Citiraj sandra254 prvotno napisa
Zar samo mi nemamo trudnički pregled putem krvi koji pokazuje kompletnu povijest bolesti majke i cjelokupno zdravstveno stanje u trudnoći???
Sve je isto i kod nas u Srbiji osim ovog sto si navela. Pretpostavljam da mislis na genetski test koji se ovde radi na pocetku trudnoce.
Taj pregled je skup i samo uspanicava buduce mame posto se sve zasniva u principu na matematici i na verovatnoci. Oni putem krvi dobiju odnose. Npr verovatnoca da ce dete imati Downov sindrom je 1:1000. Tako da nase trudnice uglavnom tu ordinaciju napustaju u suzama i potresene. Ako je odnos mali onda ides na jos jedan test ili na amniocitezu.
Poseban problem u Subotici je sto se vadi krv iskljucivo u jednoj privatnoj klinici posto je vlasnik muz doktorice koja je geneticarka u bolnici i rezultati iz drugih klinika nisu dovoljno precizni za nju. U ovoj trudnoci su jos 4 moje prijateljice bile trudne otprilike u isto vreme i svima nam je na prvom pregledu rekla da imamo istanjenu posteljicu ili nesto sl. ne mogu se tacno setiti i naravno poslala nas na dodatni test krvi u privatnu kliniku koji je duplo skuplji od prvog. Naravno na drugom testu se pokazalo da je sve ok. Ja nisam ni otisla. Mada moram priznati da me je kopkalo. Posle sam bila kod jednog poznatog Novosadskog doktora koji mi je rekao da su to gluposti i da bolje da nisam otisla.
Tako da budi srecna sto nemate ovih testova. Kada sam bila trudna sa prvim detetom na te testove su isle samo riznicne trudnice. Starije od 26 godina i sa nekim bolestima.
Sto se tice ostalog. Ja sam isla kod jednog mladog doktora koji ne podrzava siroki povoj, a ostalo radim po mom osecaju.