Draga Mariel,

ne da sam prepoznala nešto prepoznala sam mnogo toga što se i meni događa u tvojim riječima. Baš u inat svemu neki sam dan kupila novi velik bor i potpuno nove kuglice i znam da ću ih s radošću stavljati na bor, bez obzira na ishod ovog postupka (očekujem betu 10. 12.). To sam odlučila prošle godine kad sam 21. 12. što je bio posljednji radni dan na klinici gdje se liječim pije odlaska tima na godišnji odmor čekala betu i u očaju čvrsto stiskala suprugovu ruku. Doktor me još nije ni prozvao, a moj je dragi morao otići jer je dijelio darove poslovnim partnerima i iz firme su nekoliko puta prvjeravali gdje se nalazi. Ja sam bila okružena vrećama s darovima za sve klince iz naše okoline (nećaci, kumčad, djeca prijatelja i susjeda, a niz lice su mi curile suze u slapovima, kao da sam u dubini već znala ishod). Doktor je prvo zvao mene (mislim da sam taj dan jedina ima negativnu betu) i kada mi je rekao da nema trudnoće , stisnula sam grlo, čestitala mu Božić i poklonila knjigu "Život je svjetlost duginih boja". U sebi sam donijela odluku da je to posljednji postupak na koji idem. I tada je doktor rekao kao da je pročitao moje skrivene misli:"Ja vas ne želim izgubiti kao pacijenta", vidimo se nakon godišnjih odmora. Šutila sam jer mu nisam mogla izreći svoju odluku.

Međutim, radost Božića i druženje s nećacima uspjeli su zapaliti novu nadu u mom srcu i tako sam ja nastavila s postupcima u kojima do sada nisam imala uspjeha. I prije ovog Božića znat ću ishod još jednog postupka. Možda ću doživjeti najveće iznenađenje i sreću svog života, a možda još jedan neuspjeh i gubitak. Ne znam i ne mogu znati, isto kao što ništa nije pod mojom kontrolom i nemogu svojom voljom utjecati na ishod postupka koliko god bih to htjela.

No usput sam shvatila da je sreća u malim stvarima i da je život lijep, i da postoje mnogi ljudi i djeca kojima mogu pružiti ljubav i svjetlo Božića i da je životni smisao u traženju sreće... ja svoju još tražim.

Od divnih žena koje sam upoznala usput sam saznala da kada se to jednom dogodi vrijedi svake suze, boli i razočarenja i da vrlo brzo zaboravimo kakav nam je bio put... to je cesta, cesta mira, mira i ljubavi.