Ovo s vragom nisam baš najbolje shvatila

Nešto o "ostalim" ljudima, koji nisu kršćani. Usred Euharistije, na svakoj misi, jasno i glasno se kaže da je Isus došao zbog
svih ljudi, otkupio grijehe
svijeta , opet SVIH, on u svojim riječima i iz svog poslanja nije isključio nijednu narodnost ni vjeru.
Naravno da je pozvao sve koji su mu tada bili blizu, da pozovu i one koji su daleko i da svi slijede njegovu riječ jer se Ocu dolazi preko njega.
No, naravno da je tada, kao i sada, bilo iluzorno očekivati da će cijela zemaljska kugla prijeći na kršćanstvo (to su se valjda samo nadali oni misionari što su pokrštavali tzv. divljake).
E, sad, da pišem onako, posve, posve laički, i posve "sa strane", reći ću kako sam se baš nasmijala prije par stranica onoj priči o limbu.
Prvo je jedan papa, prije par stoljeća, bio nadahut Duhom Svetim i proglasio limb u koji, po njegovoj odluci odlaze duše samoubojica, namjerno pobačene djece i tek rođene nekrštene djece.
Po istoj toj logici nekrštenih, ali isto tako istočnim grijehom opterećenom ostataka čovječanstva, u taj bi limb, tom svečanom odlukom pape, automastki mogli ići i svi drugi pošteni, a nekršteni.
Gdje bi inače? Kršteni nisu? Nek ćupe u limbu, bez Božjeg pogleda, ali nije im skroz loše, nisu u paklu.
Naravno da je neke (mnoge) stvari u Crkvi trebalo na tako priprost način objasniti neukom i nepismenom narodu i sačuvati ga u strahu da ne čine abortuse, da ne čine samoubojstva i da krste djecu.
No, danas, u globalnom i vrlo pismenom svijetu, novoga je papu (opet) nadahnuo Duh Sveti sasvim oprečnim i sasvim suvremenim razmišljanjem pa je novi papa
ukinuo limb.
Meni to tako smiješno zvuči da papa, zemljanin, proglašava ili ukida neka izvanzemaljska mjesta, sobe i sobičke u koje se, navodno, sele duše nekih ljudi i djece.
Mislim, meni to ništa, ni trunku, baš nimalo ne poljuljava vjeru, ja u taj limb nisam ni vjerovala, samo mi je simbol kako ljudi (pa i papa) mogu biti čudnovati u svojim odlukama.
Taj izraz da je papa ukinuo neko mjesto za duše, kao da je to njegova nadležnost i osnivati ih, i ukidati, ko da je on bio tamo, onako, ljudski mi je tragikomično. Mi smo ljudi baš mali, a "mećemo se u velike gaće".
Ko da sutra pročitam- papa je ukinuo pakao, ipak je zaključio da "na svijetu trajna samo mijena jest" pa ne može biti trajan pakao.
Ovo nije baš u istom stilu ko prethodni postovi, ali morala sam se na to osvrnuti jer sam ranije samo uživala čitati vašu prepisku, prvenstveno željka-mujica.