Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Hrvatske bebe

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Hrvatske bebe

Pozdrav svima,
    eto napokon sam uhvatila malo vremena da pročitam više tema i imam nekoliko pitanja koje me muče.
    Inače, svoje dijete sam hranila strogo po tablici dohrane, jako zdravo i dojila do 13 mj. Znači trudila sam se izbjeći sve nepotrebno.

Moja pitanja glase:

Zašto moje rodice koje žive jedna u Francuskoj, druga u Njemačkoj mi se smiju kada im pričam naše principe dohrane, previjanje, pregledi kod doktora i sl.
    Naime, njima pedijatri savjetuju dohranu i ranije od 6mj. djeteta, a da ne govorim o kojoj se hrani radi. Dok sam ja svome dalavala tjedan po tjedan i mrkvicu po mrkvicu i cijedila skokiće njihova djeca su jela sve i svašta iste dobi.
    Zar njihovi pedijatri neznaju za te probleme s crijevima i sl.???
    Zar su u npr. u H**** ludi, a bave se s dječijom hranom već godinama???
    Zar jedino naša djeca nose duplu pelenu, duplo povijanje za kukove???
    Zar samo mi idemo u trudnoći na pregled savki mjesec, a da ne govorim da oni na ultrazvuk idu jednom u trudnoći???
    Zar samo mi nemamo trudnički pregled putem krvi koji pokazuje kompletnu povijest bolesti majke i cjelokupno zdravstveno stanje u trudnoći???
    Rodici u francuskoj su putem krvi vidjeli da ima kontrakcije i koliko jake i sl. isto tako su joj rekli da je uzimala kapi za nos koje su joj rekli da ne koristi u trudnoći (isto putem krvi).
    Radi se o dvije Europske zemlje koje rade na istim ili sličnim principima i zato sam zbunjena?????????????????????????????????????????? ?

Neznam, šta odgovoriti jer ujedno pitam i odgovaram. Znam da ću svome djetetu i dalje davati sve kao i do sada, ali svejedno me muči dali smo mi samo tvrdi balkanci ili šta???
    Koliko se samo toga sada nisam sjetila????

frida editirala ime proizvođača koji krši međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Draga Sandra, super za dojenje .

Svaka majka radi onako kako misli da je najbolje za njezino dijete, neke će započeti dohranu jer je tako rekao liječnik, a neke će se informirati, educirati i same odlučiti dali će četveromjesečnom djetetu ponuditi npr. goveđu juhicu s rezancima.

Tvoj topic ima puno pitanja, a većina njih se ne tiče direktno dohrane, pa ću ga ja prebaciti na Izazove roditeljstva.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

tocno je samo da ne postoji apsolutna istina kako da se odnosis prema svome djetetu, da je to vrlo kultorolski uvjetovano, i da je relativno sto je bolje i sto je losije.

da dotaknem neke od tvojih dilema...

*nadohranjivanje: zavisi puno od toga koliko se promovira dojenje u doticnoj zemlji, i ne znam kako njemacka i francuska tu stoje (zvuci glupo, znam, buduci da je dojenje default, a sve ostalo surogat);
    *siroko povijanje: ja tu ne znam niti sto bi rekla; siroko povijanje cijele nacije zvuci mi previse komplexno i bespotrebno, i da, ima ih puno koji to ne rade rutinski
    *pracenje trudnoce: mogu potvrditi da ima jos nacija koje imaju relativno netehnolosko pracenje trudnoce, samo s jednim uzv sredinom trudnoce (pogledaj post o pracenju trudnoce na 'prirodnom pristupu..')
    *trudnicki pregled putem krvi..:zvuci mi vise kao hokus pokus, bilo bi interesantno znati sto tvoje rodice tocno misle time, i sto im se to 'napravilo'

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam za ostatak Europe, ali mogu ti reći kako rade u Kaliforniji (SAD) jer mi je sestra tamo rodila prije godinu dana pa znam iz prve ruke.:
    1. što se tiče dojenja i dohrane i tamo kažu da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenče prvih 6 mjeseci života. Ako mama daje formulu (AD) onda se počinje ranije sa dohranom (moja sestra počela sa 4 mjeseca na savjet pedijatra).
    2. široko povijanje tamo ne rade. Navodno samo Slaveni imaju genetsku predispoziciju za labave kukove pa se to kod nas radi
    3. UZV u trudnoći se isto radi samo jednom. Meni je to ok.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Hrvatske bebe

Citiraj sandra254 prvotno napisa
    Pozdrav svima,
    eto napokon sam uhvatila malo vremena da pročitam više tema i imam nekoliko pitanja koje me muče.
    Inače, svoje dijete sam hranila strogo po tablici dohrane, jako zdravo i dojila do 13 mj. Znači trudila sam se izbjeći sve nepotrebno.

Moja pitanja glase:

Zašto moje rodice koje žive jedna u Francuskoj, druga u Njemačkoj mi se smiju kada im pričam naše principe dohrane, previjanje, pregledi kod doktora i sl.
    Naime, njima pedijatri savjetuju dohranu i ranije od 6mj. djeteta, a da ne govorim o kojoj se hrani radi. Dok sam ja svome dalavala tjedan po tjedan i mrkvicu po mrkvicu i cijedila skokiće njihova djeca su jela sve i svašta iste dobi.
    Zar njihovi pedijatri neznaju za te probleme s crijevima i sl.???
    Zar su u npr. u H**** ludi, a bave se s dječijom hranom već godinama???
    Zar jedino naša djeca nose duplu pelenu, duplo povijanje za kukove???
    Zar samo mi idemo u trudnoći na pregled savki mjesec, a da ne govorim da oni na ultrazvuk idu jednom u trudnoći???
    Zar samo mi nemamo trudnički pregled putem krvi koji pokazuje kompletnu povijest bolesti majke i cjelokupno zdravstveno stanje u trudnoći???
    Rodici u francuskoj su putem krvi vidjeli da ima kontrakcije i koliko jake i sl. isto tako su joj rekli da je uzimala kapi za nos koje su joj rekli da ne koristi u trudnoći (isto putem krvi).
    Radi se o dvije Europske zemlje koje rade na istim ili sličnim principima i zato sam zbunjena?????????????????????????????????????????? ?

Neznam, šta odgovoriti jer ujedno pitam i odgovaram. Znam da ću svome djetetu i dalje davati sve kao i do sada, ali svejedno me muči dali smo mi samo tvrdi balkanci ili šta???
    Koliko se samo toga sada nisam sjetila????

frida editirala ime proizvođača koji krši međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

darga moja evo zivim u njem,ackoj pa ti mogu dati par informacija npr.da se i ovdje zagovara iskljucivo dojenje bar do punih 6 mjeseci,
    da se pocinje sa laganom prehranom pa se daje par tjedana npr.samo mrkvica ili tikvice ili sl.pa tek onda dodaje krompir pa tek poslije meso
    a da ne kazem da sam na preglede isla bar jednom ili dvaput mjesecno i svaki put kad sam mislila da se lose osjecam iako mi je uvik sve bilo o.k.
    a o porodu u kadi i ostalim pogodnostima necemo

a zasto mislis da je kod nas u hrvatskoj sve super i puno bolje nego vani
    zasto onda se zene zale na pedijatre ,ginekologe,rodilista?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nisam rekla da je bolje ni tu ni tamo, nego me samo zanima zašto je sve toliko različito.
    Hvala Bogu tvoj primjer pokazuje da nije sve kako su mi ispričale

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Juls prvotno napisa
    1. što se tiče dojenja i dohrane i tamo kažu da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenče prvih 6 mjeseci života. Ako mama daje formulu (AD) onda se počinje ranije sa dohranom (moja sestra počela sa 4 mjeseca na savjet pedijatra).
    ovo je pa najveća glupost koju sam čula, materemi

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja mislim da to ovisi u kakvim se društvenim krugovima krećeš. Moja sestra u Njemačkoj je u krugu isključivih ne-dojilja, pa joj je bilo čudno vidjeti mene da dojim. Rekla bi možda da u Njemačkoj ne postoje platnene pelene, ali naravno da postoje, samo ona u svom krugu nije čula za njih... npr.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    Citiraj Juls prvotno napisa
    ovo je pa najveća glupost koju sam čula, materemi
    Zašto ti je to glupo? Baš ima logike.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Možda se nisam dobro izrazila, prvih 6 mjeseci samo majčino mlijeko, ali naravno preporuka je i nakon 6 mj nastaviti dojiti.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da je petarpanica mislila da bi i u slučaju AD-a trebalo pričekati do 6 mjeseci zbog nezrelosti dječjeg probavnog sustava, bez obzira na dojenje/AD...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa nije bas tako bez veze, naime ako vec dajes nesto sto nije majcino mlijeko, onda nema bas tolike veze da li je to kravlje mlijeko ili neka druga vrsta nadohrane.

u svedskoj se doji jako puno, ali je preporuka zenama koje iz raznih razloga smanjuju tempo dojenja, da nakon ca 4 mjeseca kompletiraju dojenje radije sa obicnom hranom nego sa formulom, djelomicno radi ocuvanja dojenja i izbjegavanja konfuzije flasicom.

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Draga Sandra, super za dojenje .

Svaka majka radi onako kako misli da je najbolje za njezino dijete, neke će započeti dohranu jer je tako rekao liječnik, a neke će se informirati, educirati i same odlučiti dali će četveromjesečnom djetetu ponuditi npr. goveđu juhicu s rezancima.
    i ja stojim uz ovakvo misljenje.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Mislim da je petarpanica mislila da bi i u slučaju AD-a trebalo pričekati do 6 mjeseci zbog nezrelosti dječjeg probavnog sustava, bez obzira na dojenje/AD...
    upravo tako. jer nezreli probavni sustav je nezreli probavni sustav. stoga je preporuka prvih 6mj. samo mlijeko. po mogucnosti majcino

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sandra, ja ću ti samo reći da niti u ZG-u više široko nije svugdje default - recimo, odnedavno ga više na rodilištu Sv. Duh ne preporučaju svima tj. samo po indikaciji.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

stoga je preporuka prvih 6mj. samo mlijeko. po mogucnosti majcino
    Čija je to preporuka? Baš sam na ovom forumu pročitala da su se preporuke za dojenje promijenile, vidi link
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=68876
    Ja sam isto majka i isključivo dojim iako mi je beba straija od 4 mjeseca. Hoću samo reći da se preporuke mijenjaju i da sve ima dobre i loše strane. Ja nisam stručna po tom pitanju (nisam doktor, pedijatar i sl) već se kao majka ravnam po svom instinktu. Ali, samo sam htjela iznijeti što preporučuju stručnjaci drugdje u svijetu. Ipak su oni valjda proučili materiju i znaju zašto preporučaju da se kod nedojenih beba može ranije početi sa dohranom. A mi možemo ovdje iznositi samo svoja nestručna mišljenja (nestručna - govorim za sebe).

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Hrvatske bebe

Citiraj sandra254 prvotno napisa
    Sve je isto i kod nas u Srbiji osim ovog sto si navela. Pretpostavljam da mislis na genetski test koji se ovde radi na pocetku trudnoce.
    Taj pregled je skup i samo uspanicava buduce mame posto se sve zasniva u principu na matematici i na verovatnoci. Oni putem krvi dobiju odnose. Npr verovatnoca da ce dete imati Downov sindrom je 1:1000. Tako da nase trudnice uglavnom tu ordinaciju napustaju u suzama i potresene. Ako je odnos mali onda ides na jos jedan test ili na amniocitezu.
    Poseban problem u Subotici je sto se vadi krv iskljucivo u jednoj privatnoj klinici posto je vlasnik muz doktorice koja je geneticarka u bolnici i rezultati iz drugih klinika nisu dovoljno precizni za nju. U ovoj trudnoci su jos 4 moje prijateljice bile trudne otprilike u isto vreme i svima nam je na prvom pregledu rekla da imamo istanjenu posteljicu ili nesto sl. ne mogu se tacno setiti i naravno poslala nas na dodatni test krvi u privatnu kliniku koji je duplo skuplji od prvog. Naravno na drugom testu se pokazalo da je sve ok. Ja nisam ni otisla. Mada moram priznati da me je kopkalo. Posle sam bila kod jednog poznatog Novosadskog doktora koji mi je rekao da su to gluposti i da bolje da nisam otisla.
    Tako da budi srecna sto nemate ovih testova. Kada sam bila trudna sa prvim detetom na te testove su isle samo riznicne trudnice. Starije od 26 godina i sa nekim bolestima.
    Sto se tice ostalog. Ja sam isla kod jednog mladog doktora koji ne podrzava siroki povoj, a ostalo radim po mom osecaju.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

greskica - mislila sam na trudnice starije od 36 goina

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Citiraj Anci prvotno napisa
    upravo tako. jer nezreli probavni sustav je nezreli probavni sustav. stoga je preporuka prvih 6mj. samo mlijeko. po mogucnosti majcino
    točno tako sam mislila. jer i ad je "prilagođeno" mlijeko, tako da mi je ta preporuka bila malo :/

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta preporuka je vazila i pred osam godina i bila je uvrijezena. Ja sam, u dogovoru s patronaznom i iako smo bili na adaptiranom pocela s dohranom sa šest mjeseci.

siroko povijanje također se vec dugo ne preporucuje po defaultu, u Petrovoj sigurno ne ali u Ri rodilistu da.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zna li itko od vas što je zapravo adaptirano mlijeko, od čega i kako se proizvodi (mene baš zanima)? Može li se uopće uspoređivati majčino i adaptirano mlijeko kao hrana iste kategorije? :/ Utjecaj adaptiranog i majčinog mlijeka na razvoj probavnog sustava dojenčeta zasigurno nije isti. Pa to znamo ako po ničem drugom, onda po stolici koja nije jednaka kod djeteta hranjenog adaptiranim ili majčinim mlijekom.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I zašto djeca povraćaju kad se nahrane adaptiranim mlijekom (ne sva djeca, i ne adaptirano od svih proizvođača, ali događa se)? Moja mala je samo jedan dan u rodilištu dobila AD i naravno sve povratila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •