Results 1 to 8 of 8

Thread: Pecene jabuke

Maja's Avatar

Default Pecene jabuke

Danas sam mislila kako je previše jabuka u kući a pitu mi se ne da navlačiti pa sam ih ispekla.
    Izdubila sredine (bez specijalnog noža iako je na nekom siteu pisalo ako nemate specijalan alat ostavite ih takve kakve jesu, ali ne može mene tako nešto zaustaviti, prva se raspala, ostale 3 savršene), napravila smjesu od razmrvljenih keksa (nisam imala orahe pa sam improvizirala), vanilin šećera i cimeta, malo rastopljenog maslaca, napunila jabuke, prelila rastopljenim maslacem, podlila s malo vode, stavila peć na 190 na 30 minuta, povremeno dodala vode i prelila ih malo tim "saftom".
    Meni su bile genijalne, ono slatko kiselo, mmmmmmmmmmmm. Sve si mislim da ispečem još, još večeras.
    Klincima je kontrast bio malo previše, pogotovo maloj prasici koja bi sve užasno slatko, ima li kakvog lijeka za to malo "ujednačiti"? Kako vi pečete jabuke?

Dream's Avatar

Kažeš da bi malička malo slađe to sve... Naime, kad ostaviš tako cijele jabuke, onda ovo što si pošećerila u sredini ne može tijekom pečenja prodrijeti kroz debelu stijenku jabuke iz sredine do površine, pa jabuka zapravo ostaje kisela. Ja ih narežem na listiće (oko 5mm) i dobro izmiješam sa smjesom oraha, šećera, prezla, cimeta, lim. korice, mljevenog klinčića... Stavim u dublju tepsiju i u vruću pećnicu tako kako si i ti. Pečeno režem kao kolač - na kocke, a šlag odozgo je vrhunski dodatak .
    Uff, dobro si me podsjetila... imam i ja doma nekih jabuka, s kojima ne znam što bih .

buby's Avatar

Dream, ovo tvoje mi se čini jednostavnije
    jabuke se gule?

Maja's Avatar

ja sam ogulila jabuke
    i nemre ovo njeno nikak bit jednostavnije, samo ideja rezanja je komliciranija
    al svejedno, kad tako radim onda je meni preslatko
    morat ću neki srednji put, sutra opet, janu se sviđa, to smo već dvoje protiv jedne

Matilda's Avatar

ako ne valjam pitu (a to zmirecki napravim), preferiram jabuke u schlafroku. Ili namocim bijeli kruh ili pecivo malo u mlijeko i slazem, red kruha, naribane jabuke, secer, cimet, pa opet ore namoceni kruh. Zapeci u pecnici.

a zakaj's Avatar

Quote Originally Posted by Matilda
    jabuke u schlafroku
    kak to ide?

Dream's Avatar

Quote Originally Posted by a zakaj
    Quote Originally Posted by Matilda
    jabuke u schlafroku
    kak to ide?
    To su ti kao pohane jabuke. Očistiš ih, narežeš na ploške, zamutiš tijesto malo gušće nego za palačinke (jabuke vole cimet, pa možeš dodati malo njega u smjesu). Svaku plošku jabuke umočiš u tijesto i staviš na vrelo ulje. Pržiš dok ne dobije lijepu boju.

zrinka's Avatar

ja slicno ko maja
    ponekad ih ne punim opce, samo prelijem sokom (voda i secer) nakon pecenja i stavim na svaku slag i orah

i ne gulim ih nikad, samo izdubim sredinu i kora im je super