Pozdrav cure!
Kao sto sam vec u naslovu rekla, imam djecaka starog godinu dana. Posto vas citam jos od prijetrudnoce, nekako sam se ovdje udomacila pa bih zeljela cuti i vasa misljenja u vezi ovih mojih problema i dilema. Nisam vise sigurna da li ja to stvarno umisljam ili sa ovim mojim djetetom stvarno nesto nije u redu, pa cu vam pokusati opisati mog dragog djecacica.
Rodjen sa 41 t. 53 cm 4 000 kg, porodjaj tezak ali je dobio ocjenu 9 kao zbog malo zute boje koja je uobicajena za djecu rodjena vaginalno...njegova glava i lice su bili dugo nateceni i nije mogao da doji, ali smo nakon puno truda i muka bili iskljucivo dojeni 5 mjeseci.
E sad problemi, na pocetku se izvijao i zahvaljujuci rodi sam insistirala da nas pediatrica posalje fizioterapeutu, ona je bila i jest uvijek misljenja da je sve ok? i da ne primjeti nista neuobicajeno? Sa 3 mjeseca smo poceli posjecivati fizioterapeuta, i nakon sto smo dobili neke vjezbice izvijanje je nestalo brzo.
Sa 6 mjeseci smo imali pregled kod fizioterapeuta, neurologa i radili smo uzv mozga, sve u redu, a on je cak i vojnicki propuzao sa 5,5 mj, a na stomak se poceo okretati sa 3,5 mj, tako da je on sa puno gukanja i gmizanja, dobro pokazao sta zna i moze, bili su misljenja da je sa njim sve u najboljem redu i meni je pao kamen sa srca.
Sa 8 mj, su dosle i prve 2-3 jako jasne i ciste rjeci, o kako sam bila ponosna.
Sad ima skoro 13 mjeseci, i situacija je sljedeca:
pravo propuzao sa godinu dana,
ne hoda jos,
ne moze sam stajati bez da se ne drzi za nesto nimalo,
sam ustaje uz namjestaj i obicno stoji po cjele dane jer cim ga spustim on se opet popne, a ne smije sam da se spusti.
Ne govori vise niti jedne jedine rjeci![]()
![]()
.
Ima 76 cm i 9,5 kg.
U zadnjih mjesec dana apetita u opste nema, pediatrica mi je savjetovala da ga prestanem dojiti, pa da ce mozda poceti jesti? ali mi nepada na pamet, jer to je jedino sto ne odbija.
Inace od samog pocetka je jako miran i spava cjele noci u komadu, uvijek je dobre volje ali je nekako u poredeci sa drugom djecom jako tih.
Ako nesto radi, a ja mu zabranim pretezno me poslusa od prve i stvarno nemam nekih primjedbi na njegovo ponasanje, ponekad imam osjecaj da me razumje kad mu govorim, ali ponekad mi se cini da me nista ne razumje.
Da li ne zna, ili nece da mi pokazuje nista kad ga sta pitam (gdje je ovo/ono).
Eto ja se cjelu godinu dana lomim i trazim odgovor na mnoga pitanja i pomalo sam umorna ali se ne mogu da smirim, ponekad mi se cini da trazim problem tamo gdje ga nema jer ni drugi nista ne primjecuju, a ponekad me opet uhvati panika i osjecam da nesto moram poduzeti?
Brinme, kako psihicki tako i fizicki razvoj, zasto je nekad u svemu bio iznad prosjeka a sad ispod????
Eto pa pisite cure svoja misljenja i iskustva, bicu vam jako zahvalna,
nekako mi je vec lakse sto sam ovdje sa vama podjelila ove moje brige...