Stranica 62 od 68 PrviPrvi ... 12526061626364 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,051 do 3,100 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala svima. danas kad opet pjevamo biti ću spremnija za odgovore. i ja sam proguglala ali nisam znala kako to sažeti.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidjela

ne znam jel bio link koji ima svaš neš za pročitati:
    http://www.zdravstveniodgoj.com/

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ono što mene progaja već godinama jest pitaje: je li Marija nakon Isusa imala još biološke djece? Ne ono, "braće, sestre svi su moji" nego s Josipom je li rodila djecu nakon Isusa.
    Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mise sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što mene progaja već godinama jest pitaje: je li Marija nakon Isusa imala još biološke djece? Ne ono, "braće, sestre svi su moji" nego s Josipom je li rodila djecu nakon Isusa.
    Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mise sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?
    To smo već obradili na tko zna kojoj stranici ovog topica. Katolička crkva vjeruje da Marija i Josip nisu imali više djece, da su se posvetili duhovnom životu i Isusu. Protestanti (ako se ne varam) vjeruju da su imali uobičajen bračni život pa time možda i više djece. U skladu s tim, spominjanje Isusove braće u Novom zavjetu prvi tumače kao bratiće i rođake, a drugi kao biološku braću.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mi se sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?
    U Bibliji se na nekim mjestima spominju Isusova braća, no to nije dovoljan argument, jer se taj naziv često upotrebljava za bliske rođake, odnosno bratiće. U izvještaju o Isusovom djetinjstvu, od rođenja, prikazanja u hramu i obrezanja, do dobi od 12 godina, kada je prvi puta propovijedao u hramu, spominje se kao jedini sin.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zdenka, jel mi to neku paralelku po temama? imam dojam da pišemo istovremeno

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    U Bibliji se na nekim mjestima spominju Isusova braća, no to nije dovoljan argument, jer se taj naziv često upotrebljava za bliske rođake, odnosno bratiće. U izvještaju o Isusovom djetinjstvu, od rođenja, prikazanja u hramu i obrezanja, do dobi od 12 godina, kada je prvi puta propovijedao u hramu, spominje se kao jedini sin.
    Malo sam dosadna, ali zanima me u kojem izvještaju?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Nisam čitala sve stranice...isprika

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam čitala sve stranice...isprika
    nemaš se zašto ispričavati, tko bi to sve čitao, i tko zna gdje je što, samo sam se sjetila da je bilo to pitanje

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam provjeravala izvore ovog linka.. ono što sam pročitala, čini se solidno napisano..

evo neke riječi o zarukama vs ženidbi...
    "Zaruke su u ono vrijeme bile već oblik ženidbe, ali trebalo je proći određeno vrijeme prije nego mladenac uvede mladenku u svoju kuću uz ženidbene svečanosti. Upravo u tom međuvremenu, Marija je začela Isusa po Duhu Svetome. Josip nije bio prisutan kada se to dogodilo i nije ništa znao o tome. Kada je shvatio, da je Marija trudna, našao se u velikom iskušenju i boli."
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Josip

neka objašnjenja o biološkoj djeci..
    "...U složenoj pripovijesti ispričanoj u tom evanđelju kad se vjenčava s Marijom, Josip je star čovjek i udovac s djecom. Stoga su, kad je Marija rodila Isusa, Josipova djeca postala njegova braća i sestre. To je vješto rješenje jer objašnjava ne samo izraz "braća i sestre", nego i zašto su povezani s Marijom – Josip je vjerojatno umro prije Isusova javnoga djelovanja te je Marija tu djecu odgojila kao svoju...semitski jezici u Isusovo vrijeme nisu imali precizan rječnik za šire obiteljske veze. Oni su odražavali plemensko podrijetlo gdje su članovi istoga plemena, klana ili obitelji bili smatrani braćom i sestrama bez obzira na njihov stvarni odnos. Klasičan primjer za to jest upotreba riječi "braća" u Post 13,8 kada se opisuje odnos između Lota i Abrahama, dok je Lot zapravo Abrahamov nećak."
    http://www.studentski-pastoral.com/i...ismo&Itemid=19

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    nisam provjeravala izvore ovog linka.. ono što sam pročitala, čini se solidno napisano..

evo neke riječi o zarukama vs ženidbi...
    "Zaruke su u ono vrijeme bile već oblik ženidbe, ali trebalo je proći određeno vrijeme prije nego mladenac uvede mladenku u svoju kuću uz ženidbene svečanosti. Upravo u tom međuvremenu, Marija je začela Isusa po Duhu Svetome. Josip nije bio prisutan kada se to dogodilo i nije ništa znao o tome. Kada je shvatio, da je Marija trudna, našao se u velikom iskušenju i boli."
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Josip

neka objašnjenja o biološkoj djeci..
    "...U složenoj pripovijesti ispričanoj u tom evanđelju kad se vjenčava s Marijom, Josip je star čovjek i udovac s djecom. Stoga su, kad je Marija rodila Isusa, Josipova djeca postala njegova braća i sestre. To je vješto rješenje jer objašnjava ne samo izraz "braća i sestre", nego i zašto su povezani s Marijom – Josip je vjerojatno umro prije Isusova javnoga djelovanja te je Marija tu djecu odgojila kao svoju...semitski jezici u Isusovo vrijeme nisu imali precizan rječnik za šire obiteljske veze. Oni su odražavali plemensko podrijetlo gdje su članovi istoga plemena, klana ili obitelji bili smatrani braćom i sestrama bez obzira na njihov stvarni odnos. Klasičan primjer za to jest upotreba riječi "braća" u Post 13,8 kada se opisuje odnos između Lota i Abrahama, dok je Lot zapravo Abrahamov nećak."
    http://www.studentski-pastoral.com/i...ismo&Itemid=19
    Bravo, hvala, nisam imala pojam o ovome..i ja sam ti neki vjernik

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mayato, Isusovu braću spominju sva četiri evanđelista (Mt 12, 13; Mk 4; Lk 8; Iv 7)

Zaruke, onako kako ih mi shvaćamo, postoje tek od Tridentskog koncila u drugoj polovici 16. stoljeća.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ma znam, čitam Bibliju,zato sam konfuzna...a sad je zmaj napisala nešto što nisam znala

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene je zbunjivalo ono " I ne upozna je dok ne rodi sina" na kraju ne sjecam se kojeg evandjelja.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je to objasnjenje malo nategnuto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

S guštom sam vas pročitala , trenutno sam onesposobljena sudjelovati u raspravi iako sam kažem uživala čitajući vas. Bila sam u nedjelju na ukazanju u Međugorju prvi puta u životu , doživjela milosti koje ničim nisam zaslužila...i samo mogu reći da mi Advent nije mogao početi ljepše.

Malo se ubacujem u vašu raspravicu, pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    S guštom sam vas pročitala , trenutno sam onesposobljena sudjelovati u raspravi iako sam kažem uživala čitajući vas. Bila sam u nedjelju na ukazanju u Međugorju prvi puta u životu , doživjela milosti koje ničim nisam zaslužila...i samo mogu reći da mi Advent nije mogao početi ljepše.

Malo se ubacujem u vašu raspravicu, pozdrav
    ej, ej, bila si za vrijeme ukazanja u crkvi, kod koje vidjelice?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na Podbrdu, kod Mirjane(2.12)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Divno, Ronin!

I ja želim živjeti Došašće u punini, pa sudjelujem u župnoj pripravi, i divno je!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ovo kopiram s drugog topica, da se ne izgubi, a vrijedne su informacije, hvala, zdenka:

Mene isto zanimaju gnostička evanđelja, kao i svi drugi spisi ranog kršćanstva koji nisu prihvaćeni u kanon židovske i kršćanske Biblije. Oni puno govore o smjerovima razmišljanja, problemima i potrebama rane Crkve. Pročitala sam Bibliju, a sad ću pročitati i sve nekanonske knjige do kojih mogu doći – zanimaju me sva ta razmišljanja o Bogu, vjeri, svijetu i čovjeku. Za one koje to zanima, ima odlična knjiga, Izgubljena Biblija, izdanje Kršćanske sadašnjosti.http://www.ks.hr/Biblioteke/Monograf...a-Biblija.aspx

Gnosticizam je jedan smjer razmišljanja i vjerovanja rane Crkve koji je danas posebno aktualan – ima poveznica s današnjim relativizmom i individualizmom mišljenja. Gnoza stoji pod utjecajem grčke mudrosti, ali nije koherentno učenje – to je zapravo skup individualiziranih mišljenja. Zajedničko im je odbacivanje Starog zavjeta i kritičan stav prema mnogim dijelovima NZ. Mogao bi se dovesti u pitanje i monoteizam tog smjera razmišljanja, jer Boga ne shvaćaju kao jedno stvoriteljsko biće nego kao nekakav slijed božanskih bića. Ta bića doživljavaju kao odvojena od svijeta i čovjeka, posve suprotno Bogu. Gnosticizam je dualistički, jer prezire materijalni svijet, osuđuje biblijskog Boga koji ga je stvorio. Iz toga slijedi i da ne priznaje utjelovljenje Krista i njegovo rođenje kao čovjeka. To je u suprotnosti s kršćanskom vjerom o stvaranju, jedinstvu čovjeka u njegovoj duhovnoj i tjelesnoj dimenziji, inkarnaciji Boga, njegovoj tjelesnoj smrti i uskrsnuću i uskrsnuću tijela svih ljudi. Za ortodoksno kršćanstvo neprihvatljiva je i usredotočenost gnostika na sebe, odnosno na samospoznaju kao osnovni put spasenja, dok je to za kanonsku Bibliju i ortodoksno kršćanstvo vjera, ljubav prema Bogu i čovjeku i djelovanje na putu dobra.

To su sve razlozi zbog kojih gnostička evanđelja nisu prihvaćena u kanon.
    S tim da, dodala bih svoj dojam, o gnosticizmu toliko mišljenja koliko autora, baš svega i svačega, kao da se svatko hoće oprobati u tumačenju nečega što je "zamagljeno", ne samo oni iz kršćanskog miljea, nego i iz drugih religija i svjetonazora.
    To mi je jedno baš šućmurasto područje, naročito danas u doba Interneta (skoro ko cijepljenje).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nena-jabuka, super mi je ovo s cijepljenjem! )

Ronin, lijepi pozdrav i drago mi je čuti za tvoju adventsku pripremu. OT, baš me je razveselilo kad sam shvatila da su nam obje struke zajedničke.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zar obje Zdenka? Zamisli koja lijepa podudarnost.Nismo tako česta kombinacija.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hej ronin
    dok jedni guštaju, drugi rade
    zeka peka.. nego, baš si me podjsetila kako sam se htjela osvnuti na tvoj post o bespolnom odgoju

pročitala sam tvoj uradak i prije negoli si ovdje stavila link na isti
    već dugo se želim osvrnuti, al nikako
    ni sada neću napisat sve što bih htjela
    manjak kvalitetnog vrimena, razmišljanja.. pa letim..stalno letim, ah...

ugl, htjela sam s svama podijeliti ovo iz Glasa Koncila, prepisujem:

"...Da se zapravo ovdje radi o pranju mozga, uspješno pokazuje u dokumentarnom filmu Norvežanina Haralda Eije. On je, zbunjen činjenicom da su se djevojke i dalje odlučivale za tipično "ženska" zanimanja (medicinske sestre, friezerka i slično), a dječaci za tipično "muška" (tehničari, građevinski radnici, itd.), unatoč svim naporima političara i društvenih inženjera javnog mnijenja oko promicanja rodne ideologije preko NIKK-a, nordijskog Gender Instituta, obilno novčano potpomaganog, odlučio ispitati što je posrijedi.
    Snimio je razgovore s poznatim znanstvenicima izvan Norveške, koji se bave empririjskim instraživanja čovjeka. njegova tijela, psihe i ponašanja te ih pokazao istraživačima NIKK-a koji su ostali zatečeni jer nisu mogli braniti svoju teoriju pred emiprijskim dokazima.
    Nakon što je film prikazan na norveškoj državnoj televiziji, koja je tako razotkrila neznanstvenost NIKK-a i njegovih istraživanja, Noridjsko vijeće ministara (regionalna međuvladina suradnja zemalja koja se sastoji od Norveške, Švedske, Finske, Danske, Islanda) odlučilo je zatvoriti NIKK, nordijski Gender Institute.
    Ako želite pogledati dokumentarni film Heralda Eije, upišite u Google „hjernevask“ (norveška riječ za „ispiranje mozga“), odnosno, potražite ga na adresri: www.youtube.com/watch?v=r-KbHyJ6rLU – priopćilo je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.“

Izvor: članak o očitovanju Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika „Uvedeni spolni odgoj nije znanstveno utemeljn“, u: Glas Koncila, Zagreb, 11. 11. 2012. str. 3.

Postoji i link: Nordic Countries Defund Gender Ideology http://www.turtlebayandbeyond.org/20...nder-ideology/

Meni osobno je nevjerojatno da netko može samo tako preskočit empirijske dokaze, empirijsku znanost, očite stvari koje se prostim okom mogu vidjeti... čovjek nije sprčka, nego stvorenje koje stremi cjelovitosti, a to sigurno nije moći reći „ja sam muškarac s vaginom“...
    Pročitala sam negdje da se i ti rodovi mogu mijenjat kroz život. Kao, spol, je zadan (nešto što ti je učinjeno, ha ha ha, pa i život mi je učinjen pa nitko normalan neće reć ubij se to ti je zdravo), al rod?, moš bit što oš.. moram priznati, omah mi nastane cijela zbrčkarija u glavi.. žensko sam, imam vaginu, al sam ipak muško, al ću se, karikiram, oblačit ko žensko, a ljubovat ću suprotni spol, doduše, ne znam kojeg roda, pa ću nakon koje godine postat žensko žensko i ljubovat .. Ma strava.
    I jako sam žalosna da se to nesazreloj djeci ide prodavat i rušit im identitet, mutit mozak i stabilno odrastanje, uvodit pommutnju u ionako nezrela tijela i psihe...opstruirat djetinjstvo i ispada da su takvi veći vjernici od samih vjernika koju vjeruju u „nedokazanog“ Boga. Stvarno treba imat muda i vjerovat u takvo što pored svih dokaza.
    Ajd, nek viruju oni, al zašto guraju našoj djeci takve degutantnosti?, i to pod obavezno. Pitam se zaš onaj naš ministar ne dokazuje tu vjeru u rodnu ideologiju i svojim primjerom, pa ne krene nosat ružičaste suknjice, možda se i našminkat....

pa mislim..kao da je čovjek samo izvanjska tjelesna materijalna ljuštura u koju te netko nastani začećem, jer, nije da moš birat oš bit muško il žensko... kao da si neki duh koji uđe u muško tijelo, al nije muškarac, nisi muškarac, ili žena, kad bi se radilo o ženskom tijelu- kao da se tom ideologijom želi postići neki bespolni entitet koji prebiva u spolnim tijelima.
    Nakaradno je takvo vjerovanje. Jer na sveopću okolinu utječe i, karikiram, za jedan celzijev podignuta prosječna temp. nekog doba, a kamoli to da ne utječe imanje nečeg eksplicite zadanog u gaćicama !! Hoćeš nećeš, tvoj spol te određuje... najočitije u zanošenju, ostajanju u drugom stanju i dojenju.. Određuje te i boja kože u, npr, izlaganja suncu.. a di neće biološka razlika između muškarca i žene, razlika u mozgovima, nastrojenosti, ... i tako neki žele silovat empirijske dokaze, empirijsku znanost, svrsihodnost organa, biologiju... nekim, „po zraku letećim, nedidoriljivim“ teorijama.. tko im to daje prostora i zbog čega, ne znam.. al eto ih u školama, javnim školama...

Ne znam jesam li rekla sve što sam htjela.. imam ulete djece...
    Nadovežem se kasnije, ak vidim da je usfalilo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pročitala sam negdje da se i ti rodovi mogu mijenjat kroz život. Kao, spol, je zadan (nešto što ti je učinjeno, ha ha ha, pa i život mi je učinjen pa nitko normalan neće reć ubij se to ti je zdravo), al rod?, moš bit što oš.. moram priznati, omah mi nastane cijela zbrčkarija u glavi.. žensko sam, imam vaginu, al sam ipak muško, al ću se, karikiram, oblačit ko žensko, a ljubovat ću suprotni spol, doduše, ne znam kojeg roda, pa ću nakon koje godine postat žensko žensko i ljubovat .. Ma strava.

Ono što je uistinu žalosno je ovolika količina banalizacije, vrijeđanja i neempatije spram transrodnih osoba.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

je li tko pogledao cijeli film s ovog linka Nordic Countries Defund Gender Ideology http://www.turtlebayandbeyond.org/20...nder-ideology/ ?? kako vam se sviđa??
    ja još nisam uspjela, ali planiram

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    je li tko pogledao cijeli film s ovog linka Nordic Countries Defund Gender Ideology http://www.turtlebayandbeyond.org/20...nder-ideology/ ?? kako vam se sviđa??
    ja još nisam uspjela, ali planiram
    Ja nemam vremena, ali mi je pitanje gender teorije poznato iz vremena kad sam se školovala, to je bio dio poslijediplomskog programa, i dala sam si truda da to proučim. Na najbanalnijoj razini koju je Peterlin spomenula - a to je da muž i žena moraju i trebaju zajedno čistiti svoju kuću, brinuti o svojoj djeci i kuhati večeru - ja se posve slažem. Ali daljnje implikacije, pretpostavke i koncepcije po meni su neprihvatljive. No, ovo nije vrijeme ni mjesto, niti imam vremena za teorijske rasprave... samo da se zna - ako su ukinuli, dobro su ukinuli, imali su i zašto.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Razgovarala sam s jednim paterom koji je povijesničar i on je komentirao kako je još uvijek obitelj najutjecajniji dio u izgrađivanju osobnosti djeteta i kako onome tko uči u obitelji koja je zdrava(bez bolesti i ovisnosti raznih vrsta) nikakvi programi i nikakve škole ne mogu promijeniti stav. Bez obzira da li je vjernik ikoje religije ili ne.
    Ne može djetetu koje živi u punini svoje obitelji škola nametnuti odgoj niti narediti da se promijeni. Može onoj djeci koja su prepuštena sama sebi .
    Pričao mi je kako je to bilo jako dobro razrađeno u istočnom Berlinu. Tamo su majke i očevi koji su imali djecu imali sve super organizirano. Djeca su bila od jutra do mraka u vrtićima i školama i odgajala se po državnim kriterijima , a oni su bili na poslu. U zapadnom nije bilo tako organizirano i majka ili otac su morali sami doma odgajati dijete.( Pitala sam kasnije jednu stariju gospođu koja je živjela tamo u to doba i ona mi je rekla da je stvarno bilo tako i da ona nije mogla ići raditi jer je imala 3 djece koje nije imala kome ostaviti, ali da tada oni nisu uviđali zašto je to tako, tek kasnije kada su sva ta djeca odrasla su shvatili. )

I rekao je da je cilj kapitalizma, (koji je najveća religija svijeta) uništiti obitelj kao najutjecajniju jedinicu te da se teži tome da to postanu mediji i škole tako da se lakše može manipulirati ljudima. Kada znaš kako, vrlo je lako nekoga sa ispranim mozgom uvjeriti da je on u pravu i da je ta ideja baš njegova jer je on jako pametan. I ako gledate s vjerničkog stajališta sve u medijima je čista suprotnost životu kojeg živite. Kao da živite na drugom planetu od onoga što se piše.
    Ako čovjek nema obitelj posvetit će se više ostalim stvarima, uključujući i poslu, neće ići na bolovanja, porodiljne, brinuti se o obitelji, a obzirom da je rijetko tko sam svoj gazda, donijet će vlasnicima više profita. Materijalne vrijednosti su jedine za kojima će ići. Svi su jednaki, ali oni koji imaju djecu i obitelj manje vrijede. Što će ljudima na zapadu djeca kad ih mogu dovesti iz Indije i Kine i bit će jeftinija radna snaga.

Tako na aktualne stvari gleda jedan svećenik... i meni se čini da ima pravo. Iako se meni čini da je sve to aktualno zato da ne bi krenuli s raspitivanjem što se npr. događa sa zavodom za imunologiju i domaćom proizvodnjom lijekova i cjepiva i još puno takvih stvari o kojima se neće pisati u novinama...

A kada vi svojoj djeci objašnjavate seksualnost i spolne odnose među ljudima? Mi to radimo u godini prije odlaska u školu i ne smatram to preranim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    .
    Pričao mi je kako je to bilo jako dobro razrađeno u istočnom Berlinu. Tamo su majke i očevi koji su imali djecu imali sve super organizirano. Djeca su bila od jutra do mraka u vrtićima i školama i odgajala se po državnim kriterijima , a oni su bili na poslu. U zapadnom nije bilo tako organizirano i majka ili otac su morali sami doma odgajati dijete.( Pitala sam kasnije jednu stariju gospođu koja je živjela tamo u to doba i ona mi je rekla da je stvarno bilo tako i da ona nije mogla ići raditi jer je imala 3 djece koje nije imala kome ostaviti, ali da tada oni nisu uviđali zašto je to tako, tek kasnije kada su sva ta djeca odrasla su shvatili. )

I rekao je da je cilj kapitalizma, (koji je najveća religija svijeta) uništiti obitelj kao najutjecajniju jedinicu ...
    ček ček sad ne kontam. di je bilo bolje, u istočnom il zapadnom berlinu?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    Razgovarala sam s jednim paterom koji je povijesničar i on je komentirao kako je još uvijek obitelj najutjecajniji dio u izgrađivanju osobnosti djeteta i kako onome tko uči u obitelji koja je zdrava(bez bolesti i ovisnosti raznih vrsta) nikakvi programi i nikakve škole ne mogu promijeniti stav. Bez obzira da li je vjernik ikoje religije ili ne.
    Ne može djetetu koje živi u punini svoje obitelji škola nametnuti odgoj niti narediti da se promijeni. Može onoj djeci koja su prepuštena sama sebi .

I rekao je da je cilj kapitalizma, (koji je najveća religija svijeta) uništiti obitelj kao najutjecajniju jedinicu te da se teži tome da to postanu mediji i škole tako da se lakše može manipulirati ljudima. Kada znaš kako, vrlo je lako nekoga sa ispranim mozgom uvjeriti da je on u pravu i da je ta ideja baš njegova jer je on jako pametan. I ako gledate s vjerničkog stajališta sve u medijima je čista suprotnost životu kojeg živite. Kao da živite na drugom planetu od onoga što se piše.
    Ako čovjek nema obitelj posvetit će se više ostalim stvarima, uključujući i poslu, neće ići na bolovanja, porodiljne, brinuti se o obitelji, a obzirom da je rijetko tko sam svoj gazda, donijet će vlasnicima više profita. Materijalne vrijednosti su jedine za kojima će ići. Svi su jednaki, ali oni koji imaju djecu i obitelj manje vrijede. Što će ljudima na zapadu djeca kad ih mogu dovesti iz Indije i Kine i bit će jeftinija radna snaga.

Tako na aktualne stvari gleda jedan svećenik... i meni se čini da ima pravo. Iako se meni čini da je sve to aktualno zato da ne bi krenuli s raspitivanjem što se npr. događa sa zavodom za imunologiju i domaćom proizvodnjom lijekova i cjepiva i još puno takvih stvari o kojima se neće pisati u novinama...

A kada vi svojoj djeci objašnjavate seksualnost i spolne odnose među ljudima? Mi to radimo u godini prije odlaska u školu i ne smatram to preranim.
    Ono što ti je rekao pater, opće je poznata stvar u političkoj znanosti, obitelj je najvažniji izvor naše (političke) socijalizacije, ona je ključna za formiranje stavova i vrijednosti. (Iako ne i jedina).
    Ono što ti je rekao oko obitelji u zapadnom i istočnom Berlinu, kompleksnije je pitanje i tiče se obiteljskih politika. Obiteljske politike Zapadne Njemačke čiji se elementi izgrađuju već početkom stoljeća (konzervativna obiteljska politika, preferirala je jednog roditelja doma, nije imala izgrađen sustav socijalnih usluga za zaposlene roditelje s djecom, već je to država prepuštala civilnim, najčešće vjerskim, organizacijama), i obiteljske politike Istočne Njemačke koja je bila slična obiteljskim politikama drugih komunističkih društava u kojim je ideal bio da su oboje roditelja zaposleni, a da bi roditelji mogli biti zaposleni, morala je osigurati infrastruturu za djecu (jaslice, vrtiće, škole) čije se radno vrijeme poklapa sa radnim vremenom roditelja. Ideal dva zaposlena roditelja leži u promicanju većih prava žena (tzv ravnopravnost koja se, na žalost, nije događaa doma pa su žene u komunističkim društvima bili još opterećenije), ali i u idealu visoke stipe produktivnosti koju je komunizam želio dostići u svojoj kompeticiji s kapitalizmom.

Napisala si "I rekao je da je cilj kapitalizma, (koji je najveća religija svijeta) uništiti obitelj kao najutjecajniju jedinicu te da se teži tome da to postanu mediji i škole tako da se lakše može manipulirati ljudima."

Kontradiktorna si. Kako ovu rečenicu povezuješ sa svojim navodom od prije da su u Zapadnom Berlinu (kapitalističkom, dakle) roditelji morali ostajati doma odgajati djecu

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajd, nek viruju oni, al zašto guraju našoj djeci takve degutantnosti?, i to pod obavezno. Pitam se zaš onaj naš ministar ne dokazuje tu vjeru u rodnu ideologiju i svojim primjerom, pa ne krene nosat ružičaste suknjice, možda se i našminkat....
    Meni je ovo još i mnogo gore, počevši od degutantnosti, pa do nerazumijevanja osnovnih pojmova o kojima se raspravlja. Jer jedino se tako može protumačiti ova druga rečenica.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

gospode bože.
    da prikladno citiram gđu popadić.
    mislim, sad će ifi reć da vrijeđam.
    al tvoj post toliko vrijeđa inteligenciju da je moja uvreda ništa naspram toga.
    hebaj ga, moraš se svome frendu obratiti za objašnjenje.
    šta, malo se poigra kod stvaranja i onda zalupi vrata pred nosom, ko vas hebe, svi vi koji niste po ps-u.
    o njima se radi. a ne o tvojim curama koje će postati frizerke i sinovima koji će postati autolimari.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da je vrlo razoran potez aktivista ubaciti transrodne i homoseksualne ljude u diskusiju oko spolnog odgoja, jer se onda na njima, ni krivima, ni dužnima, ni zaslužnima, lome koplja, umjesto da se tema doista vrti oko onog što je bitno.

Nigdje, niti u jeziku, niti u zdravlju, niti u rodu/spolu (kako god želimo to nazvati) ne postoje jasne granice. Uvijek postoji neka siva zona gdje se mađarski i hrvatski jezici pretapaju jedan u drugi, uvijek postoji rubna alergija ili je neki pokazatelj takav da možda jesmo, a možda i nismo bolesni... i isto tako nitko ne spori da dio populacije jest gay ili transseksualan.

No, to je problematika za sebe. Kao što višekulturni Ivo Andrić ne ruši sam koncept nacionalnih književnosti, a neki međimurski dijalekt ne osporava postojanje i hrvatskog i mađarskog jezika, nego se i dalje njeguje i kultivira svaki taj jezik za sebe, u onome što ga razlikuje, što je njegovo značenje i bogatstvo (ili npr. hrvatska književnost), tako je isto u redu pristupiti spolnom i zdravstvenom odgoju iz nekakve centralne, većinske norme.

Zašto? Jer je to zaštita temeljnih ljudskih prava, temelja na pravu informaciju, na ako hoćete - rađanje i obitelj, tako jezgru zajednice - koja radom financira i školu i kurikulum.

Naravno da rubno, manjinsko, drugačije ima svoje mjesto na svijetu, ali ako u svemu što podučavamo izaberemo rubno - što će ta djeca znati? U višoj matematici nije uvijek dva i dva četiri, objašnjavala mi je jedna matematičarka. Ali, i dalje u školi kažu 2 i 2 jest četiri, i padneš razred ako briješ da nije.

Tužna sam zato što je aktivistima za kvalitetan spolni odgoj (ako hoćete - vrijednosan) imputirano da mrze drugačije, i time su brutalno diskreditirani. U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.

Ja bih prva prosvjedovala da je bilo tko u našoj zajednici ugrožen zbog onoga što jest, da se mlati ikoga, ikad, ikako. No, paralela s crncima nikako nije ispravna, i nefer se iskorištava višestoljetna muka jedne rase. Niti gay ne može sjesti u tramvaj, niti mu se uskraćuje školovanje, niti je ovisan o drugom čovjeku. To jednostavno nije istina.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa
    ;2290144Meni osobno je nevjerojatno da netko može samo tako preskočit empirijske dokaze, empirijsku znanost, očite stvari koje se prostim okom mogu vidjeti... čovjek nije sprčka, nego stvorenje koje stremi cjelovitosti, a to sigurno nije moći reći „ja sam muškarac s vaginom“...
    I jako sam žalosna da se to nesazreloj djeci ide prodavat i rušit im identitet, mutit mozak i stabilno odrastanje, uvodit pommutnju u ionako nezrela tijela i psihe...opstruirat djetinjstvo i ispada da su takvi veći vjernici od samih vjernika koju vjeruju u „nedokazanog“ Boga. Stvarno treba imat muda i vjerovat u takvo što pored svih dokaza.

pa mislim..kao da je čovjek samo izvanjska tjelesna materijalna ljuštura u koju te netko nastani začećem, jer, nije da moš birat oš bit muško il žensko... kao da si neki duh koji uđe u muško tijelo, al nije muškarac, nisi muškarac, ili žena, kad bi se radilo o ženskom tijelu- kao da se tom ideologijom želi postići neki bespolni entitet koji prebiva u spolnim tijelima.
    Nakaradno je takvo vjerovanje. Jer na sveopću okolinu utječe i, karikiram, za jedan celzijev podignuta prosječna temp. nekog doba, a kamoli to da ne utječe imanje nečeg eksplicite zadanog u gaćicama !! Hoćeš nećeš, tvoj spol te određuje... najočitije u zanošenju, ostajanju u drugom stanju i dojenju.. Određuje te i boja kože u, npr, izlaganja suncu.. a di neće biološka razlika između muškarca i žene, razlika u mozgovima, nastrojenosti, ... i tako neki žele silovat empirijske dokaze, empirijsku znanost, svrsihodnost organa, biologiju... nekim, „po zraku letećim, nedidoriljivim“ teorijama.. tko im to daje prostora i zbog čega, ne znam.. al eto ih u školama, javnim školama...

Ne znam jesam li rekla sve što sam htjela.. imam ulete djece...
    Nadovežem se kasnije, ak vidim da je usfalilo.
    ovo u najmanju ruku zavređuje opomenu! strahota!

pričaš o nekim empririjskim dokazima, a s druge strane pokazuješ toliku razinu neznanja i neinformiranosti (a da ne pričam i mržnje i zloće) da je to čudo! iščuđavaš se stvarima koje su općepoznate i opisuješ ih kao nakaradne. da - postoje žene rođene u tijelu muškarca i muškarci rođeni u tijelu žena! i da - kad si već kod znanosti, to i znanost i medicina odavno prepoznaju i zato im se i omogućuje ispunjavanje vlastitog identiteta! nazivati nekoga nakaradnim i pljuvati po njemu zbog njegova identiteta jest ono što bi se u normalnom i zdravom društvu trebalo smatrati nakaradnim!
    ovaj tvoj post je ogledalo onoga što 95% ljudi koji se protive ZO misle (izuzev nekih koji zbilja daju argumente vrijedne razmatranja i poštivanja) i samo pokazuje da nam je stvarno potrebna edukacija, edukacija i edukacija kako bi se ovakva razmišljanja puna mržnje i diskriminacije svela na minimum, a time i nasilje koje ona potiču.

niže se pozivaš na neku toleranciju, razumijevanje i bla, bla truć. kako nekoga tko bez srama i razmišljanja pokazuje toliku količinu mržnje, netolerancije i isključivosti nije sram za sebe zahtijevati toleranciju i pravo na izbor koji drugima u nekim prilikama nastoji oduzeti?! nikako se ne mogu dovoljno načuditi tim našim velikim vjernicima ili patriotima koji na svakom koraku nastoje naglasiti svoju veliku ljubav i razumijevanje, a s druge im stvari ovakve gadarije izlaze iz usta. majke ti, maltene ispada da ljubav prema svome podrazumijeva mržnju prema tuđem!

i da ne bi bilo zabune - nitko ti ne prigovara na tvom pismenom izražavanju već na sadržaju koji izražavaš - ono što ti pišeš se itekako razlikuje od argumenata nekih drugih forumaša koji ne podržavaju ZO.

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Tužna sam zato što je aktivistima za kvalitetan spolni odgoj (ako hoćete - vrijednosan) imputirano da mrze drugačije, i time su brutalno diskreditirani. U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.
    Ifigenija, a da ponovo pročitaš zmajičin post pa razmisliš imputira li se ta mržnja nepravedno? i stalno pričate da je to centralni topic ZO. to je samo VAMA centralni topic jer biste rado da a)takvi ljudi ne postoje iili b) da vaša djeca za njih ni ne saznaju što je ionako nemoguće tako da mi zbilja nije jasno čemu toliki strah što će o različitim seksualnim i inim orijentacijama čuti u školi u kontekstu sprečavanja predrasuda i nasilja. nije li sprečavanje mržnje i nasilja upravo kršćansika vrijednost?!

mayato, da pročitaš neki drugi portal osim bitno.net, vidjela bi da su se iz ministarstva prekonekoliko puta očitovali da se pornografija u ZO spominje u NEGATIVNOM smislu kao nešto što iskrivljuje stvarnu sliku seksualnosti! nit će itko djeci puštat porniće, nit će se ikog učit kako da masturbira - otkud takve gluposti uopće izviru?! napisala sam i na drugom topicu da mi je pun kuki takvih spinova jer sam sigurna da oni koji takve idiotarije plasiraju u javnost nisu bedasti i kristalno im je jasno da lažu i muljaju, a takvim izjavama vrijeđaju i svoju, kao i inteligenciju drugih ljudi!

wtf, što je vama, ljudi?! čega se toliko bojite?! što je toliko strašno u tome da djeca saznaju da postoje GLQTB osobe i da nasilje ni u kojem slučaju nije opravdano?! baš u kršćanskom duhu, nema što!

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    mayato, da pročitaš neki drugi portal osim bitno.net, vidjela bi da su se iz ministarstva prekonekoliko puta očitovali da se pornografija u ZO spominje u NEGATIVNOM smislu kao nešto što iskrivljuje stvarnu sliku seksualnosti! nit će itko djeci puštat porniće, nit će se ikog učit kako da masturbira - otkud takve gluposti uopće izviru?! napisala sam i na drugom topicu da mi je pun kuki takvih spinova jer sam sigurna da oni koji takve idiotarije plasiraju u javnost nisu bedasti i kristalno im je jasno da lažu i muljaju, a takvim izjavama vrijeđaju i svoju, kao i inteligenciju drugih ljudi!

wtf, što je vama, ljudi?! čega se toliko bojite?! što je toliko strašno u tome da djeca saznaju da postoje GLQTB osobe i da nasilje ni u kojem slučaju nije opravdano?! baš u kršćanskom duhu, nema što!
    Ti hoćeš reći da sam ja kao i većina prosvjednika i ljudi koji pišu pisma pravobraniteljici u principu slabijeg intelekta?
    Da ljudi koji su na određenim visokim špoložajima u ministarstvima ne znaju prepoznati spinove od realne zabrinutosti?
    Da iz ljudi koje brine i najmanja mogućnost nezakonitog provođenja nečega izvire glupost?
    Meni je ovo tvoje za kaznu, oprosti...

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ti hoćeš reći da sam ja kao i većina prosvjednika i ljudi koji pišu pisma pravobraniteljici u principu slabijeg intelekta?
    Da ljudi koji su na određenim visokim špoložajima u ministarstvima ne znaju prepoznati spinove od realne zabrinutosti?
    Da iz ljudi koje brine i najmanja mogućnost nezakonitog provođenja nečega izvire glupost?
    Meni je ovo tvoje za kaznu, oprosti...
    jao, mayato, pa odakle si ti to iščitala iz mog posta? nisam rekla ništa niti blizu toga i zbilja mi je žao ako je tako ispalo. rekla sam da ljudi koji bacaju te spinove (tipa da će se na nastavi puštati pornografija ili učiti kako se masturbira) - znači inicijative tipa ovih Nepomirenih - jako dobro znaju da to nije istina i da se pornografija u ZO prikazuje u negativnom svjetlu, ali svejedno plasiraju u javnost takve stvari iako znaju da to nije istina samo da bi naveli ljude da im se pridruže. znači, koriste argumente koji nisu istiniti i nemaju temelja jer je jasno dano do znanja da se takvo što neće provoditi i svjesni su toga da to što govore u javnosti nije istina i time općenito vrijeđaju ljude, a sami sebe diskreditiraju. kužis? fakat mi nije bila namjera ikoga uvrijediti - baš suprotno jer vjerujem da će većina ljudi, kada dođu u kontakt s istinitom info, shvatiti da im se muljalo. a zamjeram na muljanju.

sad sam ga spetljala, al nadam se da je razumljivo...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja bih prva prosvjedovala da je bilo tko u našoj zajednici ugrožen zbog onoga što jest, da se mlati ikoga, ikad, ikako.
    jesi prosvjedovala nakon splitske rive? jesi prosvjedovala nakon što je tip pretukao dvije lezbijke na trešnjevci?

i opet ispada da se u spolnom odgoju samo govori o tom "rubnom", što također nije istina. ali to rubno jest najveći trn u oku. nitko ne lijepi sliku predbračnog mede ili mede koji onanira.

ovo sa ružičastom suknjicom je potpuno bezvezno, jer opet trpa naš ženski identitet u ružičasto.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.
    O spolno-rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju djeca bi slušala od 0 (nula) do maksimalno 5 školskih sati godišnje. Osim što to nije nikakav centralni topic iz kojeg se crpi temeljna premisa o nečemu, tih nekoliko sati godišnje jedva da će ostaviti nekog traga na njihove stavove.

Isto tako mislim da i bilo koji drugi program s ovakvom satnicom ne može utjecati na formiranje stavova i vrijednosti školaraca (ma može utjecati u nekom zanemarivom postotku).

Niti se u potpunosti slažem s ovim kurikulumom, niti s kurikulumom udruge GROZD. A može i obrnuto, da se slažem i s jednima i s drugima. Najviše ovisi o predavaču - na koji način će obraditi neku temu.

Iz kurikuluma

r. b. Moduli Razred/planirani broj sati po modulu
    1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
    1 Živjeti zdravo 6 6 6 5
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 2 3 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 2 1 3
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 0 0 2 2
    Ukupno sati 10 11 11 12

5. razred 6. razred 7. razred 8. razred
    1 Živjeti zdravo 4 3 5 4
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 4 2 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 3 2 2
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 2 4 3 4
    Ukupno sati 12 12 12 12

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
    1 Živjeti zdravo 4 4 3 2
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 2 2 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 2 2 0
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 4 4 5 0
    Ukupno sati 12 12 12 4

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Malo sam tužna zato što je ova diskusija tako nekako revanšistička i baratamo dokazima koji su ajmo reći mrtvo slovo na papiru. Osnovna ideologija i filozofija iz koje ova kurikulum ide je gender teorija. Nije nužno da negdje piše gender, a da bi sve bilo prožeto gender teorijom, i da bi sve teme bile prelomljene kroz tu vizuru.

Ajmo to priznati, pa se onda s time možemo slagati i podržavati, ili neslagati i nepodržavati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

može li neka definicija te gender teorije. kako je ti vidiš. da znam(o) da govorimo o istim pojmovima.

inače nije mi jasno na koji način voditi raspravu, ako ne dokazima i argumentima. ako treba možemo se prebaciti i na ireligiozni topic.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koliko sam ja mogla zaključiti iz kurikuluma, modul "spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" prožet je "gender teorijom". Kako će to biti prikazano učenicima najviše ovisi o predavaču, a predavača ima svakakvih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam ja mogla zaključiti iz kurikuluma, modul "spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" prožet je "gender teorijom". Kako će to biti prikazano učenicima najviše ovisi o predavaču, a predavača ima svakakvih.
    Složila bih se s tobom da bi se kurikulum mogao i bolje (manje mutno) napisati.

Doživjela sam i sama razna kriva tumačenja zdravstvenog odgoja od strane roditelja, iako su zdravom razumu stvari jednostavne: spol je biološka kategorija, a rod društvena. Ako sam ja dobro razumjela priču, rodni stereotip (npr. slike u udžbeniku - mama pere suđe, tata popravlja auto) je okarakteriziran kao nešto na što djeci treba ukazati da nije apsolutno prihvatljivo u 21. stoljeću jer podliježe promjenama. Ako oboje roditelja rade, znači da ravnopravno trebaju dijeliti i kućne poslove. That's All Folks! To nema nikakve veze s gay pokretom i transrodnošću. Stvari su jednostavne i svakodnevne, ali prvo treba slomiti stereotip u vlastitoj glavi. Ali kako to objasniti nekome tko to ne želi vidjeti ni shvatiti?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    . Ali kako to objasniti nekome tko to ne želi vidjeti ni shvatiti?
    ne znam, majke mi moje ne znam.
    nikako.
    važno je širiti histeriju, oko 2-4 sata godišnje. 2-4 sata godišnje za sve teme, od biologije nadalje. to je valjda najvažnije.
    no, znaš koja je dobra stvar svega?
    ta što ovako nemušta, spinerska argumentacija neće postići rezultate.
    da su išli pametnije, na nedovoljnu razrađenost, na nedovoljnu obučenost nastavnika il we - možda bi i nešto postigli.
    ovako, s kentaurima, nema šanse.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osnovna ideologija i filozofija su zakoni republike Hrvatske - zapadne sekularne demokracije. Kao i humanisticke, eticke postavke, te prava čovjeka.
    Moja je impresija, da je očito iz nekih razloga nepopularno reci: smatram homoseksualizam bolešću, svaku drugu formu obitelji koja nije mama, tata, dijete neprihvatljivom, spolonost izvan braka je sumnjiva, ne ocjena rabota..itd

Pa se onda odvrcu spinovi o ovom i onom, puni neistine, puluistine i demagogije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam došla samo usput, i neću više diskutirati, jer to ne vodi puno nekamo. Šaljem svima lijepi pozdrav Uživajte u sniježnom danu s obiteljima!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Opet i ponovo bez zaključka o tome imamo li pravo na izbor ili ne. Neću ponavljati sve svoje razloge, jer sam ih zbilja detaljno opisala na zaključanoj temi. U svakom slučaju, smatram da pristup spolnom odgoju kakav je ponuđen u ovom programu nije ono što ja želim za svoju djecu i zato smo MM i ja potpisali zahtjev MZOS da nam se ne uskraćuje pravo na izbor i prosvjedovat ću danas za to pravo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Opet i ponovo bez zaključka o tome imamo li pravo na izbor ili ne. .
    pravo na izbor za cijeli predmet ili pravo na izbor samo za ovaj posljednji modul?
    il ne valja i ovo prije - živjeti zdravo, prevencija nasilničkog ponašanja i prevencija ovisnosti?
    da sam ja ministar, ko što nisam, dala bih pravo izbora roditeljima.
    pravo na opravdani izostanak za ta 2-4 sata godišnje.
    ako dijete donese papir potpisan od roditelja, opravdala bih te izostanke.
    il bih angažirala grozd da odradi ta 2-4 sata, paralelku.

a pošto nisam ministar prva godina će vjerojatno morati proći uz građansku neposlušnost. morati ćete biti hrabri i reći djetetu da neće ići na taj sat jer se kosi sa svjetonazorom obitelji. iako ste naizgled ovdje u goroj poziciji nego mi s vjeronaukom koji teoretski jest izborni predmet, u naravi će se vjerojatno svest na isto. jedno ili dvoje djece iz cijelog razreda na hodniku za vrijeme nastave.

u dogledno vrijeme se možda stvar i promijeni.
    pa grozd dobije priliku da paralelno drži ta 2-4 sata godišnje.
    prije će se to desiti nego etika za vrijeme vjeronauka, tu bar nema međudržavnih ugovora

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pravo na izbor za cijeli predmet ili pravo na izbor samo za ovaj posljednji modul?
    il ne valja i ovo prije - živjeti zdravo, prevencija nasilničkog ponašanja i prevencija ovisnosti?
    da sam ja ministar, ko što nisam, dala bih pravo izbora roditeljima.
    pravo na opravdani izostanak za ta 2-4 sata godišnje.
    ako dijete donese papir potpisan od roditelja, opravdala bih te izostanke.
    il bih angažirala grozd da odradi ta 2-4 sata, paralelku.

a pošto nisam ministar prva godina će vjerojatno morati proći uz građansku neposlušnost. morati ćete biti hrabri i reći djetetu da neće ići na taj sat jer se kosi sa svjetonazorom obitelji. iako ste naizgled ovdje u goroj poziciji nego mi s vjeronaukom koji teoretski jest izborni predmet, u naravi će se vjerojatno svest na isto. jedno ili dvoje djece iz cijelog razreda na hodniku za vrijeme nastave.

u dogledno vrijeme se možda stvar i promijeni.
    pa grozd dobije priliku da paralelno drži ta 2-4 sata godišnje.
    prije će se to desiti nego etika za vrijeme vjeronauka, tu bar nema međudržavnih ugovora
    Eto, cvijeto, s tobom sam se dogovorila - ne želim ništa više ni manje od onog što si napisala.

Moja djeca su upoznata s čitavom ovom pričom i imaju svoj stav. Naime, kod nas je spolni odgoj počeo čim su počela prva pitanja, tako da ne drže vodu priče koje čitam po fb i drugdje ovih dana o tome da katolici ne žele svoju djecu upoznati sa spolnošću i spolnim odnosima. Dakako da to želim, to i radimo, samo je pitanje kojim pristupom i na koji način. Na "hodniku", to jest u knjižnici su već navikli biti, jer su izborni predmeti koje oni ne pohađaju uvijek usred satnice, jer na kraju i na početku satnice je vjeronauk.

Meni se ne da više razglabati o tome na forumu i objašnjavati svoje stavove. Samo ću još ovo reći: spin znači izvrtanje istine, odnosno laž - izlažući svoje stavove nisam ništa izvrtala niti lagala - mislim točno tako kako sam napisala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •