Stranica 64 od 68 PrviPrvi ... 14546263646566 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,151 do 3,200 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    I stoput ste argumentima nadjačane.
    Inače, ne znam o kakvoj medijskoj blokadi pišeš, pa ima na svakom portalu
    Šteta što vas nije došlo ni 89.

Kada bih bila argumentima nadjačana promijenila bih mišljenje. Moji argumenti zbog kojih ne pristajem na ovako zamišljen modul o spolnom odgoju moje djeci nisu ni načeti, a kamoli nadjačani.

Prosvjed je izuzetno uspio - nije se radilo o okupljanju velikog broja ljudi nego o ostavljanju igračaka u ime prosvjeda i to se događalo u većem broju gradova. Mi smo se kratko zadržali na Trgu Sv. Marka - ostavili smo svoje prosvjednike i išli doma. Poruka je ostala, a i poklon za neko dijete koji su moja djeca od sebe dala.

Trebam pojasniti svoje ustavno pravo na odgoj svoje djece? Ne pada mi napamet.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Trebam pojasniti svoje ustavno pravo na odgoj svoje djece? Ne pada mi napamet.
    Ok, ajmo zaviriti što piše u Ustavu.
    Dva članka spominju odgoj, ali pri čitanju članaka i stavaka treba imati na umu cjelovitost Ustava i vrednota (iz članka 3. Ustava).

Članak 63.
    Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece. (PRETPOSTAVLJAM DA IZ OVOGA VUČETE ARGUMENTACIJU)
    Roditelji su odgovorni osigurati pravo djetetu na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti.
    Tjelesno i duševno oštećeno i socijalno zapušteno dijete ima pravo na osobitu njegu, obrazovanje i skrb.
    Djeca su dužna brinuti se za stare i nemoćne roditelje.
    Država osobitu skrb posvećuje maloljetnicima bez roditelja i onima za koje se ne brinu roditelji.

Članak 69.
    Svatko ima pravo na zdrav život.
    Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.
    Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša. (A MINISTARSTVO IZ OVOGA)

Članak 3.
    Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Samostalno odlučivanje o odgoju djece ovdje, smatram, podrazumijeva roditeljsko pravo da se djecu načinom i vrijednosno odgaja onako kako roditelji to žele, poštujući pri tom prava djeteta. Dakle, hoće li dijete doma biti odgojeno kao npr. vjernik ili ateist pravo je roditelja.
    Nadalje, samostalno odlučivanje o odgoju djece podrazumijeva i to da roditelji imaju pravo odlučiti hoće li dijete upisati u javnu ili privatnu školu (ili vrtić).

Međutim, roditelji NEMAJU pravo odlučiti da njihovo dijete neće biti školovano, čak i ako bi to smatrali svojim odgojem. (Jer država štiti prava svojih građana, pa tako i djece.)
    Također, nemaju pravo direktnog odlučivanja o tome kakav će biti školski kurikulum predmeta u školi jer upisom dijeteta u školu unaprijed pristaju na pravila igre.

Ali, roditelji imaju apsolutno pravo vršiti pritisak na one koji o tome odlučuju, prije svega na zastupnike (kao svoje izabrane predstavnike) i Sabor u kojem sjedi politička opcija koja zastupa ili može zastupati njihove interese. Jednom kad ta opcija pobijedi na izborima i izmijeni kurikulum možda će se neka druga grupa roditelja organizirati i politička igra počinje ispočetka.

Point je da svaka nezadovoljna grupa u društvu ima mogućnosti i kanale pritiska, pa tako i vi kojima smetaju stvari u kurikulumu ZO-a. Ali ne na način na koji to sad činite jer ako bi ovo bio primjer načina na koji se kurikulum mijenja i prilagođava, onda bi se on mogao čerupati kako svakome paše. I svatko bi za sebe mogao reći da je većina koja tako misli ili manjina čiji se stavovi također moraju poštivati.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pogledajmo što su vaši prijatelji učinili u Texasu.

Texas School Bord of Education samostalno određuje udžbeničke standarde za svoju saveznu državu (članovi su i roditelji), no kako je broj djece u Texasu iznimno velik, svi veći izdavači svoje udžbenike kroje upravo prema odlukama ovog odbora. Ono što se odluči u Teksasu – dakle, uče djeca cijelog SAD-a.

Problem leži u činjenici da je ovaj odbor počeo usađivati vjerske elemente u sadržaj udžbenika i imaju jasnu desničarsku agendu: iz udžbenika se briše Thomas Jefferson je jedan od glavnih zagovornika ideje odvojenosti države i crkve, brišu se negativne konotacije McChartyijeve vladavine, umanjuje se uloga Abraham Lincolna u američkom građanskom ratu, a ističu zapovjednici Konfederacije, građanski rat se predstavlja kao borba za slobodu prava saveznih država a čine nejasnim činjenicu da se rat vodio zbog ukidanja ropstva, kreacionizam polagano zamjenjuje evoluciju (zemlja je stara nekoliko tisuća godina, a znanstveni dokazi o evoluciji su upitni), imaju samo apstinencijsku seksualnu edukaciju itd.

http://rationalwiki.org/wiki/Texas_Board_of_Education

Osobno nemam ništa protiv ovakvog kurikuluma u privatnoj vjerskoj školi, pa tko voli, nek izvoli.

Javne škole, e pa u njima će se učiti o masturbaciji, htjeli vi to ili ne.
    Barem dok Hrast i njemu slični ne osvoje vlast (http://hr-hb.blogspot.com/2010/12/pi...uge-grozd.html) ali to je ipak samo utopija...zato jer većina građana ipak živi u 21. stoljeću.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovo su zagrebački prosvjednici. Nikad nisam vidjela simpatičniji i benigniji prosvjed ni prosvjednike koji će za koji dan učiniti još jednu važnu misiju. I puno ih je, a još je više bilo ljudi u njihovoj pratnji. https://www.facebook.com/#!/photo.ph...type=1&theater

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Igračaka je samo u ZG skupljeno više od 1000, jer je prosvjed tako zamišljen, da ostaviš svojeg prosvjednika i odeš i tako je prijavljen policiji, koja je one koji su se zadržavali podsjećala da krenu dalje zato je izvještavanje o broju ljudi u jednom trenutku na trgu zlobno, ako ne i Orwellovski zloslutno.
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.12.2012. at 11:21

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ako ne i Orwellovski zloslutno.
    ideš

možda je samo odraz hrvatskog novinarstva pa je površno
    Posljednje uređivanje od daddycool : 06.12.2012. at 11:24

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne - u 99% slučajeva ta površnost vrlo sustavno ide u jedinstvenom ulizivačkom smjeru prema vladajućoj garnituri. Koja god je trenutno na vlasti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Koliko odijuma prema izražavanju svog mišljenja skupljanjem igračaka, bez imalo nasilja i mržnje prema bilo kome drugome!

Zakonski članci navedeni u Zuskinom postu ne stoje ni u kakvoj kontradikciji s ovim prosvjedom, odnosno zahtjevom roditelja da ostvare svoje pravo na izbor. To pravo, zajamčeno i ustavom, ne ovisi o tome koja je politička opcija na vlasti. Kada bi to ovisilo o garnituri na vlasti, znači li to da bi se programi trebali mijenjati svake 4 godine? Srećom, ne živimo u diktaturi. Osobno, zadržat ću pravo na izražavanje svoga mišljenja i zahtijevanje svojih prava bez obzira tko bio na vlasti.

Ovi "prijatelji iz Texasa" - nemam što reći osim "zamjena teza".

Mene ne zanima nadmudrivanje na internetu, pogotovo kad počinje karakter netrpeljivosti i licemjerja. To mi je važno samo utoliko što ne spadam u šutljivu većinu i imam potrebu iznijeti svoje mišljenje, što sam učinila pristojno i argumentirano. Ono što mene zanima je što mogu konkretno učiniti i postignuće ciljeva. Jedan je već postignut - program nametnut naknadno, nakon što je školski kurikulum već bio završen neće ići u provedbu ove godine. Eto, vlast ipak shvaća da je vlast svih građana. Ipak živimo u 21. stoljeću.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jedan je već postignut - program nametnut naknadno, nakon što je školski kurikulum već bio završen neće ići u provedbu ove godine. Eto, vlast ipak shvaća da je vlast svih građana. Ipak živimo u 21. stoljeću.
    Otkud ti ovo? Nisam nigdje primijetio da je objavljeno. Bilo bi odlicno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    Otkud ti ovo? Nisam nigdje primijetio da je objavljeno. Bilo bi odlicno.

Čula sam to jučer navečer u nekoj od informativnih emisija na TV, ali se sad ne mogu sjetiti na kojem programu. U prilogu je bio i razgovor s osobom iz ministarstva koja radi na tome. Bilo bi logično, s obzirom na to da nije provedena prava jasna rasprava, da ljudi na različite načine izražavaju svoje protivljenje i da već završava prvo polugodište.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ako je netko zaniteresiran za temu religija i sreća, evo zanimljivog simpozija: http://www.ffdi.unizg.hr/images/stor...pozij_2012.pdf

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko odijuma prema izražavanju svog mišljenja skupljanjem igračaka, bez imalo nasilja i mržnje prema bilo kome drugome!

Zakonski članci navedeni u Zuskinom postu ne stoje ni u kakvoj kontradikciji s ovim prosvjedom, odnosno zahtjevom roditelja da ostvare svoje pravo na izbor. To pravo, zajamčeno i ustavom, ne ovisi o tome koja je politička opcija na vlasti. Kada bi to ovisilo o garnituri na vlasti, znači li to da bi se programi trebali mijenjati svake 4 godine? Srećom, ne živimo u diktaturi. Osobno, zadržat ću pravo na izražavanje svoga mišljenja i zahtijevanje svojih prava bez obzira tko bio na vlasti.

Ovi "prijatelji iz Texasa" - nemam što reći osim "zamjena teza".

Mene ne zanima nadmudrivanje na internetu, pogotovo kad počinje karakter netrpeljivosti i licemjerja. To mi je važno samo utoliko što ne spadam u šutljivu većinu i imam potrebu iznijeti svoje mišljenje, što sam učinila pristojno i argumentirano. Ono što mene zanima je što mogu konkretno učiniti i postignuće ciljeva. Jedan je već postignut - program nametnut naknadno, nakon što je školski kurikulum već bio završen neće ići u provedbu ove godine. Eto, vlast ipak shvaća da je vlast svih građana. Ipak živimo u 21. stoljeću.
    Bravo! I Aleluja!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

. Jedan je već postignut - program nametnut naknadno, nakon što je školski kurikulum već bio završen neće ići u provedbu ove godine. Eto, vlast ipak shvaća da je vlast svih građana. Ipak živimo u 21. stoljeću.
    Ako je ovo točno - divno! Drago mi je da je ipak razum pobijedio. Greške se događaju, programi kasne, ljudi nastoje napraviti svoj posao što je moguće bolje, a svi znamo kako je ponekad rok nemoguće potrefiti, sve pet, doklegod se može greška popraviti i krenuti iznova. Jedna godina ipak ne radi razliku naspram cijelog školovanja jednog djeteta, tako da je bolje polako, nego zbrda-zdola.

Imamo novu šansu i nadam se da će svi akteri našeg društva znati postaviti ciljeve i izraditi program tako da budu u najboljem interesu prije svega djece, a zatim i cijelog društva.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Dobar odgoj pretpostavlja otvorenost, iskrenost i povjerenje. Ja ću učiti dijete kako smatram da je dobro, ali dijete ima pravo izraziti sumnju, dvojbe, neka dođe, pričat ćemo, zato smo tu. Nisam ni neuka ni nepismena, ni uboga, da ne bih znala o životu kao i svaki drugi lijevi, desni, liberalni i konzervativni čovjek, i ako moje dijete bude izrazilo stav da su neki moji stavovi besmisleni i da odlučuje živjeti drugačije, imam jezik, ruke, noge i Internet, i mogu dijete upozoriti na posljedice, moguće načine zaštite, ali naravno da ću uvijek reći kako i zašto smatram da je ovaj ili onaj izbor bolji. Tako da ću dati informaciju, ali vrijednosno obojenu - a kako drugačije. No, slobodna volja i sloboda čovjeka je preduvjet ljubavi i dobrih odnosa, i što će moje dijete činiti sa sobom i svojim životom, nije baš u mojoj vlasti - posebno nakon nekih godina, kad mora preuzeti kormilo za sebe.

Važno mi je pružiti ljubav djetetu (što je između ostalog i dobar odgoj, i čuvanje djeteta od ponašanja za koja nije svjesno da mu mogu štetiti), bez obzira na to što je, kakvo je, što mu se zbiva, tako da je homoseksualnost samo jedna od stvari koje dijete može biti - postati - dogoditi mu se, i ne vidim nikakve drame oko toga. Ne vidim ništa što bi moglo narušiti odnose ljubavi i povjerenja - može ponekad biti teško, možemo se ne slagati i ne razumjeti, ali prema sv. Augustinu - svi mi ljudi imamo svoje granice prema drugima, i ne možemo biti sjedinjeni, posve shvaćeni jedni s drugima; ali te naše sobice nemaju strop, i u Bogu, mi smo jedno, i u toj dimenziji smo potpuni. Tako da ne moram ja biti sretna svakim djetetovim izborom, karakterom, orijentacijom. To je kako je, ali sva naša neslaganja prevladava ljubav. Ja mogu reći svoje, ali poštujem granice, znam da nisam svemoćna, i ako se događaju stvari koje me nadilaze, tu je Bog, molit ću se za mudrost i izlaz. Nisam ja zadnja instanca ni svom djetetu, ni sebi.

A što se masturbacije tiče, čitala sam dobro objašnjenje. Nije stvar da se to ne smije dogoditi - to će se dogoditi, u nekoj mjeri, jer je to dio naše ljudske prirode. No, poriv koji imamo imamo sa svrhom i razlogom, i ako on služi tome da nas povede tamo gdje mu je prirodno okružje realizacije - u svrsishodnu, vjernu ljubavnu zajednicu. Pa ako ga se odričemo, odričemo privremeno i da ga jasnije vidimo, i da znamo kamo vodi (ii što hoće od nas).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

BigBlue, rasprava se nekako preselila ovdje, jer je izvorna tema zaključana. Nadajmo se da neće biti i ova.

Drago mi je da si postavila ovo pitanje, jer se u javnosti posve krivo interpretira stav roditelja koji se protive predloženom modulu, prema samom spolnom odgoju. Stječe ili čak fabricira dojam da želimo držati svoju djecu u neznanju, da ne priznajemo realnost njihove spolnosti i društvenih okolnosti kojima su izloženi već od osnovne škole. Uopće nije tako - mogu govoriti u svoje ime, a vjerujem da to mišljenje dijele i drugi roditelji vjernici. Mojoj djeci sam počela govoriti o spolnosti već vrlo rano, kako su stizala njihova pitanja, bez ikakvog uvijanja i skrivanja. Kako rastu, otvaraju im se nova razmišljanja i problemi, o čemu mogu pitati sve što žele. Nemam nikakvih zadrški prema takvim razgovorima, odnosno prema informiranju djece o spolnosti.

Zašto se roditelji opiru ovakvom programu? Eto, mediji će izvući izjavu jedne mlade mame koja kaže da ne želi da njezina djeca masturbiraju, naivno, možda se još nije susrela s time. Međutim, to će se reproducirati i poslužiti kao krunski argument kako živimo izvan stvarnosti i želimo držati svoju djecu u neznanju, pa čak im i prijetiti, koju mogućnost i ti navodiš u svom postu. Ali, ne radi se o tome. Za mene se radi o tome da je moj cilj kad se radi o spolnom odgoju moje djece uklapanje tog segmenta njihovog života u cjelinu njihovog osobnog razvoja. To mora biti spojeno s ljudskim vrijednostima u kojima ih želim odgajati, a ne odvojeno, kao neka čisto tehnička pojava, kao što je to slučaj u ovom prijedlogu programa. Meni je bitan razvoj pozitivnog stava prema spolnosti u kontekstu poštovanja prema sebi i drugome, svom vlastitom tijelu i tijelu drugoga i onog trećega, djeteta koje se može začeti. Bitno mi je postaviti njihov odnos prema spolnosti u kontekst ljubavi, davanja i prihvaćanja, obvezivanja i odgovornosti. To je za mene početak, a ne pristajem na odgoj koji kreće od kraja, od tehnikalija. Želim za njih informirani, otvoreni spolni odgoj, primjeren njihovoj dobi, primjeren dječaku i djevojčici koji se izrastaju u mladića i djevojku. Želim informacije koje će podržati njihov razvoj, njihove potrebe i to u kontekstu već ranije rečenog.
    Ovaj program to što ja želim ne nudi, dapače, niti ne dotiče. On se svodi na tehnikalije, a mimo toga nudi ideologiziran stav prema spolnosti s kojim se ne slažem.

Nadam se da nisam pobrzala i nešto krivo shvatila vezano uz ovu informaciju o odgađanju provedbe programa. Ako i ne bude tako, nastavit ćemo na tragu svojih prava.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

BigBlue, rasprava se nekako preselila ovdje, jer je izvorna tema zaključana. Nadajmo se da neće biti i ova.

Drago mi je da si postavila ovo pitanje, jer se u javnosti posve krivo interpretira stav roditelja koji se protive predloženom modulu, prema samom spolnom odgoju. Stječe ili čak fabricira dojam da želimo držati svoju djecu u neznanju, da ne priznajemo realnost njihove spolnosti i društvenih okolnosti kojima su izloženi već od osnovne škole. Uopće nije tako - mogu govoriti u svoje ime, a vjerujem da to mišljenje dijele i drugi roditelji vjernici. Mojoj djeci sam počela govoriti o spolnosti već vrlo rano, kako su stizala njihova pitanja, bez ikakvog uvijanja i skrivanja. Kako rastu, otvaraju im se nova razmišljanja i problemi, o čemu mogu pitati sve što žele. Nemam nikakvih zadrški prema takvim razgovorima, odnosno prema informiranju djece o spolnosti.

Zašto se roditelji opiru ovakvom programu? Eto, mediji će izvući izjavu jedne mlade mame koja kaže da ne želi da njezina djeca masturbiraju, naivno, možda se još nije susrela s time. Međutim, to će se reproducirati i poslužiti kao krunski argument kako živimo izvan stvarnosti i želimo držati svoju djecu u neznanju, pa čak im i prijetiti, koju mogućnost i ti navodiš u svom postu. Ali, ne radi se o tome. Za mene se radi o tome da je moj cilj kad se radi o spolnom odgoju moje djece uklapanje tog segmenta njihovog života u cjelinu njihovog osobnog razvoja. To mora biti spojeno s ljudskim vrijednostima u kojima ih želim odgajati, a ne odvojeno, kao neka čisto tehnička pojava, kao što je to slučaj u ovom prijedlogu programa. Meni je bitan razvoj pozitivnog stava prema spolnosti u kontekstu poštovanja prema sebi i drugome, svom vlastitom tijelu i tijelu drugoga i onog trećega, djeteta koje se može začeti. Bitno mi je postaviti njihov odnos prema spolnosti u kontekst ljubavi, davanja i prihvaćanja, obvezivanja i odgovornosti. To je za mene početak, a ne pristajem na odgoj koji kreće od kraja, od tehnikalija. Želim za njih informirani, otvoreni spolni odgoj, primjeren njihovoj dobi, primjeren dječaku i djevojčici koji se izrastaju u mladića i djevojku. Želim informacije koje će podržati njihov razvoj, njihove potrebe i to u kontekstu već ranije rečenog.
    Ovaj program to što ja želim ne nudi, dapače, niti ne dotiče. On se svodi na tehnikalije, a mimo toga nudi ideologiziran stav prema spolnosti s kojim se ne slažem.

Nadam se da nisam pobrzala i nešto krivo shvatila vezano uz ovu informaciju o odgađanju provedbe programa. Ako i ne bude tako, nastavit ćemo na tragu svojih prava.
    jedan jako veliki X

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Zdenka, problem je u tome što veeeeeelika većina roditelja koji se opiru ZO to čine upravo iz razloga koje je navela zmaj i ova naivna mama koju spominješ - stavove poput tvojih dijeli toliko mizeran postotak tih roditelja da je to strašno. nemojte se praviti ludi u tom pogledu - itekako ste svjesni toga da je za sigurno preko 90% roditelja koji su protiv glavni problem u upoznavanju djece s postojanjem manjinskih spolnih orijentacija i strahu od gluposti koje razne inicijative plasiraju u javnost (poput ove o pornografiji i masturbaciji). znači podloga sve za veliku većinu je diskriminacija koja je protuustavna!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/m...ju/650584.aspx

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    Zdenka, problem je u tome što veeeeeelika većina roditelja koji se opiru ZO to čine upravo iz razloga koje je navela zmaj i ova naivna mama koju spominješ - stavove poput tvojih dijeli toliko mizeran postotak tih roditelja da je to strašno. nemojte se praviti ludi u tom pogledu - itekako ste svjesni toga da je za sigurno preko 90% roditelja koji su protiv glavni problem u upoznavanju djece s postojanjem manjinskih spolnih orijentacija i strahu od gluposti koje razne inicijative plasiraju u javnost (poput ove o pornografiji i masturbaciji). znači podloga sve za veliku većinu je diskriminacija koja je protuustavna!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/m...ju/650584.aspx
    X

Evo linka, ako niste čitali, o tome kako je to u drugim zemljama:
    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...l#.UMCDuI6f_zK

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    X

Evo linka, ako niste čitali, o tome kako je to u drugim zemljama:
    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...l#.UMCDuI6f_zK

eto da dodam za austriju. ministrica je objavila da brosura ostaje takav kakva jest. uklanjaju se samo podatci o bankama sperme i surogat majcinstvu, jer te metode nisu zakonski dozvoljene.
    u principu nema histerije, ako vladate njemackim, mozete pogledati na vebu die presse ili der standard.
    zasada nema ni spina. protivnici jasno kazu da ne zele da se istospolne veze prikazuju jednako vrijednima kao heteroseksualne. nisam naisla na strah da ce se u skoli poducavati pornografinja, mastrubiranje, svi sa svakim u svako vrijeme, na svakom mjestu.
    nadlezni odgovaraju, da su oni zakonski i ustavno ravnopravni, te da brosura prikazuje realnost pluralistickog drustva.
    zasada je to to.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zdenka, problem je u tome što veeeeeelika većina roditelja koji se opiru ZO to čine upravo iz razloga koje je navela zmaj i ova naivna mama koju spominješ
    Ali ovo nije argument zašto bi se sporni, ovaj i ovakav, ZO trebao uvesti.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni, ovo je veliki problem ZO. Kakvo prebacivanje loptice na nastavnike?! Želite investirati u ZO i edukaciju djece? Sjajno, prvo educirajte i zaposlite edukatore koji će provoditi sustavnu program po školama (vanjske suradnike, whatever), a ne bacati u vruće ulje nastavnike
    neki dan sam pričala s prof. iz jedne gimnazije i rekla mi je da neće ona kao razrednik to predavati već psiholozi, pedagozzi itd. koji će se za to educirati.

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ovo nije argument zašto bi se sporni, ovaj i ovakav, ZO trebao uvesti.
    nisam to ni navela kao razlog za uvođenje ZO, već kao činjenicu koja ne bi smjela utjecati na njegovo uvođenje jer diskriminacija ne smije i ne može biti razlog neuvođenja bilo čega.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nisam to ni navela kao razlog za uvođenje ZO, već kao činjenicu koja ne bi smjela utjecati na njegovo uvođenje jer diskriminacija ne smije i ne može biti razlog neuvođenja bilo čega.
    Bitno je što će konkretno biti napravljeno. Zdenkini argumenti su na mjestu i ne temelje se na diskriminaciji.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Dok se ja vratim iz apoteke, cijeli traktati napisani

I Ifigenija i Zdenka su dale objašnjenje o o svom načinu odgoja, koji se u suštini mislim ne razlikuje od onoga što većina nas smatra dobrim, prihvatljivim odgojem - ljubav, tolerancija i prihvaćanje.
    Ja sam išla puno prizemnije, kako bi to Zdenka rekla u tehnikalije, s jednostavnim pitanjem npr. je li vam prihvatljivo objasniti spolnost sukladno vašem vjerskom uvjerenju i propovjedanjima crkve kojoj pripadate, a istodobno (reći u sebi sranja se događaju) i objasniti prednost kontracepcije. Ili je tako nešto samo po sebi kontradiktorno?

Za mene se radi o tome da je moj cilj kad se radi o spolnom odgoju moje djece uklapanje tog segmenta njihovog života u cjelinu njihovog osobnog razvoja. To mora biti spojeno s ljudskim vrijednostima u kojima ih želim odgajati, a ne odvojeno, kao neka čisto tehnička pojava, kao što je to slučaj u ovom prijedlogu programa.

Meni je bitan razvoj pozitivnog stava prema spolnosti u kontekstu poštovanja prema sebi i drugome, svom vlastitom tijelu i tijelu drugoga i onog trećega, djeteta koje se može začeti. Bitno mi je postaviti njihov odnos prema spolnosti u kontekst ljubavi, davanja i prihvaćanja, obvezivanja i odgovornosti. To je za mene početak, a ne pristajem na odgoj koji kreće od kraja, od tehnikalija. Želim za njih informirani, otvoreni spolni odgoj, primjeren njihovoj dobi, primjeren dječaku i djevojčici koji se izrastaju u mladića i djevojku. Želim informacije koje će podržati njihov razvoj, njihove potrebe i to u kontekstu već ranije rečenog.
    Ovaj program to što ja želim ne nudi, dapače, niti ne dotiče. On se svodi na tehnikalije...
    Mislim da je ovo povećano stav svakog normalnog roditelja prema spolnosti djeteta, ali svi smo svjesni da su educirani roditelji koji otvoreno razgovaraju s djecom i u čijim razgovorima nema tabua nažalost u manjini, a vjerujem da nas većina ovdje pripada toj manjini (hoću reći, forumaši ovdje nisu reprezentativan uzorak roditelja). Djeca koja dolaze iz obitelji u kojoj se komunicira neće imati nikakvih problema sa savladavanjem "gradiva" iz ZO, dapače doći će s izgrađenim stavom. Bad news, ZO nije namijenjen toj djeci, namijenjen je djeci koja nemaju niti elementarne činjenice o seksualnosti. Ono što ne mogu shvatiti je strah roditelja koji komuniciraju s djecom na način koji je opisala Zdenka da će "tehnikalije" iznešene u tih par sati "poništiti" sav trud i vrijednosti usađene u vašu djecu. Pa djeca su konstantno bombardirana "mitologijom ulice", pričama vršnjaka koje imaju veći autoritet nego obrazovna ustanova, ali staabilna obitelj nikada ne može biti zamijenjena tim surogatima. Početak i vrijednosti o kojem govori Zdenka događa se u obitelji, i tu je osnovna razlika između odgoja i obrazovanja. Voljela bi da u državi postoji sustavno i obavezno educiranje roditelja o roditeljstvu - više uputa dobiješ uz mikrovalnu nego uz dijete

Međutim, to će se reproducirati i poslužiti kao krunski argument kako živimo izvan stvarnosti i želimo držati svoju djecu u neznanju, pa čak im i prijetiti, koju mogućnost i ti navodiš u svom postu.
    negdje smo se izgleda krivo shvatile, jer sam još jednom pročitala svoj post i ne vidim gdje sam tako nešto mogla implicirati.
    Posljednje uređivanje od BigBlue : 06.12.2012. at 14:34

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zdenka, lijepo rečeno. Ja više neću uopće pisati na tu temu, mislim da je tvoj post dovoljan za svako pitanje i pojašnjenje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zdenka, koji je to idelologiziran stav s kojim se ne slažeš?

Slažeš li se ti s postovima od zmaj, primjerice?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da se ubacim na temu gdje inače ne pišem, nadam se da će postovi vezani za ZO biti odijeljeni u posebnu temu.

jasno mi je da će se oko modula spolnog odgoja još lomiti koplja i ne bih ulazila u te diskusije.
    ali mislim da modul osobne higijene ima smisla, jer ne vjerujem da svi roditelji vode o tome računa.

dok sam radila u srednjoj školi, kada bih ušla u razred, prvo bi otvorila sve prozore jer je doslovce smrdilo
    u razredu. što od neopranih patika, robe, ... higijena baš nije bila na visini.

govori mi kolegica, u razred im je došla mala romkinja. ono što su djeca zapazila je da curica - smrdi.
    nit je oprana, počešljana, crnih noktiju, niti zna čemu služi četkica za zube.
    pa ako već o tome ne čuje kod kuće, zar nije dobro da za te neke osnove higijene čuje u školi ?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Molim, bez prozivke. Sve svoje stavove sam već rekla u više navrata i na onoj zatvorenoj temi i na drugim mjestima i neću to stalno ponavljati. Potrebe roditelja za određenim pristupom odgoju njihove djece, kakav sam u svoje ime opisala, nemaju veze s tolerancijom različitih - kao što sam već prije na više mjesta rekla, to spada u građanski odgoj, u kontekstu tolerancije prema svim vrstama različitosti.

Ovakav odnos prema prosvjedu igračaka kakav ima indeks smatram manipulativnim i licemjernim. Da je neki njihov istomišljenik organizirao miran, pristojan prosvjed u vidu prikupljanja igračaka za humanitarne svrhe ne bi bilo kraja pohvalnim litanijama. Ovako, kad se radi o vjernicima, to se proglašava manipulacijom djecom. Izvrtanje teza. Ne želim diskutirati pod takvom paljbom, bez želje za razumijevanjem stvarnih stavova i potreba ljudi koji su prosvjedovali.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim, bez prozivke.
    Prozivke?
    Ovo ti stvarno nije u redu.

Pitam te za dio koji nisam nikad pročitala, možda ga ti jesi napisala, ali je meni promaknuo.
    Jasni su mi tvoji argumenti o preuranjenosti i o zadržavanju na tehnikalijama. Pitala sam te za dio gdje mi tvoj stav nije jasan, odnosno nije mi poznat.

Za zmaj te pitam jer mi se uopće ne čini da pišete isto, ali se ti osjećaš prozvanom kad forumašice kritiziraju njene postove i to mi nije jasno.

