Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: zubići - dali netko zna za ovo???

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno zubići - dali netko zna za ovo???

pozdrav,
    malecki mi ima 13 i pol mjeseci i 14 zubića.
    Nedavno smo primjetili na svim zubićima iznutra i izvana nešto crno slično kamencima.
    Otišli smo zubarici koje je rekla da to nije niti kamenac niti karijes nego neka bakterija.
    Navodno će to ružno izgledati i rekla je da dođemo sa cca 18-20mj. da ona to očetka s nekim grubim četkicama i da će to maknuti (iako sumljam da će joj to malecki dopustiti).
    Također je rekla da je TA BAKTERIJA POZITIVNA tj. da ona djeca koja ju imaju rijeđe dobivaju karijes tj. bakterija protiv karijesa.
    Dali netko ima isti problem ili iskustav s istim. Ovo svaki dan izgleda sve ružnije.

PS. (pije samo vodu, na čašu, ne jede slatko, MM i ja imamo dobre zube itd.)

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Radi se o tvrdim naslagama koji su posljedica metabolizma bakterije Prevotela Melaninogenica koja je uobičajeni stanovnik usne šupljine. Pigmenti koji nastaju njenim djelovanjem čvrsto priliježu na zub najčečešće u području vrata zuba a mogu se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem od strane stomatologa. Radi se o dobroćudnim naslagama čije je pojavljivanje povezano s određenim uvjetima u usnoj šuplini kao što su kiselost i prisutnost nekih drugih bakterija, a uočena je njihov pojava unutar obitelji (što znači da je sklonost nastajanja naslaga donekle nasljedna). Često nakon uklanjanja naslage se pojavljuju ponovno. Nisu patološka pojava.
    Dr.sc. Silvana Jukić

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kak to točno izgleda?
    koje je boje?

Miha već 2-3 tjedna ima na zubićima kao žućkastu naslagu...nekad ode četkicom dolje, nekad ne ide od prve....

ja prvi put čujem za ovo

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tako ima i mm. oduvijek. ništa mu ne smeta, osim što ružno izgleda. zubarica kaže da nije ništa opasno, samo pigmentacija.
    od kad smo skupa (11 godina) imao je samo 1 karijes, tako da mi
    Citiraj sandra254 prvotno napisa
    Također je rekla da je TA BAKTERIJA POZITIVNA tj. da ona djeca koja ju imaju rijeđe dobivaju karijes tj. bakterija protiv karijesa.
    ima logike...

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala svima

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni ti je to prvo onako ko kamenac,obavezno počinje na korijenu i između zuba,a ako ne čistim za najviše 3-6 mjeseci mi bude baš crno,crno.ko ugljen,karijes i sl.odurno izgleda ko da pušim škiju svaki dan 100 x.srećom pa se da oguliti.mada nakon poroda mi se smanjilo.iako,kod mene baš i teorija karijesa nije.unatoč crnjaku na zubima,svojedobno sam ih imala dosta.sad je ok.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ha,vidiš ovdje veli da nestaje nakon 7 godine-ne bi rekla!

Dear Tasmin,
    In some ways your son is lucky to have the black stain. it is not pathology, it is not caused by bacteria, and it is almost always associated with no cavities.
    Children with this stain don't get cavities regardless of what they eat or how they brush.
    The stain tends to disappear around age 7 to ten years, it is caused by a precipitation of metal salts out of the saliva into a protein film that nauraly covers the tooth.; All of this is perfectly normal , safe and should not be a concern.
    The stain is very difficult to remove, sometimes requiring a strong abrasive.
    My suggestion only remove that stain that is esthetically objectionable.
    Generally black stain reforms quickly so if you dedicate yourself to black stain removal you will be quite busy.
    I suspect this information comes as a surprise to you especially considering
    what your dentist told you Re;ax there is nothing to worry about here, and the problem is self correcting and eventually disappears.
    All the best,
    Dr Moss

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ha,vidiš ovdje veli da nestaje nakon 7 godine-ne bi rekla!

Dear Tasmin,
    In some ways your son is lucky to have the black stain. it is not pathology, it is not caused by bacteria, and it is almost always associated with no cavities.
    Children with this stain don't get cavities regardless of what they eat or how they brush.
    The stain tends to disappear around age 7 to ten years, it is caused by a precipitation of metal salts out of the saliva into a protein film that nauraly covers the tooth.; All of this is perfectly normal , safe and should not be a concern.
    The stain is very difficult to remove, sometimes requiring a strong abrasive.
    My suggestion only remove that stain that is esthetically objectionable.
    Generally black stain reforms quickly so if you dedicate yourself to black stain removal you will be quite busy.
    I suspect this information comes as a surprise to you especially considering
    what your dentist told you Re;ax there is nothing to worry about here, and the problem is self correcting and eventually disappears.
    All the best,
    Dr Moss

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja to imam cijeli život, i činjenica je da mi se ti zubi (s tim pigmentom) nisu kvarili. Nisam do sad o tome razmišljala, ali moguće je da je to na neki način zaštitilo zube.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da,vidiš,baš ti zubi gdje mi je taj pigment jedini nemaju plombe...hm....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •