Results 1 to 8 of 8

Thread: industrijski porod

lasica's Avatar

Default industrijski porod

ja bi ovaj tekst majke mi poslala po svim rodilištima u RH.baš me nekak strefio. :/
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2694

Osoblje foruma mikka's Avatar

u tekstu je bas tocno izreceno ono sto sam osjecala nakon prvog poroda. silovanje, stvarno prikladan opis i bolnickog poroda a la croatie.

mislim da bi se vise postiglo da se tekst posalje svim zenama koje su rodile ili ce roditi, da prepoznaju djelic svoje price.

u bolnicama se nece nista tako lako mijenjati, nazalost, dok se ne skupi kriticna masa radi koje ce promjene postati nuzne.

majoslava's Avatar

na zalost, toliko strasno i toliko istinito

meda's Avatar

vjerujem vam na rijec, ja nemam uopce zivaca citati taj tekst :/

katastrofa.

i hoće li doći do ikakve promjene?

mene, zapravo..naprosto fascinira pristup samih žena koje prožive istu stvar ali se ne bune. ne shvaćam to. mislim, svaka im čast na inferiornosti i na kompleksu manje vrijednosti pa im očito nije jasno da zaslužuju više od toga... ali Bože mili... ljudi nemaju nikakvu svijest o sebi pa kako će imati o drugima... ? ...

majoslava's Avatar

mislim da mozda je malo nepravedno optuzivati zene za to...
    svijest o tome da imas pravo izbora nije lako postici. koliko puta mi radimo stvari samo zato sto svi tako rade i svi ostali su u istoj situaciji i jednostavno ti se ne da cackat mecku.
    onaj tko nije bio u bolnici i dozivjeo sistem na vlastitoj kozi, nije mu jasno koliko se tesko oduprijeti...

Felix's Avatar

Quote Originally Posted by ~Valerijana~
    svaka im čast na inferiornosti i na kompleksu manje vrijednosti pa im očito nije jasno da zaslužuju više od toga... ali Bože mili... ljudi nemaju nikakvu svijest o sebi pa kako će imati o drugima... ? ...
    smatram da se ne radi o inferiornosti i kompleksu manje vrijednosti a i da nije u redu tako etiketirati i generalizirati. porod je odraz naseg zivota, nase okoline, naseg odgoja, naseg djetinjstva, nase osobnosti... ali i konstelacije zvijezda, srece, susretljivog osoblja, eventualnih problema... puno puno je faktora koji utjecu na porod. nakon poroda pak nije svaka zena u stanju jasno i racionalno razmisljati (zapravo, rijetko koja je, i to je sasvim u redu), boriti se ako treba, raspravljati i donositi smislene odluke.

kako cemo se nakon poroda odnositi prema svom iskustvu poroda, isto tako ovisi o cijelom nizu faktora. osim o realnom tijeku poroda, intervencijama, boli, ponasanju med. osoblja, itd., takodjer (i to je puno vaznije) i o nasoj osobnosti, o nasoj okolini, o nasem odgoju, o nasim ocekivanjima od poroda, o nasim prioritetima... opet, hrpa faktora utjece na to.

svatko slijedi svoj put u zivotu i dogadjaju mu se stvari koje su iz nekog razloga potrebne na tom putu. ne postoji univerzalna istina koja jednako vrijedi za sve nas u svakom trenutku naseg zivota.

Fidji's Avatar

Felix, baš si to lijepo napisala.