Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Crtanje - kad početi i čime

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Crtanje - kad početi i čime

Šta mislite, kad djeca mogu početi crtati? I čime -prstima, pastelama...?
    Moj bebač ima 10 mjeseci i rado bih počela s time. Iako. još uvijek sve stavlja u usta, pa si mislim, možda je još prerano.
    Kakva su vaša iskustva?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

i moja kćer ima 10.mj.mislim da za crtanje ima još vremena barem do godinu dana,mislim da još nisu spremni za to!najbolje kada djete bude samo spremno za crtanje,a to će samo pokazati da je zainteresirano!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim kako su vaša djeca još premala za to, tek su počeli s finomotoričkim radnjama.

- djeca počinju črčkati i švrljati u dobi od 2 do 3 godine
    - do dobi od 4 godine počinju se pojavljivati odvojene linije, koje daju podlogu
    - stadij pete i šeste godine, kad djeca počinju crtati oblike koji predstavljaju ono što vide oko sebe
    - u dobi od sedme do jedanaeste godine raste njihova sposobnost da realistično ilustriraju objekte i figure i otkriju dubinu, pokret i boju kakvu nalazimo u prirodi

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam mama crtačice ilitiga obožavateljjice žvrljanja. Počela je negde sa godinu dana, sedela baki u krilu i zgrabila olovku, malo po stolu, malo po papiru.
    Malo mi je sve to u početku smetalo jer je sva ižvrljana, sve oko nje iscrtano. Nisam znala ni u koju ruku da joj dam olovku, hvatala ih je i levom i desnom, ali začuđujuće od početka prilično pravilno i spretno barata njima.
    Onda smo kupili flomastere koji se sa svega brišu vodom. Pa je opet po svemu žvrljala, stavljala ih je u usta. Posle svakog crtanja je išla na kupanje (letos). To su sve razlozi zbog kojih ne bih forsirala ako dete nije zainteresovano. Nema tu sedenja za stolom i crtanja kod tako male dece.

Ali ona toliko uživa u svemu tome da nije imalo smisla braniti joj. Jedna od prvih reči posle mama, tata, baba, deda joj je lovka=olovka.
    Sada joj je omiljena igra da joj mi nešto crtamo a ona da to imenuje.

Pre neki dan (sad ima 19 meseci) sam joj crtala loptu i onda je ona nacrtala loptu :shock: to jeste neki potpuno nepravilan krug, ali je shvatila princip da mora da zatvori liniju. Kad joj crtam čiča-glišu ona otima olovku i viče tosa (kosa) i crta mu kosu na glavi. I to su dve ili tri fino ravne linije koje predstavljaju kosu :shock:

Znači ako dete pokazuje interesovanje ja ne bih branila. Ali joj ne bih ni tako rano otkrivala crtanje ako nije nešto posebno zainteresovana jer ima vremena.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama su na radnoj terapiji sa godinu dana rekli da dajemo bojicu a isto tako i logoped. Nikakvo forsiranje, naravno, nego jednostavno dati djetetu bojicu i papir. Jedino što se preporučuju drvene bojice i pastele a ne flomasteri, jer bojice i pastele dijete treba jače pritisnuti na papir, a to je dobro za grafomotoriku,

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Nama su na radnoj terapiji sa godinu dana rekli da dajemo bojicu a isto tako i logoped. Nikakvo forsiranje, naravno, nego jednostavno dati djetetu bojicu i papir. Jedino što se preporučuju drvene bojice i pastele a ne flomasteri, jer bojice i pastele dijete treba jače pritisnuti na papir, a to je dobro za grafomotoriku,
    Hvala Mima, ovo je koristan savet. Ja inače pokušavam da flomastere sakrijem (zbog žvrljanja svega i svačega) ali ona zna i po pola sata da trči po kući i traži flomiće (ja kao zaboravila gde su) a bojicama nije oduševljena, ali ustrajaću.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naš mali ima 13 mj i obožava crtati. Ja mu na pod zaljepim jedan veliki bijeli papair, stavim u ruke bojicu i on crta i crta..malo i po podu ali nema veze. Meni to ne smeta.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

djeca vole nove stvari,i crtanje im je poput nekakve avanture,moje kumče je počelo crtati sa 18mjeseci,i bila je toliko znatiželjna,stalno je tražila da joj pokažem kako se crta kuća,tako da ona može kopirati.mislim da sve ovisi od djeteta do djeteta,jer možda pojedinu dječicu to neće interesirati,možda će im biti draže kockice!tako da po pitanju toga,djete netreba forsirati,dobit će sama motivaciju,ja sam medicinska sestra,i uglavnom sam radila sa djecom,tako da sam vidjela da djecu svaki dan nešto drugo zanima!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ajde jedan topik gdje ću se hvaliti

neva je pastelu počela držati kada je počela sjediti, s negdje 9 mj.

sa negdje 15 mj. (znam da smo se taman preselili u novi stan) je s debelom kredom marljivo šarala po podu, onako temeljito

od negdje 2 g. drži olovku u (lijevoj) ruci iznimno lijepo, točno 1 cm od vrha, bolje od mene

od te 2 g. crta i oblike, najprije krug i crte, pa je krenula mama s trbuhom, pa s dvije i pol mama u rodilištu kraj kade za porode, pa je počela crtati zoru izvan trbuha, kraj nas

od negdje 3 g. krenulo je i slikanje, danas crveni tobogan. to opet radi jako školski

e, sad, njezin tata je slikar i dobar dio života je provela u njegovom ateljeu u prizemlju kuće. i on je prije crtao kočije nego govorio

povremeno me jako iznenadi jer iznebuha nacrta nešto s puno detalja

i zanimljivo mi je da je odmah počela hvatati olovku s lijevom rukom, s desnom je samo nešto u početku crtala

ali zato kiksa u spavanju

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, da ne mislite kako sam ono gore izmislila (imala sam spremljene samo te natuknice, evo cijeloga teksta):

[quote=netko] Prošlo stolje

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M je vrlo rano počela crtati. S dvije godine već je fino držala olovku (i rezala škarama), crtala oblike, ljude.
    I Jan je već dobio olovku u ruku.
    No, kod mene su knjige i olovke stvari koje klinci već u trbuhu dobiju.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Apricot sve što si napisala je točno... tako amo mi učili na faksu.

Moje dijete ima 16 mj... crta već naveliko, olovku odlično drži u ruci, jako voli kada ja nacrtam nešto i onda on pogađa što je... stalno nosi sa sobom olovku i papir i stalno nešto šara... geni, mora nešto i po mami pobrati

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

L. isto iskace iz tih okvira.
    olovku drzi po PSu, ima godinu dana.. sa manje od 2,5 je crtala oko (bila je opsjednuta s njim ) koje je fakat izgledalo kao oko. tad je nacrtala nepravilan krug kojeg je obojala i rekla da je to maslina

sad prepricava sta je nacrtala. vecini slucaja pogadja boju (krokodil je zuto zelen, tom je plava mrlja jerry smedja mrlja itd)

obozava crtati i bojice idu uvijek s nama. one su spas za krizne situacije.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Naravno, nisam mislila inzistirati na ne znam kakvom crtanju (jasno mi je da je beba od 10 mjeseci još mala za to), ali mi se činilo da bi mu moglo biti zanimljivo, pa zašto mu ne ponuditi.

Najviše me muči to što sve stavlja u usta, a ne bih htjela da jede bojice ili pastele. Pokušala sam naći boje za crtanje prstima (mislim si, to valjda nije otrovno), ali nisam ih uspjela naći.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Uh, jedva sam našla ovaj topic o crtanju, a baš sam htela da se malo pohvalim:
    http://www.facebook.com/photo.php?pi...5&id=654954678

Kad uzmete u obzir da MM i ja imamo dve leve za crtanje, i nije tako loše :D

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa

Moje dijete ima 16 mj... crta već naveliko, olovku odlično drži u ruci, jako voli kada ja nacrtam nešto i onda on pogađa što je...
    Kod nas je isto ovako.
    S tim da voli bojice stavljat u usta (muce je zubi jos) pa sam joj kupila onu plocu za crtanje. Gusta nevidjenog!
    Olovku drzi bas kako treba i do nedavno je crtala ravne linije a sad su to kao neki krugovi.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sa godinu dana sam joj dala drvene bojice, one debele koje ne mogu puknuti pa čak ni špic. črćkala je po papiru svaki dan i sad (15.mj.) joj već dobro ide, dobro drži bojicu i jako voli šarati. isto joj se omakne i po stolu al dobro. samo vi crtajte!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •