ja bi ovaj tekst majke mi poslala po svim rodilištima u RH.baš me nekak strefio. :/
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2694
ja bi ovaj tekst majke mi poslala po svim rodilištima u RH.baš me nekak strefio. :/
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2694
u tekstu je bas tocno izreceno ono sto sam osjecala nakon prvog poroda. silovanje, stvarno prikladan opis i bolnickog poroda a la croatie.
mislim da bi se vise postiglo da se tekst posalje svim zenama koje su rodile ili ce roditi, da prepoznaju djelic svoje price.
u bolnicama se nece nista tako lako mijenjati, nazalost, dok se ne skupi kriticna masa radi koje ce promjene postati nuzne.
vjerujem vam na rijec, ja nemam uopce zivaca citati taj tekst :/
katastrofa.
i hoće li doći do ikakve promjene?
mene, zapravo..naprosto fascinira pristup samih žena koje prožive istu stvar ali se ne bune. ne shvaćam to. mislim, svaka im čast na inferiornosti i na kompleksu manje vrijednosti pa im očito nije jasno da zaslužuju više od toga... ali Bože mili... ljudi nemaju nikakvu svijest o sebi pa kako će imati o drugima... ? ...
mislim da mozda je malo nepravedno optuzivati zene za to...
svijest o tome da imas pravo izbora nije lako postici. koliko puta mi radimo stvari samo zato sto svi tako rade i svi ostali su u istoj situaciji i jednostavno ti se ne da cackat mecku.
onaj tko nije bio u bolnici i dozivjeo sistem na vlastitoj kozi, nije mu jasno koliko se tesko oduprijeti...
smatram da se ne radi o inferiornosti i kompleksu manje vrijednosti a i da nije u redu tako etiketirati i generalizirati.Originally Posted by ~Valerijana~
porod je odraz naseg zivota, nase okoline, naseg odgoja, naseg djetinjstva, nase osobnosti... ali i konstelacije zvijezda, srece, susretljivog osoblja, eventualnih problema... puno puno je faktora koji utjecu na porod. nakon poroda pak nije svaka zena u stanju jasno i racionalno razmisljati (zapravo, rijetko koja je, i to je sasvim u redu), boriti se ako treba, raspravljati i donositi smislene odluke.
kako cemo se nakon poroda odnositi prema svom iskustvu poroda, isto tako ovisi o cijelom nizu faktora. osim o realnom tijeku poroda, intervencijama, boli, ponasanju med. osoblja, itd., takodjer (i to je puno vaznije) i o nasoj osobnosti, o nasoj okolini, o nasem odgoju, o nasim ocekivanjima od poroda, o nasim prioritetima... opet, hrpa faktora utjece na to.
svatko slijedi svoj put u zivotu i dogadjaju mu se stvari koje su iz nekog razloga potrebne na tom putu. ne postoji univerzalna istina koja jednako vrijedi za sve nas u svakom trenutku naseg zivota.