Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: tatino prezime i prelazak državne granice

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno tatino prezime i prelazak državne granice

ha, kakav naslov! ako tema negdje postoji, molim da me se prebaci, nisam našla u pretražniku.
    dakle bebe i ja ćemo za Božić u Njemačku, ja sam zadržala svije prezime, on ima tatino, al tata ne ide. trebam ponijeti rodni list za prelazak granice? još nešto? malo me brine što mi je u putovnici i adresa stara, pa ni ona nije ista kao bebaceva... a nisam htjela mijenjati putovnicu jer sam jednom u životu dobro ispala na slici
    iskustva, savjeti? hvala!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ima li beba putovnicu?
    bez nje ne kreći na put jer ne možeš preko granice.
    rodni list ti bez putovnice ne vridi ama baš ništa.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uzmi za svaki slucaj rodni list.

vi ste u braku?

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bebaceva putovnica je u izradi, naravno.
    vjencani smo, ali sam ja ostavila svoje lijepo prezime a on eto ima tatino ne tako lijepo

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pa, onda nema problema.
    dijete mora imati svoju putovnicu. ako te strah zbog razlicitog prezimena, ponesi rodni list, ali mislim da za to nema potrebe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar netreba i pismo od tate da daje dozvolu da djete putuje s tobom? E da i mora biti ovjereno kod biljeznika. Barem je meni uvijek trebalo gdje god da sam putovala s djecom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Zar netreba i pismo od tate da daje dozvolu da djete putuje s tobom? E da i mora biti ovjereno kod biljeznika. Barem je meni uvijek trebalo gdje god da sam putovala s djecom.
    to samo ako imaš prezime različito od djeteta ili i inače?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i da niste vjenčani nema nikakvih problema. Beba mora imati pasoš i to je to, nikakvi drugi papiri nisu potrebni.
    nikakva pisma od tate idr nije potrebno

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja sam 4 puta putovala bez oca, od toga jednom iz HR, jednom u HR, a ostala dva puta druge zemlje i nikad nitko nije trazio dozvolu.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo prvi put čujem a svako malo prelazim granicu sama s malom.
    tek s 4. godine sam se udostojila izvadit joj putovnicu (čisto da više ne pričam gluposti kako sam je eto zaboravila ponit ).
    nikakav papir od tate ni od javnog bilježnika nikad nitko nije tražio.
    uostalom, dite ima putovnicu kao javnu i vjerodostojnu ispravu koju su potpisala oba roditelja (kod nas jedan kad smo je predavali u izradu, drugi kad smo je preuzimali).

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko znam, potrebna je potvrda ovjerena kod bilježnika da dijete može preko granice s nekim tko mu nije roditelj.

Također, potrebna je suglasnost oba roditelja da se djetetu izvadi putovnica (ništa se ne ovjerava kod bilježnika već se oba roditelja moraju potpisati u MUP-u za izdavanje putovnice).

Za prelazak granice djeteta sa jednim roditeljem nisam nikad čula da treba neka potvrda.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    uostalom, dite ima putovnicu kao javnu i vjerodostojnu ispravu koju su potpisala oba roditelja (kod nas jedan kad smo je predavali u izradu, drugi kad smo je preuzimali).
    samo da pojasnim ovu nebulozu:
    mm se potpisao kad smo predali zahtjev na sam zahtjev, a ja se potpisala kad sam preuzela putovnicu u MUP-u. nismo se potpisali u putovnicu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kuži se, trudno naše

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cujte i pocujte

ovisi na kakvu osobu naletis na granici. neki mozda bas i ne poznaju propise koje bi trebali, pa da izbjegnes gnjavazu bolje imati papiric sa sobom.

ja cesto putujem s klincima, oni nose tatino prezime a ja moje, nismo vjencani. par puta su me pitali na granici imam li kakav dokument da su djeca moja :shock: , jednom nas je pustio kad je vidio da imamo prijavljenu istu adresu (sto manal nema, kolko sam skuzila), i par puta sam morala pokazivati kod biljeznika ovjerenu izjavu oca da je suglasan da djeca putuju samnom.

kakva gnjavaza, samo zato jer se zena "usudi" zadrzati svoje prezima (i dovoljno je blesava da djeci da muzevo )

dakle, prema mom (bogatom) iskustvu, bolje ponesi neki papiric, zlu ne trebalo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

naravno, klinci uredno imaju svoje pasose koje smo morali oboje potpisati kad smo davali zahtjev.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    kakva gnjavaza, samo zato jer se zena "usudi" zadrzati svoje prezima (i dovoljno je blesava da djeci da muzevo )
    exactly!
    da, adresa je bebacu i meni razlicita u putovnicama, al imam osobnu na kojoj je adresa ko u njegovoj putovnici, ako zatreba. inace cu ponijeti rodni list, pa mi valjda ne treba ocevo dopustenje, kad je dijete moje. uostalom, morala bi sve to mozda prevoditi jos i na njemacki? pa valjda su u europi navikli da se mama drugacije preziva...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cujte i pocujte

ovisi na kakvu osobu naletis na granici. neki mozda bas i ne poznaju propise koje bi trebali, pa da izbjegnes gnjavazu bolje imati papiric sa sobom.

ja cesto putujem s klincima, oni nose tatino prezime a ja moje, nismo vjencani. par puta su me pitali na granici imam li kakav dokument da su djeca moja :shock: , jednom nas je pustio kad je vidio da imamo prijavljenu istu adresu (sto manal nema, kolko sam skuzila), i par puta sam morala pokazivati kod biljeznika ovjerenu izjavu oca da je suglasan da djeca putuju samnom.

dakle, prema mom (bogatom) iskustvu, bolje ponesi neki papiric, zlu ne trebalo.
    Bas tako. Me su prosle godine zamo vratili kad sam krenula s Annabel u Ameriku i to ne da je tip bio drzak nego se totalno istreso na mene kao kako on zna da je to moje djete(razlicito prezime) da se Annabel jadna rasplakala. Pustio nas i rekao neka Canadjani svama se natezu kad se budete vracali. Muz mi poslao papir ovjeren a kad smo se vracali kCanadjani nas nisu nista pitali.
    Krenemo prosle godine za Nizozemsku iz Canade i ponesem za oboje djece svjeze ovjerene i trazilime samo u Nizozemskoj.

Ove godine ponesem muz napravio u Nizozemskoj ali ponesem kopije jer mi je faksirao pa se obruse Nizozemci na mene da kako kopije mora orginal a onda me jos i Canadjani izdrndaju ko majmuna. I ajde ti sad znaj na koga ces naletiti pa ti taj neko pokvari cjeli godisnji.
    Od viska glava neboli.

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

moja su ti djeca svojevremeno imala razlicita prezimena, a ja svoje djevojacko. imala sam problema na svakom koraku. triput su me na granici izresetali pitanjima i nije mi bilo svejedno. imala sam stvarno ruzna iskustva, ali s druge strane vidis da takve stvari ne ostaju nezapazene.
    uglavnom UVIJEK sa sobom imam kopiju rodnih listova djece, koja nije ovjerena, ali to im je bilo ok, vazecu putovnicu djeteta i uz svoje imam i prezime mm (sto se kosi sa nekim mojim uvjerenjima, ali birokracija ne pita).

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja cesto putujem s klincima, oni nose tatino prezime a ja moje, nismo vjencani. par puta su me pitali na granici imam li kakav dokument da su djeca moja :shock:
    e ovo se i meni znalo dogadjati sa starijim sinom posto imamo razlicito prezime i to samo na hrvatskoj granici ,nigdje drugdje

a zadnji biser sam imala takodjer na hrvatskoj granici i to sa mladjim sinom kad nas je policajac pitao cije je dijete a svo troje imamo isto prezime

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam duplo prezime (moje i muzevo), E samo muzevo.
    Kad putujem bez njega, za svaki slucaj nosim i internacionalni rodni list, no nisu nam ga jos trazili.
    Nikakvu njegovu izjavu ne nosim, medjutim ravnam se time da imam talijanske dokumente gdje je E 'na meni' pa bih ih u slucaju potrebe pokazala.

Rodni list smo nosili i kad smo putovali svi zajedno i zbog toga sto je na slici u putovnici imala samo 19 dana i zaista ubrzo nakon toga nije vise licila na sebe sa te slike.
    Prosle godine smo mijenjali putovnicu, pa ju sad manje zagledavaju .

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mi smo isto slucaj gdje ja imam drugacije prezime od ostatka obitelji (zadrzala samo svoje djevojacko). Prelazila sam sama s djecom vise evropskih granica, nikad nije bilo nikakvih problema (klinci u putovnici imaju istu adresu prebivalista kao i ja).

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja bi samo javila da sam nosila i rodni list i izjavu i oboje prevedeno na njemački i ovjereno od sudskog tumača i samo me u BG na aerodromu teta policajka pitala "Je li vaše dijete?", reko da, "A otac?", reko eno ga tamo i pokažem gdje mm stoji i to je bilo to! dalje nitko ništa. al eto, nek se nađu papiri

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Inače, samo za informaciju koga možda zanima, više ne traže da oba roditelja potpišu zahtjev za putovnicu. Prije nepunih mjesec dana MM sam i predao, a nedavno i podigao putovnicu za bebača.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •