Stranica 58 od 68 PrviPrvi ... 8485657585960 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,851 do 2,900 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa neki direktno impliciraju da je jedno od mišljenja nedozvoljeno. Skandal! I to u 21. stoljeću.
    pa dobro, ako je sve dozvoljeno javno reći, ajmo dozvoliti da se kaže da su crnci glupi. imaju manju inteligenciju od bijelaca. izjavi sveučilišni profesor, onako, s katedre. ko ti može zabraniti. il da ženama treba zabraniti pravo glasa glasa jer su inferiorne naspram muškaraca.
    il možda da su vjernici duševno bolesni, jer vjeruju u nedokazane tvrdnje. eto, to bi baš mogao javno izjaviti neki psihijatar ala gruden. javno. i - nema reakcije. jer mu je dozvoljeno.
    i tako, nastavite niz...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa dobro, ako je sve dozvoljeno javno reći, ajmo dozvoliti da se kaže ....da su vjernici duševno bolesni, jer vjeruju u nedokazane tvrdnje. eto, to bi baš mogao javno izjaviti neki psihijatar ala gruden. javno. i - nema reakcije. jer mu je dozvoljeno.
    Žao mi je što mi nećeš povjerovati, ali mene to uopće ne bi povrijedilo. Čak sam i bila u sličnim situacijama. Uvjerena sam da će mi to Gospodin ubrojiti u zasluge. Jer ga nisam zatajila pred svijetom...on će mene priznati pred Ocem na nebu.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

..il možda da su vjernici duševno bolesni, jer vjeruju u nedokazane tvrdnje. eto, to bi baš mogao javno izjaviti neki psihijatar ala gruden. javno. i - nema reakcije. jer mu je dozvoljeno.
    i tako, nastavite niz...
    draga cvijeto, to se događalo i događa na više načina..
    osobno, još inekako to što se vjernike vrijeđa..(iako ni to), al što reći kad se vrijeđaju naše svetinje!!?
    kad se javno i na javnoj tv ismijavaju naši sakramenti?? recimo, sakrament ispovijedi i svećenička služba u Red Bull reklami??!
    i još mnogo primjera za koje ne znam dal ih uopće napomenuti jer su mi ogavni kao kad ti je ogavno povaljdati psovku radi neke informacije, konteksta radi..
    a što je s drugim vjerama?? s islamom? ismijavanje njihovog proroka??.. to onda dođe kao sloboda govora... u tom čak nema ni one famozne političke korektnosti...
    što se tiče nedokazanosti... nije ni ne dokazano...
    navest ću primejr koji se često koristi na ovom forumu... kad su kolege doktori ismijali kolegu koji je upozoravao da pri postupanju s rodiljama treba svaki put nanovo oprati ruke...da ne bi dolazilo do onog do čeg je dolazilo. zaraze...pa je jadni čovjek završio u umobolnici... a nije se uopće radilo o tako velikoj i transcendentalnoj stvari (u ovom slučaju pojmu, osobi..) kao što je Bog!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A na kojoj razini je:ne smatram to prirodnim, radi što želiš, slobodan si ali nemaš moj blagoslov ili potvrdu da je to jednako heteroseksulanom ponašanju.
    a po čemu si ti toliko bitna da bi trebala nekome u ovoj državi davati blagoslove? ili da bi se baš tebe trebalo pitati: "hej, što veliš, pčelice, da mu damo građanska prava ili ne?"

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

...da nastavim Cvjetin niz:

da ustanovimo da nisu normalni oni koji su manje inteligentni od prosjeka, ili one koji su bolesni (rođeni bolesni, kasnije se razbolili, svejedno), siromašni... jesi li svjesna, Pcelice_Majo, u kakvo nas to društvo vodi?
    Posljednje uređivanje od Zuska : 07.11.2012. at 12:36

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nekad se smatralo prirodnim da žena nema pravo glasa, da se ne treba educirati...

Onaj koji ima pravo glasa u ovakvu zakonodavstvu sada se naziva građaninom. Jedina kvaliteta potrebna za to, osim prirodne (da nije dijete i žena), jest: da je čovjek upitanju svoj vlastiti gospodar, i da pritom ima nekakvo vlasništvo od kojeg se izdržava.

(Kant, Pravnopolitički spisi)

Žene svakako mogu biti obrazovane ali za više znanosti, filozofiju i izvjesne produkcije umjetnosti, koje izisku ju nešto opće, one nisu stvorene.
    (Hegel, Osnovne crte filozofije prava)

The sight of the female form tells us that woman is not destined for great work, either intellectual or physical. (Woman is) a kind of intermediate step between the child and them man, who is a human being in the real sense… Women exist solely for the propagation of the race.
    (Schopenhauer, “On Women”, 1851)

na osnovu ovakvih stavova su feministkinje počele propitivati pojam "prirodno" koji se veže uz žene. ženina sudbina je data kroz njenu prirodu - da rađa, da bude supruga i majka. sve ostalo je - neprirodno. muškarci su odlučivali o tome koliko žena ima prava na građanska prava, na imovinu, na pravo glasa i sl.

zar je uistinu ženino prirodno da (samo) rađa i bude majka? zar je monogamija prirodna?

pa se došlo do poznatog zaključka: ženom se ne rađa, ženom se postaje. spol-rod i te teorije.

i da ne offtopičarimo dalje, povlačim se s ovog topica.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ovdje ne zelim rasprave o homoseksualcima. ovov je odgoj u duhu vjere, i time, zasticen topic.
    Zelite li raspravljati, otvorite topic!!!!! ili izrazite zelju, pa cu ga ja otvoriti ili odvojiti taj dio
    ovdje vise nema rasprave; smatrajte se upozorenima.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    ovdje ne zelim rasprave o homoseksualcima. ovov je odgoj u duhu vjere, i time, zasticen topic.
    Zelite li raspravljati, otvorite topic!!!!! ili izrazite zelju, pa cu ga ja otvoriti ili odvojiti taj dio
    ovdje vise nema rasprave; smatrajte se upozorenima.
    zasto ovako rezolutno upozorenje nije dolso i na 'nevjernickom' topiku kad vjernici upadnu sa iznosenjem svojih stavova (i to o necemu o cemu po defaultu ne mogu imati pojma - nevjernistvu)
    eto, samo pitam. nije mi namjera provocirati nego isprovocirati istu takvu budnu zastitu i u kontra smjeru.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    zasto ovako rezolutno upozorenje nije dolso i na 'nevjernickom' topiku kad vjernici upadnu sa iznosenjem svojih stavova (i to o necemu o cemu po defaultu ne mogu imati pojma - nevjernistvu)
    eto, samo pitam. nije mi namjera provocirati nego isprovocirati istu takvu budnu zastitu i u kontra smjeru.
    Neće nitko?

Aj, idem ja malo

Možda Storma, kao dobar domaćin (foruma) štiti slabije,
    vi se tamo začas potrudite da se nepoželjni stavovi ili oftopičari maknu,
    šta misliš da MC treba kakvu ispomoć?

Ili možda Storma jednostavno više voli vjernike, ne možeš tu ništa, svatko ima svoje simpatije:uživam u pre....anju::i u smajlićima:LOL:

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

preteče meza sekundu

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Neno, ko se biča laća...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Može, briši, miki, ja ionako koristim trenutno off stanje da izmišljam bezveze i zabavljam se glupostima koje mi padnu na pamet:prisilna radnja:
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 07.11.2012. at 14:49

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam uljudno pitala

sori storma, nećem više.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Gruden je jednom izjavio da su institucije za djecu s posebnim potrebama super stvar, jer oni u biti ometaju zdrav razvoj obitelji.
    I ne samo to: http://www.jutarnji.hr/treba-li-djec...-guzi-/466741/

To je to što imam za reći o velevažnom genijalnom profesoru.
    Potpuno u skladu sa svim njegovim genijalnim stavovima.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 07.11.2012. at 13:19

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Gruden je jednom izjavio da su institucije za djecu s posebnim potrebama super stvar, jer oni u biti ometaju zdrav razvoj obitelji.
    I ne samo to: http://www.jutarnji.hr/treba-li-djec...-guzi-/466741/

To je to što imam za reći o velevažnom genijalnom profesoru.
    Potpuno u skladu sa svim njegovim genijalnim stavovima.
    i s obrvama

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

legendo

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Obiteljska stranka
    organizira okrugli stol s temom

Zdravstveni odgoj u službi preodgoja
    8. studenog 2012. u 19 sati
    u Matici hrvatskoj, Strossmayerov trg 4, Zagreb

UVODNA IZLAGANJA:
    Mr. sc. Tomislav Gojmerac, dr. med.
    Berislav Velčić, dipl. iur.
    Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke
    Moderatorica: Anđa Lovrić, prof.

Molimo Vas da dođete na okrugli stol te da pozovete Vaše poznanike i prijatelje

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

isla sam iscitati kako ste (opet) dosli na isto. (nisam stigla prije)

pčelica_maja_23, ne svodi se sve na seks, a kamoli homoseksualnost. da je osnova svega iskljucivo zadovoljiti fizicku potrebu sa osobom istog spola, mislim da bi i njima bilo lakse. ali nije. niti su homoseksualci izmisllili ucestalo mijenjanje partnera, eksperimentiranje i svasta nesto. ne trazi nitko tebe (ni mene, ako bas hoces) odobravanje. mozda im je vazno, no mislim da su im vaznija njihova prava. ljudska, ne homoseksualna
    cvijeto, kriva si jer me nisi cimnula i rekla "daj odi vidi sto tamo pisu"
    anledo, kojem "nevjernickom" topicu? I, molim te, ne sumnjaj u moj zastitu. Ako mislis da ista nije fer i korektno, slobodno prijavi post/temu ili mi posalji pp.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

cvijeto, kriva si jer me nisi cimnula i rekla "daj odi vidi sto tamo pisu"
    .
    ja? jes luda, upropastit šansu za neku zanimljivu raspravu? sori, al nikad! protivi se mojem vjerskom uvjerenju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja? jes luda, upropastit šansu za neku zanimljivu raspravu? sori, al nikad! protivi se mojem vjerskom uvjerenju.
    I meni srce zatitra, živci niti malo, hladna ko špricer, al' nema šansi da bih prijavila,
    pa da se odreknem životne radosti:zahebantskisvjetonazor:

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dosla sam nadodati da mi je inbox cesto pun pa ako je slucajno zatrpan, pokusajte kasnije.
    I onda vidim Nenu...cccc morat cu pocisititi topic.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa nije li jednostavnije otvoriti topic o tome? vec sam obecala da cu moderirati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa nije li jednostavnije otvoriti topic o tome? vec sam obecala da cu moderirati.
    Molim otvorite, ali ne ja, ni slučajno, dovoljna mi je ona o zdravstvenom odgoju, tko me potezao za jezik.
    Zar se ne može pričati o dosezima ljudskih i građanskih prava danas, pa onda tu ispredati o pravima manjina, žena, homo i trans zajednice, ovih i onih. Vjerojatno će moderator tamo trebati i spavati otvorenih očiju, ali možda se i izvede nekako, tko zna.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

preduhitri me, al znala sam da pratiš

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajd kad već pitaš, znači da smijemo odgovoriti.
    dakle, ja najvolem kad ovako krene, ajmo reć, u ilegali pa onda prebacite na novi topik. i vi date ime topiku, a da ko će. i onda dođe zmaj na forum, lagano je oblije hladni znoj kad vidi da je ona otvorila topik o homoseksualcima koji se zove npr "sloboda govora u 21. stoljeću". kud ja, kako ja, kad ja?

i tako. jelde neno?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ajd kad već pitaš, znači da smijemo odgovoriti.
    dakle, ja najvolem kad ovako krene, ajmo reć, u ilegali pa onda prebacite na novi topik. i vi date ime topiku, a da ko će. i onda dođe zmaj na forum, lagano je oblije hladni znoj kad vidi da je ona otvorila topik o homoseksualcima koji se zove npr "sloboda govora u 21. stoljeću". kud ja, kako ja, kad ja?

i tako. jelde neno?
    odvratno, svakome se može dogoditi da ispadne da mu je stalo do ljudskih prava

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ni krivom ni dužnom

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa evo došla sam..

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    odvratno, svakome se može dogoditi da ispadne da mu je stalo do ljudskih prava
    i nisam sigurna što misliti o ovom... ustvari, kuda to ide, budući se nadovezuje na moj nick...
    no dobro
    glavno da se vi zabavljate

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ajme, nigdje, zmaj, nigdje, dvije lude zabrijale, daj zamisli sebe kako otvaraš temu o gej populaciji, ono, baš se nešto baviš znanstveno njima, i feminizmom,otvaraš ti, a ne MC, ili Deaedi otvara porod kod kuće, daje info, ma nebitno, briši storma ove ludorije

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa mislim da se to meni jednom desilo, vidim - ja otvorila topik o porodu kod kuće , ionako ga sanjam, a kad ono, posvadili se na nekom krivom mjestu, moderatori presjekli na mom postu i eto belaja.
    joj, dosta. treba sve ovo brisati i pustiti ljude da u miru razgovaraju, a ne nas dvije, obje u off stanju

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

razmislit cu o tome. do tada, mir.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa nek kazu kako "nevjernici" zachatavaju ovaj topic

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa nek kazu kako "nevjernici" zachatavaju ovaj topic
    Neka, svak je dužan bolesti.
    Još samo isprika zmaju ili pojašnjenje jer sad kad sam se vratila skužim da se moglo shvatiti da se odnosi samo na nju, ali nije, samo je bio primjer koji je navela cvijeta, a zapravo ni ne znam tko je ovdje krenuo ot i gdje će moderator odlučiti da je OT, capnuti škarama post i preseliti ga na drugu temu. Može ispred mog, tvog posta, ne znam čijeg, i onda se bilo tko od nas čudi kad i kako je otvorio temu za koju ga poprilično boli dupe.
    Ovo s ljudskim pravima mi je samo došlo ko naručena autoironija, mogla sam u cvjetinom primjereu biti navedena ja, a ne ti, bilo mi je posve svejedno, isto bih napisala tu ludoriju o ljudskim pravima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo samo i ja objašnjenje zašto baš zmaj. zato što je njen post prvi offtopik. od njega treba rezati. samo zato.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam sigurna dal da link stavim ovdje, budući da je usko vezan uz vjeru, il na onu dugu temu...
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...0/Default.aspx

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

juhuu vidi ti tuluma..pa vi partijate bez mene.. .
    ja bi se referirala na onu knjigu Kako odgajati volju i odgovorila ronin i MC
    -knjiga nije vjerske tematike i ako je u izdanju Verbuma
    - iskreno nije me se dojmila,pročitala sam je u 20 minuta...možda ima par dobrih savjeta, ostalo mi je sve nekako prepovršno,pojednostavljeno itd.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što se tiče knjiga o svecima-izbjegavam- pa eto zato što neke "spoznaje" mene odvuku u još veća propitkivanja i sumnje dok naprotiv druge ljude takve knjige približe Bogu..

.. dugo se već opirem pročitati knjigu pisama Majke Terze, strah me je da tamo ne pronađem ne samo svoje"sumnje" strahove i propitkivanja već da će mi njezine "sumnje" još možda više "otvoriti oči" u krivome smjeri i dati mi "poticaj" da razmišljam i sumnjam još više...iako sam do danas bila tip- suoći se...od danas sam napokon svjesna "svojih granica", sebe i kažem; rađe izbjegavaj ono ( pa makar u dobroj namjeri napisano), što bi te još više moglo odvesti u sumnju, strah, nevjeru- jer iskreno moja je vjera trenutno žedna pustinja...ne trebam poticaje ni opravdanja za svoje sumnje u smislu; neka ti bude lakše jer je i Majka Terza imala "krizu vjere".

ima jedna knjiga Janka Bubala iz 80-tih napisana u obliku razgovora s tada još mladim vidiocima..o raju, paklu itd. svemu što su vidjeli, o Gospinim poruka ..tu knjigu sam u životu par puta pročitala...no prije 2g nakon ponovnog čitanja, usporedbi činjenica iz knjige s istinama iz Biblije itd. trebam li uopće reći da sam gotovo godinu dana bila u "vjerskoj depresiji", skoro sam izgubila vjeru, odlučila sam da ni u Međugorje više ne idem jer po moni ono što Gospa govori kosi se s onim kako ja doživljam Boga i više je slično nekom "okrutnome" Bogu iz Staroga zavjeta itd.

uglavnom da Vas ne zamaram usljedili su tada strahovi, sumnje , nesanice mozak mi je radio 100 na sat.....u Međugorje sam otišla na ispovjed a nisam htjela..samo sam ušla u ispovjedaonicu rekla samo jednu rječ a svečenik je odjednom na moje čelo stavio ruku i molio, ja sam plakala ko luda ..to je bila sva ispovjed.......bolje mi je bilo nakon toga, kao da mi je teret straha pao s leđa, ali ne cijeli.....

odlučila sam tada "više ne razmišljati" o nekim stvarima, gledati Dnevnik na TV-u i povezivati sve to s Gospinim porukama, Biblijom, smislom života itd.jer sam morala shvatiti po neznam koji put u životu, da su nam neke stvari ne dokučive, da mogu razmišljati i moliti dan noć ali spoznat ću Boga samo onoliko koliko mi On dopusti i to srcem i da ga nikada ali nikada neću dosegnuti svojim razumom, bar ne onoliko koliko bi ja htijela

razmišljam još uvijek...često se "svađam s Bogom" ali to smo MI, On i ja, otkada znam za sebe, vječno u nekoj komunikaciji, raspravi oko svega a opet ne onoj tipičnoj vjerničkoj u molitvi....možda tako i treba biti, možda je to put do Njega ili od Njega ali vjerujem da je za svakoga drugačiji....meni molitva može donjeti samo neki smiraj srca, ali ne i onu "razumsku" povezanost s Njim koju ja očajnički trebam ne i smiraj "razuma"......

Ponekad mi molitva djeluje kao neka droga, koja mi opusti i mozak, pa priznam možda ponekad imam osjećaj da me udaljava od mojih promišljanja- možda ju u ovom razdoblju svoga vjerničkoga puta, kojeg bi nazvala pustinja bez kraja i početka izbjegavam kao "šizofreničar lijekove" koje ga drže pod kontrolom ali on zna kad ih pije da to nije u potpunosti on, pa mu se čini da je lažan a ustvari tek je tada pravi on...

- protestanati po meni imaju pravo što se tiče svetaca i kipova- istina je tako stvarno piše u Bibliji (ne pravite mi lika ni kipa, ne klanjate se istima itd.) druga je stvar kako mi katolici to sebi objašnjavamo i opravdavamo u Bibliji za to opravdanja nemamo ili...?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ivana, baš mi lijepo pišeš, mogu se naći u podosta stvari u tvom postu..

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ivana, meni te baš žao, uvijek sam mislila, naročito čitajući vas ovdje, da ste vi neke famozne, "nadnaravne" vjernice, nisam mislila da ikad imate krize sumnje.
    Ispada da sam ja po tome sretnica, nikad nisam imala nikakvu "krizu vjere" , ni sumnje, ni racionalne, ni osjetilne, imala sam filing da nisam baš vjernica kakva bih trebala biti, ali krize nikakve.
    (pliz, ostavite me u uvjerenju da je to sreća, nemoj da mi sad uleti ronin s onim da se prave svece iskušava jer su dosegnuli u vjeri puno, a nas tupavce površinske da se pusti u miru)

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ivana, meni te baš žao, uvijek sam mislila, naročito čitajući vas ovdje, da ste vi neke famozne, "nadnaravne" vjernice, nisam mislila da ikad imate krize sumnje.
    pretpostavljam da je ovaj dio bio sporan..
    bilo pa prošlo..

neg, mislm da sam možda jednom davno već stavila ovaj prikaz:
    http://www.youtube.com/watch?v=cyheJ480LYA
    molim, upalite zvučnike i nabacite koji komentar

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovo sam zaboravila
    Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    ivana, baš mi lijepo pišeš, mogu se naći u podosta stvari u tvom postu..
    X

i ivana

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni je stvarno krivo da i ovdje i tamo nas par imamo tu pogrdu nekih ubervjernica i nadnaravnih vjernica... sjedila u prvoj klupi na nastavi i čula gradivo, pa rekla kako sam naučila, i uz to citiram - naravno, nitko ne može dati pet za ono unutra, za to kako to znanje sjedne i kako ću ga primjeniti, ali za ovo - što Crkva zapravo uči i što piše na papiru koji je neki zakon, ili relevantni papir - to svatko pismen može pročitati i napisati. Nismo za to neprijatelji naroda koji kvare narodno veselje, niti ubervjernici, niti ništa.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je stvarno krivo da i ovdje i tamo nas par imamo tu pogrdu nekih ubervjernica i nadnaravnih vjernica... sjedila u prvoj klupi na nastavi i čula gradivo, pa rekla kako sam naučila, i uz to citiram - naravno, nitko ne može dati pet za ono unutra, za to kako to znanje sjedne i kako ću ga primjeniti, ali za ovo - što Crkva zapravo uči i što piše na papiru koji je neki zakon, ili relevantni papir - to svatko pismen može pročitati i napisati. Nismo za to neprijatelji naroda koji kvare narodno veselje, niti ubervjernici, niti ništa.
    o čemu ti sad? koji zakoni, koji papir?

Ja sam, kad, lani, prije, na početku čitanja topica, ne znam kad, kad sam tek počela tu čitati, stekla dojam da nitko ovdje tko piše nema svoje unutarnje sumnje, unutarnje mislim, intimne, ne propitkivanje pravila ili čega, nego baš vjere, same vjere.
    mislila sam da se to podrazumijeva, da su s tim svi načistu. čovjek kreće od sebe i zato dođe do krivih zaključaka.
    Onda par stranica prije pišem kako sam se čudila kako je Majka Terezija imala sumnje. ronin mi odgovori da to nije čudno jer su često najveći sveci imali najveća iskušenja, baš zato što su imali duboka iskustva i meni to bi shvatljivo i prihatljvivo, a ujedno i malo obeshrabrujuće jer skužim da sam od početka života klasična vjernica, sa tradicijskim startom koji sam tek naknadno počela dograđivati, ali nikad nisam imala neke vjerske sumnje.
    Ovo sam ostalo dodala u šali, u šali, ifi, u stilu- daaajte, nemojte da se iskompleksiram, kao, ma ne mora da se dovode u kušnje sumnji samo oni koji duboko vjeruju, pa možda nije baš takvo pravilo, pusti da uživam malo u svojoj sreći. ne znam jesam li pojasnila sebe, ali i dalje ne shvaćam na što si ti reagirala.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

o čemu ti sad? koji zakoni, koji papir?

Ja sam, kad, lani, prije, na početku čitanja topica, ne znam kad, kad sam tek počela tu čitati, stekla dojam da nitko ovdje tko piše nema svoje unutarnje sumnje, unutarnje mislim, intimne, ne propitkivanje pravila ili čega, nego baš vjere, same vjere.
    mislila sam da se to podrazumijeva, da su s tim svi načistu. čovjek kreće od sebe i zato dođe do krivih zaključaka.
    Onda par stranica prije pišem kako sam se čudila kako je Majka Terezija imala sumnje. ronin mi odgovori da to nije čudno jer su često najveći sveci imali najveća iskušenja, baš zato što su imali duboka iskustva i meni to bi shvatljivo i prihatljvivo, a ujedno i malo obeshrabrujuće jer skužim da sam od početka života klasična vjernica, sa tradicijskim startom koji sam tek naknadno počela dograđivati, ali nikad nisam imala neke vjerske sumnje.
    Ovo sam ostalo dodala u šali, u šali, ifi, u stilu- daaajte, nemojte da se iskompleksiram, kao, ma ne mora da se dovode u kušnje sumnji samo oni koji duboko vjeruju, pa možda nije baš takvo pravilo, pusti da uživam malo u svojoj sreći. ne znam jesam li pojasnila sebe, ali i dalje ne shvaćam na što si ti reagirala.
    Oprosti. Mene šutne Mujica, a ja tebe... on me nazvao ubervjernicom, pa onda ovdje dođem i čitam da smo nadvjernice i eto slomih se i napadoh. Oprosti!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Oprosti. Mene šutne Mujica, a ja tebe... on me nazvao ubervjernicom, pa onda ovdje dođem i čitam da smo nadvjernice i eto slomih se i napadoh. Oprosti!
    ajme, majko, ti si shvatila sa sam takvom proglasila tebe, AM je shvatila da sam takvom proglasila sebe, što je još gore, da sam se izdigla iznad ivaneZg, njezinim promišljanja i stavila sebe kao višu, bolju, sretniju...

da sam barem kakav dulji post napisala, tipa-vidiš, ivana, meni se nikad ne pojavljuju baš takve stvari, u tom obliku, nikad sumnje u samu vjeru, ili boga, racionalne, ni iracionalne.
    No, svi smo različiti, imam druge dvojbe, moje su sumnje i strahovi sasvim druge prirode, jesam li dovoljno dobra, zaslužna, jesam li dovoljno uronila u vjeru, hoći li ikad dostići to što mislim da treba dostići, to što mislim da su drugi dostigli.
    Bila sam vrlo iznenađena kad sam pročitala da je Majka Terezija imala svoje "progone", duboke sumnje, krize vjere, čak do malodušnosti i depresije. ronin je spomenula kako to nije čudno, da sotona voli iskušavati baš one koji su bogu mili, koji su mu blizu.
    Zapitala sam se - a gdje sam tu ja? blizu? daleko?
    to mi pobuđuje sumnju u ono u što stalno i sumnjam- da nisam dovoljno blizu,
    a s druge strane, moj šeretski duh se tomu protivi i kaže mi- ajde, ne zamaraj se time, reci ti sama sebi da je to zapravo sreća, da si tupasta, ali sretna.
    I onda samo to napišem u postu. Taj kraj, bez ikakvog prethodnog tijeka misli. bezveze.
    sad mi je nakon svega samo neugodno.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 08.11.2012. at 12:24

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovo sam došla napisati, ali ifi me preduhitrila
    x
    pa zar stvarno i ovdje, i mi same među sobom, pa vršimo podjele na prave i krive...
    i tko je od koga "bolji", "sretniji", kom se posložilo... ni pas sa maslom, ni šaljivi ton, na žalost.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ovo sam došla napisati, ali ifi me preduhitrila

x
    pa zar stvarno i ovdje, i mi same među sobom, pa vršimo podjele na prave i krive...
    i tko je od koga "bolji", "sretniji", kom se posložilo... ni pas sa maslom, ni šaljivi ton, na žalost.
    a čovječe, fakat, sad stvarno ne znam što bih rekla, očito sam zabrljala, misleći kako netko prati svaku riječ napisanu prije par stranica i postova i slijedi moje misli, pa se ja nastavljam na nešto već odavno zaboravljeno.
    sorry, nisam uopće tako mislila, sad je gotovo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Sve očito proizlazi iz toga da je ivana stvarno napisala jako lijep post, ali, za razliku od drugih, ja se u njemu ne nalazim, osobno, , nalazim se u masu nekih drugih stvari koje opisuje npr. ronin, stvari o traganju i nalaženju, ali na drugi način, nikad ovakve, baš ovakve vrste krize i sumnji.
    to govori valjda da svi na drugi način doživljavamo i proživljavamo vjeru, to smo već govorili i zaključili, a nije mi jasno kako se moglo iščitati da se meni odjednom mozak izokrenuo nakon par stranica i sad mislim ono što uopće ne mislim i što nisam mislila jučer.
    kako?
    očito što sam na takav način napisala, zaista ne misleći to što se iščitalo pa se još jednom ispričavam onima koje sam nehotice uvrijedila.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kako?
    očito što sam na takav način napisala, zaista ne misleći to što se iščitalo pa se još jednom ispričavam onima koje sam nehotice uvrijedila.
    vidim da te to muči, pa ću pokušati objasniti, kad već nitko drugi neće. pretpostavljam da to nema veze toliko s tobom, nego s raspravom na drugom topicu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja isto nisam nikada imala krizu vjere, valjda zato što sam u mladosti imala duhovno vodstvo kakvo se može svijećom tražiti. I obiteljska vjernička atmosfera i vjernički život su sigurno doprinijeli tome. Imam pitanja, tražim odgovore, ali nemam krizu vjere ni mračna stanja duše, iako sam daleko od savršenstva kao osoba. I baš zato što osjećam da sam i ja krvava pod kožom nastojim gledati i na druge s razumijevanjem. Jedna je glavna zapovijed, to mi je uvijek u glavi. Neka netko misli da sam uebervjernica, zatucana, što li već - ne smeta mi to, znam što sam. Ne podnosim uvrede, planirane manipulacije, neinformirane sudove, a sve ostalo prihvaćam kao jednu zonu razmišljanja koje ne dijelim, ali je tu i ja to prihvaćam. Čuti može samo onaj tko želi čuti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •