Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: porodiljni do tri godine

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno porodiljni do tri godine

molit ću vas za pomoć, ako znate
    porodiljni mi ističe za 2, 5 mjeseca kad će I. napuniti godinu dana
    puno sam razmišljala što napraviti, ići raditi ili ne, uzeti bolovanje jer ću morati na op. štitnjače, uzeti 6 mj. neplaćeno...
    i sad mi je sinulo da bih uzela produženi porodiljni, neplaćeni do treće godine.
    e, sad:
    1. da li da si uplaćujem staž ili ne, ako ne, da li se to računa kao prekid radnog odnosa?

2.da li mi poslodavac mora ili može odobriti taj dugi porodiljni?

3. za zdravstveno, da li da se prijavim preko muža i kako to ide?

4. mogu li u svakom trenutku prekinuti taj porodiljni ako dođe voda do grla i ako to više financijski ne mogu podnijeti i vratiti se na posao?

5. kad najkasnije moram javiti na posao svoju odluku ako je donesem, sad sam na nekih 80% u korist tog trogodišnjeg izbivanja, a malo me i strah kako će na to gledati moji na poslu.. :/

6.i kao zadnje pitanje, može malo konkretnih savjeta, otkud krenuti s papirima?
    hvala, drage moje...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. staž ti miruje. možeš ga sama uplaćivati, ali ne moraš.
    2. mora ti ga odobriti.
    3. prijavljujes se preko muza, nista posebno, na tvom poslu ti ispune odjavu, na njegovom prijavu, to se odnese u hzzo s još nekim dokumentima (vjenčani list i slično)
    4. možeš prekinuti kad god hoćeš
    5. mislim da moraš mjesec dana prije isteka porodiljnog napisati molbu
    6. dakle, prvo napišeš molbu poslodavcu, on ti je treba odobriti, s tim se ideš odjaviti na hzmo, i onda obavis hzzo, i to je to.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a da iskoristiš si prije godišnji od 2009?????

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jelena.O je pitala:
    a da iskoristiš si prije godišnji od 2009?????
    Koliko ja znam, to ne može. Mirovanje ide ili odmah nakon godine dana, ili ništa.
    Drugo je sve Lutonjica odgovorila. I najavu Mirovanja radnog odnosa i povratak na posao moraš pismeno najaviti minimalno 1 mjesec prije. Poslodavac se tu ne smije buniti, a vratiti se možeš kad poželiš, naravno uz najavu mjesec dana prije (ja sam se vratila nakon 3 mjeseca). Pitaj, ako te još nešto zanima.
    Uvijek se računa kao prekid radnog odnosa, bez obzira da li staž uplaćuješ ili ne. Ako znaš da koristiš samo nekoliko mjeseci, onda možeš po završetku tražiti prijavu i odjavu s HZMO za plaćanje Produženog mirovinskog osiguranja. Evo, ja npr. radim več 2 mjeseca po prekidu Mirovanja i još nisu stigle uplatnice za staž (to je normalno, pitala sam u HZMO).

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

puno vam hvala

još me malo muči taj prekid staža, ja sad imam 12 god staža u toj firmi, svakih pet godina dobivamo jubilarnu nagradu..znači za tri godine neću dobiti jubilarnu za 15 godina, nego sve ide iz početka?
    jubilarnu dobivamo za x godina neprekidnog staža u toj istoj firmi.. :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko sam ja shvatila RRif-ove savjetnike. U principu to ne bi trebalo utjecati na jubilarnu nagradu, jedino, ako je to drugačije navedeno u Vašem Ugovoru o radu. Uglavnom, preporučam ti da nazoveš RRIF-ovo savjetovalište (imaš na njihovoj internet stranici broj) i sigurno će te točno savjetovati o tvojim pravima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •