Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Kako djecu upozoriti na zlostavljanje i nauciti ih postupati

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Kako djecu upozoriti na zlostavljanje i nauciti ih postupati

Kao sto i topic kaze - Kako djecu od 4,5,6 godina starosti nauciti sto je to zlostavljanje i jos vaznije kako se moraju ponasati u takvoj situaciji?

Moja dilema nije razgovor ili ne, razgovor svakako, ali se bojim da me ne shvati pogresno.

Da li ste vi vec obradili ove teme sa svojom djecom i ako jeste kako?

P.S. Na ovo me potaklo jucerasnje referendumsko pitanje na Otvorenom da se 90% ljudi boji nekog od oblika zlostavljanja djece.

malo morgen

Početno

Nazalost,s obzirom na sve sto se oko nas desava i sve se vise otkriva koliko je djece bilo na ovaj ili onaj nacin zlostavljano,mislim da je taj "razgovor" duznost svakog roditelja.
    Ja sam imala jednu situaciju u svom neposrednom susjedstvu gdje su ocuh i majka (!!??) zlostavljali djecaka koji je tad imao nekih mozda pet godina.
    Nazalost i prijateljica mi je bila seksualno zlostavljana od strane maminog "prijatelja".

Ja sam upravo iz tih razloga,vec odmalena svom djetetu pocela objasnjavati "sto je normalno,a sto ne"
    Tako da ona vec od svoje trece,cetvrte godine zna da s nepoznatim ljudima na ulici ne smije razgovarati,uzimati slatkise i slicno.(uci nekome u auto...)
    Da ne duljim,mislim da je najjednostavnije s djetetom sjesti i kroz igru mu objasniti koje su situacije opasne i nisu normalne (znaci tipa : nije normalno da te netko dira,tjera te da ga diras,prima te za ruku itd...)
    Objasniti djetetu da nazalost postoje ljudi koji su daleko od normalnih i da u takvim situacijama moraju odmah reci roditeljima,teti u vrticu itd.

Znam da to nije lako,ali svaki roditelj ce pronaci nacin da to djetetu objasni nekako,mozda da je to znala moja prijateljica, sigurno ne bi mislila da je to sto joj radi ocuh normalno.

Ali upravo se ovih dana zahuktala prica o zlostavljanju djecaka u djecjem domu u Brezovici i moja je kcer samo tuzno rekla :" Jadan taj decko,on nema mamu. Da je imamo mamu,ona bi s njim razgovarala i znao bi da ga taj grozan covjek nije smio dirati"

Zato mislim da im odmalena treba usaditi taj osjecaj,tko te smije dirati i kako, sta je igra a sta prelazi granice, i da znaju da bez obzira sta da se dogodi, nama uvijek to mogu reci.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi jos nismo puno o tome pricali, iako moj djecak ima skoro 7 godina. zna da ne smije ici sa nepoznatima, ulaziti u auto, uzimati slatkise, zvake isl. kad nudi netko nepoznati na ulici itd. o tome su svemu pricali i u vrticu sa tetama.

vise pricamo o zlostavljanju od strane druge djece, jer ih ima jedan djecak, koji tuce druge (ne dok je pod paskom teta, vec kad je doma, tj. kad se zajedno igraju u parkicu). Moj S. se cesto s njim igra jer smo susjedi

moram priznati da se jako bojim tih situacija, pogotovo jer na jesen krece u skolu
    pricamo kako se postaviti, sto reci, da li odgovoriti na maltretiranja istom mjerom ...

ja isto mislim da je kljucno usaditi im da smo uvijek za njih tu, da im pomognemo kad oni to zele, i posebno ovo:
    i da znaju da bez obzira sta da se dogodi, nama uvijek to mogu reci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da ne prepričavam

fenomenalna knjiga

christiane snderson

zavođenje djeteta

kako zaštiti djecu od seksualnog zlostavljanja

smjernice za roditelje i učitelje

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam sinoć mojim sinovima ( 7 i 10 g.) malo pričala o tome, toliko im je to strano i daleko da mislim da ništa nisu skužili.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja tako, tu ti tamo povežem razgovor s nečim što smo gledali ili čuli i mislim da ne bi tako lako došli u nekvu takvu situaciju. Ali nikad ne znaš...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

maria 71,
    da li je knjiga na hrvatskom, engleskom?
    gdje je ima za kupiti?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na hrvatskom,prijevod

sad će biti objavljena-nadam se

detalje ću ti poslati pp-om sutra jer sam je dala mami na čitanje

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala!
    bas super. za koji tjedan cu na kratko u zagreb, nadam se da ce do tada biti objavljena..

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    na hrvatskom,prijevod

sad će biti objavljena-nadam se

detalje ću ti poslati pp-om sutra jer sam je dala mami na čitanje
    Hvala na preporuci! :klapklap:

Inače, vidjela sam je prije 20-tak dana u izlogu ŠK, u Masarykovoj.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nedavno je izdana i slikovnica "Ispravan dodir", pa možda nekome pomogne!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

knjigu je izdao vbz

www.vbz.hr

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ISBN: 9532014535
    Biblioteka: MI
    Područje: društvene znanosti / psihologija,pedagogija
    Izdavač: V.B.Z.
    Godina izdanja: 2005.
    Uvez: meki
    Format: 15,5 x 23,5
    Broj stranica: 352

Christiane Sanderson čitatelju pruža uvid u tipičan razvoj dječje seksualnosti te roditeljima i učiteljima otkriva kako će ga razlikovati od atipičnog seksualnog razvoja i prepoznati znakove koji upućuju na seksualno zlostavljanje.

Autorica potanko informira o zlostavljačima i otkriva kako se zaštititi od njihovih pokušaja da se djetetu približe putem postupka obrađivanja djece, roditelja i ostalih odraslih osoba. Tu su i najnovije informacije o uporabi interneta te mobilnih telefona u seksualnom zlostavljanju.

Roditelji, učitelji i stručnjaci u ovoj će knjizi pronaći točna saznanja i praktične smjernice koje će im omogućiti da se suprotstave prijetnjama s kojima bi se njihova djeca mogla suočiti te poduzmu praktične korake kako bi ih zaštitili.

evo još malo detalja o knjizi

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mislim da je jako vazno podrzati svoje dijete kada odbija primiti pusu ili zagrljaj od bake, dede, tete, strica itd. Tj, vazno je da ti dijete kontrolira tko ce ga dirati i kada pred ljudima koji su svima dragi i poznati jer ce tako steci i samopouzdanje, i naucit ce postivati i slusati svoje intuicije, pa kad bude sam pred bilo kime, vece su sanse da ce i dalje slusati svoje intuicije i izraziti svoje zelje i osjecaje. Nadam se da sam se dovoljno dobro izrazila. Ako tijeras svoje dijete da primi pusu od rodbine ili prijatelja koji zapravo taj tren smrdi po alkoholu i ima pikavu bradu - onda tim gestom dajes dijetetu do znanja da on ne vlada svojim tijelom i ne smije slusati svoje intuicije pa ako slucajno se nadje u situaciji da je sam s nekim zlostavljacem, vece su sanse da ce sutjeti i trpiti a ne borit se ili bijezati kako god moze.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •