Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: pitanja za ne-mesojede

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno pitanja za ne-mesojede

ovako...zadnjih mjesec-dva uopće nemam želju za mesom (inače sam ga jela svaki dan) i sada se nalazim u čudu pa imam neka pitanja:
    kako ste prestali jesti meso, odjednom ili kroz neko vrijeme?
    da li vam se dogodilo da ste u nekim fazama ponovo počeli konzumirati meso?
    da li ostatak vaših ukućana jede meso? ako da, da li pravite odovjene obroke?
    kako koncipirate jelovnik? kojih se 'temeljnih' načela držite?

molim moderatorice da prebace temu ako sam fulala pdf, nisam znala gdje bih je smjestila, a ovdje mi se činilo najprikladnije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

- prestala sam ga jesti puno puta. počelo je negdje prije deset godina, kad sam bila drugi, treći srednje, ali sam u obje trudnoće pred kraj jela par puta. inače mi se od djetinjstva više manje povraća od svega osim pršuta (mada mi se sad i od toga, ali prije ne);

- kod nas mm jede meso (ali ga nikad ne priprema doma jer ga i ne zanima toliko), a neva ga nije jela do 2,5 g. onda je izrazila želju da proba jesti s tatom. imala je fazu s oko 3 g. da je stalno htjela jesti šunku. zora još nije jela i neće dok ne poželi na ovaj isti način kao neva. sad se sjeti jedni dva puta mjesečno 'dječje šunke' (kuhane);

- kuhani obroci su nam vegetarijanski - isključivo. mesni zaravo tu i tamo čalabrcnu meso kod nekog u gostima;

- držim se malo primorske kuhinje (bez mesa - npr. maneštrica, kiseli kupus, palenta, ...), malo makrobiotike (žitarice, mahunarke, povrće), malo svega. volim da se jede što raznolikije sa što domaćijim namirnicama

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni se desilo u par navrata, a prvi put negdje u 2. srednje, jednostavno mi je smrdilo, nije mi pasalo, bilo mi je bljaaak, povraćalo mi se od njega
    poznajem dosta ljudi koji su u pravo u pubertetu prestali jesti meso, i to baš ovako da im se gadilo, a ne iz nekih moralno-filozofskih razloga.
    jedna liječnica mi je rekla da je to sve češći slučaj jer je današnje meso prepuno hormona, pa kad se oni dodaju na one pubertetske hormonalne bure, nastane kaos. ima mi to logike.
    tada nisam 7 godina jela meso, a prvo što mi je zamirišalo bio je također pršut (a nakon njega big mac, sramota)
    odonda nisam niti u jednom momentu skroz prestala s mesom, ali ima perioda kad mi se 99% vremena gadi ili svo meso, ili neki tipovi (npr. sad vec mjesecima nisam jela ništa osim piletine i puretine jer mi sve ostalo odvratno smrdi i tjera me na povraćanje)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moja prva sjećanja na vrtić su kako žvačem komade mesa i susprežem se od povraćanja, a prva vrtićka trauma kada sam komadiće mesa posakrivala u traversicu i pobacala ispod nogu - kada su svi otišli (jer sam ja uvijek ostajala zadnja za jelom) teta je vidjela što je ispod - i natjerala me da pojedem sve s poda napominjem da smo tamo boravili u cipelama nakon što bi došli iz pješčanika. ja se, zapravo, od tog najranijeg djetinjstva borim sama sa sobom i s okolinom oko mesa. i pljuske i sjedenje za stolom po tri sata i ostalo

meni je primaran taj osjećaj na povraćanje, moralno-filozofske (ne)dileme su došle kasnije

zhang prati sebe

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: pitanja za ne-mesojede

Citiraj zhang prvotno napisa
    kako ste prestali jesti meso, odjednom ili kroz neko vrijeme?
    Kroz neko vrijeme, nekih šest mjeseci ili tako nekako.

da li vam se dogodilo da ste u nekim fazama ponovo počeli konzumirati meso?
    Ne, jer su moji razlozi vjersko-moralno-ekološke prirode i ne pada mi na pamet ići protiv njih samo da ugodim jeziku. Zapravo, nakon 12+ godina vegetarijanstva, više mi nije ni fino, sve mi smrdi.

da li ostatak vaših ukućana jede meso? ako da, da li pravite odovjene obroke?
    Ne, ali moja mama (isto vegi, iz zdravstvenih razloga) za tatu samo dokuha neko meso, ako se on poželi. Na primjer, za sebe napravi varivo/maneštricu a za njega sa strane pravi meso, hrenovke isl. Ili za sebe poha sir, za njega puretinu (prilog jedu zajedno). Rižoto on uglavnom jede sa sojom i u redu mu je.

kako koncipirate jelovnik? kojih se 'temeljnih' načela držite?
    Ja kuham što mi se svidi ili što mi je praktično. Malo talijanske, malo indijske, malo domaće kuhinje (meso po potrebi zamijenim sojom, tofuom, seitanom...). I uvela sam više sušenih mahunarki -- tipa leća, azuki grah, dalovi (indijski naziv za mahunarke bez opni) isl. -- i više žitarica -- proso, ječam, amarant.

Mislim da se prije svega držim toga da ručkovi budu raznoliki, tj. da u svakom bude zastupljeno i povrće, i mahunarke (uključujući soju), i žitarice. Voće i mliječne proizvode jedemo uglavnom za doručak i/li međuobroke.

Možeš malo prošvrljati po Vegetarijanskim tjednim jelovnicima tu:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...02135#1802135.
    Možda dobiješ još neke ideje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jos uvijek jedem ribu, a meso sam prestala kuhati, ali ne znam sad vise kad je to bilo. Prosle godine, negdje u ljeto. Dotad sam ga kuhala otprilike dvaput tjedno. Decki jedu meso u vrticu i u gostima.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ovca, pratim ja sebe, zato se i raspitujem. ali ne smijem zanmariti želje i ukus ostalih.

inače, upravo se peku lazanje od špinata i ricotte, sa pinjolima.
    riba mi je ok, kao i mliječni proizvodi.
    škicam ja pomalo i vegetarijanske tjedne jelovnike.

zapravo su me vaši odgovori zanimali zato što me iznenadilo da mi ne paše meso pa me zanimalo kako je to kod drugih išlo. ja sam imala negdje nakon srednje škole jedan kratki izlet u vegetarijanstvo, ali nije to bilo ozbiljno jer nije dolazilo ovako iznutra.
    zapravo me malo zabrinulo ono što često imputiraju, kao, falit će ovo i ono u organizmu. nakon što već dugo proučavam prehranu, jedino što sam našla je da nakon 5 i više godina bez mesa može nedostajati vitamin B12, i da se može nadomjestiti suplementima.
    sve ostalo zapravo ide u prilog vegetarijanstvu.

ova martina opcija da se meso jede van kuće i nije loša. taman da se organizam za jedan obrok malo i odmori od mesa.

kada kuham, nastojim da bude što više boja na tanjuru, dakle povrće, da nema prerađenih namirnica, da imamo mahunarke... i tako, zato me i zanimalo kojih se 'smjernica' držite kod planiranja obroka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja takodjer imam problem s mirisom mesa. Kad osjetim miris sirovog mesa, pogotovo piletine ili puretine, apetit je momentalno ubijen. Osim mesa, uzasno mi smrde i jaja, ali to kao toleriram povremeno u kolacima.
    E sad, jedan od kljucnih, ako ne i kljucni moment u mojoj psihi po pitanju etike zbio se u djetinjstvu. Naime, dok sam ja bila dijete od cca osam godina, vecinu vikenda i praznika sam provodila kod bake. I tako jednom, skupilo se drustvance...moji starci, tetka i femili i ne znam vise tko sve kako bi se zaklalo tele. Ti prizori su mi jos i danas u glavi....sjecam se da sam se tada sakrila iza kuce i otisla se pomoliti za tu zivotinju. :/ I nekako mi nije bilo jasno zasto je potrebno ubiti malo, simpaticno tele ako se to bas i ne mora....ono, nece nitko krepat od gladi ako se takve stvari ne rade.
    To su bili i jos uvijek jesu neki moji eticki momenti......ima jos malo i duhovnih u igri, ali nisu presudni.
    U skladu sa svim napisanim, imam griznju savjesti ako pojedem meso. Jedini period kad je nisam imala je drugo i trece tromjesecje druge trudnoce. Onda mi se uzasno jelo crveno meso i zelja je bila jaca od svake racionalizacije. :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

odavno ne jedem meso. mm jede. ali samo ako ga skuha moja ili njegova mama 8)
    ne podnosim miris mesa, ne jedem ga i zbog toga i zbog svjesnosti o zivotinjama.
    mislim da sam prvo prestala da ga jedem u pubertetu, zbog hormona. onda sam ga jela, ali jednom na 2 mjeseca zbog mojih (jer moja obitelj je mesozderska), i onda opet nisam mogla da ga smislim (dijagnosticiran hormonalni disbalans i ran klimakterij pa doktor rekao da je mozda to razlog zbog nejedenja mesa).
    *
    znaci za mene i mm kuham vegetarjanski. Ako se on zazeli mesa naruci si.
    Hranu vec odavno kombiniram i imam super krvnu sliku.
    uspjela sam poutem prehrane i ostale prirodne preparate da resim i dio hormonalnih problema.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

prvo, hvala svima na odgovorima...

Arkana10, kako kombiniraš hranu: što s čim? da li jedeš mliječne proizvode?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jedem samo jogurt i to kucni. ponekad koji sir, ali ne uvijek.
    hranu kombiniram sa zitaricama, sljedim neke svoje zelje i znanje koje skupljam po netu i ovdije na forum.
    jedem puno povrca i voca, ali puno, jer uvijek moji znanci znaju reci da jedu puno ali kad me vide onda zasute 8)
    *
    znaci uvijek neka svjeza salata, i juhu od povrca u koju dodajem neke zitarice, najcesce proso.
    pisem ti opet kasnije, zurim sada.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ne volim meso od kada znam za sebe, a prestala sam ga jesti prije 6-7 godina nakon što sam skužila da jedem samo piletinu i pancetu, jer mi sve drugo smrdi. onda sam izbacila i to. ribu jedem i dalje.

mm jede meso, ali samo ako ga sam spremi ili u gostima. beba jede što jedemo i mi.
    prehrana nam je kombinirana, uglavnom mediteranska s natruhama makrobiotike. salate, povrće na lešo, na pari, žitarice i mahunarke razne, variva, popečci, složenci, ponekad tofu i seitan. maslinovo ulje trošimo jako puno. fermentirane mliječne proizvode konzumiram svaki dan (bez jogurta dan mi nije počeo).
    slatko, gotovo isključivo makrobiotika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •