Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: pravo na godišnji

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno pravo na godišnji

na porodiljni sam otišla 1.1.2009. godine. rodila sam 3.2.2009. i dobila sam rješenje da mi porodiljni završava 28.1.2010. godine. da li ima pravo na korištenje godišnjeg odmora za 2009. godinu nakon toga?
    hvala unaprijed

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

evo našla sam ovo u kolektivnom ugovoru. predpostavljam da prema tome imam pravo na puni godišnji. jel tako?

Članak 21.

Službenik i namještenik može koristiti godiš*nji odmor u neprekidnom traja*nju ili u dva dijela.

Ako službenik ili namještenik koristi godiš*nji odmor u dva dijela, prvi dio mora biti u traja*nju od najma*nje 2 tjedna neprekidno i mora se koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godiš*nji odmor.

Drugi dio godiš*nje*g odmora službenik i namještenik mora iskoristiti najkasnije do 30. lip*nja iduće godine.

Članak 22.

Godiš*nji odmor, odnosno prvi dio godiš*nje*g odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lip*nja iduće godine.

Vrijeme korište*nja godiš*nje*g odmora iz stavka 1. ovoga članka određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Pretpostavljam da radiš u državnoj službi, tako da imaš pravo na godišnji odmor iz 2009. kad se vratiš.
    I ja sam imala takvu situaciju i bez problema sam koristila stari godišnji.

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako nisi odradila ni jedan dan u 2009. nemaš pravo na godišnji

Postano: pet ruj 25, 2009 1:03 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

evo našla sam ovo u kolektivnom ugovoru. predpostavljam da prema tome imam pravo na puni godišnji. jel tako?

Članak 21.

Službenik i namještenik može koristiti godiš*nji odmor u neprekidnom traja*nju ili u dva dijela.

Ako službenik ili namještenik koristi godiš*nji odmor u dva dijela, prvi dio mora biti u traja*nju od najma*nje 2 tjedna neprekidno i mora se koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godiš*nji odmor.

Drugi dio godiš*nje*g odmora službenik i namještenik mora iskoristiti najkasnije do 30. lip*nja iduće godine.

Članak 22.

Godiš*nji odmor, odnosno prvi dio godiš*nje*g odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lip*nja iduće godine.

Ti godišnji moraš "zaraditi" odnosno steći radom u toj godini ( bar jedan radni dan )

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mislim da nemaš pravo na taj godišnji

kod mene u firmi moraš raditi bar malo u 2009. i početi trošiti taj godišnji od 2009., da bi ti ostatak bio stari kad se vratiš u 2010. i onda taj stari do 30.6.2010. se mora potrošiti....

a što se tiče novog od 2010.godine, ja ga imam pravo koristiti kad se vratim s porodiljnog cca jesen 2010.jer sam radila više od 6mj u 2009.-tak mi rekli u firmi...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

hm, ako je tako tj. ako pravo na godišnji nemaju oni koji nisu odradili niti jedan dan u godini onda nitko tko je rodio između 1.1. i 15.2. ne bi imao pravo na godišnji jer svi odlaze na porodiljni 45 dana prije termina (ili 28).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

katarina pa mti se dogovori prekid porodiljskog, pa počni koristiti go već u ovoj godini , i prenesi je na iduću. Zadovoljna!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imaš pravo na godišnji za 2009. iako nisi radila ni jedan dan, ako si prije toga bila zaposlena duže od 6 mjeseci.

Moj primjer: 4.3. otišla na komplikacije 2008., a rodila u 11.mjesecu, znači u 2009. nisam radila ni dana, a godišnji će mi teći od dana kad mi završava porodiljni i to cijeli u komadu.

Pogledaj malo i tu:

http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=77701

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

indi ti si u pravu u svezi sebe, ali katarina mora bar jedan dan raditi u ovoj godini, ili već ove godine početi koristiti go iz 2009 ( pa makar to počelo 31.12.2009) onda će se prenjeti go u 2010.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Katarina je zadnje praktički radila 31.12. 2008.

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Imaš pravo na godišnji za 2009. iako nisi radila ni jedan dan, ako si prije toga bila zaposlena duže od 6 mjeseci.

Moj primjer: 4.3. otišla na komplikacije 2008., a rodila u 11.mjesecu, znači u 2009. nisam radila ni dana, a godišnji će mi teći od dana kad mi završava porodiljni i to cijeli u komadu.

Pogledaj malo i tu:

http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=77701
    Ti još nisi odradila dana u 2009. ali hoćeš ( iako ćeš biti na god od 11 mj ).
    Firma te ne želi tražiti da dođeš na posao samo jedan dan da možeš početi koristiti god za 2009. već ti izlaze ususret i šalju te na godišnji odmah nakon porodiljnog.
    Da se poslodavac baš striktno želi pridržavati zakona mogao bi te natjerati da na djetetov rođendan dođeš raditi pa onda počneš koristiti godišnji.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Upravo sam zvala kadrovsku u svojoj firmi i rečeno mi je da se godišnji koji nije iskorišten u godini u kojoj je stečen može iskoristiti nakon povratka s porodiljnog (najkasnije do 30.06.) i da nije uvjet da bi se barem jedan dan u toj godini morao odraditi jer se porodiljni ne smatra prekidom službe. Postoji i takvo službeno tumačenje kolektivnog ugovora.
    Dakle, možeš biti cijelu godinu na porodiljnom i kad se vratiš u idućoj godini koristiti godišnji za tu godinu, naravno najkasnije do 30.06.
    U svakom slučaju, katarina03 najbolje ti je da nazoveš svoje u firmi da ti oni to potvrde.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

katarina i jelena, mislim da sam ipak točno napisala, znači ovo što je Jurisnik rekla; porodiljni se ne smatra prestankom rada i ako se prije porodiljnog radilo duže od 6 mjeseci, (to je jedini uvijet) onda se bez obzira na objektivno neodrađen ni jedan radni dan u tekućoj godini ima pravo na godišnji.

O tome se raspravljalo na linku koji sam navela u zadnjem postu.

Ja isto ove godine neću raditi jer mi godišnji traje do kraja 1.polugodišta, onda idu praznici i moj povratak u 2.polugodištu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Indi, ali ti si radila u ovoj godini, ili nisi??, Štos je u jednom danu, ili raditi ili početi koristiti go prije nove godine!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    katarina i jelena, mislim da sam ipak točno napisala, znači ovo što je Jurisnik rekla; porodiljni se ne smatra prestankom rada i ako se prije porodiljnog radilo duže od 6 mjeseci, (to je jedini uvijet) onda se bez obzira na objektivno neodrađen ni jedan radni dan u tekućoj godini ima pravo na godišnji.

O tome se raspravljalo na linku koji sam navela u zadnjem postu.

Ja isto ove godine neću raditi jer mi godišnji traje do kraja 1.polugodišta, onda idu praznici i moj povratak u 2.polugodištu.

Sorry ispravak, Indi tek sad vidim ti ćeš ovogodišnji go početi koristiti u 11 mjesecu i iskorističeš ga do 08.01.2010, svrsi s tim go iz 2008, ako ga nisi potrošila prije komplikacija propada po zakonu ( osim ako dogovor s poslodavcem nije bio drugačiji!), Katarina po mojem viđemnju nije iz škole, završava joj porodiljski tek iduće godine, Ali pošto ga nije počela koristiti u 2009, ( ili tad počela raditi) nažalost propada.Najlakše rješenje je da ona recimo s 30 ili 31.12 počinje koristiti go iz ove godine i prenese ga na iduću godinu. To formalno treba rješiti u firmi i s HZZo, ostatak od porodiljskog može i kasnije iskoristiti po volji do 8 godine.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

jelena, naravno da godišnji iz 2008. propada i ne može se prenijeti dalje od lipnja 2009., ali govorimo o godišnjem za 2009. godinu.

Iako se u 2009. godini ne radi niti jedan radni dan zbog korištenja porodiljnog / komplikacija, ima se pravo na godišnji odmor za 2009. jer se navedeno ne smatra prekidom rada i kao takvo nije potrebno odraditi taj jedan dan, prema tome sam ja ( i mnogi drugi) dobila pravo na korištenje svog godišnjeg odmora, a prema njemu ima i ona pravo na svoj godišnji za 2009., ali ga treba iskoristiti do kraja lipnja 2010.

Nema veze što ga prenosi u sljedeću godinu, ne treba prvi dio koristiti ove godine da bi imala pravo na njega.

Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili porodnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada.
    Prema ovome porodiljni se ne smatra prekidom rada, i stoga ima pravo na godišnji odmor, ako je prije njega radila duže od 6mjeseci.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Indi ja kažem onak kak se radi, naši kadrovski čitaju pravila ovako kak sam ja rekla bar naša. Za Katarinu bi bilo najbolje da priupita kod svojih kak to ide, i napravi po njihivom. BTW. naša kadrovkinja ima malu unuku, i rekla je kao kćer nema pravo na go u ovoj godini , već mamam radi 4 mjeseca, ja joj rekla da ima, ona se malo zgrozila. Treba pitati, i njih uvjeriti da imaš pravo, jer svatko radi kak hoće.

Malo sam zagulila , ali je to tak![/b]

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    ..., jer svatko radi kak hoće.
    Ministarstvo uprave daje tumačenja vezano uz primjenu kolektivnog ugovora i uvijek se može njih pitati kakvo je njihovo tumačenje vezano uz navedenu problematiku.
    Ono šta sam gore napisala rečeno mi je na temelju jednog takvog tumačenja.

katarina03 javi šta su rekli tvoji u firmi.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jelena, ma sve 5 , obje djelujemo u najboljoj volji.
    Naši zakoni su u mnogo čemu nedorečeni i ostavljaju prostora raznim tumačenjima, što pokazuje kako su pisani, no...upravo stoga, mislim da se treba biti uporan u ostvarivanju svojih prava.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa
    Citiraj jelena.O prvotno napisa
    ..., jer svatko radi kak hoće.
    Ministarstvo uprave daje tumačenja vezano uz primjenu kolektivnog ugovora i uvijek se može njih pitati kakvo je njihovo tumačenje vezano uz navedenu problematiku.
    Ono šta sam gore napisala rečeno mi je na temelju jednog takvog tumačenja.

katarina03 javi šta su rekli tvoji u firmi.

Odlučila sam prekinuti porodiljni i od 1.12. otići na godišnji. Nakon isteka godišnjeg vraćam se na porodiljni. Na taj način dobiti ću regres koji mi nije isplaćen jer sam na porodiljnom i moći ću 100% iskoristiti godišnji. Zvala sam HZZO i rekli su mi da za prekid porodiljnog moram donijeti potvrdu o obustavi porodiljnog i nakon toga ću opet valjda morati iz firme donijeti potvrdu nekakvu o nastavku porodiljnog. Budući da teta preko telefona nije bila baš precizna otići ću ovih dana do HZZO-a da mi točno sve kažu.
    Da li je netko od vas prekidao pa nastavljao porodiljni?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Katarina, moja kolegica je napravila isto.

Ne sjećam se detalja, osim da je morala tražiti suglasnost ravnatelja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •