Stranica 16 od 74 PrviPrvi ... 614151617182666 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Što se tiče proslave Božića, ,moj sinek je odmah riješio tu dilemu. Kad je bio sasvim mali i prvi put se susreo s čizmicama u prozoru reakcija je bila daleko od očekivanog veselja - naime oči su mu bile ovakve "Netko može ući u našu kuću kroz prozor po noći " i tako je već s dvije godine suvereno dobio bilo kakvu ideju o tajnim poklonima i dobio životopis sv. Nikole i biblijsku priču o rođenju Isusa.Zato mi za Božić uvijek imamo tortu- jer slavimo Isusekov rođendan. Mislim nije se kolega odrekao poklona, da ne mislite, ali je najsretniji s tim da ih mi kupujemo povodom ozbljnih razloga, a ne da nam se netko mota po kući po noć, koliko god se čini simpatičan I curka je zato jadna odrasla u ovom puritanizmu i kvari svoj djeci veselje u vrtiću, nažalost, iako je ona tip da bi joj odgovaralo malo više bajke, ali nema šanse. Moj sinek ko Toma Akvinski odmah raščlanjuje do bitka. Zato sam ja tak straumatizirana i po drugim temama (kak su me prozvale da pričam samo se*u ), a ja jadna na sto muka s pitanjima "zašto su ovi nepristojni" "tko je napravio taj plakat" "za koga je to".....

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

suvereno dobio=odbio
    samo se*u= samo o se*u
    loša mi je veza i ne stignem onaj edit nikak :/

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

moji još slijepo vjeruju da je sv Nikoli sve moguće
    trenutno prolazi po ulici i čita pisma i obećanja kako ću biti jaaaaaaaaaako dobar

a zornice...to je nešto što vraća odraslima taj duh Božića odraslima... Nisam godinama ,zapravo od kada sam se udala išla, ali u gimnaziji i na faksu sam bila redovita. Sad dobivam želju, ali morat ću godinicu sačekati dok mi četa ne poodraste..

Inače, dajte, adventski kalendar je super! mi radili sami svoj, ima preko metar i pol, u dane idu uz simbolične sitničice do par kuna tipa slatkišić, olovka, i aktivnosti tipa danas sadimo pšenicu, danas radimo čestitke, danas pečemo palačinke... Mislim da je to sjajan način da se uhvati duh Adventa, ono iščekivanje nečeg velikog, ja se toga još sjećam
    mi kitimo bor skupa,isključivo na Badnjak,i uvijek onaj pravi kupljeni mirisni ...ne mogu si pomoći ovi plastični su mi kopije... a i manje su ekološki od ovih koji su uzgajani baš za tu priliku... poslije propadnu kao sve što je organsko, dok s onoom plastikom čisto sumnjam...
    ali kuću s Adventom počinjemo ukrašavati... svaki dan po malo

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hvala jednoj forumasici za pp informaciju o trazenom cd-u, ima u profilu (neprzeni), hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A mm je našao taj isti stari Kićin LP kod svoje mame. Tam je i gramofon, pa će klincima biti pravi užitak kad na Badnjak dođemo u pohode - stariji moj sin obožava tehniku i on će biti dj za puštanje božićnih pjesama. Mlađi i ja ćemo se pobrinuti za bor i ukrašavanje kuće. Svekrva je meštar od večere, a mm će obavljati zadnje hitne nabavke, postaviti stol... i eto proslave!

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ih, nije me dugo bilo. povremeno virnem... jednostavno, ne izdržavam ne osjećati se potegnutim za jez...hm...ovaj...prste kad naletim na nešto ovakvo gdje me se ništa ne pita(!), a luda usta ipak ne izdržavaju...
    mž i ja - totalna suprotnost. agnostik u vječitom vrtlogu preispitavanja, vaganja/odmjeravanja, antikrist (bolje rečeno antisve, no ne i nihilist!) vs tradicionalna, normalna curadjevojkažena, antija... kako odgojiti dijete?
    da li je to zločin? ako da, prema kome? samo mi nemojte otrcano odgovoriti: prema djetetu, jer ću opet zijevnuti. hajmo redom.
    nego, gdje nestadoše one nožice što onako paraju eter toĆanjem u onom lavoru? mislim na nenin avatar ))

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa Vidi poruku
    ih, nije me dugo bilo. povremeno virnem... jednostavno, ne izdržavam ne osjećati se potegnutim za jez...hm...ovaj...prste kad naletim na nešto ovakvo gdje me se ništa ne pita(!), a luda usta ipak ne izdržavaju...
    mž i ja - totalna suprotnost. agnostik u vječitom vrtlogu preispitavanja, vaganja/odmjeravanja, antikrist (bolje rečeno antisve, no ne i nihilist!) vs tradicionalna, normalna curadjevojkažena, antija... kako odgojiti dijete?
    da li je to zločin? ako da, prema kome? samo mi nemojte otrcano odgovoriti: prema djetetu, jer ću opet zijevnuti. hajmo redom.
    nego, gdje nestadoše one nožice što onako paraju eter toĆanjem u onom lavoru? mislim na nenin avatar ))
    volite se jel da?
    ti i tvoja ženica?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam što mi je s tipkovnicom...bježe mi postovi
    jednom sam u bolnici boravila dugo s starijom gospođom s dva odrasla sina. Ona i muž su mi savršenstvo, takvu ljubav i privržensot rijetko sam viđala među parovima s toliko staža. nisu bili vjernici ali za moj pojam je taj brak poput kršćanskog - sklad odanost i vjernost.
    žalila mi se da joj mlađi sin neće u disco, raskinuo je vezu s curom koja se željela samo zabavljati, žalila se da je preozbiljan i da ih mladi pater sve više okuplja. Kaže žena ne znam što ću ako nađe curu vjernicu jer oni nisu baš neki vjernici.
    Rekla sam joj samo - ne bojte se...
    Osoba koja raste u čvrstoj i stabilnoj sredini punoj ljubavi naći će svoj put.

eto rekla sam ono od čega sad zijevaš

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam što mi je s tipkovnicom...bježe mi postovi
    jednom sam u bolnici boravila dugo s starijom gospođom s dva odrasla sina. Ona i muž su mi savršenstvo, takvu ljubav i privržensot rijetko sam viđala među parovima s toliko staža. nisu bili vjernici ali za moj pojam je taj brak poput kršćanskog - sklad odanost i vjernost.
    žalila mi se da joj mlađi sin neće u disco, raskinuo je vezu s curom koja se željela samo zabavljati, žalila se da je preozbiljan i da ih mladi pater sve više okuplja. Kaže žena ne znam što ću ako nađe curu vjernicu jer oni nisu baš neki vjernici.
    Rekla sam joj samo - ne bojte se...
    Osoba koja raste u čvrstoj i stabilnoj sredini punoj ljubavi naći će svoj put.

eto rekla sam ono od čega sad zijevaš
    ne, nisi. vrlo konstruktivno.
    ovo je ključno: "Osoba koja raste u čvrstoj i stabilnoj sredini punoj ljubavi naći će svoj put." (ma kakav on bio, al će biti čvrst i stabilan, dodao bih...)
    Dosta si prešutila, a još više rekla.
    Pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Prvo, eh, nogice, lijepo da ih se netko sjeca, htjela sam se malo povući, odoh malo na neki godisnji odmor s foruma, ko i ti, dugo te nema (ni tvog cinizma, svejedno, respect)...
    Drugo, nisam sigurna posve kako u tvom slučaju, kojeg navodiš, odgajati dijete. Tvoje je još jako malo (dobro je, nadam se?)
    Ovo sto je ljiljan rekla nije lose, ako ima ljubavi i sloge nece se dijete izgubiti u svijetu...
    Meni se opet čini, al' to stvarno samo osobno, da bih ja djetetu pružila više informacija, u smislu učenja o nekoj vjeri, podučavanja, da traži oslonce za sebe i izvan ovog svjetovnog, vidljivog...tako bi bilo da sam druge vjere od muža, ili da je on angnostik (po vjerskoj praksi moj trenutno kao da to i jest).
    Čini mi se da bih slavila sve blagdane, obiju vjera, pružila djetetu učenje i jedno i drugo, opciju A i B, jednostavno mu širila vidike, ne forsirajući nijedno, ne omalovažavajući nijedno.
    Ne izgleda mi previše uspješna ona teza - nismo ga učili ništa niti forsirali išta, pa neka odluči samo kad odraste!
    A šta da tada odluči?
    Da se odluči između "ništa" i ništa"?.
    Netko je i sam na ovom forumu jednom davno, i ne znam više gdje, baš to spomenuo kao zamjerku svojim roditeljima - zašto mu nisu pokazali bar nešto pa neka sam odbaci ili prihvati, ovako nije imao o čemu razmišljati, što slijediti, što analizirati, čime se baviti (u duhovnom smislu), e da bi uopće poslije imao o čemu odlučivati. To govorim za slučaj kakav ti navodiš, gdje je jedan vjernik, a drugi nije.
    Ostali vjerojatno nemaju takvih dvojbi.
    (ps: ako su samo nogice trebale da se primijeti post, jadni su mi to postovi)

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Uostalom, ne možemo bakama i dedama uskratiti prigodu darivanja, njima to često znači više nego nama.
    Oooo, to nikako. Obožavam darove, i dobiti i darivati. Već smišljam što bi joj tko mogao kupiti, pravim popis za druge, za sebe... Obožavam puno poklona pod borom, svi lijepo umotani... i ne smatram to komercijalizacijom Božića, nego tek pažnjom, ljubavlju prema onima koje volimo - smišljati što oni vole, što im treba, kako upakirati i to danima, tjednima prije blagdana.

Smislila sam plan za Badnjak i Božić - budući smo jako blizu (pješke 7 minuta), bit ćemo i kod kuće i kod bake i dede.

Nego, kad vaši klinci otvaraju poklone? Na badnju večer ili božićno jutro?

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

frend, strogo katolički odgojen, da ne velim ispran i unazađen stoljećima. eh, sad... i još uvijek živi sa starcima (!!!). božić se slavi na sva zvona, obitelj (ma koja obitelj a lik sam, ni kučeta i mačeta???)... i ja sam živio tatin i mamin život, život ovoga društva do nedavno. sad sam veliki dečko i znam (otprilike) kako bi trebalo. svojevrsna prednost je kad čiko postane tata. ne pada mi napamet svoje životne frustracije liječiti preko djeteta (kao moji roditelji - odgajan sam u nacionalno i vjerski poprilično svjesnom miljeu i toga se ježim sada), kupovat mu/joj gitare, maltretirati dječicu pink flojdima i sličnostima kao onaj lik sa tv kojem sin zna sve o dire straitsima, a ono... sve mehanički naučeno kako bi se tata k..č.o kako ima genijalca za sina i kako je isti tata. ako po ničem drugom, barem po spolovilu. zato smatram da sam barem stopu iznad ostalih, a svoje dijete/djecu smatram u debeloj prednosti, jer je sve gorenavedno od njihovog roditelja kirurški odstranjeno.
    kakve veze ovo ima sa temom?
    uvertira...
    smatram da je ok dozirati vjerska čudesa tipa božić, rama z/d an i sličnosti tek toliko, kao neku atrakciju, šarenilo... obitelj je u centru i to je naprosto sjajno!
    no nikako kao životni orijentir. ok, svaka religija je (ajmo reć) etična, životni gelender svakom čovjeku, al mislim si, to je dovoljno...
    e, tu ću stati i potruditi se izbjeći pranje mozga pa nek baci kamen tko može.

nožice jedine? o ne, ne... pa avatar je jedina stvar kojom se netko ovdje može vizualizirati. jedan pišem, dva pamtim )
    komentar bi se možda izgubio, ne bi bio toliko prepoznatljiv. avatar je deskriptivniji i prozvan se lako prepoznaje.
    na forumima ljudi ne smrde, ne mirišu, ne govore, nevidljivi su, ali vrišti iz njih.
    neću više nikoga gađati komplimentima da si ne umisli
    popi je sjajno. veličine omanjeg tuljana. lijena, kosmata i velika... eto, u tri riječi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čitam vas Nena i Andro-gen i imam jednu jedinu opasku...Ne mogu su uživjeti u razmišljanje ateiste, ali lijepo bi bilo djetetu jednog dana kad počne shvaćati objasniti Božić na način da Bog toliko voli čovjeka da je sišao među nas s Neba u liku malog djeteta Isusa. To je bit i osnova svega. Djeca jako vole Isusa. Isus je rekao - pustite malene k meni...Ovo što kažeš da se ježiš svog odgoja...i moji su roditelji odabrali totalno krivi način...ja sam se vratila u vjeru s 32 godine. To je tako čudesna priča (i duga).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andogen mnogo toga pametnog zboriš,nije vjerski odgoj neka dresura pa da uspije onom tko više vježba. Ja se često sjetim one o karate učitelju i učeniku -Pita učenik za koliko godina ću postati majstor, ja vježbam 7 dana u tjednu po 6 sati, a ovaj koji je postao majstor prije mene samo 4 sata 6 dana u tjednu. Učitelj mu odgovori za dvadeset godina. Molim? A ako ću vježbati osam sati svaki dan? Onda za 40 godina odgovori mu učitelj.
    Meni je to odlična, a vrijedi i za ovaj dio "zato smatram da sam barem stopu iznad ostalih"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, kad vaši klinci otvaraju poklone? Na badnju večer ili božićno jutro?
    Kod bake na Badnjak otvore odmah. Doma su prije otvarali na božićno jutro dok su bili sasvim mali. Kad su krenuli u školu (i na dječju polnoćku - prije nismo išli ni na to) počeli su otvarati darove po povratku s polnoćke.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se, pak, čini da je adventski kalendar lijepa forma kojom se svaki dan u Adventu možemo podsjetiti na činjenje dobrih djela ljudima oko nas, na sitnice koje inače prelako zaboravljamo. A nakon toga se malo zasladimo, zašto ne? U svakom slučaju, puno smislenije od hrpa čokoladnih jaja i zečeva za Uskrs ili "sv. nikola" u prosincu. Mislila sam da adventski kalendar s tim brojem 24 možda ima neku dublju povijest. Ako je tako kako pišete, onda ćemo, nadam se, svake godine izrađivati novi kalendar, s točnim brojem dana Došašća i datumom na svakom pretinčiću, i pomno smišljenom porukom. Baš mi se sviđa ideja .
    ovo mi se jako sviđa!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kod bake na Badnjak otvore odmah. Doma su prije otvarali na božićno jutro dok su bili sasvim mali. Kad su krenuli u školu (i na dječju polnoćku - prije nismo išli ni na to) počeli su otvarati darove po povratku s polnoćke.
    Tako sam i ja kad sam bila mala - na božićno jutro, a kada sam krenula na ponoćku, po povratku s nje.
    Mislim da ćemo i mi na Božićno jutro. Uh, jedva čekam bose nožice kako prave tap tap do bora!

miniminia, i meni su pravi borovi najbolji, najmirisniji, ali čini mi se da bi iglica moglo biti posvuda, a ona će jedva dočekati da poteže bor, da se iglice osipaju... već ju vidim i izbockanu dok skida ukrase s bora! Mislim da ćemo ovu godinu pretrpjeti plastični (nećemo kupovati, imamo tetin stari...)

Androgen, što tvoja žena kaže na sve to? Je li ona vjernica? Moj je muž ateist, ali smo se dogovorili da ću ja dijete odgajati u vjeri.
    Slažem se s Nenom (Neno, vrati avatar!!!) kad kaže da je teško birati između "ništa" i "ništa", no s druge strane, kako ćeš ti kao takav
    agnostik u vječitom vrtlogu preispitavanja, vaganja/odmjeravanja, antikrist (bolje rečeno antisve, no ne i nihilist!
    uopće djetetu objasniti Božić, malog Isusa kojega je njegov Otac toliko ljubio da ga je poslao na zemlju, Uskrs... Možda bolje i to ništa nego na način da dijete stekne krivi dojam jer imam osjećaj da ti u tom objašnjavanju baš i ne bi bio ozbiljan, tko zna što ćeš mu, odnosno na koji način ispričati.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da, sikapika: ona je vjernica, ja nevjernik. ne znam tko bi tu kome mogao išta objasniti. neka ona proba, neću se protiviti. doživljavat ću to kao da priča bajku. nikada nisam sa žarom i uvjerljivo objašnjavao drugom ono u što ne vjerujem i loš sam pedagog u tom smislu.
    moj popi je još malen i dok će razumjeti priče, proći je još božić-dva-tri, a dotle...
    a što se tiče tvojeg osjećaja, priznajem. ne vara te!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da, sikapika: ona je vjernica, ja nevjernik. ne znam tko bi tu kome mogao išta objasniti. neka ona proba, neću se protiviti. doživljavat ću to kao da priča bajku. nikada nisam sa žarom i uvjerljivo objašnjavao drugom ono u što ne vjerujem i loš sam pedagog u tom smislu.
    Ni ne možeš evangelizirati bez žara. ali ćeš puno napraviti ako dopustiš ženi (a poslušaj i ti malo možda te takne).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Androgen, glumit ne možeš niti trebaš. Nije to zločin kako si ga ti upitno nazvao što misliš onako kao što misliš. Dovoljno će biti da ne stojiš ženi na putu; dopusti joj da ona kaže svoju i da unosi svoje u odgoj, a ti ćeš svoje.

Na drugu temu, moja dječica, već poveća (10 i 9) još su potpuno uživljeni u Sv. Nikolu i malog Isusa. Objavili su mi da znaju da sam ja Zubić vila, ali ta spoznaja se nije protegnula na ovu ekipu. Ove godine posebno uživam u tom njihovom djetinjem doživljaju jer mislim da je zadnji put.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Androgen, glumit ne možeš niti trebaš. Nije to zločin kako si ga ti upitno nazvao što misliš onako kao što misliš. Dovoljno će biti da ne stojiš ženi na putu; dopusti joj da ona kaže svoju i da unosi svoje u odgoj, a ti ćeš svoje.
    Baš tako.
    Mene je MM pitao večeras prije mise je li bed što on ne ide u crkvu. Rekla sam mu da od njega to niti ne očekujem, ali će sigurno doći dan kada će Maša preispitivati njegove razloge, vjeru, sebe u svemu tome. No, nadam se da će do tada osjetiti Božju ljubav pa i dalje imati potrebu samo za njom.
    Eh da, onda nam je na vratima vikao da se pomolimo i za njega

Na drugu temu, moja dječica, već poveća (10 i 9) još su potpuno uživljeni u Sv. Nikolu i malog Isusa. Objavili su mi da znaju da sam ja Zubić vila, ali ta spoznaja se nije protegnula na ovu ekipu. Ove godine posebno uživam u tom njihovom djetinjem doživljaju jer mislim da je zadnji put.

Prekrasno!
    Joj, i ja sam dugo bila uživljena.
    U prvom osnovne su me svi bijelo gledali kada sam im rekla da meni pod bor darove donosi Isus (Kriskind, kako je moja baka govorila) i to tamo neke '86.-e. S tim da mi je teta koja me odgajala bila učiteljica. No, nitko me nije "ispravljao".
    A kada sam jednog Uskrsa, odnonso uskršnjeg jutra ulovila tetu kako lijepi naljepnice na jaja (nije stigla dan prije), totalno sam se zbunila i rastužila.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo zgodnog linka za duhovnu obnovu u Došašću: www.studentski-pastoral.com/dosasce/ Nismo svi studenti, ali bi nam svima moglo na dobrobit.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vjernice, jel se možete danas mene sjetiti? Usred sam nekog posla, meni je važan, i treba mi Božija pomoć da uspijem, i bude dobro, meni i svima uključenima. Hvaaaalaaa!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ok Ifigenija, sjetit ću te se u molitvi

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo prije par dana vidjeli reklamu za Lego krunicu za klince i skužili da naša djeca ne znaju što je krunica Mislim vidjeli su predmet, ali nas nikad nisu vijdeli da molimo krunicu. I baš sam pomislila kako sam uvijek čekala da djeca zaspu da idem moliti "na miru" i nisam ni primjetila da nikad nisam molila krunicu pred njima. Onda smo da zadovoljimo znatiželju izmolili deseticu i odmah su pohvatali kako to ide. Uopće ne znam zašto to nismo i prije krenuli. S koliko ste godina djecu uključili u krunicu?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pikula, ja sam ih znala smirivati i umirivati uz krunicu, pa je oni vole, spavaju s krunicama, i kao mole. Stariji se žali da ne zna baš cijelu kako ide, a rado bi molio Preporučam!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo prije par dana vidjeli reklamu za Lego krunicu za klince i skužili da naša djeca ne znaju što je krunica Mislim vidjeli su predmet, ali nas nikad nisu vijdeli da molimo krunicu. I baš sam pomislila kako sam uvijek čekala da djeca zaspu da idem moliti "na miru" i nisam ni primjetila da nikad nisam molila krunicu pred njima. Onda smo da zadovoljimo znatiželju izmolili deseticu i odmah su pohvatali kako to ide. Uopće ne znam zašto to nismo i prije krenuli. S koliko ste godina djecu uključili u krunicu?
    Ma to dođe slučajno, usput, kao i molitva prije spavanja. Kod nas krunica visi na vidljivom mjestu skupa s raspelom (mm je vlasnik, ja sam samo promatrač).

Djeca imaju svoje krunice do kojih su isto došli slučajno kad se ukazala prilika. Moja svekrva je svojevremeno poslala mm-a da joj kupi krunicu, a on je otišao s djecom (bili su tada starije vrtićke grupe). Kad su vidjeli što on kupuje, htjeli su i oni, pa su odabrali - stariji je morao imati "istu kao tatinu" a mlađi ima misionarsku (valjda su ga privukle šarene kuglice; kasnije smo mu objasnili da su to boje pet kontinenata). Još su ih išli i blagosloviti.

Baka im je pokazala kako se to moli i znatiželja je bila zadovoljena.

Moj mlađi sin ispao je nedavno "faca" čak i sa svojim skromnim predznanjem o krunici na prvopričesničkim pripremama.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moji imaju krunicu već par godina - mislim da su je dobili pod bor, zajedno s igračkama. M. se rano počeo zanimati za to, a B. ga prati. Moji roditelji često mole krunicu, pa su se i kod njih s time susreli. Kako M. ministrira, ove godine je bio uključen i u listopadske krunice u crkvi - jednom tjedno. Svaki ministrant bi predvodio jednu deseticu. Ja premalo molim krunicu, jer treba vremena za to i valjda sam sklonija nekim osobnim molitvama, ali ovog Adventa sam izmolila pokoju deseticu, onako za sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja vam malo ulijećem, muči me nešto .

Bili smo A. i ja jučer u kazalištu, predstava pa Djed Mraz s poklonima. Gledali smo "Stolek, stolek". Ajde, A. nije puno pohvatao, predstava je prikladnija za veću djecu.

http://teatar.hr/52303/stolek-stolek/

E, što tu mene muči? Glavnom liku (otac iz siromašne obitelji s puno djece) vragovi daju kokoš koja nese novac i stolića koji ti daje za jesti što god poželiš... I na kraju predstave naravno happy end, obitelj zajedno blaguje, i ti darovi su kao nešto dobro... Kako može biti dobro bilo što od vraga?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E da, u kazalištu svega ima i nije sve dobro, dapače. Činjenica je da mnoge izvorne bajke imaju likove koji potječu iz poganskih pripadajućih mitologija i vjerovanja kod nas su to neki vilenjaci tipa domaćih iz stribora, macmalića na cresu itsl oni su u tom sklopu vjerovanja više nestašni nego baš zli, ali prepisivanje i raznim obradama mnogi su domaći postali nešto mnogo gore i iskreno ja isto ne bih voljela da mi djeca gledaju takvu predstavu, slažem se s tobom. Sve je to plod čušpajza u kojem se se površno obrađuju teme i ne pazi što se nudi djeci, na žalost, ali i sveopćeg relativizma, "it's ok" morala kako ja to volim reći, sve je ok, što god.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    E, što tu mene muči? Glavnom liku (otac iz siromašne obitelji s puno djece) vragovi daju kokoš koja nese novac i stolića koji ti daje za jesti što god poželiš... I na kraju predstave naravno happy end, obitelj zajedno blaguje, i ti darovi su kao nešto dobro... Kako može biti dobro bilo što od vraga?
    Nezahvalno je zaključivati išta o predstavi iz dvije rečenice. Zato bih odgovorila samo načelno na pitanje koje postavljaš.
    Od Vraga ne dolazi ništa dobro, tako i ja mislim. Ali zlo koje dođe od Zloga Bog svojom svemoćnom snagom može i hoće iskoristiti na dobro. Bog je uvijek jači, Bog ima zadnju riječ. A kako će na kraju biti ovisi i o čovjeku jer on pristaje ili ne pristaje na Božji plan, Bog mu je dao slobodu da bira.
    Kako je to u predstavi prikazano, i je li uopće tako prikazano... ne znam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vam malo ulijećem, muči me nešto .

Bili smo A. i ja jučer u kazalištu, predstava pa Djed Mraz s poklonima. Gledali smo "Stolek, stolek". Ajde, A. nije puno pohvatao, predstava je prikladnija za veću djecu.

http://teatar.hr/52303/stolek-stolek/

Teško je reći kad ne znaš cijelu predstavu, ali možda ovako.... Ima jedan topic koji se zove "Kad ti život da limune - napravi limunadu!"

Ovdje je isto - vrag pokušava ovako i onako, a na ljudima je da uz božju pomoć to prepoznaju i za dobru svrhu iskoriste najbolje što mogu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da od zla ne može doći ništa dobro, a ne znam kako je to točno sročeno u predstavi. U svakom slučaju, treba dobro provjeriti što djeca idu gledati. A dobro kaže i Peterlin - ima i u Evanđelju jedno zakučasto mjesto, kod Luke, čini mi se, gdje se govori o tome kako su sinovi ovoga svijeta "snalažljivi prema svojima negoli sinovi svjetlosti" i o tome kako i ono loše i nepošteno treba znati iskoristiti na dobro. Po mom shvaćanju, to ne znači relativiziranje poštenja i morala nego shvaćanje stvarnosti u kojoj živimo i prema kojoj se moramo odnositi.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da isitina, nisam gledala ovu predstavu, pa se ograđujem od nje konkretno, ali da je ova šuć muć pojava uzela maha pogotovo u ponudi za djecu nije pretjerivanje

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ma u samoj predstavi naglasak je na tome kako smo najsretniji kad smo zajedno, u obiteljskom okruženju, i to je ok. Smeta mi to što se vragovi niti u jednom trenutko ne prikazuju kao "loši" likovi, nema u njima ništa negativo u cijeloj predstavi. To me smeta.

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    ... gdje se govori o tome kako su sinovi ovoga svijeta "snalažljivi prema svojima negoli sinovi svjetlosti" i o tome kako i ono loše i nepošteno treba znati iskoristiti na dobro. Po mom shvaćanju, to ne znači relativiziranje poštenja i morala nego shvaćanje stvarnosti u kojoj živimo i prema kojoj se moramo odnositi.
    Hvala, ovako gledajuć' ima smisla, ali dijete ne može nikako tako percipirati, a predstava je kao dječja.

Srećom, Andrija nije ništa zapitkivao, njemu je najvažnije da je bio dobar dečec i dobio poklone .

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Drage moje samo da vas pozdravim.. Odavno me nije bilo ovdje. Moja djevojčica se bori za život, bori se s vrlo opakom bolešću... Bit ćemo zahvalni za sve molitve u ovo božićno vrijeme, neka to bude vaš dar nama za Božić Lijep vam pozdrav i Bog vas blagoslovio!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam gdje da pitam pa ću ovdje, ne zamjerite. dakle - jesu li trudnice "obavezne" postiti ili se zbog trudnoće "pošteđuju" posta. nadam se da ste me razumjele.
    znam da muslimanke trudnice ne poste.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja nisam postila, iako sad mi je to glupo, mislim da jedan dan posta u tjednu ne može naštetiti ni trudnici ni djetetu. Ustvari odricanje tipa - neću taj dan jesti meso.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako pitaš za Badnjak, post nije obvezan uopće pa onda sigurno ni trudnicama.
    Vjeru na stranu, pinkušo, jel bi ti sad postila??

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hehe ja "treniram strogoću" za uskrs, gospu i badnjak, nisam neki žestoki vjernik, čak se smatram agnostikom. iako inače ne jedem puno mesa, teško mi je zabrane izdržat. ali mislim da ove godine neću postiti, u pregladnoj trudnoj fazi sam.
    kubanice

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pinky, kako odavno nisam bila na forumu, nisam ni znala da si trudna. Čitala sam te često i duboko doživljavala tvoje postove. Želim ti svu sreću svijeta i iskreno sam radosna što ćeš iskusiti prekrasne čari majčinstva. Svako dobro ti želim!!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Drage moje samo da vas pozdravim.. Odavno me nije bilo ovdje. Moja djevojčica se bori za život, bori se s vrlo opakom bolešću... Bit ćemo zahvalni za sve molitve u ovo božićno vrijeme, neka to bude vaš dar nama za Božić Lijep vam pozdrav i Bog vas blagoslovio!
    Ajoj
    I molitve i vibre za tvoju hrabricu

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajme, *mamice* , vibrrrr za malenu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam gdje da pitam pa ću ovdje, ne zamjerite. dakle - jesu li trudnice "obavezne" postiti ili se zbog trudnoće "pošteđuju" posta. nadam se da ste me razumjele.
    znam da muslimanke trudnice ne poste.
    Post "o kruhu i vodi" je jedno, a "nemrs" tj. odricanje od mesa, to je drugo. Kod nas ljudi najčešće prakticiraju nemrs, a ja u tomu ne vidim baš neko odricanje, lijepo se najedemo lignji, bakalara, svih mogućih ribljih i povrtnih delicija i gušta,
    da sam bar na ribljoj konzervi od Postire s Brača, to bi još i bila kakva-takva post, ovako .

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I vas

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala vam. I nekako imam potrebu napisati što osjećam zbog svega toga...

Prve misli nakon saznanja su bile - ali kako? Savršeno zdravo dijete, ma savršeno u svakom pogledu - od spavanja, jedenja, stolice, lakoće odgoja.. Toliko truda oko njezine prehrane, platnenih pelena, nekorištenja omekšivača, prirodnog poroda, blabla.. Sve ono prekrasno i pozitivno što sam naučila od Rode. Osjećaj promašaja i razočaranja (iako bih i s drugim djetetom opet sve isto, jer duboko vjerujem da je to ispravno). O osjećaju krivnje da ne govorim.

Jesam li ipak učinila nešto što je potaknulo njezinu bolest? Otkad sam saznala, imala sam dostupan internet, ali nisam imala snage niti otvoriti Rodinu stranicu.

Sve mi se sada čini smiješno - sve ono što sam pisala, što sam čitala, što mi je bilo važno (vezano uz odgoj djeteta i ovaj forum). Na kraju ostaju samo ljubav i svaki proživljeni trenutak sa djetetom. Jedino se to broji.
    Moram li reći da je moje dijete prvi put u bolnici pojelo čokolino i hrenovke - kako sam se nekada samo zgražala na to . Sada sam sretna kada pojede bilo što - svaki je zalogaj kalorija više, svaka kalorija je djelić snage više, svaki djelić snage je korak ozdravljenju.

Nemojte me pogrešno shvatiti - ne mislim da sam išta krivo učinila, s drugim bih djetetom opet sve isto, samo mi je sada, iz ovih cipela, sve to smiješno i nevažno.

Nisam sigurna da će itko razumjeti moje smušeno pisanje, ovo je više bilo istresanje vlastitih osjećaja.

Ugl., ne da mi se otvarati temu u kojoj ću pisati detalje (stalo mi je do privatnosti djeteta i mene same), niti bih htjela uzurpirati ovu temu.. Ovo je bilo malo skretanje s teme, a i dalje stoje zahvala i poziv na molitvu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala mamice! uh, jako mi je žao što prolazite kroz taj užas
    nadam se da će sve dobro završiti i iz sve snage ću i moliti i vibrati za vas

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Držite se! Mislimo na malenu...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mamice, želim tvojoj djevojčici i svima vama puno snage da pobijedite bolest! Bit ćete u mojim mislima!

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mamica baš sam Nažalost, točno znam kako ti je. Molim Gospodina da se proslavi u tvojoj djevojčici

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •