martina123 prvotno napisa
PIŠEM U CAPS LOCKU JER NE ZNAM DRUGAČIJE MULTIPLE-KVOTAT.
Promijenimo se nabolje – dajte nam da rađamo - i ja želim obitelj
Neplodnost u našoj zemlji još nije proglašena bolešću iako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila neplodnost bolešću još 1997. godine.
Da je neplodnost proglašena bolešću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bi sve lijekove koji se koriste u svrhu medicinski potpomognute oplodnje morao uvrstiti na listu osnovnih lijekova u Republici Hrvatskoj. Ovako, parovi koji se bore s neplodnošću nakon trećeg postupka ili nakon navršene 38. godine žene sami financiraju lijekove koji po postupku mogu iznositi i do vrtoglavih 15.000 kn po jednom postupku.
Zbog navedenih činjenica zahtijevamo izmjenu postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji datira još iz davne 1978. godine i koji je donešen još za vrijeme bivše Jugoslavije.
To je sramota za našu prekrasnu zemlju!!!
Molimo svoju zemlju da:
1. osnuje radnu skupinu koja će odlučivati o tome koji je primjer zakona najbolji (stručni dio: liječnici, predstavnici udruga i pacijenata te predstavnici HZZO-a, predstavnici Ministarstva zdravstva te predstavnici Sabora);
2. ne dopusti miješanje Rimokatoličke crkve u donošenje zakona i teologiju u Nacionalnom povjerenstvu jer ista nije u našoj državi dio tijela vlasti!;
3. omogući neplodnim parovima 6 postupaka medicinski potpomogute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje;
4. odobri zamrzavanje embrija kako bi se ženama umanjili bolni postupci aspiracije (JA BIH MAKLA OVO "KAKO BI SE ŽENAMA UMANJILI BOLNI POSTUPCI ASPIRACIJE" JER SE TU NE RADI, KAKO JE BIVŠI MINISTAR REKAO POKUŠAVAJUĆI PROGURAT TALIJANSKI MODEL, O "KOMOCIJI" ZA ŽENU I LIJEČNIKA (ZNATE ONO PRIMITIVNO - BOLI, BOLI, I TREBA DA BOLI), NEGO BIH NAPISALA "KAKO BI PAR IMAO BAREM 30%-TNE ŠANSE PO POSTUPKU DA DOĐE DO ŽELJENOG DJETETA". MISLIM DA NIJE POANTA BOLNOST ASPIRACIJE, NEGO KOLIKO JE TO TAKO MALO USPJEŠNO - VALJDA NEKIH 8-13% POSTO), A DIŽE TROŠKOVE ZA SVE - ZA ZDRAVSTVO (MANIPULACIJA U LABORATORIJIMA), ZA PAR ITD., OPTEREĆENJE JE SUSTAVA. NE ZNAM - NEK' NEKO PREDLOŽI EV. BOLJU FORMULACIJU. OPĆENITO, MISLIM DA UVIJEK TREBA ISTICATI DA SE NE RADI (SAMO) O "NEPLODNIM ŽENAMA", ŽENE PATE, ŽENE SU OČAJNE ITD. - NE PATE SAMO ŽENE, TU SU U IGRI UVIJEK DVOJE;
5. povisi dob žene koja se trenutno tretira kao reproduktivna dob za financiranje medicinski potpomognute oplodnje i to na 43 godine života jer žene zbog školovanja i kasnijeg zapošljavanja sve kasnije rađaju;
6. pokrene osnivanje grupe za psihološku pomoć neplodnim parovima;
7. osigura humaniji odnos prema djeci rođenoj medicinski potpomognutom oplodnjom, bez markiranja u zdravstvene kartone te bez raznih predrasuda potaknutih medicinski nepotkrijepljenim dokazima;
8. osigura humanije zdravstvene uvjete za postupke medicinski potpomognute oplodnje u našim klinikama i veće poštovanje prema liječnicima koji iste postupke zbog medicinskog i ljudskog kodeksa rade s ljubavlju prema svojoj struci.
HrvatskA (MISLIM DA JE OVO VOKATIV), ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da je ravnopravna svim ostalim članicama EU te da prvenstveno razmišlja o svojoj pronatalitetnoj politici i o osobama suočenim sa problemom neplodnosti!
Odbacimo talijanski model zakona zbog rigoroznosti i miješanja Crkve u isti!
Želimo u Europu, ne želimo se vraćati u srednji vijek!!!
Poslušajte naše priče, naše borbe, naše poraze, uspjehe, nadanja, suze, smijeh!
Pomozite nam da postanemo roditelji!