Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Da li prestati sa dojenjem u 9 tom mjesecu bebinog zivota ?

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Da li prestati sa dojenjem u 9 tom mjesecu bebinog zivota ?

Jucer sam razgovarala sa MM o dojenju i rekao mi je da bi naj bolje bilo da prestanemo sa dojenjem kad Luka bude imao 9 mj. jer je ruzno vidjeti dijete koje vec hoda da doji, dijete je vise privrzeno majci, da nije jako u vecim godinama i sve sl.. gluposti sto sam procitala u clanku za produzeno dojenje pod naslovom "MOZE LI SE DOJITI PREDUGO"?
    Ovaj clanak za produzeno dojenje me je jos vise ohrabrio i dao mi volje za nastavak al kako objasniti MM ??
    Oko Septembra cu poceti raditi i tada sam mislila da ostanemo na jutarnjem i nocnom al eto neznam vise.
    Nije sam on sto mi soli pamet sa tim, ima njih jos.
    Jooj od jucer samo o tome mislim :/
    Da li je netko imao slicno iskustvo ?
    Isprintala sam ovaj clanak sa produzenim dojenjem da procita al znam kakva ce njegova reakcija i odgovor biti.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zaboravih reci: Poslije poroda sam imala nevjerovatno puno stresnih situacija i nervirala se i unatoc svemu, uvijek sam imala mlijeka i nikad se nije desilo da mi se smanjilo(osim sto se meni ponekad cinilo jer su mi se smanjile grudi). Vec mjesec dana treniram vozeci biciklo i vec tjedan dana vozim svako drugu vecer po 1h i nikako se nije smanjila kolicina al eto sta me snadje. Eto, samo sam to bila zaboravila reci.

Početno

A gle...To je nešto što ti i TM morate pretrest i vidjet kako dalje...

Ti i sama znaš što je najbolje za tvoje dijete i kako se TI u tome osjećaš, a TM...ako mu možeš dokazat da nije u pravu, super...ako ne...onda ne znam...

Ja osobno ne bi bila prestala ni s Karlovih 16 mjeseci da nisam zaradila upalu u trudnoći koju je hitno trebalo riješit a njemu mlijeko zbog antibiotica valjda promijenilo okus...A planiram mu definitivno ponudit ponovo kad rodim bebu kroz desetak dana, ako će htjet...To mi je čak i pedijatar ovdje preporučio, a znaš iz raznih priča kakvi su tu kod nas kad se doji dulje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu vjeovati da ti netko pa bio to i TM može sugerirati da prekineš tad i tad s dojenjem.
    Paula je svojevoljno prestala s godinu dana i bilo mi je krivo, ali dijete jednostavno više nije htjelo. Pat. još uvijek dojim i ona zbilja uživa u tome. Većina ljudi je šokirana kad čuje da još dojim, osim ukućana. Ne mogu vjerovati da su toliko glupi, ali mi se jednostavno s njima ne da o tome raspravljati.
    Prije dva dana sam bila kod ginekologa i on odmah pita da li još dojim.Kaže moj profešure ( kako ga ja zovem ) da su rijetke žene koje doje dulje od dvije godine da su imale probleme s grudima, misleći na tumor. Savjetovao mi je da ustrajemo u dojenju bar do 2 - 2.5 g. starosti djeteta, jer osim što to čini dobro djetetu još je bolje za majčino zdravlje. I dok sam bila trudna uvijek je zagovarao duuugoooo dojenje.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne mogu odoljeti da se ne javim, ajde što je to tebi rekao muž, muško je pa mu nije jako za zamjeriti,ali meni su to rekle žene. Jedina je razlika u tome što to mene nije diralo ni malo. Moj će sin sada punih godinu dana i nismo još ni jedan ni drugi spremni prestati. I ne znam zašto bi bili. Naoružaj se svom mogućom stručnom literaturom i podastri dokaze mužu da vidi koliko je to dobro i za tebe i za dijete. Uostalom, ti si majka, čisto sumnjam da on baš tu ima neke velike moći, ti ako hoćeš dojiti ćeš, makar na samo da on ni ne zna. Ako te baš toliko dira okolina, pravi se luda i neka misle da ne dojiš, a ti i tvoj mališa i dalje uživajte u jutarnjim i večernjim maženjima.
    Ne znam kako ti, ali mene zabavljaju takvi biseri u okolini, samo se smijem i uživam u njihovim zaprepaštenim licima kad im kažem da ću dojiti do klimakterija jer su mi tek sada pravi broj pa imam šta pokazati(inače sam ko suhi štapić, fali mi oblina).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sta ti zelis?

Ne kuzim kako ti muz moze reci sad prestajes dojiti i ti kazes dobro. :? :? Nemoj se ljutiti ali fakat ne kuzim? Odakle je tvoj muz? :? :/

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije uopce cudno da zena razmislja o tome kako napraviti mir u kuci
    nije bas idealna situacija ako se svaki dan svadjas s muzem oko necega, i nitko ne popusta ni za dlaku
    rezutat moze biti bracna katastrofa, da ne spominjem uopce da dijete sigurno osjeca i reagira na napestosti i svadje izmedju mame i tate

Mostarko, vazno je kako se ti osjecas, i da li si sigurna u svoju odluku. Ako jesi, lakse ce ti biti objasniti TM-u svoje osjecaje, zasto vjerujes da je dojenje i dalje vazno i dobro, i za bebacha i za tebe.
    nisu za baciti niti cinjenice i istrazivanja koja kazuju da produzeno dojenje ne da nije stetno, vec je dobro i korisno, ako je to ono sto zele i mama i beba

mislim da si na dobrom putu
    zelim ti srecu

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    A sta ti zelis?

Ne kuzim kako ti muz moze reci sad prestajes dojiti i ti kazes dobro. :? :? Nemoj se ljutiti ali fakat ne kuzim? Odakle je tvoj muz? :? :/
    Ma nemam se sta ljutiti. Njemu su mnogi napumpali glavu svakakvim glupim savjetima tako da on sada tako misli i to je to. Moj muz je pola Francuz pola Dalmatinac.
    Ma ovdje velik postotak zena vrlo rano prekida dojenje naravno zbog osobne koristi i uzitaka a ne misle na svoje bebe.
    Ja njega uopce ne krivim jer se on i ne razumije previse u to al samo bih voljela znati kako mu dokazati suprotno.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A sta ja zelim ?? Mislim da sam bila jasna i glasna i da se moze zakljuciti da ja zelim nastavti dojiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mostarka prvotno napisa
    Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    A sta ti zelis?

Ma nemam se sta ljutiti. Njemu su mnogi napumpali glavu svakakvim glupim savjetima tako da on sada tako misli i to je to. Moj muz je pola Francuz pola Dalmatinac.
    Ma ovdje velik postotak zena vrlo rano prekida dojenje naravno zbog osobne koristi i uzitaka a ne misle na svoje bebe.
    Ja njega uopce ne krivim jer se on i ne razumije previse u to al samo bih voljela znati kako mu dokazati suprotno.
    A ti onda njemu ljepo napumpaj glavu ispravnim informacijama. Vjerujem da kad bi znao pravu i istinitu pricu dojenja da bi bio ok.

Naravno da je odluka na vama i nisam ja ni mislila da se ides svadjati oko toga nego na lijepi nacin objasniti sve prednosti. Objasni mu koju srecu imas da mali tako lijepo cica i napreduje. I sama znas da nismo svi u tome bili tako uspjesni. Cuj ja to tebi ono od srca govorim jer ja imam djecu koja nista nece da jedu od samog rodjenja i ja tebi i svima koji doje i imaju djecu koja uzivaju u hrani zavidim.

Cuj ja se stalno svadjam s muzem zato sto djeca nece da jedu. Uvjek postoje neke nesuglasice ali se uvjek nadje kompromis. U tvom slucaju, u zavisnosti od toga kakav je tvoj muz, mozes ciljati na ono barem do godinu dana

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mostarka, MM je bio protiv dojenja nakon godine dana, njemu je to bilo onako laganini bolesno i čudno, međutim to mi je rekao jednom ili dvaput i nikad više te je odluku o produženom dojenju ostavio meni.

međutim, tako je govorio kad je zara imala mjesec, dva, tri... kako je ona rasla, i kako smo mi dojile, tako je njemu sve to postalo sve normalnije i sve ljepše. sad kaže da uopće ne može zamisliti da zara ne doji, a toliko je oduševljen prizorima dojenja da nas svako malo fotografira

uglavnom, i on je bio protiv produženog dojenja, a sad mu je to nešto najprirodnije i najljepše na svijetu i uvijek s ponosom svima govori kako zara još doji a on to kaže toliko zadovoljno i sretno da mu se nitko ništa ne usudi iskomentirati...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno mostarka

Luka je još jako mali i vidjet ćeš kako ćete se dojiti tako će se i tm na to navikavati. Što se dojenja tiče nemoj ništa planirati unaprijed, vidjet ćeš kak ide....

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mostarko, mislim da skoro i nema mame koja doji a koja se nije sukobila sa svojim oko dojenja i dužine dojenja..

Kad je Lovro bio još mali, MM je pričao da ne bi trebao dojiti više od godinu dana...onda su tu prikazivane neke emisije (Sanja o produženom dojenju- sjećate se psihologice??) gdje su neki psiholozi, psihijatri i sl. pričali o "kompleksima" koje bebači imaju kasnije ako doje nakon godinu dana.... (ma imaš sve na onom topicu o dojenju nakon 15 mjeseci).

No tada smo bili kod naše pedijatrice, koja se oduševila sa time da ja još uvijek dojim Lovru, a radim od njegovih 6 mjeseci, i rekla neka samo tako nastavim i da je savršeno normalno i ok dojiti bebu barem do 3 godine. Mi ne mislimo tući rekorde, i pričati do kada ćemo dojiti, ali Lovro (i ja) još uvijek maksimalno uživamo u tome.
    Činjenica je da se sve promijeni kada kreneš na posao. Dnevni obroci zamijene se sa krutom hranom, i beba u osnovi doji na večer i po noći. Ali sa kojom uživancijom!!

Ako ti je dojenje još uvijek gušt (a i tvojem Luki), ne odustaj zbog pritiska. Druge otkantaj (tu čak ne bih bila niti pristojna), a sa TM sjedni, argumentirano popričaj i reci mu da si ti majka svojem djetetu i OSJEĆAŠ što je za njega najbolje. Ako njemu trebaju dokazi daj mu par stručnih web stranica (WHO) neka prouči što doktori kažu.

Držim ti fige da sve prođe sa što manje stresa. Ljubi Luku!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo i jedne "dugodojeće"
    mislim da ti u biti trebaš samo našu podršku.
    možeš samo misliti kroz koje sam krize prolazila s obitelji, okolinom, kolegama s posla.
    odbila sam put u Milano kad je Sami imao 7 mjeseci jer sam rekla da dojim i ne želim ga ostaviti na dva tjedna samog. Munje i gromovi!! Jedva sam spasila živu glavu! Tko sam ja da odbijam ponuđene prilike?!
    Moja mama (ah nadam se da ne čita forum) misli da sam prestala dojiti u 10. mjesecu PROŠLE GODINE. Jer, za Boga miloga, ne treba pretjerivati s dojenjem.
    Najbolji su mi oni koji kad rodiš kažu: "Krasno, doji, samo doji što više, što češće" i onda nakon 3 mjeseca kažu: "Ajd sad je već dosta dojenja, daj mu biftek i malo džigerice!"

Teško je sukobljavati se oko nečega ŠTO JE SAMO NAŠE, mlijeko koje imaš je TVOJE i bebino. vas dvoje odlučujete o tome koliko, kada, gdje i do kada.
    Teško je kad se muž nećka, ali na tebi je radi mira u kući, kao što reče emily, da ga podučiš, da mu objasniš koliko je tebi stalo, da tebi nije teško i ono najvažnije da trebaš njegovu podršku i da ti je ona važnija od bilo čije. Možda kad mu klikne u glavi koliko ti to želiš i koliko zadovoljstva time činiš bebi i sebi možda će razumjeti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma samo ga pitaj da li vidi koliko to luki znači - za umirenje, za uspavljivanje, za imunitet, za maženje s mamom...

to bi, u kombinaciji s edukativnim materijalom koji ćeš mu dati za čitanje, trebalo biti dovoljno. :namig:

vjerojatno čovjek nije ni razmislio pošteno, nego prenosi ono što su mu drugi rekli.

ne mogu vjerovati, ali ja još nisam naišla na negativne reakcije. jest da šira okolina nekad zna čudno gledati, ali u facu mi nisu komentirali, a ionako me zabole za to...

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene je mama dojila do 14 mjeseci i ništa mi ne fali. Da sam bolesno privržena majci - nisam (vjerujem da se privrženost stvara i na druge načine), da sam "jaka" u odrasloj dobi - nisam (dobro, sad nakon poroda... :zacrven.
    Mislim da je odluka o dojenju tvoja i Lukina. Pusa dojilica!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu vjerovati, ali ja još nisam naišla na negativne reakcije.
    kod nas ista stvar, a zara je godinu dana starija od andrejčeka!
    apsolutno nitko ništa ne komentira, u bližoj obitelji je svima to ok (ili meni tako djeluje jer apsolutno nijednom nisu ništa rekli...)... frendovima je svima to ok i normalno, čak i poznanicima...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i još nešto...

mm vidi da sam se 110% angažirala oko andrejčeka - dojenja, odgoja, prehrane, čitanja i forumiranja, ma svega... i u pravilu mi prepušta donošenje odluka tog tipa a on se složi s njima :namig:. i jako je ponosan kako sam predana mama :rastop od miline:, a rekao je nešto zanimljivo -da je tijekom tih 14 mjeseci primijetio da andrejčeku stvarno TREBA sva ta briga i pažnja koju mu posvećujemo. odnosno da ne misli da je malo pretjerano spavati s njim, dojiti do beskraja, nosati ga, pričati i objašnjavati, čitati o odgoju i stalno nešto novo učiti, ma znate i same...
    i onda smo se pitali kakva su djeca kojima se roditelji ne posvete u tolikoj mjeri? ja sam uvjerena da će nam se sva ta pažnja isplatiti kad naš miš odraste u sretnu i zdravu osobu! :rascmizdr:

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I onda mene ljudi pitaju/komentiraju: da kak je lima tako otvoren, kak je tako smiren i dobar, kak je divno dijete, kak je ovo, kak je ono...

A onda kad spomenem da jos uvijek sisa, ponekad bude :shock:

Ljudi jednostavno ne kuze neke stvari makar zivjeli jos 100 god..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i onda smo se pitali kakva su djeca kojima se roditelji ne posvete u tolikoj mjeri?
    mozda nisu puno drukciji, skuzila sam nakon evo sestogodisnjeg iskustva.....no to je puuuuuuno propustenh prilika, cini mi se, i to ce se sve na neki nacin vratiti, sigurna sam.

osim toga, nastojanjem da svoje dijete odgojis najbolje sto mozes zapravo i svijet cinis boljim....

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ne mogu vjerovati, ali ja još nisam naišla na negativne reakcije.
    kod nas ista stvar, a zara je godinu dana starija od andrejčeka!
    apsolutno nitko ništa ne komentira, u bližoj obitelji je svima to ok (ili meni tako djeluje jer apsolutno nijednom nisu ništa rekli...)... frendovima je svima to ok i normalno, čak i poznanicima...
    Sreca vasa. Ipak je veliko olaksanje kad u takvoj situaciji nema puno ili cak nikako ljudi sa svojim dugim nosevima i savjetnika koji nemaju pojma o dojenju a misle da sve znaju.

ms.ivy, bas si mi dala dobru ideju sta da mu serviram jer sam i ja 100% okupirana sa Lukom i svom mogucom brigom oko njega, ma da mu dam od svake vas po jednu recenicu, mislim da bi moglo upaliti a ja i Luka ostanemo naj sretniji a vama neizmjerno prrrezahvalni na ovakvoj podrsci i savjetima

Ma MM je od 20 tak ljudi samo sa jednom zenom pricao koja je bila ZA dojenje i koja je dojila do 15tog mjeseca al s tim da mu je spomenula da ne njen muz ludio od toga al ona nije obracala puno paznje na to a svi ostalih 19 stak su bili PROTIV!!
    Vec sam spomenula da je jedna prijateljica prestala sa 3.5mj. jer joj je bilo dosadilo, od radnog kolege zena je dojila samo po mjesec dana obadvoje djece i prestajala da joj se grudi ne daj Boze ne deformiraju, moja sveki je MM pcela nadohranjivati sa 3.5mj. a sa 6mj. prestala sa dojenjem, neki poznati Francuski psiholog je rekao da su djeca ovisniji o majci,nisu jaki,itd.......... (jooj koliko ima nesposobnih psihologa) a ovdje u Francuskoj vam mogu reci da se ne drzi do dojenje, ovdje je, zivjela : BLéDINA,NESTLé i nemam pojma koje jos.
    Boze sacuvaj.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mostarko, znanje je moć! :namig:

isprintaj ovaj topic, par tekstova s portala... preporuke who... malo mu objasni i sigurna sam da će promijeniti mišljenje!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja sveki je MM pcela nadohranjivati sa 3.5mj.
    i vidi ga velikog šta mu fali!! :D :D

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi smo neki dan bili kod mog dede, a on kad je vidio da Janko još sisa :izbelj: "pa kaj on još sisa?" i blentava faca i malo kasnije komentar "A da mu daš kost od bockice, to bi mu bilo fino i zdravo za zube" :shock: x1 000 000 000 0000 000 0000(da sam stavila toliko smajlića Lutonjica bi me skinula s foruma:namigSva sreća da sam sjedila...
    A već sam jednom negdje na forumu napisala kako sam dobila savjet (od žene troje djece) da prestanem dojiti kad Janko bude imao 10 mj. jer kao kaj će mu više, to mu je dosta a i cice bude mi rastegnuo :smajlić maljem po glavu lupa tog tko je to rekao:

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ko bi rekao da su Francuzi tak zaostali?

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    E pa tako ti je.
    Off topic : Prije nego sto sam rodila Luku bila sam u potrazi za platnenim pelenama, pa da ste vidjeli tog iscudjavanja od prodavacica, platnene pelene :shock: !!! Cak mi je jedna zena od oko prilike 50 tak godina u jednoj ljekarni rekla: Heh, vi trazite platnene pelene ? To je bilo u vrijeme kada sam ja bila beba i grohotom se nasmijala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije ni čudo.
    Meni je jednom rođak polu(Francuz) rekao da F. najviše vole sebe, pa partnera, na 3. mjestu psa(e) i tek onda djecu.
    A mislim da je i Mostarka jednom nešto slično napisala.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Nije ni čudo.
    Meni je jednom rođak polu(Francuz) rekao da F. najviše vole sebe, pa partnera, na 3. mjestu psa(e) i tek onda djecu.

Partner i pas su na istom drugom mjestu.
    Al moj je pola Dalmatinac,pola Fr. ;namig;

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo i ja ti dajem podršku da nastaviš dojiti dok god to paše tebi i Luki. Budući da sam i ja dugodojilica, isto sam prolazila kroz svašta, najčešće od strane ljudi koji se prave obrazovani i educirani po pitanju dojenja a ustvari nemaju pojma.
    Mužu serviraš, kao što su ti cure rekle puno informacija i to koliko to vama znači i trebalo bi imati efekt da on počne pozitivno razmišljati o vašem nastavku dojenja. Tako je bilo i kod mog. Sad ne može zamisliti da ne dojimo, čak navečer nudi Frana da doji, no malo je to i zato da ga on ne mora uspavljivati. :namig

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja također u zadnje vrijeme stalno slušam pitanja: "pa zar on još uvijek....??!!", kao da dojim dijete od 13 godina, a ne 13 mjeseci :?
    muž mi je najveća podrška, on je dojenje od početka prihvatio kao nešto najnormalnije, najprirodnije, uopće to ne dovodi u pitanje.
    što god da sam pročitala i naučila o dojenju kroz trudnoću i ovu godinu dana pričala sam mu konstantno - tak da je i on nešto naučio.
    mi nismo za neke "mjere" odvikavanja djeteta od dojenja, za neku određenu granicu do koje je "normalno" dojiti, a nakon toga "nenormalno", nekako mislim da će to prestati samo po sebi kad Vid odluči da je gotovo..
    inače uz MM-a najveća podrška mi je i njegova mama tj. moja svekrva!
    Često slušam raznorazne "dobronamjerne savjete" iskusnih mama - a to su pak teorije da ne možeš vjerovati; ja to sve po sistemu AHA, DA DA /ČITAJ: KROZ JEDNO UVCE UNUTRA, DRUGO VAN/...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Nije ni čudo.
    Zato Mostarka u trudnoći šutira psiće po hodnicima :hi, hi:
    Da vide Francuzi tko je na prvom mjestu!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

]a ovdje u Francuskoj vam mogu reci da se ne drzi do dojenje, ovdje je, zivjela : BLéDINA,NESTLé i nemam pojma koje jos.
    Boze sacuvaj.
    Citiraj Sanjica prvotno napisa
    E pa tako ti je.
    i stvarno je tako, Francuska i Engleska su po stopi dojene djece negdje na samom dnu u Evropi

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Mostarko, evo i ja ti šaljem svu moguću podršku i uvjerena sam da će tata vašeg malog zlata jednostavno uvidjeti koliko dobra nosi što dulje dojenje, koliko sreće i blaženstva za dijete i zadovoljstva za roditelje...

Ako su ga drugi ljudi tak da velim, zatrovali, lošim stavom prema dojenju, svakodnevan život i svjedočenje ljepotama dojenja kad gleda tebe i mališu u tim divnim, nježnim trenucima, će ga odtrovati (koja riječ, hihihihi) i bit će presretan što ti pružaš vašem djetetu ono najbolje za njega :srčeko:

Za one koji su malo tvrdi na emocionalne dobrobiti, moj najjači argument je medicinski: svaki put kad je bolesna Leona skoro niš ne jede i ne pije i sto posto bi već do sada par puta završile u bolnici zbog dehodracije da nam nije cice - spasiteljice :smajlić se klanja cicama do poda:

Ja sam uvijek bez brige jer Leonči kad je bolesna puno ciki i znam da dobije i hrane i tekućine taman kolko joj treba, a lagano je probavljivo, ne opterećuje organizam koji se može posvetiti borbi protiv boleštine :namig:

Daj svom dragom da pročita ovaj topik, sigurno će mu otvoriti srce i počet će gledati na sve drugim očima..pusa

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo, ako tata odluci citati ovaj topic, a i mamama dobro dodje :
    http://www.lalecheleague.org/FAQ/FAQ...20Older%20Baby

What are the benefits of breastfeeding my baby?
    There are many benefits to breastfeeding your baby! Human breast milk "contains all the nutrients babies need each day, plus many substances that help keep them healthy and promote optimal growth and development." (THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, page 333). Your milk is made to order for your baby. Research points to the significant value to infants, mothers, families and the environment from breastfeeding.

Benefits for Baby
    Chapter 18 of THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, "The Superior Infant Food," documents the benefits of breastfeeding such as the antibodies in it to protect the baby from illness. For example, "Deaths from respiratory infections in artificially fed infants were 120 times greater than among breastfed babies" (THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, page 345). Breastfed babies have a decreased likelihood for allergies and dental caries. They also benefit from appropriate jaw, teeth and speech development as well as overall facial development. This means that people who were artificially fed may experience more trips to doctors and dentists.

Benefits for Mother
    Chapter 19 of THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, "How Breastfeeding Affects a Mother," describes some of the physical benefits of breastfeeding for the mother such as reduced rates of breast cancer and ovarian cancer. The time saved for mother is immense also. As a breastfeeding mother, you can feed your baby even during stressful times such as when normal supplies of food and water are not available.

Benefits for Employers
    Breastfed babies are healthier babies; thus, mothers who are employed outside the home are likely to miss fewer days of work according to a study in the BREASTFEEDING ANSWER BOOK on page 200. To learn more about {working and breastfeeding} http://www.lalecheleague.org/bfwork.html see the collection of NEW BEGINNINGS articles. Click to learn more about {corporate lactation programs}. http://www.lalecheleague.org/corporate.html

Benefits for the Environment
    The article"A Quick Look at Breastfeeding's Most Revolutionary Year Yet," by Dia Michels describes the environmentally friendly benefits of breastfeeding. Simply put, human milk is delivered without excess packaging or processing and thus contributes to the health of our planet.
    What are the benefits of breastfeeding my toddler?
    Toddlers breastfeed for many of the same reasons infants breastfeed: for nutrition, comfort, security, for a way to calm down and for reassurance. Mothers breastfeed their toddlers for many of the same reasons they breastfeed their infants: they recognize their children's needs, they enjoy the closeness, they want to offer comfort, and they understand the health benefits. (See LLLI's FAQ, "What are the Benefits of Breastfeeding My Baby?" for more information.) The American Academy of Pediatrics currently recommends that "breastfeeding continue for at least 12 months, and thereafter for as long as mutually desired." * The World Health Organization and UNICEF recommend that babies be breastfed for at least two years.
    Breastfeeding a toddler helps with the child's ability to mature. Although some experts say a toddler who is not weaned will have difficulty becoming independent, it's usually the fearful, clingy children that have been pushed into situations requiring too much independence too soon. A breastfeeding toddler is having his dependency needs met. The closeness and availability of the mother through breastfeeding is one of the best ways to help toddlers grow emotionally.

Breastfeeding can help a toddler understand discipline as well. Discipline is teaching a child about what is right and good, not punishment for normal toddler behavior. To help a toddler with discipline, he needs to feel good about himself and his world. Breastfeeding helps a toddler feel good about himself, because his needs are being met.

Just as babies do, toddlers receive health benefits from breastfeeding. Your milk continues to provide immunities and vitamins, and can help protect your toddler from illness and allergies. If your toddler does get sick, nursing will help comfort him. In fact, a toddler with an upset stomach may be able to tolerate nothing but human milk.

Toddlers have a huge world to explore, and breastfeeding provides them (and their mothers!) with some quiet time in their busy, waking hours.
    All the benefits of human milk--including nutritional and health--continue for as long as your baby receives your milk. In fact, as your baby takes less human milk, these advantages are condensed into what milk is produced. Many of the health benefits of human milk are dose related, that is, the longer the baby receives human milk, the greater are the benefits.
    a ovo je especijal za Mostarku :
    http://www.lalecheleague.org/FAQ/criticism.html

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ako edukacija ne upali uvijek se može zavlačiti...
    - budem od sutra...
    - samo da se privikne na jaslice...
    - čekaj da prođe ljeto/jesen/zima...
    - baš mu je nekako začepljen nosić, pa kad ozdravi...
    - idemo na put, nije mi zgodno s bočicom...
    - upalit će mi se grudi, moram postepeno...
    ...
    Mislim da si uhvatila bit...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene bi zanimala istraživanja i dokazi o korelaciji rjeđeg obolijevanja od tumora dojke i produljenog dojenja. Jel ima tko kakav link?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.plivazdravlje.hr/?section...id=7250&show=1

Objavljeno: 01.08.2004.
    Dojenje i rizik za rak dojke
    Žene s povećanim rizikom obolijevanja od raka dojke zbog mutacija na genu po imenu BRCA1 mogu ovaj rizik znatno smanjiti dojenjem.

Istraživanje kanadskih znanstvenika iz Centra za istraživanje ženskog zdravlja u Torontu je pokazalo da je učinak dojenja najjači kod žena koje su sveukupno u životu dojile više od 12 mjeseci.

Kod njih su izgledi za obolijevanje od raka dojke bili 60% manji.

Zaštitni učinak dojenja je bio znatno jači kod žena koje su zbog mutacija na genu BRCA1 imale znatno veći rizik obolijevanja nego kod žena koje nisu imale povećani rizik.

U istraživanju je sudjelovalo 965 žena oboljelih od raka dojke te isti broj zdravih ispitanica.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.poliklinika-harni.hr/teme.asp?id=29

Dojenje je protektivni faktor i reducira nastanak raka dojke u žena ispod 40 godina, a vjerojatno i kod starijih žena" - rezultat je studije islandskih znanstvenika, kao i priopćenje udruzenja za borbu protiv raka (Cancer Society).

Ova studija je uključivala 80.000 žena, praćenih u okviru akcije ranog otkrivanja raka dojke između 1979. i 1995. godine. Znanstvenici su u okviru studije uspoređivali ponašanje u svezi dojenja kod 993 pacijentice kod kojih se razvio rak dojke i 9.729 kontrolnih slučajeva, gotovo istovjetnih drugih bitnih karakteristika, odnosno rizičnih faktora.

Osamdeset i četiri pacijentice koje su dobile rak dojke bile su mlađe od 40 godina u trenutku postavljanja dijagnoze, a izravna komparacija i analiza pacijentica koje nisu dobile rak dojke pokazuje inverznu asocijaciju izmedju trajanja dojenja i nastanka raka dojke, odnosno sniženje rizika nastanka raka dojke za oko 30% u žena koje su dojile. U ostalih pacijentica je također nađena negativna asocijacija nesto slabijeg trenda. Pozitivan efekat dojenja i smanjeni rizik od nastanka raka dojke se održava ukoliko je žena bilo kada u svom životu dojila.

Autori sugeriraju potrebu sprovođenja daljnih studija u ovom pravcu i definiranje utjecaja dojenja kod pacijentica s genetski povišenim rizikom za nastanak raka dojke.

Am. J Epidemiol 2001 Jul 1; 154 (1):37-42

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.vipnet.hr/cw/d_show?idc=2520&idnews=44409

Majke koje doje smanjuju rizik od raka dojke za 50 posto
    San Jose, 25.06.2001. 02:16 (HINA)

Majke koje doje godinu dana mogu za 50 posto smanjiti rizik od raka dojke, za razliku od žena koje nikad nisu dojile, tvrde istraživači sa sveučilišta Yale.

«Svim bih majkama preporučio da doje dijete», kaže dr. Tongzhang Zheng, epidemiolog s medicinskog fakulteta sveučilišta Yale u New Havenu, Connecticut. «To je za njihovo dobro.»

Zheng i njegovi kolege usporedili su oko 500 žena kojima je nedavno dijagnosticiran rak dojke sa skupinom od 500 žena iste dobi koje nemaju rak dojke.

Istraživači su otkrili da je rizik za obolijevanje od raka dojke u žena koje su dojile više od troje djece ili su prvo dijete dojile dulje od 13 mjeseci za 50 posto manji nego u žena koje nikad nisu dojile djecu.

Dojenje je jedan od malobrojnih faktora u razvoju raka dojke koji žene mogu kontrolirati, istaknuli su istraživači u lipanjskom izdanju časopisa «British Journal of Cancer». Ipak, Zheng priznaje da zbog kulturoloških razlika Amerikanke imaju većih teškoća u dojenju od žena iz Azije, čak ako to i žele.

Zheng je nedavno objavio još jednu studiju koja je pokazala da Kineskinje koje doje dvije ili više godina imaju za 50 posto manji rizik od obolijevanja od raka nego žene koje doje manje od 6 mjeseci.

Međutim, neki istraživači vjeruju da dojenje djeluje preventivno zbog potiskivanja hormonalnog lučenja u menstruacijskom ciklusu ili zbog uklanjanja toksina iz prsa. Ako je tako, žene koje se izdajaju vjerojatno će biti zaštićene od raka dojke isto kao i žene koje doje. Studiju su financirali američki Državni institut za rak i Državni institut za ekologiju

ifigenija, nadam se da ti je pomoglo

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Velika HVALA na podrsci al ja se nemogu pohvaliti jos ni sa jednim uspijehom jer ne popusta.
    Rekao mi je da od 1000 doktora 500 je za ZA a 500 PROTIV ! tako da se ne moze previse gledati u to i jos da je on otac djeteta i da i on ima izbora reci sta misli.

Znate cure, zahvaljujuci vama, sada sam puno upucenija u sve to i imam dosta isprintanih clanaka sto ste mi vi dale i sto sam ja nasla.
    Sada mu vise necu o tome pricati jer ja i moj Luka jos imamo 2 mj. vremena da dojimo a kad napuni 9mj. onda cu ja dati sve od sebe da nastavimo pa taman u naj gorem slucaju trebali i kriti- krit cemo, al do toga nece doci jer znam da ce on na kraju popustiti.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako mi je strašno žao jer prolaziš kroz sve to.
    držim ti fige i želim ti da prebrodite krizu i nastavite s dojenjem.
    moj savjet ti je da ne posustaješ ukoliko stvarno želiš dojiti jer u takve odluke se ne smije nitko, pa ni muž, miješati.
    mislim na tebe

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala mamamita

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Znaš šta, Mostarka, baš mi te žao i stvarno želim da uspiješ u toj svojoj namjeri. Moram ti priznati, ime koje si odabrala i sve što si pisala nekako me navuklo na razmišljanje da živiš negdje u Bosni ili Hercegovini, u nekoj maloj sredini gdje svi o svakome sve znaju. A znamo dobro da je patrijarhat strašno jak u tim krajevima i da je otac zakon. Zato sam te pomalo razumjela da ti nije lako i da s nekim muškima nije jednostavno izići na kraj.
    No, činjenica da si u srcu Europe mi je ipak sramotna i poražavajuća. Prvi puta nakon dugo, dugo vremena osjećam se sretno i privilegirano što živim u Lijepoj Našoj.
    Uvijek smo puni prigovora na mnoge stvari i često znamo reći da kaskamo za Europom i Zapadom općenito. Evo konačno nešta gdje oni kaskaju za nama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mostarka objasni ti mužu da dijete mora jesti mlijeko i dalje a ne smije obično kravlje iz dućana, pa ćete kao prvo morati kupovati formulu (trošak) a kao drugo objasni mu da nije to baš tek tako, priviknuti dijete na novo mlijeko, djeca od formule znaju imati problema sa napuhavanjem, pa sa stolicom, pa odbijaju jesti mlijeko - ja ne dojim i dijete mi je na formuli, pa imamo grdnih problema sa hranjenjem jer ona jednostavno neće mlijeko. Mislim da je skroz bezveze uvoditi djetetu adaptirano mlijeko ako mama može i hoće dojiti jer možete upasti u bespotrebne probleme sa hranjenjem djeteta.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

A ako ništa od gore navedenog ne upali ja bi njega pitala jel on mene voli i poštuje i jel mu se čini da ja volim ili ne volim svoje dijete. Ako da (a naravno da da) zašto sumnja u ispravnost mojih odluka i moga majčinskog instinkta, moju ljubav i zašto misli da bi radila nešto na štetu svog djeteta. I zašto (ako te poštuje) ne poštuje tvoje odluke i više vjeruje drugima, a ne tebi. Ti si mama svom djetetu i znaš što je najbolje za tvoje dijete, a drugi neka sa svojom rade što hoće... Ti si moderna mama, živiš na Zapadu i vodiš se za svojim instinktima i najnovijim istraživanjima koje su za dojenje. A bočice i adaptirano su iz prošlog stoljeća, kad se razvijala industrija i htjelo zarađivati prodajući mlijeko u prahu, mi živimo u 21. stoljeću i dojimo svoju djecu... Ako ga to ne poljulja ne znam što hoće... Reci mu da te vrijeđa njegova sumnja i nepovjerenje u tvoje odluke i to što više vjeruje drugima. On je možda i ljubomoran na vezu mama-beba i misli da će te dijete više voljeti što ga duže dojiš i da ćete biti povezaniji, a on se tu nalazi po strani i to je nešto u čemu on ne može sudjelovati, a htio bi da sve u odgoju dijelite po pola i da i on može uskočiti i zamijeniti te u svemu. Ja bi njegove osjećaje opisala ovako: Dojenje mu je prepreka u ravnopravnosti i želi ju ukloniti. I još nešto: Ponudi mu da dijete odluči. Radi se o djetetu pa neka odluči samo, ako hoće-tata će se složit sa odlukom o nastavku dojenja, a ti ćeš prestati dojiti kad ono ne bude htjelo. U biti ne znam što da kažem, ja sve otpilim i kažem da sam ja mama i gotovo. Nemamo problema s tatom, njemu je to slatko vidjeti kako uživa, ali se u okolini sad već postavljaju pitanja kad ću počet odvikavat dijete jer je blizu godina dana, a ja neću pa :shock: Kao, pa ionako je i na adaptiranom od početka, pa može već sve jesti... Da, ali cika je nezamjenjivo sredstvo za umirenje kad se udari, kad je nervozna, pospana... Ona u tome uživa i ne želim joj to uskratiti iako ja ne uživam jer me počela gristi i ne mogu se odmoriti noću i ne znam kako ću funkcionirat kad počnem raditi, ali dijete je u svemu tome najvažnije i odluka mora biti njegova...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima tu dolje topic o magarećem mlijeku. I cijeni... pa pitaj TMa zašto bi tratio ovo bogatstvo koje ti imaš (koje se negdje i skupo prodaje) a u zamjenu djetetu kupovao lošije. Ili bi možda da prijeđete na magareće (koje je nesumnjivo idealno... ali za male magarčiće).
    Kakav stav vam ima bebin pedijatar? Ako bi on preporučio i dalje dojenje, možda bi bilo lakše objasniti TMu. Ili ga zamoliti a on osobno tm-u.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Draga, u varijanti kakva je tvoja, mislim da ti je najbolje slijediti ove zadnje upute Mamazike i produziti dojenje bar do godine dana.
    PS / cak i najprimitivnije babe znaju da ne valja bebu odbijati od sike za velikih vrucina, dakle mirna si do septembra, onda u oktobru i novembru krivi jaslice, a u decembru imaj upalu dojki.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mina, super post

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E, a da ga upozoriš da će on biti taj koji će po noći plesati po sobi s Lukom dok ga ne uspava... jer ako ga ti primiš, očekivat će cicu...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je s topica mama koje doje preko jedne godine:

Anchie76 - 24 mj
    2. Lejla - 24 mj
    3. Mamita - 23 mj (Sami 19.03.2003)
    4. NanoiBeba - 13 mj
    5. mara - 12 mj+12 dana
    6. Fidji 28 mj (sisavac Ema Helena 10-2002)
    7. Maggie - 16 mjeseci ( Eli 06 10 03 )
    8. Roza - 13 mjeseci
    9. Nika - 24 mj
    10. Anaviktorija- 16 mjeseci
    11. Lutonjica i Zara - 19 mjeseci
    12. Kloklo i sisavac Leona - 16 mjeseci (rođena 07.10.2003)
    13. Ivancica - Fran (24.04.2003.) - 22 mjeseca
    14. Larmama - 32 mj (Lara 13.7.2002.)
    15. ivana7997 - 22 mj
    16. Davorov sin - 26 mj
    17. MalaSirena sa sisavcem Tanom - 17 i pol mjeseci (3.9.2003.)
    18. Maja - sisavac Jan - 41 mjesec (11.09.2001.)
    19. Maja - sisavac Nola - 16 mjeseci (12.10.2003.)
    20. branka1 - Lea - 21 mjesec (12.05.2003.)
    21. Janoccka - 15 mjeseci (Jan 11.11.2003.)
    22. ninochka - 15 mjeseci (Ian 09.11.03.)
    23. Pinocchio-sisavac Lada 12 mj.+3 dana! (12.02.2004.)
    24. nana33-Luna-12 mj.+23 dana (23.01.2004)
    25. dorena-darla elen - 31 mjesec (30.08.2002)
    26. NatasaM... - Leda - 3 godine i skoro 2 mjeseca
    27. Jasna i sisavac Matija - 14 mjeseci (10.12.2003.)
    28. Karlo, 16 mjeseci, s tim da trenutno pauziramo pa kad se rodi braco idemo na tandem...
    29. Gabriel - 14 mj. (10.12.2003.)
    30. Nika - 13 mj. (09.01.2004)
    31. Helga - 14,5 mj (11/2003)
    32. emily - sisavac Nina - 32 mjeseca (1.6.2002.)
    33. Aleksandra - 21 mj (Vanja, 01.05.2003.)
    34. Vrijeska - 21 mjesec
    35. dijanam - Cvita 20 mj
    36.darija i sunčica-19,5 mj(6.7.2003)
    37. Luciana-Patricia- 1 god. i 27 dana (18.03.2004.)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •