Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: kako objasniti?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno kako objasniti?

18.11.2008 je bio svjetski dan djeteta, a dan kasnije svjetski dan obitelji.
    Uduhu toga , kod mog T u školi su učili o pravima djeteta (vjerujem da i u drugim školama) i zaštiti dječjih sloboda

I njemu je sve super sve jasno, osim jedne stvari.
    u ovu domenu spada i seksualno zlostavljanje koje im je učiteljica spomenula, ali očito ne i objasnila.
    T. se cerekao na taj izraz jer sadrži riječ seks, ali ja sam mu odlučila objasniti pravo (strašno) značenje.

Ispričala sam mu samo grube osnove i s tim upakirala upozorenja da nesmije razgovarati , ulaziti u aute ili bilo kuda ići s nepoznati ljudima.

E sad, po njemu sam vidjla da se tu krije još milijun pitanja, ali nisam sigurna što i kako da mu kažem, a da ga ne isprepadam pretjerano jer je ionako dosta plašljiv.

Jeste li vi sa svojom djecom ikad razgovarali o toj temi?
    namjerno sam ovo stavila na izazove jer to i još neke teme smatram možda najvećim izazovima roditeljstva....

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja konkretno nisam nikad spominjala "seksualno zlostavljanje" ali jesam u više navrata objašnjavala da ima ljudi koji nisu dobri i koji ne misle i ne rade dobro. ( "Zašto?" "Zato što nisu naučili bolje" )

I onda ide igra: ako mu neko nešto ponudi ili mu ponudi a da ovaj nešto zauzvrat - kako i šta da radi, pa treniramo - ja ga nagovaram kako znam i umijem da npr. uzme šibicu/upaljač/bombonu i da uradi nešto s tim, a njegovo je da odbija i izbjegava i da, ako ja pretjeram, bježi i viče i zove upomoć.

Sad ovo možda zvuči grozno, zapravo zvuči :/ Ja očito pojma nemam sa prepričavanjem

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Ja konkretno nisam nikad spominjala "seksualno zlostavljanje" ali jesam u više navrata objašnjavala da ima ljudi koji nisu dobri i koji ne misle i ne rade dobro. ( "Zašto?" "Zato što nisu naučili bolje" )

I onda ide igra: ako mu neko nešto ponudi ili mu ponudi a da ovaj nešto zauzvrat - kako i šta da radi, pa treniramo - ja ga nagovaram kako znam i umijem da npr. uzme šibicu/upaljač/bombonu i da uradi nešto s tim, a njegovo je da odbija i izbjegava i da, ako ja pretjeram, bježi i viče i zove upomoć.

Sad ovo možda zvuči grozno, zapravo zvuči :/ Ja očito pojma nemam sa prepričavanjem

zvuči zanimljivo al mi nije baš najjasnije kak to sprovodite. Ti mu najaviš tu vrstu igre ili ona može biti u bilo koje doba dana a bit je da on prije nego nešto uzme razmisli što mora za to dati?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ima jedna super knjiga sa slikama,u knjižnici sam je listala na dječjem odjelu dok mi se mali igrao.Ne sjećam se točno kako se zove ,ali nešto u stilu -spolno zlostavljanje i kako ga objasniti djeci.Sigurno će ti znati reći tete iz kjižnice ako ih upitaš.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Možda misliš na knjigu "Ispravni dodir"? Jest, jako je dobra. Autorica je Sandy Kleven.
    Inače, Ancica je u ovom postu meni dala dobru ideju kako pristupiti objašnjavanju spolnosti djetetu. Malo je šire od ovoga što tebe zanima, ali je poučno .

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da su moji još premaleni za takve pojmove i ne bih željela da o nečemu tako važnom kao spolnost i seksualnost uče iz takvih primjera.

Objasnili smo im slično kao nataša da nemaju svi ljudi dobre namjere, da ne smiju od nepoznatih ljudi ništa uzimati i da nikada, baš nikada ne smiju dozvoliti da ih netko dira po spolovilu, bez obzira da li tu osobu poznaju ili ne (osim naravno nas).

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam oko početka škole objasnila Tari neke osnovne stvari, ali također nisam išla u detalje opisujući seksualno zlostavljanje.....isto tako razgovarala je i sa tatom o tome.......mislim da je za sada to dovoljno jer vidim da je svjesna te neke opasnosti koja je na žalost prisutna u životu tipa mutni ljudi, ljudi koji ne žele dobro djeci.....imali su i u školi razgovor sa učiteljicom po tom pitanju što mi se sviđa jako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •