Stranica 40 od 74 PrviPrvi ... 30383940414250 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,951 do 2,000 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    umorna sam pa me logika slabo služi... zar se ne govori o apostolu Jakovu? ako su Djevica Marija i "druga Marija" rođakinje, onda su Jakov i Isus braća, tj. rođaci.

ako sam uopće dobro shvatila o kome razgovaramo.
    ne bih rekla da se radi o apostolu Jakovu,jer su dvojica apostola Jakova:Jakov Zebedejev-stariji(brat Ivana-Isus ih je zvao "sinovi groma) i Jakov Alfejev-mlađi-mislim da je on umro mučeničkom smrću zajedno s Filipom,no nikako ga ne mogu povezati u srostvo s Isusom,po nijednom napisu iz NZ

tak da...ne znam koji je ovaj "brat Jakov" kojeg spominju evanđelisti-mislim da apostol nije

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    postavljam svima religoanalizu, svrstam vas u pravu grupu, za sitno para
    pa ženo, ti si falila, oni se tamo skoro ubiše na onom topicu ne znajući kud da se svrstaju na popisu stanovništva, a ti ovdje radiš besplatno

E, znate, meni je ovo zbilja na topicu edukativno glede proučavanja Evanđelja, ali ne mislite li da je ipak malo prezahtjevno za nas?
    Možda su spomenuti bili Isusova braća, možda bratići, čak prije bratići, ako je suditi po tome što su ga proglasili čudakom (a koji to bratići ne bi učinili i dandanas da im se pojavi netko s takvim idejama).

No, gledajući ondašnji položaj Josipa i Marije, skromnog nazaretskog tesara i njegove žene, zamislimo se u njihovu poziciju, morali su cijelo vrijeme kriti kako je Isus došao na ovaj svijet, pa znamo da je bila bojazan od kamenovanaj u takvim situacijama.
    Živjeli su svoj skroman život, možda nisu više imali djece, možda su živjeli bez tjelesne ljubavi (ne smatram ju vrhuncem života, apsolutno ne, niti celibat nečim užasnim), a možda i nisu.
    Ja samo ne vidim neki poseban razlog, vjerski, svrhu, u njihovoj situaciji, nakon rođenja Isusa, ni za jedno ni za drugo.

Možda ranim kršćanima bračni život Josipa i Marije nije bio toliko bitan jer je tek u srednjem vijeku počela ta opsjednutost tijelom kao izvorom grijeha, počelo se prezirati sve tjelesno, jako se veliki naglasak stavljao na grešnost tijela, pa se možda tada počeo jako veliki naglasak stavljati i na apsolutno djevičanstvo.
    Sve ja to gledam pod možda ovo, možda ono, nije da mi je baš životno bitno.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    ne bih rekla da se radi o apostolu Jakovu,jer su dvojica apostola Jakova:Jakov Zebedejev-stariji(brat Ivana-Isus ih je zvao "sinovi groma) i Jakov Alfejev-mlađi-mislim da je on umro mučeničkom smrću zajedno s Filipom,no nikako ga ne mogu povezati u srostvo s Isusom,po nijednom napisu iz NZ

tak da...ne znam koji je ovaj "brat Jakov" kojeg spominju evanđelisti-mislim da apostol nije
    našla sam neko objašnjenje jer ja svog ne mogu dati http://www.katolici.org/kolumne.php?...=c_vidi&id=704.

Neno, ženo, preluda si . A nije životno bitno, ali eto, konačno je nešto probudilo moj mozak, a da nisu knjige o odgoju ili radionice i igre za školu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

našla sam neko objašnjenje jer ja svog ne mogu dati http://www.katolici.org/kolumne.php?...=c_vidi&id=704.
    željka hvala na ovom linku

po ovome sasvim logično ispada da je taj Jakov o kojem pričamo zaista Jakov apostol,mlađi,zbilja Isusov rođak,odnosno Josipov nećak.

objašnjenja koja su u ovom linku data su odlična i totalno brišu moguće dvojbe,odnosno svaki citat je objašnjen i potkrijepljen.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    nego što je on? svemirac?
    Rekla sam već;poglavar Katoličke crkve, daleko od svemiraca i nas laika ja bi rekla, pa prema tome niko od nas, ko vjeruje, ne smije sumnjati u takve odluke, koje nisu donesene samo tako već s razlogom koji nama nekad ni ne mora biti apsolutno jasan. Ne moramo se slagati sa svim takvim odlukama, propisima, zakonima ili zapovijedima, jer sve je to od Boga dano, pa nije na nama da sumnjamo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

željka hvala na ovom linku

po ovome sasvim logično ispada da je taj Jakov o kojem pričamo zaista Jakov apostol,mlađi,zbilja Isusov rođak,odnosno Josipov nećak.

objašnjenja totalno brišu moguće dvojbe,odnosno svaki citat je objašnjen i potkrijepljen.
    Sve sam shvatila iz tog linka osim slijedećeg objašnjenja...:

"Kad se anđeo Gabrijel ukazao Mariji i rekao joj da će začeti sina, ona ga je zapitala:"Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" (Lk 1, 34). Od najranijih dana postojanja Crkve, Crkveni oci su tumačili ovaj odlomak u smislu da je Marijino pitanje znači da je ona dala zavjet trajnog djevičanstva čak i u braku. (Ovo nije bilo uobičajeno, ali također nije bilo ni nepoznato. Da ona nije uzela takav zavjet takvo pitanje ne bi imalo smisla.

Sad moja pitanja i nedoumice:

Uvijek se u Crkvi spominje da je Marija bila Josipova zaručnica, a ne žena, kad joj se anđeo Gabrijel javio i kad je ona obznanila Josipu da je trudna. Otuda i Josipova panika kako ju sačuvati da je ne kamenuju po ondašnjem zakonu iako je pogriješila (još tada nije znao šta je na stvari).
    Dakle, njezino pitanje "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" može biti sasvim logično za još neudanu nego tek zaručenu ženu, koja kao takva "još ne poznaje muža".

