Dragi pater!
Oprostite što vas stalno gnjavim, ali meni je jako teško i moram to nekome reći. Već sam vam jednom rekla da sam puna skrupula i mislim da sam u tome pretjerala. Imam osjećaj da se Bogu ne mogu posve predati i to stvara zapreku između Boga i mene. Ja ga zaista želim voljeti i on mi je sve na svijetu, ali jednostavno nekad izgubim kontakt s Njim i tada mislim da je to zato jer nije zadovoljan sa mnom. Tek sad vidim na sebi grijehe na koje do sad nisam obraćala pažnju. Tada nisam ni smatrala da to treba ispovjediti, a sada mi se to čini tako strašnim. Nekoliko dana prije ispovijedi napravila sam cijeli popis grijeha koje nikad nisam ispovjedila. Odlučila sam Bogu predati sve grijehe koje sam učinila i koji me muče, a neki mi se čine strašnim da se to sramim i napisati, a kamoli izreći na glas. Čak sam danima vježbala to izgovoriti na glas kako ne bih pred svećenikom izgubila hrabrost. Zato sam danima skupljala hrabrost, od straha dobila gastritis i tako sam grozno izgledala da me mama pitala što mi je, a prijateljice su mislile da me muči fax. Neke stvari jednostavno ne mogu na glas izreći, a pogotovo ne muškoj osobi. I u prošloj ispovijedi mi je glas drhtao, nisam znala kako će proći ova. Htjela sam ponovno biti sretna i od srca se moliti, a to ne mogu dok me grijesi pritišću. Obično za ispovijedi napišem na papirić grijehe jer u ispovijedi od straha ne mogu baš razmišljati. Ovaj put, vjerujte mi, htjela sam radije pasti godinu nego ispovijedati te grijehe, ali učinila sam to jer Ga jako volim, odnosno želim ga voljeti svim srcem. I tako sam danas išla na ispovijed. Osjećala sam se strašno. Otišla sam nepoznatom svećeniku, jer se to ne bih usudila reći svom koji misli da sam dobra i koji me pozna od djetinjstva-zaista mu ne bih imala snage reći-je li to grijeh? Otišla sam svećeniku kojeg sam prvi put vidjela jer to zaista ne bi mogla reći poznatom. Ali, ni to nije pomoglo. U ispovjedaonici sam izgubila hrabrost, a kako sam imala vrlo dugačak spisak grijeha, htjela sam što prije to sve reći. Bila je misa, glasna muzika, od straha i neugodnosti sam počela prebrzo čitati grijehe (ne mogu opisati kako sam se osjećala, skoro cijeli tjedan sam sastavljala spisak, ali od neugode čitala sam ga bez razmišljanja) i on nije ništa razumio. Rekao mi je da ništa ne razumije i ja sam mu ponovila grijeh, ali sam se nadala da opet neće razumjeti i bilo mi je na neki način drago što se zbog muzike teže čuje. Evo, iskreno, nadala sam se da neće ništa razumjeti! Bila sam spremna ponoviti i sto puta ako treba, ali jednostavno nisam mogla polako i razgovijetno čitati. Počela bih polako, pa bih opet ubrzala, a i muzika je bila glasna. Na kraju me prekinuo i počeo ispitivati. Onda me je pitao da li sam učinila neki grijeh, a koji sam mu već rekla-shvatila sam da me to nije razumio. Iskreno sam mu odgovorila, ali samo sa da, ali mu nisam rekla nešto važno vezano za taj grijeh(to sam rekla prije kad me nije čuo, od straha mi glas nije izlazio, nisam imala hrabrosti ponoviti. Ali sam mu na sva pitanja iskreno odgovarala. Na kraju je rekao da oproštenje grijeha ovisi da li se ja kajem ili ne. Ja se zaista kajem! Zbog grižnje savjesti cijeli me tjedan peče želudac i ne mogu ni učiti dobro. Ne znam da li mi je ispovijed bila valjana zbog brzog čitanja, što mi je je mozak bio blokiran pa nisam baš razmišljala što čitam, a i nisam ponovila sve vezano za neki grijeh iako sam shvatila da me prvi put nije čuo. Što ako mi Bog nije oprostio? Moram li opet sve isto ispovijedati? Zaista ne znam hoću li za to imati snage. Što učiniti? Da li trebam ponovno na ispovijed ili mi je valjana? Te grijehe ne bih imala snage ponovno ispovijedati. Ali da me je pitao da sve ponovim, učinila bih to uključujući i grijeh koji nisam drugi put ponovila. Pomozite mi jer zbog svega ovoga ne mogu iskreno ni moliti kao prije! Puno, puno hvala!
-----Original Message-----
From: Luka Rađa [mailto:luka.rada@zg.hinet.hr]
Sent: Wednesday, June 11, 2003 9:50 AM
Ne brini, ispovijed je bila valjana. Sve si rekla i sve je oprošteno. Pa čak i u slučaju kad imamo namjeru sve ispovjediti, a nesavladivi strah i stid nas blokira da to usnama kažemo – grijeh je oprošten. Isus oprašta, a svećenik tek odrješuje. Mrtvog Lazara je Isus uskrisio, a povoje su mu odriješili ljudi. Ono što ti predstoji jest truditi se i sama sebi oprostiti; prihvatiti činjenicu da unatoč svemu što je bilo Isus te razumije i prašta ti. Od srca, p. Luka