju mogu u potpunosti kužit. Koji put je moj dojam da bi se trebalo napravit kompromis da neke super stvari (oplodnja za single ljude, donacija zametaka i sl.) ispadnu, a upadnu ove koje se tiču većine - 6 postupaka, do 43-će.... Ali vjerojatno je i taj prvi zakon pregovaračka pozicija pa kreće naširoko, da bi se onda našli negdje u sredini. Pls nemojte se ljutit, nemam kad pisat diplomatski, htjela bih neki boljitak, a ne status quo, ali nisam pametna što i kako. Na prosvjed bih sigurno došla, ali s nekim ciljem, ne samo s "tražimo bolji tretman" tj. mislim da bi većina ljudi tako, nisam sigurna da ćemo niti biti u ZG-u u tu subotu.
A kao građanin pojedinac sam iskomentirala Petir na blogu i napravit ću što je i Maxime napravila i Mukica predložila - nevrijeđalačko pismo svima, potpisano imenom i prezimenom - ne znam više jel' to na ovome topicu ili na topicu Sabor.
Pa o tome govorim: nemamo artikuliran zahtjev!
Državni tajnik dr. Golem u saborskoj raspravi najavio je da Vlada priprema prijedlog zakona.
Tražit ćemo taj prijedlog zakona na uvid (jer to je prijedlog namijenjen izglasavanju kao prijedlog najrelevantnijeg predlagatelja), vidjeti što nije u redu i onda prosvjedovati.
Mislim da je to pravi tajming.
U ovom trenutku ne možemo jasno artikulirati cilj prosvjeda
I ja se bojim da će nas brzo ušutkati jer kao i oni pripremaju prijedlog zakona ali pitanje je kada ce on ugledati svjetlo dana.U svakom slucaju mislim da moramo izvrsiti pritiske na sve strane a Roda i Beta neka iskoriste vrijeme da se dobro pripreme i usklade stavove do donosenja prijedloga zakona od strane vlade koji ce sigurno biti konzervativniji od ovog i za nas sve neprihvatljiv.Osim toga, zasto se ne boriti za poboljsanje uvjeta rada u bolnicama, za smanjenje lista cekanja i da se MPO centrima odobri veci broj postupaka.Glavna sestra u Petrovoj mi je prije mjesec dana rekla pisite ministru, borite se, jer mi smo tu da vam pomognemo a ruke su nam svezane.Ali ako se odluci da idemo u prosvjed,MM i ja dolazimo s potporom nasih bliznjih koji sve ovo prolaze s nama.
potpisujem inu i Gost1 jer bez artikuliranih zahtjeva nema svrhe nikakav prosvjed, a nemojte mi reći da se treba prosvjedovati jer Petirka priča svašta a HDZov Sabor nije prihvatio SDPov prijedlog zakona!
još nismo vidjeli HDZov prijedlog, i dok ga ne vidimo ne možemo reći da ne valja i da će biti katastrofalan. dok god nema novog zakona treba poraditi na poboljšanjima MPO uvjeta, kao što je rekla i taca70.
Cure ste procitale otvoreno pismo od BETE?
Pa ne prosvjedujemo zbog gde. Petir....!!!!!!!!![]()
Nadalje, nesto se desava sa serverom od BETE.... Tako da na zalost nasa web stranica trenutno nije u funkciji. :/![]()
Evo pisma:
Poštovani,
Ponukani jednoglasnim odbijanjem SDP-ovog prijedloga zakona o MPO od strane HDZ-a koji očigledno nema sluha prema osobama s problemom neplodnosti kojih je u Hrvatskoj oko 17%,, mi kao Udruga osoba s problemom neplodnosti, prilažemo prosvjednu notu.
Smatramo da novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji država treba podržati, te osloboditi od dodatnih restrikcija koje trenutna Vlada podržava, nalazeći uzor u restriktivnom talijanskom zakonu.
S obzirom da se HDZ prezentira kao stranka koja čini sve za boljitak naše države te tako među inim želi pomoći parovima koji se bore za ostvarenje svojih obitelji, mi kao udruga koja predstavlja osobe s problemom neplodnosti, apeliramo na trenutnu Vladu koja očito samo deklarativno podržava pronatalitetnu politiku.
Smatramo da svojim konzervativnim ponašanjem kršite dostojanstvo neplodnih parova i dostojanstvo osobe kojoj je potrebna medicinska pomoć.
Pozivamo trenutnu Vladu da razmisli što sa svojim postupcima čini natalitetu RH te također inzistiramo na kreiranju radne grupe u kojoj bi članovi bili specijalisti za humanu reprodukciju, članovi HZZO-oa, članovi udruga te predstavnici iz ministarstva, tek tada Vlada može izglasati zakon koji uisitnu predstavlja mnogobrojne parove s problemom ostvarivanja obitelji u Hrvatskoj.
Nadamo se da ćete uvažiti našu prosvjednu notu, prilikom predlaganja navedenog zakona te shvatiti što činite natalitetu svojoj zemlji.
S poštovanjem,
Udruga BETA
Zakon od 2004. je izvrstan i da ne zivimo u ovoj zemlji u kojoj zivimo, apsolutno bi podrzavala (ja osobno) taj zakon, medutim zivimo u VRLO konzervativnoj zemlji, kao sto vidite i ovaj SDP-ov zakon je za trenutnu Vladu preliberalan ali ga mi kao udruga BETA (i ja osobno) podrzavamo.
To je na jedan nacin kompromisno rjesenje.
Medutim, zakon od 1978. nikako vise ne moze egzistirati, upravo zato jer otvara "crno trziste" te mogucnost "opcija" inih koji se bave MPO problematikom.
xTražit ćemo taj prijedlog zakona na uvid (jer to je prijedlog namijenjen izglasavanju kao prijedlog najrelevantnijeg predlagatelja), vidjeti što nije u redu i onda prosvjedovati.
Mislim da je to pravi tajming.
Ali tog prijedloga jos nema, i tko zna koliko ga jos nece biti... Ne razumijem zasto stalno sve odgadamo?... I cekamo da si oni naprave tocno onako kako njima pase?....