Druga solucija, ako je ona bila zavjetovana djevica, dakle, na to se odlučila pred Bogom i rodom, zašto su je uopće udavali, zašto su zavjetovanu djevicu udavali za muškarca, pa makar i za udovca, nije rečeno nigdje da se i on zavjetovao isto.
    I kako su oni onda, ako je ona unaprijed bila zavjetovana na djevičanstvo, to objasnili to istom rodu i svojim susjedima ,
    da je ta ista, zavjetovana djevica, ipak trudna, a nisu mogli nikome objasniti začeće od Boga tj. Duha Svetoga, naravno da bi bilo bogohulitelji tada.

Kontradikcije su to, nimalo me ne čude različita tumačenja.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nena ja te riječi uopće ne shvaćam kao zavjet djevičanstva,već upravo onako kako si ti prije toga objasnila,to mi je savršeno logično

kao što bi mi bilo razumljivo da su kad se dijete rodilo,odlučili živjeti kao brat i sestra

i bilo bi mi jednako razumljivo i da nisu
    Posljednje uređivanje od ronin : 05.04.2011. at 21:59

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj visnja08 prvotno napisa Vidi poruku
    pa prema tome niko od nas, ko vjeruje, ne smije sumnjati u takve odluke, koje nisu donesene samo tako već s razlogom koji nama nekad ni ne mora biti apsolutno jasan. .
    bez obzira što ja duboko i istinski poštujem poziciju poglavara Crkve kojoj pripadam,nažalost cijela povijest te funkcije više ide u prilog ljudskom,nego božanskom poslanju.i oni su ljudi,a ljudi griješe.

primjer onog pape koji sam gore navela...bit će da je taj papa Borgia koristio argumente istovjetne tvojima kad je svog sina Cesarea s njegovih 9 godina proglasio kardinalom...dakle,ljudi ne moraju razumjeti njegove postupke jer su mu od Boga dani

oprosti,to je moglo proći u srednjem vijeku,ne danas

i najdraži ,i neprežaljeni,mi je baš onaj Papa koji se toliko,više od svih njegovih prethodnika pokazivao ljudskim i bliskim ljudima...malim čovjekom kao i svi mi.
    što manje mističnosti,što manje tajanstvenosti,što manje lažne uzvišenosti...to veći i Bogu bliži čovjek

al da funkcija sama po sebi po defaultu nosi ekskluzivnost ispravnosti...big no-no

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam zaboravila staviti kraj navodnika pa je ispalo da ja spominjem zavjet djevičanstva, a to je citat s onog linka. Tamo se taj zavjet uzima kao argument, a meni je bio čudan argument - zašto bi se uopće išao udavati netko tko si je unaprijed dao takav zavjet?
    Tako piše na toj stranici i tom linku, nakon njega sam još manje pametna nego što sam bila.
    Braću i bratiće sam shvatila, ali ovo prije, hm, nisu baš uspjeli protestante razuvjeriti.

Mislim da ću se s tih pametnih pitanja ponovo vratiti na patetiku, patuljke sam polijegala, obloge im na prsa stavila, muža mi nema, pa mogu što hoću.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

Mislim da ću se s tih pametnih pitanja ponovo vratiti na patetiku, patuljke sam polijegala, obloge im na prsa stavila, muža mi nema, pa mogu što hoću.

A jesi legenda!!!!

Nego, a propos druge Josipove i Marijine djece... ja se pitam kako bi bilo toj djeci, da su ih imali uz savršenog, perfektnog, predivnog Isusa koji premješta gore i brda, poslušan majci, ocu i Bogu, zna sva pisma napamet do desete godine, a oni obični musavi, čupavi Denise the Menace-i?
    I sigurno da su Marija i Josip bili svjesni koga imaju, pa su ga valjda tako i držali i čuvali... mislim da je već zbog toga logično pretpostaviti da druge djece nisu se usudili imati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    . mislim da je već zbog toga logično pretpostaviti da druge djece nisu se usudili imati.
    jer su pretpostavili da bi izrodili brdo iskompleksirane dječice

ima logike u tome,ima

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

jer su pretpostavili da bi izrodili brdo iskompleksirane dječice

ima logike u tome,ima
    pa da, ni Juul im to ne bi savjetovao,

ali da ne bih ja sad nastavila u tom tonu, netko će reći - oduzeli ste svako dostojanstvo ovom topicu, evo sam se dosjetila kako ću odgovoriti seni na ono ranije pitanje - kako shvaćamo vjeru i njezin smisao.

Sjetila sam se da sam na slično pitanje već odgovarala na jednom topicu, od tada nisam ni mislila, ni ništa pametnije smislila pa ću samo skopirati od tamo:

"Vjerujem u "svašta" tj. izabrala sam vjerovati,
    ili barem prihvatiti, ne odbacivati,
    puno stvari koje sam čula, pročitala, iz raznoraznih izvora, izabrala sam da mi puno toga bude prihvatljivo,
    da ne razumijem, ali dozvoljavam da postoji...

Vjerujem u Boga, i da je sve onako kako treba biti, i da je kozmički uređeno, i da ima svrhu, vezu, uzrok posljedicu, svaka misao, riječ - da imaju važnost, negdje,

da smo mali, istovremeno ograničeni i jako velike neznalice,
    istovremeno i mali i važni....

da ljudi iz drugih kultura, civilizacija, osobnih vjera/uvjerenja/svjetonazora ili drugih religija

imaju previše pametnih i dobrih stvari koje ne želim zanemariti,
    koje isto mogu primijeniti u svoj život,

da moja vjera neće propasti niti se oskvrnuti ako uvažavam nečiju drugu...

....da smo izabrali baš ovdje se roditi, naučiti baš to što nas je snašlo u životu, sresti baš te i te ljude,
    da puno toga možemo sami napraviti, da imamo jaku unutarnju snagu, a onaj tko je želi i traži, može je dobiti i "izvan sebe".

U ljubav, poštenje, ljude...vjerujem, izabrala sam vjerovati,
    nisam se pokolebala,
    izabrala sam vjerovati da, i ako me razočara 100 ljudi,
    sigurno, garantirano, postoji još barem jedan jedini koji neće...

...
    hoću reći da mi je teško poljuljati "vjeru u vjeru", ne u dogmu, nego u samu vjeru kao oslonac u životu. "

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

bez obzira što ja duboko i istinski poštujem poziciju poglavara Crkve kojoj pripadam,nažalost cijela povijest te funkcije više ide u prilog ljudskom,nego božanskom poslanju.i oni su ljudi,a ljudi griješe.

primjer onog pape koji sam gore navela...bit će da je taj papa Borgia koristio argumente istovjetne tvojima kad je svog sina Cesarea s njegovih 9 godina proglasio kardinalom...dakle,ljudi ne moraju razumjeti njegove postupke jer su mu od Boga dani

oprosti,to je moglo proći u srednjem vijeku,ne danas

i najdraži ,i neprežaljeni,mi je baš onaj Papa koji se toliko,više od svih njegovih prethodnika pokazivao ljudskim i bliskim ljudima...malim čovjekom kao i svi mi.
    što manje mističnosti,što manje tajanstvenosti,što manje lažne uzvišenosti...to veći i Bogu bliži čovjek

al da funkcija sama po sebi po defaultu nosi ekskluzivnost ispravnosti...big no-no
    Slažem se!

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

jennifer, Crkva je uvijek vjerovala da Isusova braća označava njegove najbliže rođake.

Zapravo me je i zanimala službena interpretacija Crkve. Nije mi palo na pamet da bi mogli biti bratići.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ovo s vragom nisam baš najbolje shvatila
    DA ja sad ne lupetam bezveze, nepovezano, evo što sam našla. http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...0YREQfjA&pli=1
    Možda je blesavo sad ovako dati link na nečiju power point prezentaciju, ali valjda ćete skužiti.
    POgledajte dio pod HAGIOTERAPIJSKA PATOLOGIJA, 39. str.
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 06.04.2011. at 02:50

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku

i ne znam tko bi bili ti potkovani ateisti, ne valjda ja? Ali ja se ne smatram ateistom...
    He he, Cvijeta?
    Šalim se, sad sam baš prevrtjela posljednjih nekoliko stranica, i zaista, nema nitko od ateista tko se baš tako dobro kuži.
    Sad ispada da si ti ta, a znam da nisi
    Zapravo, ne znam je li sladjanaF ateistica.
    Nebitno.

A jeste me ubili u pojam sad s tim braćama i sestrama.
    Ja k'o malo dijete. Sve zdravo za gotovo. Kakvo upoznavanje muža, kakvi bakarači! I ja nekako vjerujem u djevicu. Naravno, ne smatram seks ni prljavim ni grešnim, no nekako mi ne ide majka Isusova u tu priču.
    A ni ona djeca - braća i sestre kako ih opisuje Ifi!

Neno
    , umirem od smijeha. Zdravo patuljcima!

Isvetice, pozitivna energijo, samo piši dalje!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

višnja sve pet,ali pojam limba je prije 13 stoljeća također uveo Papa...da nije ipak pogriješio

i Papa je samo čovjek,koji može više ili manje uspješno težiti k nepogrešivosti i svetosti.

ovo da papa nije samo običan zemljanin mi zvuči pomalo srednjevjekovno.uzmimo za primjer Aleksandra VI.višnja jel on bio običan zemljanin?
    I ja mislim da je pogrešno smatrati da kroz Papu progovara isključivo Duh sveti, a nimalo ljudska priroda Pape kao čovjeka.

Malo bih se vratio na temu oniksa. sjećate se kako je prije par godina izbila bura oko toga da Papa Benedikt 16. nosi Prada cipele? Kasnije je to opovrgnuto, naime cipele mu radi neki postolar (da sam ja Duh SVeti, preporučio bih mu da nosi Borosane). S obzirom da se Vatikan maksimalno trudio dokazati da Papa ne nosi Pradu, jer to ne bi bilo u skladu sa njegovim poslanjem... kako onda skupocjena fasada od oniksa može biti u skladu s poslanjem Katoličke crkve u Hrvata?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    DA ja sad ne lupetam bezveze, nepovezano, evo što sam našla. http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...0YREQfjA&pli=1
    Možda je blesavo sad ovako dati link na nečiju power point prezentaciju, ali valjda ćete skužiti.
    Mislim da je to super zanimljivo, hagioterapija je jedna od stvari koje sam si dala u plan da ću bar nešto literature pročitati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, a propos druge Josipove i Marijine djece... ja se pitam kako bi bilo toj djeci, da su ih imali uz savršenog, perfektnog, predivnog Isusa koji premješta gore i brda, poslušan majci, ocu i Bogu, zna sva pisma napamet do desete godine, a oni obični musavi, čupavi Denise the Menace-i?
    Pa vjerojatno bi bilo točno to što kaže RG, proglasili bi ga ludim
    Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Baš to što je Jennifere spomenula referira se na to da je Marija došla sa Isusovom krvnom bračom, ali pošto su oni skoro do zadnjih dana svi mislili da je Isus lud (piše u Bibliji) i nisu ljubili Božju riječ, Isus ih je odbio primiti.
    Neobično je zaista da Isus odbija vidjeti svoju majku, inače izgleda da ima odnos pun poštovanja prema njoj. Možda je bio u zavadi s braćom (ili bratićima)? Sasvim lako moguće da su ga smatrali ludim.

Ali evo to je jedno pitanje oko kojeg ja osobno ne razbijam glavu.
    Je li Marija bila djevica ili ne, je li imala još djece, pa čak i je li bilo tog bezgrešnog začeća, za mene nije bitno pitanje, dozvoljavam da je moguće ali i da nije. Mogu si to dozvoliti jer nisam katolik Bez obzira na koji je način Isus bio začet, njegova poruka je značajna i danas je vrijedi čuti.

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    kako onda skupocjena fasada od oniksa može biti u skladu s poslanjem Katoličke crkve u Hrvata?
    mujice, jel opet kuriš Odgovor je vrlo jasan i jednostavan - nikakve. Meni osobno su takvi detalji konačna potvrda da vjera ne smije biti institucionalizirana, već individualna.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ni pojma imala da postoji nešto što se zove hagioterapija, prelistala sam nabrzinu, ali definitivno ću pročitati još o tome. (možda i prokomentirati s vama)

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I (da sam ja Duh SVeti, preporučio bih mu da nosi Borosane).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lijepo molim da se ne ismijavaju vjerski osjećaji katolika na ovom topiku.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mali poticaj: http://www.skac.hr/tekstovi/korizma.htm

Nutarnja raspoloženja koja trebaju pokretati naš korizmeni elan
    Skrušenost srca
    Da bismo ostvarili duboko i potpuno čišćenje duše, korizmena djela trebaju izlaziti iz skrušena srca, a to znači iz one boli koja zahvaća i ostvaruje u duši živo žaljenje zbog grijeha. Zato ne čudi da Crkva odmah od početka traži od svih duh skrušenosti i kajanja. Čin pepeljenja znači zauzeti pred Bogom stav u kojem priznajem da sam zaslužio smrt i zato se hrabro usmjeravam na put pokore i ispaštanja. Da bi skrušenost trajno rasla Crkva svaki dan moli od Boga da vjernicima stravi u dno njihovih srdaca pravu pokoru koja je prvi polog božanskog milosrđa. Zato nas zove da razderemo svoja srca. Duh skrušenosti se ostvaruje u molitvi. Korizmena liturgija nam predlaže model skrušenosti srca u osobi ponizne grešnice iz Evanđelja koja svjedoči svoje istinsko obraćenje suzama kojim pere noge Gospodinu i obasipa ih cjelovima. Nije li to slika duše koja nudi Bogu korizmenu pokoru kao žrtvu skrušena i ponizna srca?
    Povjerenje u Boga
    Skrušenosti srca treba se pridružiti povjerenje u Božje milosrđe. Kršćanin treba iskoristiti korizmu za otvaranje širem povjernju u Božje djelovanje. Izbor čitanja kroz korizmu želi u nama snažno probuditi i učvrstiti povjerenje u Boga. Zato Crkva s pravom naviješta za vrijeme cijele korizme da Božje milosrđe nema mjere.
    Strpljivost
    Vrijeme kušnje i borbe, vrijeme ispaštanja i askeze, vrijeme korizme zahtijeva više nego ikoje drugo vrijeme kroz godinu vježbanje u kreposti strpljivosti koju sv. Pavao predstavlja kao raspoznajni znak pravih Kristovih slugu: "nego se u svemu iskazujmo kao poslužitelji Božji velikom strpljivošću" (2 Kor 6,4). Crkva nastoji posvijestiti svojim vjernima da ne mogu sudjelovati u uskrsnuću svog Spasitelja ako strpljivo one sudjeluju u njegovoj smrti i križu.
    Radost
    Značajno je da sv. Benedikt u kratkom poglavlju koje je posvećeno korizmi u svom Pravilu spominje dvaput radost. Korizma donosi kršćaninu blagodat dvostruke radosti: radost dragovoljne i dobrohotne uzdržljivosti i radost Uskrsa za kojim gorljivo čezne. Sv. Benedikt kaže da nas korizma pripravlja za pashalni misterij života koji savršeni kršćanin treba čekati s radosnom duhovnom željom. Zato nedjelja "Laetare" odiše jednom vrlo čistom radosti u kojoj se već odražava nešto od uskrsne radosti. Diskretna, nenametljiva i suzdržljiva, ali duboka radost korizme ne poznaje uzmaka ni pomračenja.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Evo nje opet

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Evo nje opet
    Da opet. Opet ne razumijem koji to poriv tjera čovjeka da vrijeđa drugog čovjeka?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nikako mi nije namjera povrijediti ičije osjećaje, bilo vjerske , bilo ikakve. Tako da se nadam da te nisam ja uvrijedila Ljiljana. Zato jer sam čitala par preliepih tvojih postova,i to o stvarima u kojima se ne slažemo, pa te doživljavam baš nekako meku, mirisnu i bijelu poput nicka...
    No, s druge strane , ovo je javan forum, koji nije vjerski, katolički . Stoga mislim da svatko ima pravo postavljati pitanja na ovoj temi . Postoje katolički forumi i tamo su svi složniji oko nekih pitanja koje nas crne ovce tu muče.
    Ne znam da li sam sad dobro shvatila da Mujica nije curica? Nema veze. Nadovezujem se na Pradu i oniks, jer mislim da je stvarno porazno po KC u Hrvata, da se to moglo dogoditi. I osobno , ne znam da li me više smeta da to ekipa ne doživljava kao problem ili je samo licemjerna, i misli neka psi laju, a karavana će svejedno proći. I ako sami katolici ne osude to , opet će se neki novi papa morati ispričavati za grijehe prošlosti. Jednako kao što su se do sada morali ispričavati za mlakost pri osudi nacizma, za spaljivanje vještica, za pedofiliju.... Mislim da katolici prečesto shvaćaju onaj Marijin Fiat kao pokornost u smislu selektivnog gledanja stvari oko sebe. Ako je netko bio buntovnik, bio je to Isus. Mislim da bi on prvi rekao da hrvatski biskupi rade vašar u njegovoj hiži.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da opet. Opet ne razumijem koji to poriv tjera čovjeka da vrijeđa drugog čovjeka?
    Koji tebe poriv tjera da zatvoriš svaku iole zanimljivu temu? I tko te to točno, molim te, opet uvrijedio? Ako te vrijeđaju naši pokušaji humora, meni je žao što je tako, ja bez malo humora ne bih preživjela dan, zato i dolazim ovamo čitati inteligentne žene i pokojeg muškarca, kako dijele neke od najintimnijih iskustava vjere, i pritom im nije bed se nasmijati i na svoj račun. Otškrini malo prozore svog srca i uma, i pročitaj što se SVE piše, a ne samo zapeti na štatijaznam borosanama. Ovdje se odvija krasan dijalog

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Koji tebe poriv tjera da zatvoriš svaku iole zanimljivu temu? I tko te to točno, molim te, opet uvrijedio? Ako te vrijeđaju naši pokušaji humora, meni je žao što je tako, ja bez malo humora ne bih preživjela dan, zato i dolazim ovamo čitati inteligentne žene i pokojeg muškarca, kako dijele neke od najintimnijih iskustava vjere, i pritom im nije bed se nasmijati i na svoj račun. Otškrini malo prozore svog srca i uma, i pročitaj što se SVE piše, a ne samo zapeti na štatijaznam borosanama. Ovdje se odvija krasan dijalog
    Super, kad prođe korizma, nadam se da će mi uspjeti otvoriti drugi dijalog o odgoju djece u duhu vjere i osobnom rastu u vjeri. A vama ugodan dernek!

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ajme, jesi stroga
    a kako znaš da i drugima ovo nije tema za osobni rast i odgoju djece u vjeri ? nismo svi isto baždareni

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja čitam i razvijam se.
    i obožavam ronin.
    ako ne ništa, barem čitati.
    super mi je odgovor višnji o papama.
    višnja me je na tren podsjetila na velik dio lijepe naše koji slijepo vjeruju kosorici, jer eto, ona je na vlasti i zašto dvojiti?
    anyway, ugodno vas je čitati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Super, kad prođe korizma, nadam se da će mi uspjeti otvoriti drugi dijalog o odgoju djece u duhu vjere i osobnom rastu u vjeri. A vama ugodan dernek!
    zašto drugi?tko bi tamo smio pisati,a ovdje ne smije?
    i zašto dernek?po čemu dernek?zato što se mujica našalio?pa to je bila šala!

vjerski topic gdje pišu svi ljudi dobre volje je sam po sebi svrhovit,jer,vjeru onih koji vjeruju ionako neće poljuljati,možda će još nešto i naučiti,a oni drugi će ,ako ništa,ono barem saznati i naučiti puno novih fakta
    koji ,ako im već u vjerskom smislu ne znače mnogo,barem produbljuju opću kulturu.

ne vidim da je ovdje u posljednje vrijeme bilo vrijeđanja,rekla bih da je bilo čak više tolerancije i razumijevanja nego prije

što se odgoja u duhu vjere tiče, razmišljala sam kako da sa najstarijim sinom,koji je sljedeće godine prvopričesnik,doživimo korizmu na poseban način.i eto,prilika se ukazala sama.danas sam na vratima njegove škole vidjela poziv obiteljima na korizmeno klanjanje za obitelj kod franjevki sutra,pa idemo nas dvoje.baš je krasno kod tih tihih samozatajnih sestra dođi,i provesti sat vremena s djetetom,čut tišinu i svoje misli u njoj

pinky hvala.velik je gušt napisati nešto iz srca,i znat da te netko baš ono totalno skužio u onome što si htio reći.
    Posljednje uređivanje od ronin : 06.04.2011. at 20:56

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja produbljujem opću kulturu, učim o Bibliji, nadam se postati jedna od onih SikaPikinih (jesu li?) potkovanih ateista.
    I ne pišem, nego samo čitam. Ovaj je post tu da potvrdi ronin i da vas ne obeshrabri ljiljanina strogoća.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    Postoje katolički forumi i tamo su svi složniji oko nekih pitanja koje nas crne ovce tu muče.
    Složniji možda jesu oko nekih stvari, ali oko mnogih i nisu. Ne sudjelujem ni na jednom katoličkom forumu (i ovaj jedan mi je previše u životu), ali znam ponekad nešto pročitati i vidjeti da se itekako svađaju, pravi raskoli se tijekom godina događaju,
    podjele na liberalnu (heretičku) i konzervativnu struju, silni prijepori oko portala Križ života, različita tumačenja istih stvari iz Biblije i Evanđelja, ma kao i svugdje.
    Neki su blaži u izričaju, neki oštriji, ali da su tamo složna braća u svemu - ne baš. Ja bih rekla, ni ne trebaju biti. Dovoljno je da su kulturni.
    Svaku različitost u tren pokvari taština, uvredljivost i nespremnost na opraštanje - odmah, isti tren, bez gorčine.
    ljilana, meni ovdje uopće nije slatko ni super pisati s osjećajem da sam okupacijom zauzela nečiji tuđi topic, da je to zapravo tuđe vlasništvo, a ja sam uljez.
    Itekako je vidljivo da su se cure, osnivačice (osim ifi) povukle, valjda na neko vrijeme dok ova raspojasana družina ode, ili - ako ne ode, pustit će ih da "luduju" i naći neko novo lijepo, mirno, meditativno mjesto za sebe.
    Ovdje je bilo elemenata derneka, ali je bilo i puno jako, jako dobrih stvari.
    Ja sam imala još neke teme koje su me zanimale, jedna je -zašto odgajati djecu u vjeri od početka, zašto to izabrati za njih (kao što im izabiremo školu i sl.), zatim, dvije Isusove prispodobe koje me naročito intrigiraju i postavljaju mi pitanja -kakav je moj život konkretno?
    No, ako se između tih razmatranja provuče i pokoja šala, onda to ništa ne valja.
    nije mi slatko
    btw, hvala za link, sviđa mi se

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako se ova molba odnosi na moj post u kojem sam napisao da bih Papi preporučio borosane da sam Duh Sveti, napominjem da se ne radi o ismijavanju, već o stavu prema Papinom poslanju koji je iznesen na duhovit način.
    A uzimam si pravo duhovito govoriti o Papi na šaljiv način, pa i na kritičan način jer sam katolik kao i ti i imam vjerske osjećaje katolika kao i ti.
    Razlika je samo u tome što si ti ona vrsta koja misli da se ne smije kritizirati i šaliti, a ja sam ona vrsta koja misli da se smije.
    A tek kad umremo ćemo znati koja je vrsta bila u pravu. A tad će ionako biti svejendo

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pinky hvala.velik je gušt napisati nešto iz srca,i znat da te netko baš ono totalno skužio u onome što si htio reći.
    i ja te kužim. cijelo vrijeme. I puno učim iz tvojih postova, o teologiji i povijesti. Samo nisam htio priznati....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a vidiš neno, meni se više sviđa topic otkad je tu "raspojasana družina" jer ga ne doživljavam više kao osobni topic ifi, ljilje, ivane i još 2-3 cure koje su uglavnom citirale bibliju i bile valjda razumljive samo sebi.
    ti si tu često sudjelovala,roza, sika pika također, ali imale ste životnije postove od tih citata. (opet se ponavljam, o ovome sam tu već pisala)
    mislim da je topic dobio na kvaliteti, puno se različitih mišljenja čuje, ne osjećam se ko u katakombi već u veselom crkvenom igralištu (nadam se da usporedbom ne vrijeđam vjerske osjećaje).
    ne vjerujem da će "raspojasana družina" brzo otići, volila bi da se i mayflowerice uključe, a ako se osjećaju uvrijeđenima jer većina novih cura/momaka na topicu ne znaju citirati bibliju i imaju smisla za humor - a šta ćemo im mi.
    ovo se zove odgoj u duhu vjere, ne privatni topic tih i tih cura.
    mislim da se zadane teme, s puno tolerancije, i te kako drži.
    ja osim ovoga nisam odavno imala što za reći, ali uživam čitati.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kud svi, jelte...
    Ja sam na ovome topicu već dugo voajer ali mi nikada nije palo na pamet išta napisati jer sam bila dojma da će neko uprijeti prstom u mene i prokazati me kao judu topica. Zašto ga čitam ako se ne smatram vjernicom? Jer bude tu pametnih stajališta, zrnaca mudrosti, onih koji nam otvore oči i dozvole nam da upijamo i rastemo uz njih....Ne bih voljela da se itko "povuče" samo zbog dolaska "pridošlica"..jer vas je, većinu, prekrasno čitati i uz vas se duhovno obogaćivati..a to je čak i jedan "nevjernik" u stanju....Eto, samo toliko...

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ja čitam i razvijam se.
    i obožavam ronin.
    ako ne ništa, barem čitati.
    super mi je odgovor višnji o papama.
    višnja me je na tren podsjetila na velik dio lijepe naše koji slijepo vjeruju kosorici, jer eto, ona je na vlasti i zašto dvojiti?
    anyway, ugodno vas je čitati.
    ma ženo o čemu ti to?
    usporedba ti je nakaradna i ne vidim što želiš reći..svi se ponašate ko buntovnici u jednoj mjeri, jer čini mi se da vam je sumnjivo sve što vam nije doslovno nacrtano pred očima!To stalno propitkivanje može biti gadna stvar, u tom smislu kad ne propitkuješ više svoju vjeru već samo ono što vam se privremeno učini zanimljivim za prokomentirati, poput Papinih cipela!
    iskreno, ovo nije nikakvo mjesto di se može netko razviti po pitanju vjere, jer neki od vas su uredno pisali na topicu koji je zaključan, gdje ste se deklarirali kao ateisti, agnostici i tko zna što još..i onda se javim ja da obranim KC i Boga od vaših uvreda pa me opomenete da se javim na ovu temu i da tu pišem, jer se tu priča o vjeri, a od reda sve tu iste i dalje pišete i opet vam nije jasno kako ovo nije mjesto di možete tako, onako da objektivno objasnim, sumnjati i dovoditi u sumnju ono što je napisano stoljećima prije, a to je riječ Božja! I ukidanje limba vam isto nije jasna stvar, al glavno da ste onako to sve ko uz kafu prokomentirale, kako to on sebi može dozvoliti da ukine nešto poput limba..dajte malo stanite i pročitajte sve ispočetka..ma možete Sveto Pismo izrecitirati i napamet što se mene tiče, od a do ž, al kakve vam koristi od toga kad vam te riječi ne ostanu u srcu, nego se bavite analiziranjem svake riječi, i onda zapnete, i pokušate nešto dokučiti, pa ne ide, pa vidite da nema to sve baš prviše smisla, pa se prebacite na neku drugu analizu..i tome nema kraja, stvarno nema..Sveto Pismo se ne može doslovno shvatit, nekad i može, al njeno pravo značenje treba naći u svom srcu, i pokušat je živjet, i pronaći..a od pustih analiziranja niš koristi, ni vama ni drugima koji čitaju..
    Samo nemojte ovo shvatiti ko atak na sebe, čini mi se da se tu već odavno skrenulo s teme i nastavilo u krivom smjeru..

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Visnja, ajd ti pokušaj čitati npr. roninine postove, pa onda malo razmisli, pa još malo razmisli, pa kad završiš s razmišljanjem, opet se udubi nad svojom rečenicom
    Sveto Pismo se ne može doslovno shvatit, nekad i može, al njeno pravo značenje treba naći u svom srcu, i pokušat je živjet, i pronaći..
    Je li ovaj način na koji pišeš, grubo i otresito, način na koji ti nalaziš u svom srcu značenje Svetog Pisma i Božje riječi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo što Anthony de Mello kaže o našem "prepucavanju" tko ispravnije tumači Sveto Pismo:

Kad su ga upitali kako treba koristiti Pismo, Majstor je ispričao kako je nekad bio
    učitelj u školi i kako je postavio pitanje svojim učenicima: “Kako biste odredili visinu
    zgrade uz pomoć aneroidnog barometra?”
    Jedan bistri dječko je odgovorio: “Spustio bih barometar na užetu i onda izmjerio
    uže.”
    “Snalažljiv u svom neznanju”, bio je Majstorov komentar.
    Tada je dodao: “Takva je snalažljivost onih koji koriste mozak da bi razumjeli Pismo
    koje se može ‘razumjeti’ mozgom taman koliko i smiraj sunca ili ocean ili šapat
    noćnog vjetra u drveću.”

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja neću to shvatiti kao atak na sebe ali želim reći da nije nužno da jedan ateist "razvije vjeru" (može li se vjera uopće razviti?)....ali može učiti da mu ,ono što mu po srcu nije blisko, bude malo bliže..da bolje shvati, da se i sam duhovno razvije u svojoj, uvjetno rečeno, neduhovnosti...
    Mogu ti samo reći, zašto sam ja osobno, jednom ,ima tome dosta, počela čitati ovu temu...Jer ja vjeru, ne samo katoličku, vidim kao nešto čiji je temelj ljubav, dobro, pa istime i tolerancija, razumijevanje, rast...I znajući da je to način kako ja želim odgajati svoje dijete, eto virila sam i ovdje...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i opet Anthony de Mello:

Učenike je zaprepašćivalo koliko je Majstor malo važnosti pridavao obožavanju.
    “Nađite si objekt poštovanja”, govorio je on, “i pobožno ćete se udaljiti od onog što je
    suštinski bitno – svjesnosti koja vodi k ljubavi.”
    I u svoju odbranu je naveo Isusov prezir prema onima koji su vikali: “Gospode,
    Gospode”, a bili nesvjesni zla koje su činili.
    Jednom je dao bananu jednom posjetiocu prepunom poštovanja koji je taj poklon
    toliko cijenio da nije znao šta će s njim.
    Kad su Majstoru rekli za to on je, sebi svojstveno, rekao: “Recite glupanu da je
    pojede.”

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj visnja08 prvotno napisa Vidi poruku
    ma ženo o čemu ti to?
    usporedba ti je nakaradna i ne vidim što želiš reći..svi se ponašate ko buntovnici u jednoj mjeri, jer čini mi se da vam je sumnjivo sve što vam nije doslovno nacrtano pred očima!To stalno propitkivanje može biti gadna stvar, u tom smislu kad ne propitkuješ više svoju vjeru već samo ono što vam se privremeno učini zanimljivim za prokomentirati, poput Papinih cipela!
    iskreno, ovo nije nikakvo mjesto di se može netko razviti po pitanju vjere, jer neki od vas su uredno pisali na topicu koji je zaključan, gdje ste se deklarirali kao ateisti, agnostici i tko zna što još..i onda se javim ja da obranim KC i Boga od vaših uvreda pa me opomenete da se javim na ovu temu i da tu pišem, jer se tu priča o vjeri, a od reda sve tu iste i dalje pišete i opet vam nije jasno kako ovo nije mjesto di možete tako, onako da objektivno objasnim, sumnjati i dovoditi u sumnju ono što je napisano stoljećima prije, a to je riječ Božja! I ukidanje limba vam isto nije jasna stvar, al glavno da ste onako to sve ko uz kafu prokomentirale, kako to on sebi može dozvoliti da ukine nešto poput limba..dajte malo stanite i pročitajte sve ispočetka..ma možete Sveto Pismo izrecitirati i napamet što se mene tiče, od a do ž, al kakve vam koristi od toga kad vam te riječi ne ostanu u srcu, nego se bavite analiziranjem svake riječi, i onda zapnete, i pokušate nešto dokučiti, pa ne ide, pa vidite da nema to sve baš prviše smisla, pa se prebacite na neku drugu analizu..i tome nema kraja, stvarno nema..Sveto Pismo se ne može doslovno shvatit, nekad i može, al njeno pravo značenje treba naći u svom srcu, i pokušat je živjet, i pronaći..a od pustih analiziranja niš koristi, ni vama ni drugima koji čitaju..
    Samo nemojte ovo shvatiti ko atak na sebe, čini mi se da se tu već odavno skrenulo s teme i nastavilo u krivom smjeru..
    daj se skuliraj, molim te.
    nisam te primjećivala na ovome topicu (ispričavam se ako si pisala pa prošla nezamjećeno) a ja na njemu dosta dugo sudjelujem. duuuuugo sam samo čitala, a bome dugo i pišem.
    zato nemoj izvlačiti svoje katoličanstvo ko as iz rukava, a pljuvati druge te smatrati da ti imaš veća prava sudjelovanja na ovom topicu samo zato što ne sumnjaš u papine odluke.
    topic se zove odgoj u duhu VJERE, NE U DUHU ISKLJUČIVO KATOLIČKE VJERE.
    ja sam agnostik, dakle vjerujem. u što vjerujem ne mogu ni sebi definirati. upravo zbog toga sam tu. da učim od mudrih ljudi poput ronin, da čitam o drugačijim načinima života kao u roze.
    uzalud ti sva ta vjera u boga, kad tako lako napadaš ljude, kad u sebi nemaš TRUNKE tolerancije prema drugim ljudima, bilo oni ateisti, budisti ili agnostici.
    a i to nas nečemu nauči, na kraju krajeva...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Ja neću to shvatiti kao atak na sebe ali želim reći da nije nužno da jedan ateist "razvije vjeru" (može li se vjera uopće razviti?)....ali može učiti da mu ,ono što mu po srcu nije blisko, bude malo bliže..da bolje shvati, da se i sam duhovno razvije u svojoj, uvjetno rečeno, neduhovnosti...
    Mogu ti samo reći, zašto sam ja osobno, jednom ,ima tome dosta, počela čitati ovu temu...Jer ja vjeru, ne samo katoličku, vidim kao nešto čiji je temelj ljubav, dobro, pa istime i tolerancija, razumijevanje, rast...I znajući da je to način kako ja želim odgajati svoje dijete, eto virila sam i ovdje...
    Ovo mogu samo lijepo potpisati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ljilana, meni ovdje uopće nije slatko ni super pisati s osjećajem da sam okupacijom zauzela nečiji tuđi topic, da je to zapravo tuđe vlasništvo, a ja sam uljez.
    Itekako je vidljivo da su se cure, osnivačice (osim ifi) povukle, valjda na neko vrijeme dok ova raspojasana družina ode, ili - ako ne ode, pustit će ih da "luduju" i naći neko novo lijepo, mirno, meditativno mjesto za sebe.
    Ovdje je bilo elemenata derneka, ali je bilo i puno jako, jako dobrih stvari.
    Da pojasnim samu sebe - taj moj osjećaj da mi nije slatko ni ugodno prvo je izazvala Dijana svojim postom (mislila sam da će ju proći), a zatim ljiljana,
    koja je u početku bila za ostajanje tu,
    ali u ulozi žrtve, a zatim je također zaključila da je bolje potražiti bolje mjesto, pravo mjesto za pravi odgoj djece u duhu vjere.
    Kako sam baš ja u zadnjim postovima skoro pa najviše "dernečila" i zabavljala se, nije mi baš ugodno da se zbog takve "neozbiljnosti" (ja sam ju shvaćala bezazleno, ali možda nije) netko mora seliti s topica.
    Obično su ljudi odlazili kad bi bili osobno krajnje uvrijeđeni, ogorčeni ili nešto slično, isposvađani, ili bi nešto prekršili,
    ali sad je to nešto drugo, DUH topica nije ono što je nekad bio, makar evo, mnogi kažu da su puno naučili, da ih je oraspoložilo, da su puno više jedni druge razumjeli,
    da su i oni koji nisu vjernici bolje razumjeli vjernike,
    o nekim su se stvarima jednostavno educirali,
    da se nisu osjećali izbačeni ili iskompleksirani jer ne znaju citate (kad smo kod citata, samo ukucaj dio citata, ugooglaj i odmah ćeš u zagradi dobiti i Mateja i Luku i Ivana, i pasus i redak, nije problem).

To su neki dobri plodovi svega toga, pa i derneka, ili sprda, kako reče zeljka.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto ga čitam ako se ne smatram vjernicom? Jer bude tu pametnih stajališta, zrnaca mudrosti, onih koji nam otvore oči i dozvole nam da upijamo i rastemo uz njih....Ne bih voljela da se itko "povuče" samo zbog dolaska "pridošlica"..jer vas je, većinu, prekrasno čitati i uz vas se duhovno obogaćivati..a to je čak i jedan "nevjernik" u stanju....Eto, samo toliko...
    To ti samo misliš da nisi vjernica.
    Čim ovako pišeš dovoljno si vjernica ali to drukčije nazivaš. Jer su ti neki objasnili da se ne možeš zvati vjernicom ako ne znaš napamet citate iz Biblije i ako ne ideš redovito u crkvu.

(Ako i dalje ne priznaš da si vjernica, spalit ćemo te)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ali sad je to nešto drugo, DUH topica nije ono što je nekad bio, .
    Makar si sama sebe citirala i dvostruko objasnila, ovaj mi dio nije jasan.
    Misliš li da se mi manje sveti trebamo maknuti s ovog topica, da bi duh topica ponovno bio što je nekada bio?
    tvoja riječ, moja zapovijed. Ali bilo bi mi žao otići jer i meni je sudjelovanje ovdje i čitanje ovog topica jako korisno. I sve one svetije forumašice koje razmišljaju o bojkotu ovog topica čine veliku grešku jer nisu niti svjesne koliko i njihovo pisanje ovdje koristi svima. A svojim će odlaskom jednostavno smanjiti svoj doprinos.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To ti samo misliš da nisi vjernica.
    Čim ovako pišeš dovoljno si vjernica ali to drukčije nazivaš. Jer su ti neki objasnili da se ne možeš zvati vjernicom ako ne znaš napamet citate iz Biblije i ako ne ideš redovito u crkvu.

(Ako i dalje ne priznaš da si vjernica, spalit ćemo te)

A, ništa. Lomača...
    Inače sam, napisah već, iz hercegovačko katoličke obitelji (to kužiš da je posebna kategorija ). Samo sam ja zastranila (moja je baba to ovako objasnila: ćerce moje,Bog ti ćoravo oko otvorija )

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A, ništa. Lomača...
    Inače sam, napisah već, iz hercegovačko katoličke obitelji (to kužiš da je posebna kategorija ). Samo sam ja zastranila (moja je baba to ovako objasnila: ćerce moje,Bog ti ćoravo oko otvorija )
    i prosvitlijo te i na pravi put odvejo!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bit će nama ćoravo oko nakon onih Mujičinih najsvjetlijemogućenijansisivih u najmanjemogućemfontu!

Ljiljana, potrebna si ovdje. Vjerujem da se više ne ljutiš.

Na početku korizme sam pisala o tome kako ću se odreći srdžbe, galame, osude...
    Ajde, s osudom sam malo olabavila, ali i dalje znam biti ona nadrndana pa stalno ponavljam, strpljivosti, ljubavi...

Kako vi uspijevate u tome?
    Zanimaju me iskustva svih vas (težih karaktera, ha ha). Prepuštate li se srdžbi, galami... ono, treba mi da se ispušem ili ste svjesni kako to utječe na vašu okolinu pa se ipak molite/kulirate da ne bude tako.

Ljiljana, Ifi, Ivana, Pikula... postoji li kakva molitva za nas malo temperamentnije? Ono, kad drekneš na muža: Šta još nije ručak gotov? Šta nisi krenuo ranije! ili: Gdje mi je novčanik? Sigurno si ga ti negdje stavio?
    Meni, eto, često što na umu to na drumu.
    S djetetom se znam skulirati jer znam, mala je, ne kuži..., ali nekada mi baš bude žao MM jer vidim da bi me najradije zafitiljio kad krenem s tim forama. Na sreću, uglavnom me zna dobro izignorirati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •