Stranica 4 od 74 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U Slobodnoj su slucaj komentirali nasi teolozi:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...9/Default.aspx

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovdje je sasvim sigurno riječ o nespretnom prijevodu izjave Crkve od strane nekoga koji Katoličku crkvu ne poznaje. Izopćenje kao praksa postojalo je davno u našoj Crkvi, ali već jako dugo zauzeto je stajalište da milostivi Bog oprašta sve grijehe i da čovjek čovjeku ne smije suditi. Pa na početku svake svete mise svećenik pozove da oprostimo jedni drugima da bi Bog mogao oprostiti nama. I Evanđelje kaže – mjerom kojom sudite drugima, sudit će se i vama.
    Ono što je vrlo vjerojatno i razumljivo da je Crkva osudila postupak očuha i majke. I uopće, nepojmljivo mi je da se svi sablažnjavaju zbog Crkve koju uopće ne poznaju (a takvima su mediji u stanju i podvaliti takvu groznu neistinu), a nitko se recimo ne sablažnjava nad činjenicom da je majka za silovanje svoje kćeri saznala s njenih 6 godina. Tada ju je prvi put odvela liječniku u vezi njenih bolova u trbuhu. I daljnje tri godine ta je majka i dalje uživala u bračnom životu sa silovateljem svoje kćeri. Na to javnost nema komentara, bitno je da se iskonstruira bilo što protiv Crkve.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

majku su izbacili jer je podržala abortus
    ne jer je šutila 6 godina i prema tome bila suučesnik u zločinu
    pedofili se ne izopćuju, jer imaju opciju: časna pionirska neću više!

isto mogu reči i doktor i njena mater
    oni su bili izopćeni bez obzira na specifiču situaciju (ugrožen život djevojčice) , nego automatski: izvršen pobačaj
    a to se zove: birokracija

ja razlikujem ljude i instituciju
    osjetljiva sam na dvoličnost te institucije
    jer ako imamo jasna pravila ona vrijede za sve, a ne prema trenutnoj politici

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

MGrubi, pravila se tebi ne moraju sviđati i ne moraju ti biti prihvatljiva, ali su neporecivo jasna i vrijede za sve (članove Crkve - znači one koji to prihvaćaju): nije dopustivo uništiti život. (To je pravilo - to ne znači da mislim da u ovom slučaju nije počinjena velika pogreška, naravno uz uvjet da su sve informacije koje imamo o tome točne i potpune.)

Iz ovih članaka, a i iz komentara stječe se dojam da silovanje djeteta i prikrivanje tog zločina u očima Crkve nije grijeh, a to nije istina. To su smrtni grijesi. Ovdje se brka težina grijeha s kaznom ekskomunikacije - pa se zbog izopćenja tvrdi da se pedofilija i toleriranje pedofilija smatra manjim grijehom. Ne radi se o tome nego samo o unaprijed propisanim kaznama za neke grijehe (latae sententiae). Kod pobačaja je to propisano zato što se ne samo činom nego i uvjerenjem suprostavlja stavu o svetosti života. Rekla bih da se u ovom slučaju dobrim dijelom radi i o krivoj interpretaciji novinara - izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav; prema tome ona ni ne može uzimati u obzir okolnosti pojedinog slučaja. S obzirom na to da nije svaki grijeh ni svaki pobačaj isti, vjerujem da će se ovaj slučaj, zbog okolnosti, konačno riješiti drugačije, ako već nije riješen.

Ljiljana, nemaš pravo, ekskomunikacija i dalje postoji -npr. za herezu, otpad od vjere, polaganje biskupa mimo pape, uništavanje života, odrješenje sukrivca u grijehu, svetogrđe, povredu ispovjedne tajne - za većinu od toga predviđeno je izopćenje latae sententiae. O izopćenju treba znati i to da je to samo disciplinska kazna - ona ne dokida vjernikov odnos s Bogom, nego ga isključuje (privremeno ili trajno) iz zajednice čija je pravila prekršio.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala ti na ovom pojasnjenju i informacijama, Zdenka

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    MGrubi, pravila se tebi ne moraju sviđati i ne moraju ti biti prihvatljiva, ali su neporecivo jasna i vrijede za sve (članove Crkve - znači one koji to prihvaćaju): nije dopustivo uništiti život. (.
    nije istina da vrijede za sve, recimo ne vrijedi za vojsku
    svaki vojnik je u stanju stalnog grijeha: spreman ubiti čovjeka, prekinuti život
    zar ne?

1. izopčili su radi pobačaja
    2. nisu izopčili radi silovanja djeteta
    -----
    dakle= silovanje je manji zločin nego abortus

zar nije dužnost krščana traganje za istinom , a ne slijepo sljeđenje pravila određenih ljudskim umom (tumačenja Biblije)?

meni smeta, jaka automatska reakcija na počinjen abortus, a mizerna reakcija na počinjeno silovanje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

- izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav;.
    ako se odnosi na grijeh kao takav, zašto je izopčen grešnik?
    jer navodno se osuđuje grijeh, a ljudima/grešnicima smije suditi samo Bog

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemoraš odgovarati, moj je problem što nikako ne mogu prihvatiti Crkvu- instituciju podložnu svojim političkim interesima
    tražim od nje da bude nešto više: nadahnuće i uzor
    kad se već podstavljaju na poziciju onih koji govore šta je ispravno a šta ne

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Slobodno se uključi i neka se tvojim sudjelovanjem poboljša. Ne govorim ti to kao nagovaranje, niti ironično - to je jedna od opcija da se ostvare tvoje dobre nakane. Crkvu čine svećenici i vjernici.
    Ja bih da se silovanje djeteta sudi kao pokušaj ubojstva jer posljedica takvih čina ili trudnoće bez pomoći medicine je često smrt djeteta, a kroz povjest je bila neminovna. Dakle ja bih da medicina spasi djevojčicu i bebu ako ikako može, ali da se silovatelju sudi za pokušaj ubojstva. Jer kad netko nekom nanese teške tjelesne ozljede ili ga truje godinama njega ne oslobađa optužbe to što žrtvu liječnici izliječe. Isto bi trebalo vrjediti i u slučaju ovih zločinaca i njihovih pomagača odnosno pomagačica.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    - izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav;.
    ako se odnosi na grijeh kao takav, zašto je izopčen grešnik?
    jer navodno se osuđuje grijeh, a ljudima/grešnicima smije suditi samo Bog
    Pa to je kazna - grijeh počinja čovjek i snosi kaznu za svoj postupak. On nije time u potpunosti osuđen kao čovjek, nego je osuđen i disciplinski kažnjen taj njegov postupak. On se može iskupiti, u ovom slučaju vrlo jednostavno - putem pokajanja i ispovijedi.
    Vidim i u novinama da ljudi povezuju pojam ekskomunikacije s težinom grijeha - dakle teži je grijeh onaj koji podliježe ekskomunikaciji. To je previše pojednostavljeno tumačenje - kod ekskomunikacije se radi o disciplinskoj mjeri, mjeri Crkve kao zajednice - ne prihvaćaš temeljna pravila te zajednice i ona te privremeno, ponekad i trajno izopćuje.

Ne znam zbog čega te smeta to što je Crkva institucija - ne znam kako zamišljaš da bi Crkva funkcionirala kroz sva ta stoljeća da se nije institucionalizirala. Mi za sada živimo ovdje na zemlji, zar ne? Drugo, što se također često nekritički spominje jest da Crkva ne smije imati nikakvo političko djelovanje. Naprotiv, ona ga kao zajednica ljudi mora imati - ne govorim tu o miješanju vlasti nego o djelovanju jedne zajednice ljudi u društvu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Imam potrebu reći da mi Crkva nikako ne bi predstavljala nadahnuće kada bi zagovarala pravo na pobačaj. I uopće mi ne treba Crkva da steknem dojam koliko je pobačaj jadan i za čovjeka nedostojan čin. Imam svoj vlastiti razum i dojmove. Postoji danas i moderna ultrazvučna dijagnostika koja pokazuje da ljudskom biću četiri tjedna od začeća kuca srce. I nepojmljivo mi je da neki unatoč što su to vidjeli, osvjedočili se, pobačaj smatraju prihvatljivim. Događa se upravo ono što je opisano u psalmu: „Oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju“.
    A u slučaju ove curice uopće se ne želim maltretirati mišlju što je pravedno učiniti i što savjetovati. Do toga jednostavno nije smjelo doći. Zakazala je obitelj i to opasno zakazala. Ali reći ću općenito - uništavati posljedice zlih djela novim zlodjelima znači multiplicirati Zlo, dati mu odriješene ruke. I onda nije čudno u kakvom svijetu živimo.

Zdenka2, hvala ti na objašnjenju. Ipak mislim da je moja zabluda više bila terminološke nego suštinske prirode; ostaje činjenica da se sakramentom ispovijedi i pokajanja grešnik vraća Crkvi.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naravno, meni pobačaj uopće opcija, ali nije mi jasno kome je u interesu plasiranje ovakvih vijesti. Savim je rezličito da li pokušavamo spasiti oba života pa se u tome ne uspijemo ili svjesno uništiti jedan.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kao što rekoh Crkva izopćuje, ne Bog!!!!!!! Ne ubiji! to je Božija zapovjed a izopćenje ljudska i tako nebitna! jer to rade ljudi u ime Boga ( kao i neki koji se raznose bombom u ime Boga, ljudi su jadni)!!!!

Zdenka 2 misliš li da se 9g djevojčica treba ispovjediti za abortus o kojem je ovisio njen život i o kojem ona nije odlučivala, isto kao što nije odlučivala o seksualnom činu tj. zločinu koji je izvršen nad njezinim tijelom i životom :? :/

To je dijete za ime Božije i grijeh bi trebao biti "prebačen" na odrasle očuha i majku, oni su krivi za njezinu nesreću i za ubojstvo 2 djece u njenom tijelu, koja bi isto tako bila nesretna i odbačena od majke i da su se rodila
    Silovanje a posebno pedofilija su grijeh nad svakim grijehom, ravno tjelesnom ubojstvu, i gore, jer ovo je psihičko, tjelesno dugogodišnje mučenje tijela i ubojstvo duše.
    U ovom slučaju su stradala 3 života, dječija---djevojčica i dvoje blizanaca.

Mogle bi, mi sve tu, staviti ih u svoje molitve, pogotovo u korizmi.
    Ovu djevojčicu samo molitva može spaiti od svih trauma što je prošla, a njena 2 anđela vjerujem da će isto na nebu moliti za nju.
    Lako za Crkvu, i ljude, nju Bog nikad nije i neće napustiti-Bog je velik-Slava mu!!!!!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa

Zdenka 2 misliš li da se 9g djevojčica treba ispovjediti za abortus o kojem je ovisio njen život i o kojem ona nije odlučivala, isto kao što nije odlučivala o seksualnom činu tj. zločinu koji je izvršen nad njezinim tijelom i životom :? :/

To je dijete za ime Božije i grijeh bi trebao biti "prebačen" na odrasle očuha i majku, oni su krivi za njezinu nesreću i za ubojstvo 2 djece u njenom tijelu, koja bi isto tako bila nesretna i odbačena od majke i da su se rodila
    Silovanje a posebno pedofilija su grijeh nad svakim grijehom, ravno tjelesnom ubojstvu, i gore, jer ovo je psihičko, tjelesno dugogodišnje mučenje tijela i ubojstvo duše.

Ovu djevojčicu samo molitva može spaiti od svih trauma što je prošla, a njena 2 anđela vjerujem da će isto na nebu moliti za nju.
    Lako za Crkvu, i ljude, nju Bog nikad nije i neće napustiti-Bog je velik-Slava mu!!!!!!
    Ali tebi je izgleda promakla informacija o tome da se kazna izopcenja ni ne odnosi na tu curicu, nego na njenu majku i lijecnike.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Naravno, meni pobačaj uopće opcija, ali nije mi jasno kome je u interesu plasiranje ovakvih vijesti. Savim je rezličito da li pokušavamo spasiti oba života pa se u tome ne uspijemo ili svjesno uništiti jedan.
    u pitanju je blizanačka trudnoća
    šta bi riskirali 3 života?
    jer kad prijeđe prag od 21 tjedna, nema više mogućnosti za abortus, a tek kad uđe u 2-3 tromesječe će se bvidjeti da li će curica preživjeti
    šta bi trebali čekati krajni trenutak, pa na CR, pa ako bebe prežive ok, ako je prerano, a onda ćemo ih izvaditi i pričekati da umru ...
    ne vidim tu nikakve opcije bez smrti

meni se ovo čini da je u pitanju situacija izabrati manje zlo

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    I uopće mi ne treba Crkva da steknem dojam koliko je pobačaj jadan i za čovjeka nedostojan čin. Imam svoj vlastiti razum i dojmove. Postoji danas i moderna ultrazvučna dijagnostika koja pokazuje da ljudskom biću četiri tjedna od začeća kuca srce. I nepojmljivo mi je da neki unatoč što su to vidjeli, osvjedočili se, pobačaj smatraju prihvatljivim. .
    slažem se
    ja spadam u te posljednje, smatram da žene trebaju imati mogućnost odabrati abortus
    zašto?
    nismo svi vjernici (za sebe ne znam) , ima ateista, ima nas raznih
    svi imamo svoju savijest, pa neka donose odluke
    abortusi su postojali i u vrijeme kad su bili zabranjeni, samo su onda uzimali i živote žena koje su se odlučile na to (infekcije, krvarenja .. užas)
    legalnim abortusom se spašavaju životi tih žena koje bi ionako abortirale

ne ubij!

šta je sa vojnicima?
    oni se mogu ispovjediti i vratiti se na frontu? nema izopćenja?
    ili se neprijatelji ne računaju za ljude, njihova smrt nije bitna?

ne ubij!
    vrijedi za sve nas, i mogućnost pokore, zar ne?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nda

ne ubij!
    a onda dodje svecenik blagosljivat oruzje
    blazenog mi licemjerja

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Delikatna tema, ali kad smo kod pobačaja, osobno nebih.

Ali eto nedavno su jedni moji poznanici dobili bebu za koju su im dok. rekli da ima urođenu tešku srčanu manu i da im preporučuju AB. Odbili su, rodila je i beba se već 4 mj u bolnici bori za bitku koju neće dobiti. 24 sata je na aparatima, i srčeko slabi svaki dan. Njihov 3 godišnji sin je već 4 mj kod none, jer su oni naravno skoro stalno u bolnici i svi pate.
    I sad se ja pitam što bih ja u toj sit. Kad je rekla što su joj savjetovali dok. još u trudnoći svi smo se zgrozili. I tada sam podržavala njenu odluku (mislim nemam je ja šta podržavati), više sam je nekako razumjela. Ali sada kad gledam koliko su se svi namučili, suosjećam sa njom, ali nisam više sigurna kakva bi moja odluka bila u cijeloj toj situaciji. Toliko suza koliko su iz više razloga oni prolili u ovih 4 mj. to je teško gledati.
    Teško je to, jako teško njima proživljavati. Dijete nije stvar koju si spreman izgubiti. Jednostavno ne znam više šta da mislim. Načelno nikad nebih pobacila i vjerojatno bih postupila kao i oni, ali u ovoj situaciji jednostavno više ne znam.

Ne idem u crkvu, ali jesam vjernik u srcu. Rastala sam se sa crkvom zbog loših iskustava sa uposlenicima (da tako ću ih nazvati) , jer oni koje sam ja upoznala ne vodi Bog kroz život, nego bezobrazlug, pohlepa, licemjerje i zloba. Ali sljedim svaki Božji znak, i ono što je zapisano u Bibliji. Trudim se.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    nda

ne ubij!
    a onda dodje svecenik blagosljivat oruzje
    blazenog mi licemjerja
    :shock:
    Nikad o tome nisam razmišljala.
    Fakat glupo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Podsjećam da je ovo topik o odgoju u duhu vjere.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa da refolmurima pitanje
    kako bi djetetu objasnila pravo blagoslov vojske?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako baš se moram trzati na svaku provokaciju: blagosloviti se može svakog čovjeka, pa i vojnika, pogotovo ako bi se uskoro mogao naći u smrtnoj opasnosti.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ako baš se moram trzati na svaku provokaciju: blagosloviti se može svakog čovjeka, pa i vojnika, pogotovo ako bi se uskoro mogao naći u smrtnoj opasnosti.
    Ok ja ću konkretnije. Kako bi djetetu objasnila zašto svećenik blagoslivlja oružje, tenkove, ratne aviona?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ček, bez obzira što ide sa namjerom da prekrši ne-ubij!
    ?

ako ginekolog ide u krizna nestabilna područja sa mogućnosšću da pogine može tražiti blagoslov iako postoji velika mogućnost da će tamo raditi abortuse?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

[quote="Mukica"]kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom [
    nije , ali to je njegov grijeh, odnosno grijeh svećenika koji je to učinio - sjećam se i mene je zgrozila ta vijest za vrijeme našeg rata - jer svećenik nije bio dušebrižnik vojnicima u obrani zemlje nego je blagslovio oružje - kao neka poganska plemena . No to što je dotični pogrješio meni ne umanjuje sve ono dobro oko kojeg se okupljamo u Crkvi. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nažalost, ja sam zaboravila što je to dobro zbog čega sam išla u crkvu, a voljela bih da se mogu sjetiti pa da odgajam L. u tom duhu vjere. Ovako mi se čini da ću je sama odgojiti da vjeruje u bibliju i ono što u njoj piše, a ne u laži našeg svećenika i njegovo tumačenje vjere kako mu paše (uz asistenciju njegove dvorske "dame")

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.
    slažem se

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

[quote="pikula"]
    Citiraj Mukica prvotno napisa
    kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom [
    nije , ali to je njegov grijeh, odnosno grijeh svećenika koji je to učinio - sjećam se i mene je zgrozila ta vijest za vrijeme našeg rata - jer svećenik nije bio dušebrižnik vojnicima u obrani zemlje nego je blagslovio oružje - kao neka poganska plemena . No to što je dotični pogrješio meni ne umanjuje sve ono dobro oko kojeg se okupljamo u Crkvi. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.
    X

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Razumijem razočarenje crkvom, jer sam i sama bila na strani "sola scriptura" i "sola fide"... Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
    Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće.
    Uvijek mi je žao kad vidim kako se Crkvu krivo interpretira, kako se selektivno prenose vijesti i izjave, kako se s malo znanja ide u analize... kao da je prenosim nogometnu utakmicu, npr.
    Ovo s puškama me zanima. Dat ću si u zadatak da pitam nekoga od nadležnih što je to bilo s puškama, i što je to s blagoslovom vojske; što se točno blagosilja, kako i zašto. Nekako ne vjerujem da Crkva ima želju blagosloviti puške; ali baš da vidimo.
    Što se ostale diskusije tiče - slažem se s Pikulom; ljubav je ono što je konačni cilj i svrha naše vjere; svi sakramenti, i cijela Crkva samo su sredstvo koje pomaže (može pomoći, ako prihvatimo) u tome da usavršimo ljubav, i živimo u Ljubavi.
    Kad se saživimo s idejom da smo svi mi vjernici udovi Crkve, tada će loši postupci drugih vjernika (svećenika ili laika podjednako) biti shvaćeni kao bolest dijela našeg tijela, i to nam može izazvati samo sućut, brigu, i potrebu da pomognemo da taj dio nas - ozdravi. U tome je najbolja - molitva.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    R.. Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
    Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće..
    slažem se
    no, ako postoje sankcije za občine ljude, svećenici ne bi trebali biti imuni
    loš svečenik tj. ko ne živi po vjeri (nego je smrtniji i od običnih smrtnika= pijandura, ženskaroš, nacist...) ne bi trebao propovjedati vjeru
    neka radi papirologiju, ali bi ga trebalo maknuti sa propovjedaonice
    onaj ko propovjeda može privući ili odbiti ljude od Crkve
    i bez novinara

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Slažem se MGrubi, u potpunosti, ali znaš i sama sigurno kao je to kad radiš a nemaš pravi feedback i istomišljenici te samo tapšu po ramenu. Treba se uključiti i biti im ogledalo, sugovornik, možda neki dobar i odgovoran svećenik žudi za normalnim okruženjem, a bakice sa svojim raznim selskim pričama ga ubiju u pojam s godinama - i to je sasvim realno. Ako su oko njega stalno samo ljudi koje je nevolja natjerala, sigurno da se je entuzijazam na kušnji. Mi obrazovani, koji imamo izbora, koji možemo biti tolerantni trebali bismo biti tamo uz te bakice, ako ništa drugo zbog toga da se doda mladih mislećih snaga. Pri tom naravno ne trebamo biti umišljeni i zahtjevati poseban tretman, već raditi na tome da se tretman promjeni za sve.
    Ifi, sjećam se toga kad su u hercegovini franjevci blagoslivljali oružje, pa je bio tamo neki raskol među svećenstvom :/ Uglavnom u svim zemljama u kojima je KC su štitile neki zlostavljani narod i gdje su svećenici ginuli s narodom dogodi se jedna neželjena nuspijava kasnijeg mješanja nacionalnog zanosa pa i nacionalizma i politike s Crkvom. I u Poljskoj i mnogim drugim potlačenim državama se dogodilo isto. To je povjesna istina.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Citiraj ivana zg prvotno napisa

Ali tebi je izgleda promakla informacija o tome da se kazna izopcenja ni ne odnosi na tu curicu, nego na njenu majku i lijecnike.
    ne nije mi promakla ta informacija;pitala sam Zdenku 2 treba li se ta djevojčica ISPOVJEDIT jer predpostavljam da nju nitko nije pitao želi li ona napraviti AB ili ne???? :/
    Čudno mi je kako je djevojčica s 9g ostala trudna (valjda preuranjeni pubertet), drugo, tko ju je odveo uopće doktoru,kako su skužili da je trudna i tko je o svemu obavjestio Crkvu?
    Hvala, inače protiv sam AB ne samo zato što sam vjernik, ali ne mogu osuditi nekoga u čijoj koži i situaciji nisam bila, jedino ne shvaćam žene u braku koje imaju npr. 2djeca pa slijedećih 5 abortira, mislim da bi od dva zla trebale odabrati manji a to je kontracepcija, eto bar to ne katolici smiju koristiti, to je ipak bolje od ubijanja.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa ako je nisu pitali, za sto bi se ona konkretno trebala ispovjediti? Sto bi ti osjecala i napravila da si se, ne daj Boze, nasla u njenoj kozi? Kako uopce 9-godisnje dijete u ovoj situaciji moze pojmiti sto joj se u stvari dogadja?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ivana zg, s obzirom na dob djeteta, moguće je da ona uopće nije bila na prvoj sv. Pričesti, pa se onda ni teoretski ne može ispovijediti. Ne mislim da se ona ima za što ispovijediti, jer je ona sama malo dijete koje se ne bi moglo okriviti za posljedice ove odluke, čak niti da ju je sama donijela, što nije. Nikakv grijeh nije na njoj, ona je žrtva sviju oko sebe.

S druge strane, ispovijed nije ni prekršajni ni kazneni sud - osim kajanja za grijehe, njezin je sadržaj i duhovna pomoć čovjeku, a ova djevojčica duhovnu pomoć treba, zbog svega što su joj priuštili njezini bližnji.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

loš svečenik tj. ko ne živi po vjeri (nego je smrtniji i od običnih smrtnika= pijandura, ženskaroš, nacist...) ne bi trebao propovjedati vjeru
    Ali mi ostaje nejasno kako bi to tebi poboljšalo kvalitetu života kad si rekla da ionako ne znaš jesi li vjernik ili nisi?
    Crkva ti je izvor mnogih nemira u tvom srcu koje ćeš morati riještiti sama sa sobom, a dijelom i u svojoj maloj obitelji. Na ovom topiku nećeš pronaći rješenja, pogotovo ne sasipavanjem uvreda na bilo koga.
    Želim ti puno sreće u tome

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

R.. Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
    Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće..
    slažem se
    no, ako postoje sankcije za občine ljude, svećenici ne bi trebali biti imuni
    onaj ko propovjeda može privući ili odbiti ljude od Crkve
    i bez novinara
    Postoje sankcije, naravno, ali mislim da sam se krivo izrazila. Nisu sankcije (koje postoje i koje se i trebaju koristiti) nešto u sukobu sa ljubavlju i podnošenjem drugih; bratska opomena, ili izopćenje, sve to postoji, ali opet ću ponoviti - bit je u tome da usprkos svemu tome ljubimo, i praštamo, da nismo narogušeni na druge ljude ko dikobrazi, tako se ne mijenja ništa, tako nitko ne postaje bolji. Nisam mislila da svećenici imaju poseban status. Mislila sam reći da Crkva po svojoj logici mora polaziti od ljubavi, za svakoga, ma kakv bio - a Crkva jednako vjernici. Postupci su za osudu, ljudi za ljubav.

Pikula, posve sam sigurna da je ovo što pišeš - istina. I ne dvojim uopće da su pojedini svećenici blagosiljali puške, propovijedali nacionalizam, ili nagovarali vjernike da glasaju za ovoga ili onoga... i gore od toga. No važno je što je bio službeni stav Crkve, a što osobna "inicijativa" kojeg župnika.

Ups, ovo je kraj moje teoretske rasprave; kad saznam što je to s puškama, javit ću; ali nisam dovoljno potkovana da se o ovim stvarima diskutiram, pa vjerujem da radim više štete nego koristi. Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne radiš više štete nego koristi. Naprotiv! Lijepo si napisala: "bit je u tome da usprkos svemu ljubimo".
    Meni je žao kad se ljudi rukovode u svojim postupcima (pa i postovima) bilo čime osim ljubavlju prema Bogu i bližnjem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

negativna kritika nije isto što i vrijeđanje 8)

...

gledala sam na National Geografic kanalu dokumentarac o Bibliji
    o Kainu i Abelu
    o Adamu i Evi

ima li gdje kupiti njihove dokumentarce?
    sviđa mi se objektivnost, hladnokrvnost i logičnost objašnjenja

e sad, jel točno, meni se čini da jest, pa samo da provjerim
    Adam i Eva su izbačeni iz Raja jer su lagali Bogu u oči
    ?
    ne zato jer su pogriješili (neposluh), nego jer su lagali
    to mi je u skladu sa Bogom koji oprašta ako se iskreno pokajaš

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.
    nemoj molim te, jer me zanima ovo:

Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno)
    ako mi možeš pojasniti na što si mislila, molim te. zanima me to s poslanicama (znači misliš li na poslanice koje se u NZ spominju, a nisu uvrštene u kanon, ili na neke konkretne stihove koji dokidaju jedini autoritet Pisma i otvaraju mogućnost dodavanja/razvijanja nauka).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Lapis prvotno napisa
    Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.
    nemoj molim te, jer me zanima ovo:

Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno)
    ako mi možeš pojasniti na što si mislila, molim te. zanima me to s poslanicama (znači misliš li na poslanice koje se u NZ spominju, a nisu uvrštene u kanon, ili na neke konkretne stihove koji dokidaju jedini autoritet Pisma i otvaraju mogućnost dodavanja/razvijanja nauka).
    Ne mogu sad naći koji je to redak i u kojoj poslanici (kanonskoj), ali sv. Pavao piše vjernicima da vjeruju i uče iz Evanđelja i iz predaje dobiju od drugih "svetih". Koga zanimaju te doktrinarne stvari, od srca preporučam knjige dr. Scotta Hahna, ima jedna prevedena na hrvatski -
    Naš put u katoličku crkvu. Tamo ćete naći točne retke iz poslanica, pa možete potražiti.

On i supruga su bili prezbiterijanski teolozi koji su, izučavanjem Sv. Pisma, i iskrenim traganjem za istinom i pravim putem prešli u Katolike. Zanimljivo, poučno, iskreno i pametno, i s puno tumačenja i razumijevanja razlika između protestantske i katoličke teologije. Pa bolje čitajte njih nego da ja prežvakavam što sam napabirčila tu i tamo.

Upravo pitanje uloge Crkve u tumačenju pisma, euharistije i oprosta (i kontracepcije) mjesta su koja su Scotta Hahna i Kimberly privukli katoličkoj Crkvi.

Posebno zanimljivo za ovaj forum je da je njihov put u obraćenje išao preko Kimberlynog izučavanja kontracepcije za neki seminar. Svega toga ima masu na netu, pa tko ima vremena i volje nek samo utipka imena i naći će i ulomaka, i intervjua i svega. Jako lijepo.

Kimberley Hahn objavljuje knjige s temama katoličkog majčinstva. Nažalost, nisam niti jednu pročitala, ali bih rado. Ako netko ima, jel može posuditi? 8)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Baš bi me zanimalo koje je to mjesto u poslanicama sv. Pavla, jer ga ni uz najbolju volju nisam mogla pronaći. Koliko je meni poznato, sv. Pavao se poziva gotovo isključivo na Evanđelje, a ono "gotovo" čine neka razmišljanja o Starom Zavjetu. Nisam nigdje primijetila da spominje ne-kanonske poslanice i Evanđelja.

Ovo su neka karakteristična mjesta u kojima izravno iskazuje svoj stav prema Evanđelju i Svetom pismu:

Rim 16,2

25Onomu koji vas može učvrstiti - po mojem evanđelju i propovijedanju Isusa Krista, po objavljenju Otajstva prešućenog drevnim vremenima, 26a sada očitovanog i po proročkim pismima odredbom vječnoga Boga svim narodima obznanjenog za poslušnost, vjeru - 27jedinomu Mudromu, Bogu, po Isusu Kristu: Njemu slava u vijeke! Amen.

Gal 1,6
    6Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, 7koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. 8Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! 9Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.

2 Tim 3
    14Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen 15i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu.
    16Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, 17da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Malo sam guglala "blagoslov oružja" i našla članak u Veritasu. Govori o blagoslovu općenito, a na kraju se spomije i blagoslov oružja. Pretpostavljam da bi to mogao biti pouzdan izvor.

http://www.ver.hr/arhiv/ver2003/ver02_03/simboli.htm

U novom, obnovljenom Obredniku iz 1985. godine, ...
    U istom je Obredniku ograničena praksa da svaki predmet može biti blagoslovljen, te su blagoslovi uvjetovani da se udijele onim predmetima ili prigodama koji mogu promicati ljudski i kršćanski rast osobe, a ne na ono što to može sprečavati. Takav je, na primjer, bio blagoslov oružja, kojemu u obnovljenom Obredniku više nama spomena, ...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

u pitanju je blizanačka trudnoća
    šta bi riskirali 3 života?
    jer kad prijeđe prag od 21 tjedna, nema više mogućnosti za abortus, a tek kad uđe u 2-3 tromesječe će se bvidjeti da li će curica preživjeti
    šta bi trebali čekati krajni trenutak, pa na CR, pa ako bebe prežive ok, ako je prerano, a onda ćemo ih izvaditi i pričekati da umru ...
    ne vidim tu nikakve opcije bez smrti

meni se ovo čini da je u pitanju situacija izabrati manje zlo
    dobro ti se čini, ali se situacija zove "izabrati veće dobro".
    ako je ugrožen život majke, onda se pobačaj izvodi i taj pobačaj se zove indirektni. jedan od primjera za to jest vanmaterična trudnoća. Sasvim sigurno se operativnim zahvatom uklanjanja jajovoda vrši abortus, jer je ukanjanjem jajovoda uklonjen i embrio koji je sasvim sigurno živo biće jednako onome koji se ugnijezdio u matrenici i kojeg je smrtni grijeh pobaciti.
    dakle, ako je život majke u smrtnoj opasnosti, pobačaj je dozvoljen.
    sigurna sam da brazilski liječnici znaju o medicini više od brazilskog biskupa. ako su oni rekli da je život devetogodišnje djevojčice u ozbiljnoj opasnosti, ma tko je onda biskup da to opovrgne?
    možemo se mi sada ovdje nabacivati i njezinom obiteljskom situacijom, i monstroumnim očuhom i preglupom majkom. no zašto se ne zaustavimo na tom devetogodišnjem djetetu koje je nosilo blizance? jer je valjda lakše citirati i kopirati nauk katoličke crkve, nego suosjećati sa silovanim djetetom.
    ja valjda imam neku ogromnu pogrešku u svom roditeljskom sustavu pa onda svaki put kad čujem ovakve grozomorne stvari koje su se dogodile nekom djetetu, zamišljam situaciju sebe i svog djeteta u tim okolnostima. ma ne bi se osvrnula na poslanicu i encikliku. od mene nikad "prave vjernice".

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, slažem se u ovome o vjeri. Jer niti ja ne mogu zamisliti da se (katoličkim, za ostale ne znam) vjernikom zove netko tko ne vjeruje da je Bog nebeski Otac i jedini gospodar života, ovozemaljskog i vječnog; zatim tko ne vjeruje da je kršćanin stvoren za Nebo i svaka njegova životna odluka mora biti ka tome usmjerena, zatim tko ne vjeruje da će "doći dan kad će Bog otrti svaku suzu s njegova lica", tj. da podnošenjem križa zaslužujemo slavu u Vječnosti. I najzad nema katoličkog vjernika bez Euharistije. Ako ne čezneš svim srcem sudjelovati u tom otajstvu, ako to ne shvaćaš kao Gozbu, mlaka je ta vjera.

Znam da mnogi ne žive dobro i kvalitetno i bez vjere...

Ali u ovakvim raspravama nastupamo sa dijametralno suprotnih pozicija i, žao mi je, ali nikada se nećemo naći.
    Ipak jedna velika

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znam da mnogi ne žive dobro i kvalitetno i bez vjere...
    trebalo je stajati:
    "Znam da mnogi žive dobro i kvalitetno i bez vjere."

(Ovo je topik Odgoj u duhu vjere)

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali u ovakvim raspravama nastupamo sa dijametralno suprotnih pozicija i, žao mi je, ali nikada se nećemo naći.
    Ipak jedna velika
    Prije obraćenja koje je velika milost u mojem život jednako novom rođenju ja bih zastupala "suprotnu" stranu i to velikim žarom jer drugo nisam znala, a potraga i potreba za smislom je bila teška i bolna. Zato što sam sada ovdje sigurna sam da se možemo naći, samo to ne ovisi (samo) o našim međusobnim razglabanjima.
    Ipak ja osobno imam potrebu ovdje raspraviti neke svoje nedoumice jer sam baš ovdje primila neke od najdragocjenijih savjeta za život i odgoj u vjeri, ali i Crkvi. Voljela bih da i ja mogu mrvicu toga skromno uzvratiti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slažem se s pikulom da ne moramo biti (u svemu) istomišljenici i dijeliti iste stavove da bismo se mogli naći kao ljudi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ipak jedna velika
    Prije obraćenja koje je velika milost u mojem život jednako novom rođenju ja bih zastupala "suprotnu" stranu i to velikim žarom jer drugo nisam znala, a potraga i potreba za smislom je bila teška i bolna. Zato što sam sada ovdje sigurna sam da se možemo naći, samo to ne ovisi (samo) o našim međusobnim razglabanjima.
    Ipak ja osobno imam potrebu ovdje raspraviti neke svoje nedoumice jer sam baš ovdje primila neke od najdragocjenijih savjeta za život i odgoj u vjeri, ali i Crkvi. Voljela bih da i ja mogu mrvicu toga skromno uzvratiti.
    Pikula, ovisi prvenstveno o tome koliko si se spreman odreći sebe da bi živio život po Božjoj volji. Tvoj put obraćenja ti je to pokazao, zar ne? Biti kršćanin znači opredijeliti se i nimalo nije lako reći - Bože od sada vršim samo tvoju volju, moje želje će biti ono što ti želiš od moga života. Zahtijeva to i puno suza i prevladavanja mnogih sumnji. Ali oruđe znamo - misa, odricanje i molitva. I ponad svega u svakom trentuku moraš imati na umu Vječnost i nagradu koja te tamo čeka za sve teškoće kojima si izložen jer si odabrao Krista.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako možeš znati božju volju? to je nemoguće

Stranica 4 od 74 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •