mislim da je zorana mislila na kazališta, a ne na viruse.![]()
a valjda ima, ali ako ne stvara dodatne probleme doli bala, čemu tražiti neki viši uzrok. :/
mislim da je zorana mislila na kazališta, a ne na viruse.![]()
a valjda ima, ali ako ne stvara dodatne probleme doli bala, čemu tražiti neki viši uzrok. :/
Možda zato jer nekom drugom djetetu može stvoriti puno veće dodatne probleme!?a valjda ima, ali ako ne stvara dodatne probleme doli bala, čemu tražiti neki viši uzrok
Ja naravno pišem iz perspektive mame djeteta koje je od onih koji "imaju šmrkavi nos, al nemaju temperaturu pa im nije ništa" a s njim su u vrtiću već preko nekoliko puta dobilo upalu uha s pucanjem bubnjića. Znam i djecu koja od svojih "samo šmrkavih" prijatelja poberu virus zbog kojega završe u bolnici s opstruktivnim bronhitisom.
Kod jednog će djeteta isti virus izazvati samo šmrkavost, možda malo promuklost ili veću nervozu i to je sve, dijete će virozu "prehodati". Majke takve djece naravno ne vide ništa loše u tome da djeca cijelo to vrijeme imaju najnormalniji socijalni život, i to je jedna struja na ovome topicu. Kod drugog će djeteta taj isti virus izazvati laringitis, bronhitis ili upalu uha i to s komplikacijama. To ovisi o puno faktora, o konstituciji, o imunitetu, o anatomskim odnosima struktura u nosu, uhu grlu, o znanju ispuhivanja nosa, dobi itd.itd. E, majke takve djece su ova druga struja, kojoj je itekako razumljivo da djetetu kojemu šmrklje vise do brade, kašlje isl. nije mjesto u vrtiću. Koliko god to dotično dijetet nemalo temperaturu, bilo normalno raspoloženo i stanje mu možda i ne ode dalje od samo šmrklji i kašlja.
Činjenica je da nema šmrklji bez virusa ili bakterija (ako izuzmemo curenje nosa kod alergije ili tzv.vazomotorni rinitis-to je ono kad npr.iz hladnog uđemo u toplo). Činjenica je također i to da većina nas nema uvjete na prvu šmrklju dijete ostavljati doma. Zato je sve ono što slijedi (stavovi i ponašanje) zapravo balansiranje između dvije krajnosti.
Moje dijete je upravo danas ostalo doma (sa ženom koju plaćam da ga pričuva povremeno kad je frka, jer su nam baka-servisi parsto kilometara daleko)-nema temperaturu, čak mu ni nos ne curi van, ali čujem da mu se slijeva u grlo, počeo je jučer kašljati, dobro je raspoložen, za sada i dobro jede. Jučer je još bio u vrtiću a mogao je isto tako progurati i danas i vjerojatno sutra, ali sam procijenila da je bolestan i ostavila ga doma. Jer će definitivno još nekom u vrtiću prenijeti ovo što on ima. Znam da je to zapravo borba s vjetrenjačama jer on je ostao doma, a najmanje troje djece s istim simptomima je danas došlo u vrtić, ali meni moja savjest i znanje ne dozvoljavaju da postupim drugačije.
Oprostite na dužini posta, ovo mi je bolna tema. A cvijetu73 sam quotala samo zato da se nadovežem na temu a ne zato da bih ju prozvala.
Isto tako je činjenica da su mnoge od viroza i bakterijskih upala zarazne i prije prvih simptoma šmrcanja, kihanja, kašljanja...mamanatali prvotno napisa
Gdje onda povući granicu zdravlja i bolesti?
Neke od njih jesu, ali to je dio na koji ne možemo utjecati jer u tom trenutku ne znamo šta se događa. Kad djetetu krenu simptomi onda znamo i možemo odreagirati.
Tu je zapravo problem nas (sad i bivših, hvala Bogu) vječitih šmrkavaca. Simptomi (šmrkanje) ne krenu, vječito su tu. Pedijatar kaže dijete je zdravo, bris nazofarinksa kaže nema bakterija, nazofaringealni aspirat kaže nema virusa, krvna slika kaže ne samo da nema mikroba nego nema ni alergije.mamanatali prvotno napisa
Što sad? Biti doma jer će netko misliti da vodimo bolesno dijete u vrtić bezobrazno ne misleći na drugu djecu, iako svi nalazi govore suprotno?
Radili su vam pretragu na viruse :shock: ???nazofaringealni aspirat kaže nema virusa
zašto se čudiš?
i zrinu su radili prošli tjedan.
i našli adeno.
radi se pretraga na lokalne viruse.
Da, morala sam okolinu uvjeriti da stvarno nije zarazna![]()
Inače radi se pretraga na Influencu A i B, Adenoviruse, Parainfluencu tip 1, 2 i 3 te RSV.
Znam da se radi ali ne baš rutinski, pa sam pozitivno iznenađena.
pa nije rutinski, ne hodaju okolo sa cjevčicama i ne uzimaju sekret svoj djeci.
rade na zahtjev.
zrinu uzeli u bolnici, nakon što je bakteriološki došao negativan.
Kad sam rekla "rutinski" onda sam tu mislila na pedijatre u primarnoj zdr.zaštiti. Jer pretpostavljam da se cijela diskusija na ovom topicu većinom odnosi na situacije i bolesti koje rješava ili ne rješava odabrani pedijatar djeteta.
Iako pišem isključivo iz pozicije roditelja, inače sam liječnik po struci pa znam da "ne hodaju s cjevčicama okolo"![]()
ma znam, ali eto, da kažem: ne rade rutinski, u primarnoj zaštiti, već prema potrebi.
ako je, npr. dijete malo, temperatura "fantomska", leukociti visoki, a bris na bakteriju negativan...
uostalom, znaš bolje od mene![]()
Deaedi, primijetila sam i inace da imamo totalno drugaciji pristup zdravlju i zdravstvenim problemima pa nije ni cudo da ovo vodi kuda vodi.
nikako da se javi pokretačica teme da nam otkrije je li bila na bazenu ili ne
uplašila se žena![]()
Sigurno zato sto je bila.![]()
pa da se ne javi netko tko je pokupio infekt na bazenu, pa kasnije vidio ovu temu![]()
Srećom da brzo ide u mirovinu.Deaedi prvotno napisa
![]()
Dozvolite da je prehlada nekada samo prehlada.
Da vidimo što kaže medicina.hr
Uvod:
Obična prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta. Posebno je česta u hladnijim razdobljima godine, kao sada u nas.
Definicija:
Obična prehlada je akutna, obično afebrilna, virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta, uključujući nos, paranazalne sinuse, ždrijelo, grkljan, a često dušnik i bronhe.
Pa recimo nesto sto ne zahtijeva lijecnicku intervenciju niti izolaciju.![]()
Kako ne zahtjeva izolaciju ako je zarazno :?
Vidiš Mima, neka je prehlada to što piše u medicinskim priručnicima, ali zašto bi iza nje moralo stajati nešto više?
Pitam jer često susrećem starije pedijatre koji za svaku prehladu (čitaj virozu) daju antibiotik, jer će se to SIGURNO zakomplicirati.
No, to je već neka druga tema.
Cureći nos i kašljucanje ne moraju uopće biti znakovi prehlade, viroze niti infekta, nekada djeca (ili odrasli) imaju osjetljivije sinuse koji curkaju.
TO je rekla i kinder, kojoj je to struka, da nije svako šmrcanje bolest.
aleksandra70vanja prvotno napisa
... Samo je inicirala "never ending story"...
Pa ti se izoliraj onda slobodno jer sterilnu okolinu dobiti ne mozes nikada, a nema garancije da je iti jedna naoko zdrava osoba u okolini bakterije i virusi frei.
Prema mom iskustvu i iskustvu ljudi iz okoline, lijecnici ni ne savjetuju nista posebno kad su "obicne" prehlade u pitanju. Ovo za izolaciju prvi put cujem. Naravno da sve treba kombinirati sa zdravim razumom, poznavanjem djeteta itd. ali ako je dijete malo smrcavo ili kasljuca, a opce stanje je ok, mi smo uvijek dobijali odgovor da je onda u principu sve ok. Ne znam uopce kako vi definirate tu odgovornost naspram drugih ljudi. Znaci, ako lijecnik kaze da je opce stanje djeteta ok, da je samo malo prehladjeno i da nikakve mjere lijecenja i opreza nisu potrebne, ja trebam uraditi sta da bih bila drustveno odgovorna? Mislim, kad se vec i to spomenulo, meni zakon omogucava ne cijepiti djecu protiv puno gorih stvari pa to ne ide pod neodgovornost i bezobzirnost.
Totalno sam zbrljala ovaj zadnji post, ne mogu se više uopće koncentrirati koliko mi se spava...ajd bok.
Čuj, ti si napisala da je nekad prehlada samo prehlada, a ja se pitam a što je prehlada? Prehlada je virusna bolest - dakle, zarazna.
Ja znam da svako curenje nosa nije prehlada. MM-u curi nos, kiše i guši se cijelo proljeće. Alergičan je, nije prehlađen.
Ali - ta samo prehlada je virusna i zarazna bolest. I onaj isti virus koji nekom djetetu prouzrokuje šmrcanje i kašljanje, dakle samo prehladu, kod mog djeteta prouzrokuje napad laringitisa, gušenje i potebu da dobije kortikosteroide da bi prodisalo.
Pa, ja se i izoliram, koliko god to mogu. Normalno da ne mogu računati na to da će druge ljude biti briga za moje dijete, niti to uopće očekujem. Ali ako netko na forumu priupita hoće li samo prehlađeno dijete voditi u kazalište, na koncert Zagrebačkih Mališana, ili na bazen, ja ću svakako apelirati da ga ne vodi.
Mima, meni je zao radi tvog djeteta, ali sta treba uraditi populacija da bi se svima ugodilo, nositi na celu ispisanu medicinsku dokumentaciju? Da svi setamo okolo sa maskama i skidamo ih samo kad netko pokaze up to date briseve nosa i grla? Valjda bi roditelji djece krhkijeg zdravlja takodjer mogli povesti racuna o tome gdje odlaze s djecom, a ne poprijeko gledati svakog roditelja cijem djetetu curi nos.
Ne radi se o tome da nekoga nije briga za tvoje dijete. Da se mi npr. druzimo, moja djeca smrkava, tvoja cura osjetljivijeg zdravlja, bila bih totalno blesava da ignoriram vasu situaciju i pojavim se npr. kod tebe doma s prehladjenom djecom. U principu, ako su mi djeca imalo prehladjena, a trebamo se naci s nekim, uvijek o tome obavijestim ljude i pitam je li im to ok, hocemo li odgoditi druzenje itd. Ali, ne mogu se ja a priori izolirati s djecom radi "najobicnije" prehlade.
Nisam ovo o svom djetetu napisala da nekome bude žao nego zato da objasnim zašto se nas nekoliko na ovoj temi grozi i onoga što vi nazivate običnom prehladom - ono što jedno dijete prošmrca, kod drugoga prouzroči ozbiljne probleme.
A što se ovog drugog tiče, pa, ja mislim da bi minimalan obzir prema drugima bio ne voditi šmrkavo dijete na bazen. Jer, to je ono što je pokretačica ovog topica pitala - oni jesu bolesni, i ona to zna, a svejedno bi na bazen. U igraonicu, u kazalište, u kino, na Kraševu slatku bajku, na koncert, na Djeda Mraza.
Razumijem sto hoces reci.
Imam jedno pitanje, samo su skočiti iz teme(jer poantu o bazenu nismo saznali).
A da li roditelji kad ste malo šmravi idete na posao ili ostajete doma?
Nažalost idem...Tada izbjegavam bliski kontakt sa kolegama, odgodim sastanke...Ali, moja doktorica meni za prehladu ne da bolovanje. Kada je bolesna, pedijatar mi za iste simptome da bolovanje. Dakle, nije isto da li se radi o djetetu ili o odraslom covjeku.zvjerka prvotno napisa
Vezano za temu...
dugo mi je trebalo da shvatim da druzenje s drugom zdravom djecom ne garantira da se moje nece razboliti, isto kao to da druzenje s "bolesnom" djecom nece automatski rezultirati bolescu mog djeteta.
Svi mi imamo na svojim sluznicama kojecega. Neka bakterija kod nekog djeteta savrseno mirno obitava (jer je imuno sistem tog djeteta dobro hendla), dok ce kod drugog djeteta ta ista bakterija izazvat bolest. I nemozes reci da je dobio bakteriju od bolesnog djeteta, jer to dijete fakat nije bilo bolesno.
Pitanje je zasto je imuno sistem naseg djeteta narusen? Ja sam sigurna da tu psiha igra vrlo veliku ulogu (stres od odlaska u vrtic itd.).