Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
Podigla sam si da ne tražim danas...
Nisam znala za ovo kaj mim piše,vezano za nas fragminke i omegu
Frćka mi je prva stavila bubu u uho i onda sam čitajući naišla i na ovu temu.
Pitala sam gin za omegu,dali piti sad u trečem tromj...rekla je da nije obavezno ali neka uzmem ako mislim da trebam.
Kaže mim da preparati na bazi lanenog il drugog biljnog ulja ne sadrže ništ od potrebnog u trudnoči. Pa sam odustala.
Mim kaže i slijedeće: NE LANENO ULJE!! Lignani iz lanenog ulja djeluju slično fitoestrogenima iz soje pa ako nosite mušku bebu ne činite joj dobro. Ni ženskoj, naravno. Ni jedno od biljnih ulja ne sadrži esencijalne omega-3 za ljudski organizam, a to su JEDINO EPA I DHA. I ni jedna druga. Ostale omega masne kiseline mogu biti korisne, ali to nisu one koje su neophodne djetetu. I dalje.... ne postoji količina chia sjemenki koja može nadopuniti deficit omega-3. Probala sam. Nebuloza je da jedna čajna žličica to može napraviti jer sam, čisto zbog eksperimenta, još kad se kod nas nije ni znalo za te sjemenke, htjela vidjeti je li to moguće pa sam jela sjemenke u jako velikim količinama s nikakvim rezultatom. Dakle, da skratim: jedino pročićšeno riblje ulje u kojem je odnos EPA:DHA u korist DHA pogodno je za trudnice. Kompromis može biti niska doza ribljeg ulja s obrnutim odnosom. Vi koje pijete (ili barem mislite da pijete) kapsule s 1000 mg omega ustvari pijete 1000 mg ribljeg ulja. Okrenite bočicu i zbrojite podatke o miligramima uz EPA i DHA. To je jedini pravi podatak kojeg treba uzeti u obzir. Ostalo zanemarite. Pregnital naročito jer sadrži BILJNE omega koje nisu ni EPA, ni DHA.