-
Nema menstruacije 6 mjeseci nakon zavrŠetka dojenja
U četvrtom mjesecu ove godine sam prestala dojiti, dojila sam svoju curicu 18 mjeseci. U sedmom mjesecu sam bila kod svoje ginekologice koja mi je dala duphastone i rekla da mi se sve skupa uspavalo od dojenja. I nakon njih nisam dobila, napravili smo TSH, spolme hormone i prolaktin i nalaz mi pokazuje kao da sam u prijevremenoj menopauzi.Imam 33 godine i ne mogu u to vjerovati, još sam više očajna jer smo planirali na drugu bebu. bila sam kod privatne ginićke koj me pogledala na ultrazvuk i rekla da mi jajnici ne rade i preporučila daljnju obradu, sad idem kod endokrinologa da vidimo kaj će reći. Da li je natko imao slično iskustvo.
Pomagajte, očajna sam i izgubljena, ne mogu se pomiriti sa dijagnozom prijevremene menopauze u 33 godini.
-
Zar nitko
Sad sam još u većem bedu.
-
Ajoj baš mi je žao što si tako očajna. Nemam ti neki savjet ali nadam se da je to privremeno, da će doći na svoje... Možda da opet odeš giniću kojem više vjeruješ (privatnom ili socijalnom) pa da opet ponovite tablete za izazivanje menzisa, naravno pod njegovom kontrolom, kao i ponoviti nalaze hormona. Ne odustaj, u medicini nikad 2+2 nije 4, ti i dragi se volite, beba vas možda iznenadi. Sretno
-
Kvina, bez da napišeš točan nalaz spolnih hormona, posebno FSH, nemoguće je išta reći.
Jesi vadila AMH, on je dosad najbolji prediktor ovarijske rezerve (vadi se u Vinograskoj, mislim bilo koji dc, ne trebaš se naručivati, ne pokriva HZZO, košta 200 kn - znači, ne treba uputnica).
Ako to napraviš, doktori (a i mi, posebno ekipa na neplodnosti), moći će ti reći nešto više od ovoga ovdje.
Sretno!!!
-
Također, je li ti dr. rekao koliki broj antralnih folikula je vidio po jajniku?
-
LH mi je 42.8, FSH 141.6, ESTRAD 86, moram napomenuti da uopće nemam menstruaciju, moram priznati da mi je ta cijela situacija skroz nevjerojatna pogotovo zbog činjenice da sam 2008. zanijela iz prvog pokušaja, ako je već onda bila neka prijevremena menopauza ne bi li i tu već bilo problema pri začeću. Moja ginekologica mi je dala trisequens da popijem dvije ture, a privatne ginekologica preoporučila da odem prvo kod enokrinologa da provjeri cijeli endokrini sustav. Inače TSH mi je 0.752, a prolaktin 7.8.
Ne znam da li do ovakve situacije, odnosno slike spolnih hormona odnosno izostanka menstruacije može doći zbog stresa ili to nema veze s tim.
-
kvina, evo ja nemam menstruaciju vec 25 meseci od porodjaja, do duse dojim, ali mi je prolaktin relativno ok, i ono cega se plasim je bas tako neka situacija slicna tvojoj.
jos uvek odlazem odlazak endokrinologu, jer ipak dojim, ne bih prekidala, a znam da je to prvi korak ka normalizaciji stanja kod mene.
jesi li mrsava previse? smrsavila mnogo u poslednje vreme?
-
Kvina, na žalost, nemam dobre vijesti - FSH preko stotke bio bi naznaka preuranjene menopauze, u MPO svijetu je već i preko 13 na rubu da pacijentica nije eligible za postupak ovarijske stimulacije. Do njega se ne dolai stresom itd., to je urođena sklonost. FSH se ne može popraviti, za njega se računa vršni rezultat, znači, ako ženi varira tipa 7 pa 20, kao prediktor njenog potencijala računa se taj vršni - 20. AMH je točniji indikator od njega (ne varira toliko i precizniji je), ali FSH preko stotke je loša vijest u smislu da si na tom putu... Cure s MPO s FSH-om oko 70 bivaju upućene na postupak donacije jajne stanice, iako se mogu još pokušavati prirodni postupci - ako ima folikula, on se punktira i nada se da će u njemu biti stanica. I slične probleme imaju - nema menge.
Ono što ja nisam ziher, jer nisam medicinar, samo sam puno živila MPO, je to može li FSH dignut nešto drugo, osim menopauze, ali nisam čula za to dosad.
Pravu dijagnozu ima li šanse za biološko dijete i koji je preporučeni hodogram, ako ima, to ti može dati samo MPO doktor, bilo privatnici, bilo državni, ako želiš preporuku ili se javi na Potpomognutu ili mi pošalji PP pa ću ti preporučiti nekoga, ali tu ti je ključno da si ili u ZG-u ili u ST-u, u ostalim gradovima malo teže ide, iako i Osijek i Rijeka imaju mogućnosti potpomognute.
Sad, nakon što sam ti to rekla, ja, veliki nevjerni Toma, pobornik hladnog znanstvenog pristupa, znam za barem 2 trudnoće koje su uslijedile s visokim FSH-om - jedna nakon godina nadomjesne terapije, žena se uopće nije niti nadala začeću, trudnoću otrkila slučajno, ona je uspješno posvojila i htjela je još jednom posvojiti, ali je skužila da nema mengu mjesecima, druga isto jedna čudna, sad je objavila rođenje na čestitarima, datelje njenog FSH-a ne znam.
Žao mi je što nisam došla s boljim mišljenjem i želim ti svaku sreću jer, što je nevjerojatno, nije i nemoguće i medicina i ljudsko tijelo nisu egzaktna stvar, a čuda su tu da opovrgnu pravila
!
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.10.2010. at 23:00
-
Postupak donacije jajne stanice, ako bude na to emotivno spremni, radi se u Pragu, postoje dvije klinike, i to je relativno nekomplicirano i blizu nama, boravak u Pragu je tipa nekih 5 dana. Postoji lista čekanja od par mjeseci, cijena je vidljiva na linkovima - Pronatal - Prag Fertility Center - obje klinike imaju osoblje native speakere hrvatskog jezika, a za pripremu ti treba onda neki MPO doktor u Hrvatskoj.
Za posvojenje - ima cijeli pdf, nešto je teže vremenski i zahtijevnije organizacijski, i teže je ako već imaš jedno dijete (iako, formalno, nije nemoguće).
Gdje god da dođeš od ta dva pdf-a, ako dođeš, dočekat ćete ekipa spremna za pomoći...
Sretno, ma gdje vas put odveo!
BTW, nisi sama, ima žena koje su ušle u privremenu menopauzu u toj dobi... One će ti moći pružiti najbolju podršku, nadam se da će ti se koja i ovdje javiti, na ova dva pdf-a, Potpomognuta i Posvojenje, javit će ti se ziher.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.10.2010. at 23:04
-
E, da, mislim da je žena kojoj se dogodilo prirodno čudo imala FSH oko stotke ili preko.
A propos može li menopauza uslijedit na naglo - može, dovoljno je i 6 mjeseci, koliko ja kužim. Od 2008.-me do sad je dosta vremena...
Od ginića, mislim da je baš Šimunić specijaliziran za pitanja menopauze, ali, bojim se, tvoj će slučaj bit svima jednoznačan, još ako ti je AMH ispod 5, to bi bilo to.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.10.2010. at 23:08
-
Ako si spreman na odlaske ginićima, javi sa na pdf potpomognuta, tamo će te više njih pročitati koji imaju specifično iskustvo, a ima, kažem ti, par trudnoća sa sindromom visokih FSH-ova, ne znam točno koliko visokih.
Uglavnom, bolja je vijest visok FSH i mlade godine, nego visok FSH i visoke godine, jer je kod visokog FSH-a i tvojih godina slučajnost da se nađe na još koju kvalitetna stanica je bitno veći nego kod žene s istim FSH-om u godinama 40+, jer te žene imaju i problem s kvalitetom i kvantitetom, dok mlađe žene u preuranjenoj menopauzi samo s kvantitetom, i tu su prognoze, nešto bolje (kod mladih s visokim FSH-om).
Evo jednog srpskog foruma baš specijaliziranog za visoki FSH i šanse za začeće, mislim da ih je dosta u postpucima s donacijom, ali neke pokušavaju i sa svojim stanicama. Evo i tumača tih nalaza:
Evo jednog linka - ova cura koja je prirodno zatrudnila je imala FSH 145, sad sam se prisjetila, a još jedna iz Maribora je imala FSH vršni 50, inače 30. Cura s FSH-om 145 je zatrudnila prirodno mislim kasnije od tvojih godina, a znam par cura s FSH-om oko 50, mislim, mlađe su, jedna je trudna - ovo trudna - govorim sa svojom stanicom:
http://forum.roda.hr/threads/7212-Visok-FSH
Evo drugog, tog sa sprskog foruma:
http://kutak.forumotion.com/povisen-...zerve-t576.htm
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.10.2010. at 23:16
-
ja evo vec 13 meseci, ali dojim.
idem kod dr za koju nedelju da proverim kako i sta.
prvo gin. pa onda u skladu sa tim
-
-
Vidim da si jedna pametna žena i da ćeš biti OK. Sretno, za čudo ili za kamogod te put donese
.
-
Evo jedne predivne priče sa Visokim FSH-om
My name is PJ. My husband and I started trying seriously to conceive when he and I were both 35, in 2001. With no inkling that we would have any issues, we tried for a year before we considered consulting a doctor. Then I had a few tests run which were all fine and we kept trying. I started using a fertility monitor. Still, we had no luck. After two years, we consulted a reproductive endocrinologist (RE). We had some more tests run on both my husband and me and all the results were fine. Over the next six months I had three failed IUI’s with injectibles – each with a very poor response – just one follicle. I was on the standard dose of Gonal-F – 300IU’s. If my FSH was tested during this timeframe, it was always low. I had slightly elevated E2 levels on day 3 (around 100) which – although I didn’t realize it – were pointing to DOR. After three failed IUI’s and a hysteroscopy to remove a small polyp, my RE ran a “clomid challenge” test – another method of detecting DOR (“diminished ovarian reserve”). I flunked this test with flying colors with a day 10 FSH of 45 (it should be less than 10). My RE gave us “the speech” – there was virtually no chance of conceiving with my own eggs – we needed to consider either egg donation or adoption.
After having a chance to digest this horrible news, we decided that as a first step we needed to get a second opinion. So I went to another RE in another city, ran another clomid challenge test and flunked again. Same news from this doctor – 1 percent chance of conception even with IVF and we needed to consider egg donation or adoption. While in this city, I found out that many RE’s were supporting the concept of acupuncture for patients with infertility. So while in this city, I did several acupuncture sessions and I read Randine Lewis’ book “The Infertility Cure” (see Welcome Page) and started on several of the supplements that she recommends.
So then we decided we needed to bring in the best of the best. I went to see a third RE who is seen as an expert in the field (this clinic also has a very large egg donation program) and my day 3 FSH was 19.9 which was over this clinic’s cutoff for IVF which is 15. About three weeks later we had a phone conference with this doctor – he delivered the same bad news that we knew
was coming – 1 percent chance of conception and we needed to consider egg donation or adoption. So we set the wheels in motion and set up a meeting with the coordinator for the egg donation program.
Little did we know, however, that in between the time that my FSH was measured by this third clinic and the time that we spoke to the third doctor, I had conceived naturally. My husband and I were in shock when my period was late and the home pregnancy test was positive. I went to see my first RE (because he was near my home) and he confirmed the pregnancy but he told us that the risk of miscarriage was very high. I also spoke to the other two RE’s and they were no more optimistic than the first. So for three months we were on pins and needles waiting to hear the worst, but all was well. The whole pregnancy went very smoothly and I delivered a healthy baby boy in 2005.
We loved being parents so much we decided to try to achieve another miracle and began trying to conceive again when our baby boy was six months old – as soon as my cycle returned. I was older now – 40 years old – and since 15 months had passed my FSH would probably be even higher. I started doing weekly acupuncture right away and we tried on our own for about six months without success. Then I went to see an RE (a new RE) and had my FSH tested. My day 3 FSH was 35. Of course he wouldn’t accept me for an IVF (their cutoff was also 15) but he did agree to continue testing me to see if my FSH went down. So I then started herbs and supplements in addition to the acupuncture. Over the next three months my FSH went down each month. By the third month – when I was ready to start an IVF cycle with a new RE (if you’re counting, that’s RE#5) that I had found that specializes in high FSH (Dr. Zhang of New Hope Fertility), ironically my FSH was 8. I should add that it is my feeling that the acupuncture, herbs and supplements contributed to bringing the FSH down, but because the FSH was only tested in a few cycles, what i perceived as a “reduction” could have just been normal fluctuation.
My first IVF – a low stim cycle – was a bust in spite of my low day 3 fsh. I was on clomid and 150 of menopur (I did not, by the way, do an estrogen priming protocol for that cycle). I went to retrieval with only one follicle but the egg was found to be bad. The retrieval was on day 11 of my cycle which could have contributed to the poor egg quality (follicular phases of less than 11
days are implicated by some doctors in producing poor quality eggs). For the second IVF cycle, I did 14 days of birth-control pills (the “estrogen priming” protocol) in an attempt to keep the FSH down. Unfortunately it didn’t help to keep the FSH down – my day 3 FSH was 17. So my RE started me on every-other-day Clomid – I took it on days 3 and 5, but my FSH rising too high so on day 7 we stopped all the meds. I had two follicles that were growing but shortly before the trigger one of the follicles stopped growing. When my own LH started to surge, I used the Lupron nasal spray (“Synarel”) to trigger and we did a retrieval on day 14 of one follicle. The egg fertilized successfully and grew to a 4-cell, grade “A” embryo with only 5% fragmentation and we did a day 2 transfer. I then started estrace and progesterone supplementation. By some miracle, this cycle that looked as though it was “failed” from the start resulted in a pregnancy! I delivered a healthy baby girl in October, 2007.
If you have high FSH, don’t give up on your own eggs until YOU feel it’s time to give up. Don’t let your RE dictate when to give up. I hope my story can give you some hope and I wish you all the best on your journey to parenthood.
-
Ima toga, kvina, ima svakakvih priča, svega sam vidjela živeći IVF 10 godina - od toga da idopatija (nepoznat razlog neplodnosti) nikad ne završi s hepi endom, a dubioza se kalemi na dubiozu, uz "epsku" MPO maltretažu, do spontanih začeća žena s FSH-om od 140 koje svi otpisaše. Ono, nema čega nema u ovome životu i na ovome svijetu i to je super, jedino se donekle može predvidjeti koji je ishod vjerojatniji u kojem slučaju - onako, školski, najčešće, gledajući prosjek.
Samo, ako se pitaš je li doktor u pravu s ovom dg - je.
Sad je na tebi što ćeš odlučiti, kad ti sve malo sjedne - nadat se čudu i opustiti, liječiti, pokušavati alternativni način proširivanja obitelji itd. Samo u vama je odgovor, a ništa nije nemoguće, premda je i manje vjerojatno ili gotovo nevjerojatno, to je slađe kad se dogodi. Sretno, od srca!
Posljednje uređivanje od ina33 : 28.10.2010. at 19:25
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma