A ja pak mislim da svatko sa svojim roditeljima ima odnos kakav ima, i ne vidim nikakvog razloga da komentiramo odnos Deaedi i njenih.
A ja pak mislim da svatko sa svojim roditeljima ima odnos kakav ima, i ne vidim nikakvog razloga da komentiramo odnos Deaedi i njenih.
Zato sam i napisala "sorry što opet tebe citiram"Joe prvotno napisa
Kada visekratno , strpljivo objasnjavanje puno postovanja ne da rezultate (kao u nasem slucaju), onda verujem da ne bi ni urlanje.
Jedini recept za resenje: odmaci se iz cele situacije, a brigu o deci organizovati u sopstvenoj reziji.
Pa, evo da kazem, nakon 2 incidenta u ranim godinama mog roditeljstva, svi me slusaju.![]()
misliš da je manje brutalno zabranit vožnju djeteta s djedom nego urlanje i svađa-svađa je normalna stvaryaya prvotno napisa
Vishnja i Deaedi, potpuno ste u pravu. Ja sam pokušala lijepo i ne tako lijepo razgovarati, no nikako me ne slušaju. Voljela bih da je dovoljan samo pogled. I znam da je sve bolje funkcioniralo kad mi je cura išla u vrtić, ja sam s njom bila svako popodne, roditelje (muževe ili moje) bi viđali vikendom i svi su bili sretni. Međutim, ja imam mlađu curu koju sam pokušala dati u jaslice i odustala, barem jna oš neko vrijeme, nju čuva moja mama kod nas i sve savršeno funkcionira. Starija se razbolila i savjetuju mi da je ne dajem par mjeseci u vrtić kako bi se u potpunosti oporavila. Svoju mamu ne mogu opteretiti s njih dvije jer su obje jako male, a tetu čuvalicu nisam ni ranije našla i od toga sam odustala (a i odakle mi nekoliko tisuća kn za čuvalicu). I koji izbor imam? Starija mora kod svekrve. Svekrva želi čuvati nju i to kod sebe, ne u našem stanu. A ne moram vam reći da od svih slušam istu priču - budi sretna što imaš bake, nemoj biti toliko osjetljiva na svekrvu, bolje da se s njom ponekad zakačiš nego da imaš bolesno dijete. Stvarno nisam pametna što napraviti.
Aposlutno se slažem s tobom.yaya prvotno napisa
Ali šta kad nečije dijete postane roditelj? Zašto dolazi do nepoštivanja tih istih osoba u koje su ti ljudi godinama usađivali te moralne vrijednosti?
Ja svoje roditelje poštujem, i očekujem od njih i od ostalih da poštuju mene. Ako ne kao osobu, onda barem kao roditelja. Jer ja to poštivanje zaslužujem. Ako se netko ne slaže s nekim mojim postupcima ili odlukama očekujem da to pokuša argumentirano raspraviti sa mnom. Ako se to ne dogodi, nego se moje odluke krše to bih smatrala totalnim nepoštivanjem mene kao roditelja i prema takvim osobama bih postupila jednako kao i oni prema meni. Dakle sa smanjenom dozom poštivanja (čitaj: urlala da bi me se na kilometre moglo čuti). Jer moje moralne osobne vrijednosti kažu da se poštivanje mora zaslužiti.
Da. Pa naravno, ako voze moje dijete bez sjedalice ja ću u svojoj sjedalici dovesti dijete njima. U čemu je problem? Svađa jest normalna stvar ali izderavanje i slanje u rodni kraj i nije.krumpiric prvotno napisa
meni jedna stvar nije jasna - ako ti bake i djedovi imaju auto, voze auto, u autu imaju AS, teško mi je povjerovati da iz dišpeta ne stavljaju dijete u AS nego pored AS :?
a znaju koliko je nama to važno. :?
Problem je u tome što sjedalica nije uvijek sjedalica. Na kraju se svede na to da li postuju tvoje zahtjeve kao roditelja ili ne.yaya prvotno napisa
Nazalost, imali smo dva slucaja kada su me ozbiljno shvatili tek kada sam povikala. I bila je svađa, ali nakon toga me gledaju drugačijim očima.
Meni je isto da li netko krsi moje upute ili me salje u pm. Jer time sto ih je prekrsio, posalo me na isto mjesto, samo suptilnije i ja bi cak rekla, pokvarenije.
Ni meni to nije jasno ispada da su moji i MM-ovi neke iznimke a znam da nisu.cvijeta73 prvotno napisa
OK cure, svašta ovdje rečeno stoji, no recite mi molim vas kako da ja riješim svoj problem? Svaki prijedlog je poželjan i dobrodošao!
beta, a zašto vade tu AS iz auta? što im treba toliko mjesta iza da ju moraju razmontiravati? mojoj sveki stalno stoji u autu namontirana.
Na zalost, nema univerzalnog resenja.
Teta cuvalica - skupi novci;
Vrtic - stalno razboljevanje;
Baba i deda - stalne rasprave i napetost (bar je tako u mom slucaju, a koliko vidim, i u tvom).
Mi smo s godinama prilagodjavali resenja svojim mogucnostima/potrebama. I bilo je daleko od idealnog, dakle ovako:
Obe devojcice su posle u jaslice vec sa 13, odnosno 18 meseci. Bolesti, moje bolovanje, seficin gnev sto me cesto nema....mozes misliti...
Dadilju sam imala na citavo radno vreme kada je starija devojcica posla u skolu. Bese skupo, ali mi je dete bilo prezadovoljno. Od toga smo odustali kada sam se ja nasla na duzem bolovanju. Sada, kada ponovo radim, a pogotovo kada se blizi zimski raspust i potreba za citavim prepodnevom cuvanja dece, moracu ponovo da nadjem nekog pouzdanog za cuvalicu.
Kao sto sam vec rekla - skupo je, i u to ime cu se odreci kojecega drugog, ali vredi svaki novcic...
Ti najbolje znas svoje mogucnosti i granicu preko koje ne mozes i neces trpeti nepostovanje tvojih roditeljskih pravila.
Zelim ti svu srecu u buducoj odluci.
I javi kakav je rasplet...![]()
Jeste ju namontirali u auto pa ju oni izvadili? Možda ju ne znaju namontirati ponovno? Nek TM namontira sjedalicu, reci im iskreno kako se bojiš da se malenoj nešto ne dogodi kad nije u sjedalici.Beta prvotno napisa
ja mislim da je rjesenje s vrticem/jaslicama bolje od cuvanja baka i djedova.
djeci je potrebno drustvo djece, premda su mala.
to sto su povremeno bolesni, mislim da treba shvatiti kao dio odrastanja, pricamo na koncu o prehladama, malo kaslja, djecjim bolestima, a ne o teskim bolestima poput, hm, oprostite sto malo idem u krajnost, aids, malarija ili sto ja znam sto.
ako se uz to moze iskoristiti baka/djed da pokupe djecu ranije iz vrtica, jos bolje, ali naravno sto se tice sjedalice, tu se nema sto raspravljati...
ako ljudi nonsalantno ignoriraju potrebu nakon, pretpostavljam, prijateljskog uvjeravanja, ja se ne bih pouzdala da bi primjenjivali sjedalicu niti nakon naknadnog pristanka, oni ocito misle da se tu pretjeruje i da je gnjavaza uprtiti dijete u sjedalicu, dijete mozda se buni i oni ne zele konflikt ...
evo ja ću ti reći yaya, moje dijete je bilo na moru kod bake, sa svojom sjedalicom u njihovom autu, međutim dida je bio na poslu i baka je htjela vodit dijete na more u drugom autu. I ja sam poooppppppppppp...i prepustila mm-u da obavi ovo o čemu Daedi priča-jer jer i on popppp...
NAPOMINJEM-ja (koliko-toliko)sudjelujem u projektu SUAS i u mojoj se prisutnosti 3 puta tjedno priča o AS!!!tako da priče o tome koliko je to meni i mmu važno-nema zašto uopće biti!
Zanimljiva stvar u čitavoj priči činjenica je da su oni kad je mm bio mali imali prometnu nesreću u kojoj je on letio kroz šajbu.![]()
Eto...zato stojim uz Daedi.
JEr mi je ne dozvoliti dijete odvesti na more baki, zbog ovoga gore, ipak prebrutalno. Prirodnije mi je to raščistit.
Naravno da je prirodnije raščistiti ali ne slanjem u rodni kraj. O tome ja pričam.krumpiric prvotno napisa
cini mi se da nitko nije ni govorio o slanju u rodni kraj. o svadanju, vikanju i slicnome je. i u svadi se moze odrzati rjecnik na nivouyaya prvotno napisa
Vishnja,, u potpunosti te potpisujem.
Majoslava, ja sam svakako za vrtić i vidim da smo se svi preporodili otkako je cura krenula u vrtić (dobro, ona možda ne toliko koliko mi, super je njoj to samo da ne mora tamo spavati, a što bih ja trebala, ostaviti ju do 12 i naći nekoga tko će ju čuvati do 3). Nije 'ozbiljna' bolest no nije ni za zanemariti, cura mi je imala dosta tešku upalu uha zbog koje je bila u bolnici i sad nam preporučuju da se čuva kako bi ojačala i da se bespotrebno ne izlaže ničemu jer bi to dodatno zakompliciralo zdravstveno stanje.
:/cuckalica prvotno napisa
Deaedi prvotno napisa
Ma da? Kad se ja svađam, a to jako jako rijetko (sa mužem se u zadnjih 16g nisam niti jednom posvađala), nisam baš bila u stanju održati pristojni rječnik. Mislim, da sam se uspjela kontrolirati, onda se ne bi ni posvađala :?nenaa prvotno napisa
Deaedi, evo i tebi jedan veeliki!
ja se ne kontroliram, ali ni ne saljem ljude u rodni kraj. jednostavno, ne padne mi to na pamet u tim trenucima. moje svade su mulitmedijalno iskustvo: pojacavanje intenziteta zvuka, pjena na usta, oci utrostrucene itd. strava za gledat i slusat.Deaedi prvotno napisa
i čitat
sorry, ali moram bacit jedan ovajyaya prvotno napisa
![]()
Uf, što bi tek bilo da pošaljem MM-ove roditelje u rodni kraj, bila bi najveće zlo ovoga svijeta.
Meni sigurno ne. Nego nisi mi odgovorila na pitanja..Beta prvotno napisa
Jeste ju namontirali u auto pa ju oni izvadili? Možda ju ne znaju namontirati ponovno? Nek TM namontira sjedalicu, reci im iskreno kako se bojiš da se malenoj nešto ne dogodi kad nije u sjedalici.
Yaya, oprosti.
Svekar i svekrva imaju dva auta, on valjda zna montirati AS ali kad vozi curu u autu ona sjedi pored AS. Objašnjenje - ma stavim ja nju u AS ali ju ne vežem pa ona izađe, ali dobra je ona kad nije u AS. Hm, rado bih mu rekla - čuj, može ona biti ne znam koliko dobra, ali ako ti i drugi vozači napravite sranje hoće li tada biti dobro?
Kad dođe svekrva po curu i nema AS, pitam gdje je AS, odgovor - pa u drugom autu, joj moram ju staviti u moj, ali stalno si mislim pa neće se valjda nešto dogoditi u tih desetak minuta do naše kuće. (??!!!?) Kažem ja njoj - uvijek se nešto može dogoditi, čak i na najkraćem putu, a ona - ma znam, ali valjda neće.
Budući da više ne znam što, svaki dan namjerno pred MM-om pitam curu jel ju je baka vozila u AS i da joj kaže kako mama traži da se vozi u AS jer je opasno bez AS. Isprintala sam Rodin letak i dala ga MM-u te mu rekla da ću je dati svekrvi. Samo me blago pogledao. Sad ću ih u svakoj prilici pitati zašto nema AS, pa ako toliko vole svoje unuke i žele im najbolje, čemu onda ovo? Sve ostale stvari tipa - ispijanje sokova dok su kod njih, iako ih molim da piju više vode (a ona mi kaže - pa pravim im sok s vodom), i slične stvari mogu pregrmiti, ali ovo. Lijepo je rečeno - AS uvijek i bez iznimke.
beta, nadam se da ovo nece ruzno zvucat ali netko tko moze imat 2 auta valjda si moze priustiti i autosjedalicu za ta oba auta :/ meni je isto prva pomisao kad je auto u pitanju i autosjedalica. evo dolazi bozic i kad djed i baka budu pitali sto ce djeci kupit ti im reci - autosjedalicu.i inzistiraj, pokazi im crash testove ako treba da vide sto ce se dogodit u tih par minuta sto prevzu dijete bez AS
![]()
to je dovoljno pristojno i jasno
moji imaju novo auto, ali nemaju AS i nikad im nije palo napamet da sjednu dijete bez AS, jos su i trazili da ju kupe ali trenutno nema potrebe jer nam je oranizacijski ovako ok, pa mi je zao da trose novac.
sto se tice tona razgovora sa svekijima, potpisujem yayu.
ovaj dio je viska, otisle mi misli pa nsian dovrsila.zhabica prvotno napisa
Zhabica, odlična ideja, hvala!
Najgore je to što ne koriste ni tu koju smo im im kupili, uglavnom im je u garaži.
zhabi, mislim da nije stvar u financijama
I kod nas se dogodilo par puta da su vožene nevezane. I u AS, ali bez pojasa. L mi je rekla.
MM joj je rekao da drugi put vrišti u autu dok je ne zavežu![]()
Ali ozbiljno. Ne zezam se...
I njima smo rekli da je vežu![]()
pa vi ju montirajte i ne dozvolite da ju izvade.Beta prvotno napisa
Anci ma znam da nije stos u financijama nego u mentalitetu, samo nisam htjela da zvuci ruzno sto to spominjem.
svakako mislim da se na lijep nacin u puno slucajeva moze postic puno, iako ne uvijek i sa svima, zao mi je sto su neki od vas dosli u fazu kad bi rezali odnos zbog nepostivanja vsaih pravila i zeljasigurno da postoje takve situacije, samo i dalje mislim sve ono sto sam napisala prvi put - da ne treba odma i za svaku stvar rezat odnos.
voznja bez AS, nudjenje sise, ljubljenje pise i za mene je trenutak za vrlo ozbiljan razgovor i jasno postavljanje granice.
A ja sam mojima rekla da ni ne ulaze u auto ako nema as.Anci prvotno napisa
Ali mi je ipak u dubini duse ostao osecaj da sam na decu prebacila odgovornost za nesto sto smo mi odrasli morali resiti.
A resenja nema, pa nema. Cak su mi svekiji pre neki dan na pitanje zasto nisu prosetali od skole do njih (15 min) umesto da se dete vozi bez as sa dedom koji ne cuje dobro, ne vidi najbolje, ima 72 godine i katastrofalno vozi odgovorili da je ,eto, padala kisa. A taj dan bilo suncano! I ko je tu sad bezobrazan, i ko se pravi lud?
Amputacija, dobro neko rece, uz duzno postovanje...![]()
Ja sam postala zhabici, no Vishnja, i ja sam o ovom razmišljala što si rekla za odgovornost.
No, i kad je L nama ispričala da je bila bez AS i da je ona didi rekla da se mora vezati, rekli smo da je napravila sve dobro, da odrasli o tome brinu, ne djeca.
A što mogu kad mi je dijete štreber...![]()
Vishnja, vidim da je kod tebe pitanje AS još gore od moje situacije. Moji su mlađi (od 60 g.), ali nevjerojatno je koliko su tvrdoglavi i uskih granica u svojim razmišljanjima. Sačuvaj Bože da im tamo jedna balava snaja nešto savjetuje kad su oni odgojili svoju djecu i valjda samim tim znaju kako i što s djecom.
O, daaaa.Beta prvotno napisa
I cuveni argument: "I nas sin (a moj muz) je putovao na more u stojadinu STOJECI izmedju prednjih sedista. I nist' mu nije bilo. Izrast'o velik i jak i ozenio se magaricom" (slobodna interpretacija).
A kad ja pomenem pricu iz ns od pre dve nedelje, kada je prijateljica deciji hirurg na dezurstvu primila cetvorogodisnju devojcicu iz sudara koja je, nevezana, proletela izmedju prednjih sedista (I smrskala sve kosti lica. Na svu srecu, prezivela.), oni kolutaju ocima na moje POUCNE pricice.
Ah, bolje da se vise ne "navijam". Rekoh vec, beznadezni slucajevi. Radikalno.
Pametnica mala....Anci prvotno napisa
Beta meni se čini da ti nemaš dovoljnu podršku svoga muža kao najveći problem, a odmah zatim to što nisi dovoljno čvrsto i odlučno zauzela svoj stav od početka. MM i ja ni pod koju cijenu ne damo da se djeca voze bez autosjedalice i naišla sam i kod svojih, a više kod njegovih na čuđenje, negodovanje pa čak i pokušaj vožnje na što sam odmah odrješito rekla NE! Ne moraš pri tome biti bezobrazna ili gruba nego samo odlučna. No prvo moraš sa svojim mužem raščistiti stvari i njemu objasniti zašto je AS potrebna, a s obzirom da je mlad pametan čovjek, ima pristup netu, informacijama i sigurno nije neki zatucan shvatit će. Onda trebate zauzeti oštar i odlučan stav te reći svekrima da jedostavno više ne želite život svoje djece tako olako stavljati na kocku, a da vjerujete kako ni oni ne žele do kraja života nositi teret nekakve nesreće sa fatalnim ishodima na svojoj savjesti i kako se mogu tako olako kockati sa tuđim životom i vlastitim unukom. Pitajte ih vežu li sebe i jesu li svjesni kako se po zakonima fizike pri sudaru ponaša njihovo tijelo, a kako djetetovo te jesu li svjesni kakvom riziku izlažu taj mali život i jesu li svjesni odgovornosti kojom se tako olako kockaju. Igrajte malo na tu emotivnu kartu i pokušajte im nametnuti osjećaj kako nije vrag da ih vlastita djeca moraju učiti odgovornom ponašanju, da bi zapravo oni trebali biti ti koji će upozoravati i brinuti se, a ne biti upozoravani. Neka se postide svog ponašanja. No prvenstveno vi morate biti sigurni u to što govorite, postaviti pravila i ne dozvoljavati da ih se krši.
Što se spavanja tiče reci im da vama ne odgovara da vam dijete ide tako kasno popodne spavati jer onda naveče ne zaspe. Ja bih na tvom mjestu, ukoliko ne urodi plodom došla po malu odmah poslije posla i probudila ju ili ju nosila uspavanu kući. Možda će tako biti par puta no onda će vidjeti da to tako ne funkcionira.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla i da ćeš uspjeti riješiti problem.![]()
Ja onda samo pitam jeste li doživjeli prometnu nesreću dok se vaš sin tako vozio? Niste? Pa onda naravno da mu ništa nije bilo. Bože dragi, argumentaVishnja prvotno napisa
![]()
pa SVI smo se mi tada vozili stojeći li sjedeći između prednjih sjedišta u nekom stojadinu kojem je domet bio 80km na sat i kad nije bilo toliko auta na ulici. pitaj ti njih zašto onda se i danas ne vozaju stojadini, zašto u autima postoje i airbags i ABS i što sve ne ?! svi smo se mi onomad tako vozili. većina je preživjela, a neki, bogami i ne.Vishnja prvotno napisa
nevezano za AS, ovo možda postoji u nekoj zemlji - utopiji.Ali šta kad nečije dijete postane roditelj? Zašto dolazi do nepoštivanja tih istih osoba u koje su ti ljudi godinama usađivali te moralne vrijednosti?
Ja svoje roditelje poštujem, i očekujem od njih i od ostalih da poštuju mene.nema to veze s nepoštivanjem, to je jednostavno jače od njih. i sigurna sam da ćemo i mi biti tako dosadne i puniti im glavu o onome što je nama sada bitno, a oni će samo odmahivati glavom i reći: u međuvremenu su saznanja drugačija da velim sofisticiranije: a dosadne babe!
![]()
ja sam se vozila u AS 8)
iako je to bilo daleko od ove danasne AS ali i stojke su bile daleko od dana
ovo mi se jos nje desilo...posalje post a ja jos pisem
![]()
ugl...iako je to bilo daleko od ove danasne AS ali i stojke su bile daleko od danasnjih auta![]()
ne vjerujem da ovo pisem...ne znam jel danas sunce u nekom cudnom stupnju spod horizonta i u odnosu na mjesec, al ja moram potpisati Deaedi sto se tice reagiranja, nacina, znacenja, shvacanja i svemo ostalom sto pise zadnjih stranicu i pol.....jos uvijek sam :shock:
![]()
hi hi hi, vidla bi te kako bi zastupala ovakvo misljenje da si odrasla s mojim starim.yaya prvotno napisa
Na ovo moramIzrast'o velik i jak i ozenio se magaricom" (slobodna interpretacija).![]()
Evo ja cu srusiti stereotipe o svekrvi i reci kako mene moja sveki sve slusa vezano uz djecu,ali doslovno sve.Ponekad je cak radikalna jer ako joj zaboravim reci da malome da jesti ona to ne napravi jer joj nisam rekla iako bude vrijeme za jeloOna u autu nema AS,mi smo joj samo jednom rekli da nema voznje tako i nije to vise spominjala ni pitala.Zena razumna skroz.
Ali da ne bude monotono tu je moja mama![]()
Inace,slazem se s onim sto su MC i zhabica ovde pisale.