Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 323

Tema: Koliko smo uistinu demokratični?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sajko trenutak
    inače mislim da zasad nemam daljnjih komentara

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

vila-vidjela

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ću se vratiti malo unazad...
    jer osjećam potrebu uložit jednog kviska ivarici što mi je oduzela moj pdf

nadalje, slažem se sa stajalištem da je ponekad teško pravilno formulirati mišljenje kad feeling koji imaš i način na koji nešto izložiš prestaje biti tvoj one sekunde kada stisneš send. Svatko tko ga čita uobliči ga za sebe, na svoj način. Zorana, npr. kaže da je doživjela moj post kao patronizirajući...Ja se mogu nad tim zamisliti jer nije bio tako "izbačen" iz mene. Bio je "plod" mog doživljaja foruma u posljednje vrijeme . I često mi se provuće kroz misli nešto što je davnih dana na jednoj "vrućoj" temi napisala anchie76- nekad nije u onome koji piše već u onome koji čita-
    I mišljenja sam da je upravo to najveća "zamka" forumskih interakcija.

Kao odgovor Zorani, ne, trudim se da nikada sama ne upadam u zamku o kojoj sam pisala. Ti to, naravno, ne možeš znati obzirom me ne poznaješ,a kako nisam tip agresivca-nasrtljivca na tuđe mišljenje IRL tako nisam niti ovdje. Pod time mislim da teško da ćeš naći moj post u kojem ja baš agresivno i drsko pilim po nekome na način da sam ja i samo ja u pravu a taj netko je u zabludi, bedast i basta, odn. ono za što sam mislila da jasno opisujem u onom prethodnom postu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, ja ga nekad drsko zapilim, ti nisi i sve pet. 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene u biti nervira, a ne kazem da nije do mene , to sto sam ja nekako uvjerena da se svi mi trudimo biti ok u svakom trenutku. Razlika je jedino u tome sto nismo svi isti pa se netko raspameti na jednoj temi dok je na drugoj olicenje tolerancije itd. Hocu reci, ne trudim se ni ja nista manje od tebe pa mi se opet omakne drsko piljenje tu i tamo.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo da kažem da mi je baš drago da su sinoćnji postovi brisani, to više fakat nije imalo smisla

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cinkarosu
    a bas je bilo zanimljivo

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A ja zaspala s curama sinoć...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kaj, bilo je čak i brisanja?
    i ja sam spavala snom pravednika. Uhvatilo me već oko 19

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bojim se da će se ovog demokratičnog topica primiti jedna republikanka, ako se ne vratite na temu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja uvijek podupirem slobodu izbora - čak i kada se nimalo ne slažem sa nečijim stajalištem. Nije sad da bih skakala od sreće da mi npr. sin odabere životni put skroz suprotan od svih mojih uvjerenja, no ne bi mi niti smetalo (ne pričam sad o situaciji da, ne daj Bože, bude kriminalac ili sl)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da li sam demokraticna...hm... mslim da bi trebala postavti pitanje koliko sam borbena.

za druge cu pokrenuti i brda da se izborim za neka uvjerenja (koja se naravno poklapaju sa mojim ali se na bilo koji nacin ona "krse" ili "gaze"), da "istjeram pravdu".
    dok cu kod sebe zastekti.
    drugom cu biti odvjetnik i izborit se za njega, jer on za sebe ne uspjeva, dok cu kod sebe za istu stvar posustati, postat cu taj "drugi".

zasto? ne znam. strah?

dugo vremena sam gledala kako drugi "uspijevaju" a ja ne jer se sama nisam znala zauzet za sebe i previse sam truda ulozila zauzimajuci se za druge. do sada mi to nije smetalo. u zadnje vrijeme me jako smeta.

ako nekome ne odgovorim i presutno prihvatim misljenje ne znaci da sam demokraticna vec da iz neke kurtoazije ne zelim reci bas sve sta mi je na dusi.

kada prihvacam misljenje, to i naglasim. sutnja ne znaci pristanak.

takodjer mi je zao sto sa ljudima koje uzimam zdravo za gotovo (obitelj) nadoknadjujem svoje "nezauzimanje" pa znam bti cak i netolerantna, nedemokraticna, odresita, ekstremna i zavidno retoricna.

mozda da se pobratinim sa cijelim svijetom?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, prihvacam pravo na izbor. slijepo cu ga se drzati. dokle god on utjece samo na osobu koja ga izabire. cim se utjecaj pocne siriti ne ustrucavam se dati misljenje, pokazat stav, mozda na tudji i utjecati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    cinkarosu
    a bas je bilo zanimljivo
    Nisam cinkala
    Moderatorica/e su same odlučile
    leonisa je tako lijepo rekla ono što misli

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ubuduće umjesto upućujem na svoj avatar

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ako nekome ne odgovorim i presutno prihvatim misljenje ne znaci da sam demokraticna vec da iz neke kurtoazije ne zelim reci bas sve sta mi je na dusi.

kada prihvacam misljenje, to i naglasim. sutnja ne znaci pristanak.

takodjer mi je zao sto sa ljudima koje uzimam zdravo za gotovo (obitelj) nadoknadjujem svoje "nezauzimanje" pa znam bti cak i netolerantna, nedemokraticna, odresita, ekstremna i zavidno retoricna.
    Ovako je i kod mene. S tim da izbacujem ovo "nezauzimanje" za sebe iz zadnje rečenice jer nije da se ne znam zauzeti za sebe; znam biti netolerantna, nedemokratična.... među "svojima" dal' zato što sam jednostavno takva ili zato što mi može biti - ne znam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad mi se poklope zvijezde (vazna tema, dobar sugovornik, solidno raspolozenje i sve ostalo) onda ja sasvim fino komuniciram. Kad mi je los period, userem i sefa i stanicu pa mi kasnije bude zao. Ako se posreci pa se uspijem suzdrzati od bijesnih komentara, onda samo buljim ko tele u sugovornika i cekam da mi se makne iz vidokruga......Uglavnom sam dobro rasplozena.
    Jednako se ponasam i na forumu, ili pilim ili fino piskaram ili letargicno skacem s teme na temu i onda ugasim pc.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je Zorana na jednom drugom topicu rekla da mnogi problemi počnu zbog komuniciranja u rukavicama, pa je to kasnije objašnjeno i kao klimanje glavom na sugovornikove riječi s kojima se ne slažeš, a u cilju održavanja dobrih međuljudskih odnosa.
    Iz vlastitog sam (gorkog) iskustva uvidjela da je ipak (barem sa određenim pojedincima) bolje odmah reći što uistinu misliš, jer ako se sustavno klima glavom, prije ili kasnije čaša će se prepuniti pa pukneš na sitnici koja inače ne bi bila vrijedna nikakve, a kamoli burne reakcije... I onda odnosi odu kvragu, a druga strana najčešće ostane :shock: tvojom reakcijom, jer nikad prije nije ni mogla naslutiti da se u biti ne slažete
    Tu je naravno riječ o situaciji kad se neko miješa u tvoje načine postupanja u nekoj sferi života, a ne nekoj općenitoj raspravi

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sad cu ja iz svoje nizozemske perspektive ispaliti jednu jako nepopularno recenicu ali zaista mislim tako. Za Hrvatsku i Hrvate je 'demokracija' prerano i prenaglo stigla a mi (jos) nismo spremni za istinsku demokraciju ...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

po cemu je hrvatska drukcija od ostatka svijeta? :?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Sad cu ja iz svoje nizozemske perspektive ispaliti jednu jako nepopularno recenicu ali zaista mislim tako. Za Hrvatsku i Hrvate je 'demokracija' prerano i prenaglo stigla a mi (jos) nismo spremni za istinsku demokraciju ...
    narod je stoka. to ja onako, zdravoseljački.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a ja bih jos priupitala kako se postaje spreman za demokraciju?
    mozda su nam je trebali uvoditi polako - svaki dan po 5 minuta, da se ne zaletimo?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    po cemu je hrvatska drukcija od ostatka svijeta? :?
    Mislim da je velika razlika između Hrvatske koja je demokratska zemlja od '90. od onih zemalja koje već imaju poprilično staža u demokraciji. Ako sam dobro shvatila Maximu. To se vidi ponajprije u tome što je sve naš narod spreman gutati a da ne izađe na ulice, nije to ljenost ili letargija ja bi to nazvala nepoznavanjem demokratskih načela i prava pa i snage koju svi imaju a da nisu ni svjesni.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja baš ne mislim da nismo bili spremni za demokraciju, jer što bi bilo da je uvedena još kasnije, ali dug komunistički režim je ostavio svoje posljedice, upravo ovo što yaya kaže, ljudi nisu svjesni svojih prava, ne traže što ih pripada, puno ih smatra da se "ne valja s rogatim bosti", puno ih smatra da mali čovjek nema nikakvih prava. Ja ne.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Ja ne.
    Ni ja. I baš ih često i upotrebljavam

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da, ali ne treba zaboraviti da su neke zemlje i daleko prije 45-te imale demokraciju, a mi nismo jedni od tih.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja se ne bi slozla bas sa time. ok, dobar dio ih nije uopce svjesan svojih prava, ali brate, dobar dio je i lijen i misli da ce drugi ucitiniti i izboriti se za njih.
    x primjera iz zivota.

eno, neki dan se 50 srednjoskolaca uspijelo okupiti. cak 50.

da ne govorim koliko ih se (ni)je okupilo proljetos.
    svi su glasni, ali kad treba djelovat, e tu stekamo.....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

što ne znači da demokraciju ne trebamo imati.

i slažem se s a zakaj. kad bi mi trebali biti spremni za demokraciju?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    da, ali ne treba zaboraviti da su neke zemlje i daleko prije 45-te imale demokraciju, a mi nismo jedni od tih.
    A dokad smo onda trebali čekat?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    A dokad smo onda trebali čekat?
    ma, krivo shvaćeno - ne mislim da smo trebali išta čekati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da ne govorim koliko ih se (ni)je okupilo proljetos.
    mislim na sindikalni prosvjed na trgu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa to sam i napisala neke zemlje imaju dugogodišnju tradiciju demokracije a mi "Vježbanje demokracije". Leonisa malo i jesi u pravu ali eto mene baš nekidan ugodno iznenadio jedan srednjoškolac kad me na ulici zaskočio i gle čuda nije žico kunu dvije nego potpis na peticiji protiv nasilja u obitelji. Uljepšao mi cijeli dan jer vjerujem da i naša djeca konačno polako ali sigurno vjeruju u demokratska načela i način kako ih postići a samim tim vjerujem da ipak ima i nade za bolju budućnost.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A slažem se i s leonisom, ima nas i polijenih, samo ja pritom baš ne mislim isključivo na neke javne prosvjede. Koliko će ih nešto nezakonito napraviti samo zato jer to šef traži, mislim, od malog se počinje..

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

yaya, to je odlicno i meni je drago da je sve vise takvih slucajeva.
    drago mi je da su se i studenti poceli buniti, pa makar im se sve serviralo na pladnju i samo se trebaju pojaviti.
    no i dalje je velika masa nezadovoljnika koja ce svoje nezadovoljstvo iznositi na kavama, poslu, index komentarima ali nece djelovati. cak i kada im se sve servira na pladnju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

imam prilike uživatu u švicarskoj demokraciji, u mogućnosti da skoro pa svaki zakon mora pred referendum. i iz svega što vidim - možda će vas iznenaditi moj skroz osobni stav - mislim da je demokracija precijenjena. naravno ovo ne bih nikad rekla kao pravnica, niti negdje javno. osim naravno ovdje na forumu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    imam prilike uživatu u švicarskoj demokraciji, u mogućnosti da skoro pa svaki zakon mora pred referendum. i iz svega što vidim - možda će vas iznenaditi moj skroz osobni stav - mislim da je demokracija precijenjena. naravno ovo ne bih nikad rekla kao pravnica, niti negdje javno. osim naravno ovdje na forumu.
    kuzim sto mislis, ali ja bih to drukcije formulirala.
    demokracije najbolji od sustava koji su nam trenutacno na raspolaganju, ali nije savrsena.
    a ponekad je i daleko od savrsenstva.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dijana da.
    evo ja cu x puta u ducanu platiti cijenu koju mi izbaci blagajna iscitavajuci kod. rijetko cu ustrajati u tome da mi mogu naplatiti samo onu koja je izlozena ispod tog artikla i da je to njihova greska. jer mi se neda. nekad sam sa djetetom, nekad je veliki red, nekad ovo nekad ono.
    a to su banalne stvari.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    demokracije najbolji od sustava koji su nam trenutacno na raspolaganju, ali nije savrsena.
    i ja isto. i jos bi dodala da da je cesto zloupotrebljavana. od obje (u pravilu su dvije strane) strane.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    E cure moje pa i komunizam je zapravo jedna divna ideja koja je na žalost toliko zloupotrebljena i izopačena od originalne zamisli da se ne može niti prepoznati.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

istina

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

seni, potpis.

to je meni kao (van)bračna zajednica - jel' savršeno - nije. jel' ima štogod bolje na raspolaganju - iz moje perspektive gledanja, za urediti život na neki način - nema.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

demokracija se uči i to od malih nogu. kao i tolerancija.

teško je shvatiti i prihvatiti sve demokratske mehanizme kad si odrastao u totalitarizmu u kojemu je uvijek netko odlučivao umjesto tebe. (može se primjeniti ne samo na društveno uređenje nego i na obiteljske okolnosti.)
    moć odlučivanja nosi i teret odgovornosti za odluku, kojeg mnogi ne mogu prihvatiti na sebe.

mnogi naši ljudi neće izaći na ulicu, jer " ja imam posla, nek prosvjeduju drugi", "neće se prosvjedovanjem ništa promijeniti" ili "što ću se ja sramotitit na ulici" .
    uostalom podaci o odazivu na zadnje izbore za regionalnu i lokalnu samoupravu izašlo je od 35 do 40 posto ljudi, tako da se pokazalo da je kod nas demokracija, zapravo teror manjine nad letargičnom većinom.

:/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    demokracija se uči i to od malih nogu. kao i tolerancija.

teško je shvatiti i prihvatiti sve demokratske mehanizme kad si odrastao u totalitarizmu u kojemu je uvijek netko odlučivao umjesto tebe. (može se primjeniti ne samo na društveno uređenje nego i na obiteljske okolnosti.)
    moć odlučivanja nosi i teret odgovornosti za odluku, kojeg mnogi ne mogu prihvatiti na sebe.
    Istina

mnogi naši ljudi neće izaći na ulicu, jer " ja imam posla, nek prosvjeduju drugi", "neće se prosvjedovanjem ništa promijeniti" ili "što ću se ja sramotitit na ulici" .
    uostalom podaci o odazivu na zadnje izbore za regionalnu i lokalnu samoupravu izašlo je od 35 do 40 posto ljudi, tako da se pokazalo da je kod nas demokracija, zapravo teror manjine nad letargičnom većinom.

Sjećaš se koliko je odaziv birača bio na onom prvom referendumu i prvim izborima? Daaaaaaaaaleko veći od ovog danas a tad smo bili miljama daleko od demokracije.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa

Sjećaš se koliko je odaziv birača bio na onom prvom referendumu i prvim izborima? Daaaaaaaaaleko veći od ovog danas a tad smo bili miljama daleko od demokracije.
    meni je to bilo prvo glasanje.

srećom gong ima radionice za srednjoškolce o izborima i demokraciji, pa će se djeca (na)učiti. i opet je na djelu civilni sektor, jer je državi (čitaj našoj tomoj birokraciji) u cilju da malo ljudi izlazi na izbore i da se u žabokrečini ne zatalasa da ne zasmrdi mitologija, nepotizam, nerad ...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jedino što se na izborima ta odgovornost rasprši na sve glasače.

nda, letargija je ubojica volje naroda jer volje više niti nema. :/

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    jedino što se na izborima ta odgovornost rasprši na sve glasače.

nda, letargija je ubojica volje naroda jer volje više niti nema. :/

to ne umanjuje odgovornost.
    više puta sam srela mlade i obrazovane ljude koji neće glasati, "jer se ništa neće promijeniti", što je klasičan bijeg od odgovornosti.

tu dolazimo do apsurda, mladi kojima odgovaraju i trebaju promjene ne glasaju, jer ne shvaćaju građansku odgovornost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni nekako prevelik utjecaj religije na drustvo i demokracija nisu kompatibilni. Eto, pucajte.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa to je istina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad kad smo se slozili, strah me dalje uopce i pisati.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Meni nekako prevelik utjecaj religije na drustvo i demokracija nisu kompatibilni. Eto, pucajte.
    misliš na utjecaj KC? ili vjerskih zajednica? ili utjecaj religije?

Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •