Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Pravo na regres i božićnicu ako umjesto mene radi zamjena

stella5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Pravo na regres i božićnicu ako umjesto mene radi zamjena

Molim savjet.
    Radim u jednoj instiruciji financiranoj od lokalne samouprave. Na moje radno mjesto je primljena zamjena kada sam 1.12.2007. krenula na porodiljni.
    Tada mi je rečeno u firmi da više nisam na njihovoj platnoj listi nego na HZZO i da u principu nemam pravo na božićnicu ja nego moja zamjena.
    Ipak su mi na kraju dali božićnicu, ali iz vlastitih sredstava firme ne iz računa osnivača (lokalne samouprave).
    Ista stvar je i sa regresom. To je mojoj zamjeni uredno isplaćeno ovo ljeto kad i svima.
    Ipak, ja ranije prekidam porodiljni i uzimam G.O. za 2008. pa bi me po toj logici pripadao i regres. No kako je isti već podjeljen, mojoj upravi se izgleda ne da natezati sa osnivačem da se isplati taj još jedan regres za mene jer se oni drže 'ko pijan plota' da nas ima 15 u firmi, a ovo bi bio 16 regres, pa od kud sad to :/
    Na toj razini se često moja firma mora prepucavati sa osnivačem.
    Ista stvar će se dogoditi i sa ovogodišnjom božićnicom, ukoliko je budu djelili, jer se vraćam 12. 12. 2008. a moja zamjena radi do tad.
    I tko će sad dobiti božićnicu, ja ili ona? Po zakonu mi se čini i ja i ona, ali to treba objasniti osnivaču.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo da ti pomognem radim u d.d. vratila sam se na posao 25.10.2007. po našem kolektivnom su se dogovorili da je 2.11. go, i ja sam otišla na njega u 11. mjesecu sam dobila regres istina tada se isplačivao ne u plaču, nek sastrane.

inače regres se isplačuje u 7 mjesecu jer tada se pretežno po kolektivnom ide na godišnji.

ove godine je isplačen u 7 mjesecu i to dio pored plače , a dio u plaču.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

poklone za djecu dobijaju svi bez orzira na kog je dijete, božićnicu dobijaju svi i to u plaču, ima propisano onaj neoporeziv dio, tak da sam ja to dobila za 2005 i 2006, kad nisam radila za Božić

regres se isplačuje samo u godini kad se ide na go, tak da ja nisam dobila za 2006.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kod nas poklone dobijaju djeca koja su na mojoj pk, a kod muža bez obzira gdje su... tako moji dobiju poklon na oba mjesta jer sam ih ja stavila na sebe...

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja bila na porodiljskom cijelu 2007. (osim prva 4 dana kad sam bila na g.o.) i uredno sam dobila i regres i božićnicu i dar za dijete.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

E da, umjesto mene nisu bili nikoga zaposlili ali to ionako nije bitno za ove isplate.

stella5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa
    E da, umjesto mene nisu bili nikoga zaposlili ali to ionako nije bitno za ove isplate.

ako sam dobro shvatila ovo boldano, onda i ja i zamjena imamo pravo i na regres i na božićnicu i dar za dijete. :?

cure, bitna mi je stavka znati da li ste imali zamjenu na radnom mjestu ili ne, jer u mojoj firmi na plaću i ostale naknade ima pravo samo zamjena dok se ja ne vratim.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zaposlena sam u podružnici strane kompanije u RH (prema našim zakonima tretiramo se kao d.o.o.).

Ja sam u 5. mj. 2006. otišla na komplikacije, koristila porodiljni do 1. mj. 2008. - dobila božićnicu u 2006. i 2007., dar za dijete u 2007.. Na moje mjesto je primljena zamjena negdje u 10. mj. 2006..

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

stella5 možda ti ovo može pomoći......ovo je iz jedne moje pp

Ovakoca.....

Ja nisam pravnik pa bi ovo moje mišljenje trebalo provjeriti sa nekim iz te struke (pravnik, odvjetnik i sl.).

Prema Zakonu o radu (NN 137/04) članak 2. zabranjuje se diskriminacija, pa i "diskriminacija u odnosu na uvjete zaposlenja i rada i sva prava iz radnog odnosa i u svezi s radnim odnosom, uključujući jednakost plaća (vidi stavak 4. točka 4.)". Po mom tumačenju toga članka božićnica je nešto što proizlazi iz radnog odnosa pa ako je svi dobiju moraš i ti bez obzira koje pravo koristiš (npr. dopust za njegu) jer si još uvijek u radnom odnosu.

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam u sličnoj poziciji,referent na općini. Nama u Odluci o plaćama... stoji da bolovanje,porodni dopust i dopust za njegu djeteta ne utječu na isplatu božićnice,regresa i darova za djecu,odnosno imaš sva ta prava dok ti traje radni odnos,bez obzira na isplatitelja plaće ili naknade plaće. Isto tako darovi nisu u vezi sa poreznom karticom. Provjeri ima li tvoja jedinica takvu odluku ili pravilnik o radu(po zakonu je mora imati),jer sam Zakon o radu je jako općenit,ima mjesta za svakojaka tumačenja. Znam,npr. da naša Županija ima kolektivni ugovor sa službenicima gdje se isplaćuju i božićnica i regres,ali nedaju darove za djecu koja nisu na por. kartici. Svakako provjeri i zatraži tumačenje od poslodavca.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za škole:

Tko je zaposlen na 25.12. ima pravo na božićnicu,nije bitno da li je na određeno ili neodređeno zaposlen.

Tko ima pravo na godišnji odmor ima pravo i na regres.

Dar za djecu nema veze sa poreznim karticama.Ako u školama rade supružnici svaki od njih dobiva dar u prigodi Sv.Nikole.Za zaposlenike koji rade na više škola isplaćuje se samo u jednoj.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni se čini da je u ovom slučaju tvoja firma napravila grašku, oni nemaju 15 zaposlenih nego 16, to što si ti na porodiljnom ne znači da nisi zaposlena.

božićnicu kao i regres trebaju dobiti svi zaposleni u vrijeme isplate istih.

stella5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala cure na odgovorima.

Pretpostavljala sam i sama da imam pravo na sve to, samo što se nitko (čitaj pravnik i računovođa) u mojoj firmi neće htjeti natezati sa Osnivačem, ukoliko se sama ne potrudim.

Također, kako ću doći do Pravilnika/Odluke o plaćama ili Pravilnika o radu Osnivača i sličnim aktima (Županija), kome bih se trebala obratiti tamo, da li su to javni akti ...???

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni moji neće dati božićnicu jer citiram: nisam u vrijeme isplate zatečena na radnom mjestu. Pa ne znam jesam li više ili

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dundo prvotno napisa
    Meni moji neće dati božićnicu jer citiram: nisam u vrijeme isplate zatečena na radnom mjestu. Pa ne znam jesam li više ili
    pitaj ih kad će biti isplata pa dođi na radno mjesto. da vidimo što će ti onda reći...

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sutra je isplata i ide direktno na račun zajedno sa plaćom

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dundo prvotno napisa
    sutra je isplata i ide direktno na račun zajedno sa plaćom
    Moj savjet je da ih prijaviš inspektoru rada, jer definitivno imaš pravo na božićnicu.

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa ako ne uspijem drugačije čak mislim da i hoću. Hvala na ideji

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Na Božićnicu ima svatko pravo tko je 25.12. zaposlen,bez obzira da li je to na određeno ili na neodređeno.To nema nikakve veze sa isplatom.Pa gdje ti to radiš?

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ironična ali radim u dječjem vrtiću koji bi trebao biti kao jedna humana ustanova . Ma nije čak ni privatni.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dundo jeli imate sindikalnog povjerenika? Ako da prvo vidi sa njim dali ti može pomoći, ako ne idi direktno na inspekciju i prijavi ih.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa ne mogu vjerovat, ta vaša teta u knjigovodstvu ili pravnoj službi opasno brije. 100% imaš pravo na božićnicu... osim ako su je zbilja izrijekom u kolektivnom ukinuli za one koji nisu zatečeni na radnom mjestu

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa baš sam napisala na topicu za jednokratnu pomoć( koju mi isto ne žele dati jer nisam za pravo bolesna :? ) da sam nazvala tajnicu pa je ona rekla porazgovarati malo sa ravnateljicom jer ni njoj nije jasno zašto mi to ne žele isplatiti

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma da, vidjela sam te i tamo zato sam i komentirala.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Znam da nije za utjehu vama koji se borite sa vjetrenjačama u svojim firmama........

Ali me možete navesti kao primjer.......
    Jer sam ja danas dobila Magminu poklon karticu na 600,00 kn, iako me nema na radnom mjestu već 2,5 godine (komplikacije + rodiljni+dopust za njegu).

stella5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo, da se konačno javim sa dobrim vijestima.

dobila sam i dar za dijete i božićnicu i regres za g.o. koji trenutno koristim :D

ovo 1. i 2. bih bila dobila, ali regres bi me zaobišao da nisam sama natuknula kako na to imam pravo.
    jednostavno bi se oglušili i 'papala maca'.

zato, moj savjet, oboružajte se informacijama, nabiflajte i proučite zakone i kolektivne ugovore i podastrite im to u firmi.
    ako ništa drugo, bar će znati da vas ne mogu muljati.
    čak i onda ako vam iz samo njima znanog razloga ne žele dati to na što imate pravo.
    pa neka ima je na savjesti ako je imaju.

sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •