Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 323

Tema: Koliko smo uistinu demokratični?

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Ja bih napravila U-turn i vratila nas na početak,tj. na nešto slično
    Razmišljala sam danas o tome kako se svi vole petljati u moju struku i često si daju za pravo komentirati materiju o kojoj zapravo nemaju puno pojma, čisto zato jer je pravo eto tako široko i svi su "pomalo studirali pravo", ili "nisu, ali znaju sve o tome" i slično...
    Slijedom toga, sjetila sam se jedne svoje (nažalost pokojne ) kolegice koja me je znala dovesti do ludila svojim pričama o učiteljicama svojih sinova, svojim procjenama školskog programa i odgojno-obrazovnih metoda koje se provode u toj školi, do te mjere da sam se znala zapitati wtf, što smo nekada na faksu imali i pedagogiju i metodiku??? U moje vrijeme svakako nismo, pa otkud bi to onda meni davalo za pravo da npr. konstatiram da je besmisleno da djeca uče tablicu množenja u drugom razredu ili kajjaznam (nemam baš neke primjere jer još nisam upućena u školski program)... Zašto se nitko ne usuđuje miješati inženjerima strojarstva ili fizičarima ili kardiokirurzima u posao,ako nije te struke???
    Po čemu se to svaki roditelj smatra kompetentnim komentirati školski program ili se direktno miješati učiteljima u posao (ovo sad više spada na pdf škola, sorry na OT, moderatorice neka procijene jer ovo izlaženje iz okvira ovog pdf), ma razumijete nadam se što hoću reći! Ovo potonje me najviše živcira,i spomenuta kolegica bi se vjerojatno bila iznervirala da joj učiteljica ide npr. objašnjavati kako se vodi upravni postupak...
    Joj, sad kad prečitavam vidim da uopće nisam pojasnila što mislim pa ne znam hoću li biti shvaćena...
    Ak ne, zanemarite ovaj post
    Svimbalo ...APSOLUTNO si u pravu, u jednu ruku...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Nista nije izreceno podcjenjivacki ni nespretno. Mislila sam to sto sam napisala i nemam namjeru vagati svaku rijec radi onih koji su od forme.
    Razumijem.... razumijem i tvoju stranu...razumijem oba karaktera...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Po čemu se to svaki roditelj smatra kompetentnim komentirati školski program ili se direktno miješati učiteljima u posao...
    Zašto neki roditelji ne cijepe djecu, zašto i dalje isključivo doje, a pedijatar im je preporučio dohranu već sa 4 mjeseca? (Govorim o svojoj struci jer mi je najbliža).
    Zato jer su nam informacije dostupne, jer se educiramo, jer neke programe, neka pravila, neke savjete daju ljudi koji samim tim što su neke struke nisu i najkompetentniji za davanje istih.
    Zato jer su nam zakoni javno dostupni pa samim tim ih mogu komentirati.
    Zato jer ne moram slušati pedagogiju da bih prepoznala lošeg pedagoga, kao što ne moram završiti medicinu da bih znala da neću dati sokiće sa 4 mjeseca.
    Možda sam se i ja zapetljala ali informiranje i informirana odluka, pa tako i pravo na informiranu kritiku je moje pravo i neće ga biti pošteđen nitko tko ima utjecaja na moj život i život moje obitelji, ni liječnik, ni pravnik, ni učitelj, ni svećenik...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma da, Cubana, ja nisam mislila na prethodno informirane ljude, ali i ta sama "informiranost" čini mi se problematičnom...
    Nitko ne govori o notornoj gluposti nekog stava, ili o kukolju među žitom, ali ako je sve u tome da je dovoljno da prosurfam netom pa se usprotivim liječniku koji mi kaže da mi dijete treba antibiotik, e pa onda kog vraga itko išta studira???
    Onda ću lijepo primjeniti svoje mišljenje a pedijatricu i njenih 6 godina studija i gomilu iskustva tko šiša...
    I, kako to prepoznaješ lošeg pedagoga?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Abonjeko, draga, u jednu ruku?

BTW; zanimljivo mi je da je ova tema pregledana više puta nego pravila pdf-a

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Neću o pedagozima i učiteljima jer su često i bez razloga na tapeti po forumima, a i nemam školsko dijete pa bi mi primjeri bili zastarjeli i neprikladni.
    Ne znam što zapravo želiš reći, gdje je granica između slijepe poslušnosti i informiranog pristanka (ili odbijanja)?
    I da li je demokratično kritizirati i komentirati ili bi trebali završiti preko nekoliko fakulteta da bih smjeli zucnuti?
    I kao forumski primjer, kako funkcionira dio udruge koji se zalaže za npr. promjenu odnosa prema rodiljama, prema potpomognutoj oplodnji i sličnim medicinskim pitanjima? Jesu li to sve liječnici i pravnici pa im je samim tim dozvoljeno (truditi se) propitkivati i tražiti promjenu?

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    gdje je granica između slijepe poslušnosti i informiranog pristanka (ili odbijanja)?
    I da li je demokratično kritizirati i komentirati ili bi trebali završiti preko nekoliko fakulteta da bih smjeli zucnuti?
    jako dobro.
    x

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Nista nije izreceno podcjenjivacki ni nespretno. Mislila sam to sto sam napisala i nemam namjeru vagati svaku rijec radi onih koji su od forme.
    abonjeko je sve rekla. Zorana, vise te necu citirati, ipak od sugovornika trazim minimum pristojnosti u startu.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Neću o pedagozima i učiteljima jer su često i bez razloga na tapeti po forumima, a i nemam školsko dijete pa bi mi primjeri bili zastarjeli i neprikladni.
    Ne znam što zapravo želiš reći, gdje je granica između slijepe poslušnosti i informiranog pristanka (ili odbijanja)?
    I kao forumski primjer, kako funkcionira dio udruge koji se zalaže za npr. promjenu odnosa prema rodiljama, prema potpomognutoj oplodnji i sličnim medicinskim pitanjima? Jesu li to sve liječnici i pravnici pa im je samim tim dozvoljeno (truditi se) propitkivati i tražiti promjenu?
    Mislim da je sasvim jasno da ne možemo uspoređivati informiranost i slijepu poslušnost... I nisam govorila o "pravu da se zucne", nego "pravu" biti pametniji od struke... ali kako upravo čitam pdf o udruzi, upućujem na tamošnji topic nazvan "majke protiv udruge roda" gdje je klia puno bolje od mene rekla ono što sam ja pokušala
    O ovom zadnjem pitanju nemam što za reći, jer navedenu problematiku ne poznajem, pa bi svaki moj komentar o tome bio skakanje u vlastita mi usta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto je s razilazenjima u strucnim misljenjima?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svimbalo, sta bi ti onda sa svim onim pedijatrima koji npr. rutinski daju antibiotike, za svaki slucaj?
    Ili kad friska majka dodje s nekim banalnim problemom kod dojenja, a osoba koja se skolovala i smatramo je strucnom kaze npr. da je mlijeko nedovoljno i da treba kupiti tu i tu formulu?

Nisam bas shvatila ovu primjedbu o odbijanju preporuke i surfanju jer i surfanje je nacin prikupljanja informacija i svatko bi informiranje trebao podrzati. Naravno da ne parira visegodisnjem ucenju na temu, ali ni ne moram biti doktor ili pedagog da bi mi zakon omogucio odlucivanje o kojecemu.
    Evo ti npr. jedan banalan primjer, preporuka za uzimanje vitamina D. Jos dok sam ja nakon rodjenja prve kceri muku mucila s dilemama vezanim za ovu temu, nasa je pedijatrica vadila kojekakve argumente iz rukava zasto je takva praksa potrebna. Mi smo kasnije svejedno prestali davati taj vitamin D, neovisno o njezinoj preporuci jer mi se cinilo zdravorazumski poslusati argumente s "druge strane".
    Znaci, ja sam lijepo dosla nasoj pedijatrici s pricom kako sam, zamisli blamaze , procitala na netu to i to, ona pricala da to tako i nije radi toga, toga i toga, da bi danas i ona sama govorila kako i ne treba vit D uzimati ako se ide redovno van itd. Znaci, njezin argument sada ima tezinu jer ga kaze osoba od zanata, a moj tada nije imao jer ga govori laik koji je nasurfao nekakve gluposti pa izigrava doktora..

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

struka napreduje iz dana u dan, al sistem je trom i sporo se mijenja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="Svimbalo"]
    I nisam govorila o "pravu da se zucne", nego "pravu" biti pametniji od struke...
    Gdje je granica? Nije struka jedna misao, jedna osoba nego skup ljudi raznih stavova, preferencija i posvećenosti svojoj profesiji. Također se i struka u nekim pitanjima razilazi, nisu ni oni jednoumni.
    Dozvoljavam da netko o nekoj bolesti jer ima oboljelog u obitelji zna mnogo više od mene koja sam se školovala za to, ali ne posvećujem tome dovoljno svog daljnjeg educiranja jer mi nije u središtu trenutnog zanimanja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Krivo sam citirala, prekasno mi je očito...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, dok se sistem sistematicno mijenja, mi npr. u slucaju lijecnika, ovisimo samo o sreci na koga naidjemo i tko se prije ili kasnije uvalio u kolo promjene? Nisam ja jedina s primjerima vezanim za medicinare, jako puno se pisalo po forumu o primjerima kad su lijecnici davali oprecne informacije ili preporuke. Na kraju opet pacijent mora donijeti odluku. A kako ako je laik koji je nasurfao informaciju? Ja mislim da dosta problema proizlazi i iz zablude da onaj tko poslusa savjet lijecnika snosi manju odgovornost od onoga koji ne poslusa.
    Dok je u Austriji harala posljednja epidemija ospica, slusala sam na teveu suceljavanje dvaju lijecnika, jedan apsolutno za cijepljenje, drugi protiv. Ja kao laik moram donijeti odluku (u Austriji nema obaveze), znaci bombardira me se s informacijama pa ciji argumenti budu kome uvjerljiviji. Poanta je da mi se cini kako jedni ljudi nastoje doci do informacija i informirano odluciti "na svoju ruku", a neki drugi imaju stav da za takve stvari postoje strucne osobe i misle da njihova odluka nije nista manje informirano utemeljena jer iza nje stoji struka. Nemam nikakvih problema ni s jednom ni s drugom skupinom sve dok ja imam svoju slobodu odlucivanja i dostupne informacije.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Stvarno sam zapela na pdf O udruzi, a sad mi kasno, pa odgovorim sutra na tvoje pitanje, Zorana
    Laku noć

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali kako upravo čitam pdf o udruzi, upućujem na tamošnji topic nazvan "majke protiv udruge roda" gdje je klia puno bolje od mene rekla ono što sam ja pokušala
    aha, krenuli smo u isčitavanje topica. upoznaj domovinu da bi je više volio. svakako, dobar potez! no ovaj post o stručnosti baš ti nije bio potreban, jer će sad pola foruma osjetiti potrebu da se opravdava. al, ajd.. piletina si još, naučit ćeš...

no, kad već svi daju primjere , evo i ja ću rado dati jedan koji čuh na dnevniku. jučer je jedan hrvatski povjesničar rekao da osumnjičenik treba da se preda i u postupku dokaže svoju nevinost. tko imalo išta zna o pravu shvatit će zašto su mi se narogušile sve (neobrijane) dlake na tijelu.

a postoji i ona divna njemačka: schuster bleib' bei deinen leisten.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    no ovaj post o stručnosti baš ti nije bio potreban, jer će sad pola foruma osjetiti potrebu da se opravdava. al, ajd.. piletina si još, naučit ćeš...
    Ne bih to nazvala opravdavanjem. Struka nije jednoumna sveta krava da bi se prema njoj tako odnosilo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

no ovaj post o stručnosti baš ti nije bio potreban, jer će sad pola foruma osjetiti potrebu da se opravdava. al, ajd.. piletina si još, naučit ćeš...
    Ne bih to nazvala opravdavanjem. Struka nije jednoumna sveta krava da bi se prema njoj tako odnosilo.
    pa uopće nije bit u struci, pa ni u različitim stajalištima u njoj. bit je fakat u tome da svaka nadobudna osoba (na ovom forumu) koja pročita par internetskih stranica, eto dodat ćemo i nekoliko knjiga smatra sebe ravnopravnim sugovornikom u raspravi sa stručnom osobom. i onda još šlag na tortu: isčuđavanje zašto stručna osoba ne pristaje na takvu raspravu.

iskreno rečeno, ne bih ni ja u mojoj struci. i baš bih voljela vidjeti koja osoba bi to učinila.

Ili kad friska majka dodje s nekim banalnim problemom kod dojenja, a osoba koja se skolovala i smatramo je strucnom kaze npr. da je mlijeko nedovoljno i da treba kupiti tu i tu formulu?
    misliš
    kao ova majka, koja je toliko drvila po svom da je dojenje najbitnije da uopće nije ni primjetila da joj dijete naočigled nje skapava. a pokušaji rođenog ocada djetetu dadnu barem bočicu ad tj. lječnika da preporuči ad završile su katastrofalno.

a mislim da dosta problema proizlazi i iz zablude da onaj tko poslusa savjet lijecnika snosi manju odgovornost od onoga koji ne poslusa.
    nije to istina, mada se stalno provlači ta teorija. ne znam zašto je tako teško shvatiti da postoje ljudi koji uvažavaju znanje. kad mi treba netko iz knjigovodostva onda ne idem doktoru niti obližnjem mesaru ili fizioterapeutu, nego knjigovođi i ne uvlačim se u rasprave o soll i haben-u i da smatram da ne trebam platiti porez na dobit i sl. ako iz nekog razloga smatram da taj knjigovođa ne zna znanje ili ne zna ga dostatno, promjenim stručnjaka, ne uzimam sama knjige u ruke. ovo je samo najbanalniji primjer.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kad mi treba netko iz knjigovodostva onda ne idem doktoru niti obližnjem mesaru ili fizioterapeutu, nego knjigovođi i ne uvlačim se u rasprave o soll i haben-u i da smatram da ne trebam platiti porez na dobit i sl. ako iz nekog razloga smatram da taj knjigovođa ne zna znanje ili ne zna ga dostatno, promjenim stručnjaka, ne uzimam sama knjige u ruke. ovo je samo najbanalniji primjer.
    Još jedan banalan primjer. U bivšoj firmi mi je pravnica htjela skinuti par dana godišnjeg jer sam uzela slobodno za sprovod baki. Iz njezine interpretacije zakona u radu baka ne spada u užu obitelj pa samim tim ne mogu dobiti onih zakonom zagarantiranih par slobodnih dana. Ja, ne budi lijena, pročitala Zakon o radu, negdje (ne znam fakat gdje) provjerila tko spada u obitelj u pravoj liniji (valjda se dobro izražavam, bilo je to davno) i donijela joj isprintanu moju interpretaciju tog članka Zakona o radu.
    Vratila mi je godišnji.
    Jel to miješanje u rad struke? Ili informirana rasprava? Jesam li trebala platiti 200kn/sat za pravni savjet kod nekog drugog pravnika ili smijem kao pravni laik i ja nešto zaključiti?
    Mislim da je u tome stvar, a ne u ovom primjeru sa CNN-a kojeg si navela (jest da se hipoteza testira na svojim krajnjim granicama... )

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Abonjeko, draga, u jednu ruku?

BTW; zanimljivo mi je da je ova tema pregledana više puta nego pravila pdf-a
    Da ..u jednu ruku TI imaš pravo, a u drugu Cubana!!!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam pokušala objasniti što je to demokracija, pa prema tome i demokratično. Da budem jasnija:
    Demokratičnost je poštivanje volje većine. Tolerancija je poštivanje onoga što je drukčije. To su dakle prilično različite stvari. Prema tome, prvi naslov topića je bio u skladu s onim o čemu se ovdje razgovara.
    Npr. Zoranin primjer adventa u školi govori o tome da Zorana u toj situaciji nije demokratična te da očekuje toleranciju toga da neki ne žele da im djeca pjevaju takve pjesmice. (Zorana, ovo nije bio vrijednosni sud nego činjenica koja proizlazi iz tvojih riječi i sasvim je ok (tvoj stav) ako je manjina ugrožena postupkom većine.)

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

struka jest struka, ali i nestručnjaci znaju znanje.
    erin brokovich? frajer iz Lorenzovog ulja?

na stranu filmovi i njihovo uljepšavanje istine, ali nekad ni vrli stručnjaci nemaju dovoljno strasti rješiti problem. obje priče koje navodim su snimljene po istinitom događaju i rješenje problema su donjeli laici, ne stručnjaci. možda će neko reći da je kod brokvich i lorenza riječ o iznimkama, ali ja se unaprijed neću složiti s tim. mislim samo da je riječ o istaknutim primjerima, a takve se stvari stalno događaju oko nas. srećom demokracija ih omogućava. demokracija omogućava da svaki glas dođe do javnosti. srećom na medijskom pluralizmu.

moja je profesija inače takva da svi smatraju da znaju raditi moj posao. nekad sam se ljutila zbog toga, ali više ne. zašto? osim što se učim potpunoj toleranciji i zbog toga što sam naučila da svježi, stručnim znanjem neopterećeni stav donosi novu prespektivu i ponekad rješenje problema.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Jesam li trebala platiti 200kn/sat za pravni savjet kod nekog drugog pravnika ili smijem kao pravni laik i ja nešto zaključiti?
    i ćorava koka

naravno da smijes zakljuciti, al sreca je da si zakljucila bolje nego sama strucnjakinja, a jako lako je moglo biti i da je ona u pravu, a ni ne znaš, da si možda angažirala nekog za 200kn/sat možda bi ti odao još jednu caku koja stoji u zakonu, a ova pravnica ju je prešutila. možda i ne znaš da si mogla dobiti još nekoliko dana.

moj primjer je fatalniji al također ima veze s bakom. na nedavnoj ostavinskoj raspravi za moju baku stric (kojeg inace nisam vidjela sto godina) je rekao da ne samo da sam (jedna od) bakinih nasljednica, jer je otac umro prije svoje mame, nego da po njegovim saznanjima i baka je očeva (tj. sinovljeva) nasljednica. i to fino 1/4. i ne možeš čovjeka opasuljit da tome nije tako. čak mu je i sutkinja rekla da je to malo komisch. al pošto se on pozivao na švicarski zakon, ona se nije htjela previše u to miješati. kasnije mi je bilo i jasno otkud mu tih 1/4, oni fakat stoje u zakonu, ali taj članak sam po sebi ništa ne znači, ako se ne spoji sa jednim od prije - gdje se veli da je tome tako ako nema žive djece.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ivana2 demokracija je puno više od poštivanja volje većine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivana2, da vidimo jesam li dobro shvatila; ja nisam demokraticna jer se mom djetetu u drzavnoj skoli i gradjanskoj drzavi namece pjevanje crkvenjackih pjesama, a ovi drugi su demokraticni jer su oni to sve tako poslozili buduci je rijec o vecini?
    I ja nisam tolerantna jer se u citavoj ovoj situaciji osjecam diskriminirano? Jesi to htjela reci?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jesam li trebala platiti 200kn/sat za pravni savjet kod nekog drugog pravnika ili smijem kao pravni laik i ja nešto zaključiti?
    ja sam živi svjedok da ti tih 200,00 kn pravnog savjeta može uštedjeti daleko više novaca. na svojoj koži isprobano.

a uvijek mi je interesantno kako se rijetko tko miješa u struku automehaničara, vodoinstalatera i sl. i njihove satnice. one famozne "ruke" toliko i toliko - i ajd ti prigovori.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

možda će neko reći da je kod brokvich i lorenza riječ o iznimkama, ali ja se unaprijed neću složiti s tim
    i mojoj je staroj liječnik rekao da bi joj sad dao prva dva semestra medicine, koliko je, zbog moje bolesti, se informirala na tom području. al to su (samo) dva semestra, a ne cijeli studij. i to je iznimka. i trebala bi i biti.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i ćorava koka

Ja si nakon godina i godina školovanja dajem za pravo promišljati i diskutirati o pitanjima van svoje struke.
    Pa na taj način i uštedjeti pravničku satnicu (makar i na uštrb još par slobodnih dana, ne dam im taj novac iz principa, ili zavisti možda )

ja sam živi svjedok da ti tih 200,00 kn pravnog savjeta može uštedjeti daleko više novaca. na svojoj koži isprobano.
    Bez brige, ne bih se sama zastupala u nekoj parnici. Nisam ona s krajnjih granica hipoteze.

a uvijek mi je interesantno kako se rijetko tko miješa u struku automehaničara, vodoinstalatera i sl. i njihove satnice. one famozne "ruke" toliko i toliko - i ajd ti prigovori.
    I to sam prošli mjesec, pa uštedila 15000kn (razbila sam auto).
    Zapravo, miješam se gdje stignem.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne Zorana. Demokracija i demokratičnost su politički termini i ovdje se potpuno krivo koriste. Ako se u tvojoj školi nameće pjevanje adventskih pjesama, to se samo metaforički može nazvati "demokracijom" jer to nije politička situacija. U tom (metaforičkom) smislu ti se opireš "demokraciji" pa prema tome pokazuješ "nedemokratičnost". Ako je to pjevanje napadno i agresivno, ti s pravom očekuješ toleranciju većine da nekima to smeta.
    Problem je to što se riječ "demokracija" toliko otrcala u svojoj metaforičkoj i pritom skroz pogrešnoj uporabi pa se upotrebljava u vezi svega i svačega. Demokracija sama po sebi nije ništa više od dogovora o čijem ishodu odlučuje većina. Sve drugo je civilizacijska nadgradnja pa zato postoji termin "zapadna demokracija" koji pokriva sve one vrijednosti civilizacije kojoj težimo.
    Samo sam htjela skrenuti pažnju na značenje riječi, ništa više.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

MC dobar dio bakterija rezistentan je na antibiotike i zato se sad liječnike poziva na skromnu upotrebu istih, jer je ponekad 10 semestara medicine i previše.

moji primjeri nisu iznimke.
    ja držim do stava stručnjaka, ali informiram se i uvijek sve promotrim i s druge strane, pa na koncu donesem odluku. ipak je riječ o mom organizmu. znam stotine primjera gdje su ljudi sami sebe odlično liječili, uz pomoć pravih liječnika.

ali dajte da ne govorimo samo o liječnicima.
    ja dam da se moja profesija propituje, zašto ne bi i liječnici to dali. i odvjetnici, i vodoinstalateri.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

no, kad već svi daju primjere , evo i ja ću rado dati jedan koji čuh na dnevniku. jučer je jedan hrvatski povjesničar rekao da osumnjičenik treba da se preda i u postupku dokaže svoju nevinost. tko imalo išta zna o pravu shvatit će zašto su mi se narogušile sve (neobrijane) dlake na tijelu.
    dovraga i bestraga, moje frisko obrijane...a to boli!

Zato jer su nam zakoni javno dostupni pa samim tim ih mogu komentirati.
    ja se moram osvrnuti na ovu recenicu.
    duznost (i pravo, jer sa pravom idu i obveze kao i obrnuto) svakog gradjana je poznavati propise. zato oni i izlaze u javnm glasilima. dapace, nepoznavanje zakona nikog ne ispricava.

mene smeta sto ces bez beda pozvati servisera i dati mu 200kn samo da bi ti ukljucio pecnicu, jer on je ovlasten serviser, ako zelim garanciju, montaza mora biti ucinjena od ovlastene osobe.
    ako mi se pokvari auto odvest cu ga ovlastenom serviseru. mozda cu i obicnom ali necu biti sigurna hocu li mu se za 10 dana vratiti. i gubim garanciju. uz to cu pljunuti gadnu lovu.
    ako zelim popraviti zub, necu otici susjedi koja je citala doktora u kuci i reci joj neka mi umrtvi zivac.
    ali ako kupujes stan od xxxx kuna, problem je dati 500kn (lopovi jedni! kakva vam je to satnca!!) pravniku da vam provjeri bekgraund da vidi jesu li imovinskopravni odnosi sredjeni ili cete za 10 godina zajedno sa svim susjedima angazirati facu nad facama da vam nekako pronadje davno nestalu bakicu koja ima 1/1234 zemljista bez koje vi necete nikad postati vlasnici svog stana.

u cemu je razlika (usporedba dojenje/uredni papiri)? u tome sto kada odem lijecniku, specijalisti, i on na moju izjavu da jos uvijek dojim veli da nemam mlijeka jer nemam velike sise i da se ono i onako ne proizvodi nakon 6mj. te da je to samo navika i dudlanje, znam koliko je sati. i uvazit cu njegovo misljenje vezano uz gastritis, ali cu zakljuciti da o dojenju znam ipak (na zalost puno) vise od njega.

tvoje pravo je da sumnjas. stvar je u tome da je na tebi odgovornost da potrazis drugo misljenje i da sama izaberes relevantno.

kako ono ide...sumnjam dakle postojim?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a postoji i ona divna njemačka: schuster bleib' bei deinen leisten.
    MC i ja sam se naježila ali prije svega zato što je to izašlo iz usta ne povjesničara nego našeg ministra unutarnjih poslova. Mislim da jedan ministar unutrašnjih poslova ne zna jedno od najbitnijih načela prava

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne dam im taj novac iz principa
    o ovom pricam.

I fought the law and the law won (drazi su mi Clashovci)

sta ce biti tada?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ne dam im taj novac iz principa
    o ovom pricam.

I fought the law and the law won (drazi su mi Clashovci)

sta ce biti tada?
    Evo, ja se neki dan odlučih sama izdepilirat.
    Pa se češem po nogama od petka
    Sva se osula...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Anci

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...ne dam im taj novac iz principa, ili zavisti možda
    Preskočila si zavist
    Ne, bit je u nečemu što mogu sama riješiti, ili naći jednostavnije i jeftinije rješenje.
    Koju god struku uzmemo naći će se netko tko ne da na nju.
    Al pedijatri uvijek izvuku deblji kraj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivana2, ja mislim da se ovo itekako moze uklopiti u politicku situaciju jer, konkretno, RKC itekako tezi sto vecem uplitanju u drzavnu politiku.
    Sto se pjevanja tice, moze biti agresivno ili suptilno, vjerujem da vecina tolerira to sto mozda takve stvari nekome smetaju, ali pojeo vuk magare, jelte. Zapadna ili istocna demokracija bila ne mislim da bi se o vjerskim pitanjima trebalo razglabati po sistemu manjina/vecina jer i ja i ti zivimo u gradjanskim drzavama gdje bi vjera trebala biti osobna stvar.
    Razumijem sto mi pokusavas objasniti. Medjutim, mozes li ti pokusati shvatiti mene kad ja kazem da ne zelim nikoga diskriminirati po pitanju vjerske slobode jer ja jednostavno ne vidim kako bi bilo tko bio diskriminiran ako bi bio slobodan prakticirati svoju vjeru u zato predvidjenim prostorima? Kad su vjerski praznici, svatko moze biti apsolutno slobodan veseliti im se u svojim vjerskim objektima, zasto koristiti prostore drzavnih skola u takve svrhe?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

super su mi ove paralelne prepiske

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a viđe ih što su se poredale naše pravnice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anci, sta se petljas di ti nije mjesto. Ja sam po struci guglasica i surfasica pa se uspjesno oduvijek depiliram sama.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

...ne dam im taj novac iz principa, ili zavisti možda
    Preskočila si zavist
    Ne, bit je u nečemu što mogu sama riješiti, ili naći jednostavnije i jeftinije rješenje.
    Koju god struku uzmemo naći će se netko tko ne da na nju.
    Al pedijatri uvijek izvuku deblji kraj
    dovraga, zasto ne zivimo u kibucima. kad je lova toliki problem.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja jako cijenim znanje.
    cijenim i institucionalizirano obrazovanje, ali nikad ne bih pomislila da je ono jedini izvor znanja i kompetencija (u nekim prilikama, usudjujem se reci, nije cak ni najbolji).

i nikad ne bih potcijenila ulogu kojom vlastiti angazman i zar mogu pridonijeti rjesavanju nekog problema (ukljucujuci i stjecanje znanja i razumijevanje neke situacije).

i dokle god neka struka, ukljucujuci lijecnike i ucitelje, ima posla s mojim tijelom, ili s mojojm djecom, ja sebi dajem pravo glasa. Ne dajem si pravo da neinformirana blebecem gluposti, ali da se informiram, upotrijebim logiku, raspitam se, pa onda nesto kazem - to da.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem, potpisujem.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj primjer je bio o par slobodnih dana. To ne želim platiti nikome ako mi za rješenje problema treba par minuta posla. Kad počnem pljačkati javne bilježnike pa me uhvate, sigurno se neću braniti sama. Pa koliko god koštalo.

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Evo, ja se neki dan odlučih sama izdepilirat.
    Pa se češem po nogama od petka
    Sva se osula...
    Pa zašto sama pobogu?
    a ja išla četiri godine u školu da naučim čupat dlake!
    tak ti i treba.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Neću više. Dosta mi je da se češem na poslu...

Inače, a zakaj je super napisala.
    Samo sam ko cvijeta čekala da netko lijepo napiše što mislim pa da lijepo potpišem.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a zakaj, tocno tako.
    i to nitko ne brani. dapace potice se. necemo slijepo plutati na rijeci, ponekad cemo ukljuciti i nase ruke.

no generalno odbijati jer, eto, mogu i ja pogledati na net, a to me kosta manje nego da nekome platim (a zaboravlja se da je i vrijeme novac), ili odbijanje iz principa (ili zavisti...iako ne znam koje), ne prihvacam.

zasto nitko samovoljno ne reinstalira windowse, cisti s komp, popravlja ga itd vec sva uza i sira obitelj zove MMa samo zato jer je ferovac. kao i ostale ferovce. ali to se na faxu ne uci aaaaa....

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moj primjer je bio o par slobodnih dana. To ne želim platiti nikome ako mi za rješenje problema treba par minuta posla. Kad počnem pljačkati javne bilježnike pa me uhvate, sigurno se neću braniti sama. Pa koliko god koštalo.
    dobro. ako se princp odnosi samo na taj konkretan slucaj. iako neka te banalnost slucaja ne zavara. to ja za ubuduce velim

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a mene niko nije tio potpisat a ja sve lijepo rekla i prije a zakaj.
    ajd valjda nemam dovoljno utakmica u nogama 8)

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •