to sto se podudara u HLA lokusu ne mora biti problem. bas sam nesto racunala oko DQalpha podudaranja i ispada da 60-80% parova ima podudaranje u tom lokusu, a 25% ima podudaranje 4.1/4.1 koje je razvikano kao najgora kombinacija jer najvise lici raku. znaci to sto ima podudaranje ne mora puno znaciti, ali su druge imune pretrage vazne jer imunoglobulin tu moze napraviti veliku razliku.

Ja sam bila na imunoglobulinu prije IVF postupka i nije pomoglo, svejedno negativno. Imunoglobulin pomaze prvenstveno u slucajevima kad su NK (Natural Killer) stanice, tj. CD56+ stanice pojacane aktivnosti. Cesto je to slucaj sa antitijelima, APA, ANA, ATA itd. Ja imam APA i meni su NK stanice u krvi izmjerene kao granicne pa su me stavili na imunoglobulin (treba barem tjedan dana da pocne djelovati, intravenozni imunoglobulin). Ali u biti NK stanice u krvi nisu dobar indikator, vaznije su one u maternici koje se ne mogu samo tako izmjeriti. Da, jos se puno toga ne zna. Ja pratim jednu imunolosku grupu na Yahoo, to su uglavnom pacijentice dr. Beer-a, on je valjda najveci strucnjak za pobacaje izazvane imunoloskim problemima. Drzim fige tvojoj prijateljici da joj ovo bude dobra trudnoca!

Sto se leda tice, ja sam drzala jednu kocku leda dobro pritisnutu po 2 minute prije i 2 minute poslije, totalno umrtvi kozu, ali radi. Hladni oblog nisam probala, ne znam ako dobro umrtvi kozu i potkozno tkivo kao jedna lokalizirana kocka leda