Ali ako je pitanje postalo prozivka, onda je ova tema stvarno postala pretjerano mučna.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Prozivke?
    Ovo ti stvarno nije u redu.

Pitam te za dio koji nisam nikad pročitala, možda ga ti jesi napisala, ali je meni promaknuo.
    Jasni su mi tvoji argumenti o preuranjenosti i o zadržavanju na tehnikalijama. Pitala sam te za dio gdje mi tvoj stav nije jasan, odnosno nije mi poznat.

Za zmaj te pitam jer mi se uopće ne čini da pišete isto, ali se ti osjećaš prozvanom kad forumašice kritiziraju njene postove i to mi nije jasno.

Ali ako je pitanje postalo prozivka, onda je ova tema stvarno postala pretjerano mučna.

Vertex, nisam mislila samo na tebe nego i na Zuskine postove koje doživljavam neprijateljskima i podrugljivima. Ja sam se tu našla kao netko tko bi morao odgovarati na pitanja u ime drugih, a to ne želim. Već sam puno puta napisala svoje moje mišljenje o svemu ovome, pa mi nemoj zamjeriti što se osjećam neugodno kad me se ponovo poziva na objašnjavanje.

Zašto bih ja analizirala postove zmaj? Neka ona razjašnjava svoje stavove, ja pokušavam razjasniti svoje.

Nemojmo u diskusiji zaboraviti da nismo nickovi nego ljudi, onda će možda komunikacija biti tolerantinija i blaža.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vertex, nisam mislila samo na tebe nego i na Zuskine postove koje doživljavam neprijateljskima i podrugljivima. Ja sam se tu našla kao netko tko bi morao odgovarati na pitanja u ime drugih, a to ne želim. Već sam puno puta napisala svoje moje mišljenje o svemu ovome, pa mi nemoj zamjeriti što se osjećam neugodno kad me se ponovo poziva na objašnjavanje.

Zašto bih ja analizirala postove zmaj? Neka ona razjašnjava svoje stavove, ja pokušavam razjasniti svoje.

Nemojmo u diskusiji zaboraviti da nismo nickovi nego ljudi, onda će možda komunikacija biti tolerantinija i blaža.
    Ne znam, ja te nisam pitala da odgovaraš u ime drugih, pitala sam te za tvoje razmišljanje jer me zanima, i baš zato što znam da iza nickova stoje osobe. Meni se ne sviđa komunikacija svakog člana foruma, ali svojom sam zadovoljna.

Naravno da nitko ne mora komentirati tuđe postove. Objasnila sam zašto sam te pitala za mišljenje o postovima od zmaj. Mislim da je objašnjenje i pitanje bilo jasno i smisleno, a sigurno nije bilo zlonamjerno, ali vidim da odgovor neću dobiti pa ga povlačim.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Sigurno se ne žališ na Stirijine medije, tamo se vjerovatno pater Tolj pobrinuo da prosvjed bude popraćen manje licemjerno i manipulativno

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

zmaj i frka, niste puno različite samo ste na suprotstavljenim stranama. stanite na loptu.

Zdenka, lijepo napisano

Za mene se radi o tome da je moj cilj kad se radi o spolnom odgoju moje djece uklapanje tog segmenta njihovog života u cjelinu njihovog osobnog razvoja. To mora biti spojeno s ljudskim vrijednostima u kojima ih želim odgajati, a ne odvojeno, kao neka čisto tehnička pojava, kao što je to slučaj u ovom prijedlogu programa. Meni je bitan razvoj pozitivnog stava prema spolnosti u kontekstu poštovanja prema sebi i drugome, svom vlastitom tijelu i tijelu drugoga i onog trećega, djeteta koje se može začeti. Bitno mi je postaviti njihov odnos prema spolnosti u kontekst ljubavi, davanja i prihvaćanja, obvezivanja i odgovornosti. To je za mene početak, a ne pristajem na odgoj koji kreće od kraja, od tehnikalija. Želim za njih informirani, otvoreni spolni odgoj, primjeren njihovoj dobi, primjeren dječaku i djevojčici koji se izrastaju u mladića i djevojku. Želim informacije koje će podržati njihov razvoj, njihove potrebe i to u kontekstu već ranije rečenog.

Ali to ćeš ti odraditi doma i vjerojatno si svjesna da niti jedan program neće moći zadovoljiti sve te kriterije jer su nam polazne točke različite. Mislim da su tehnikalije vrlo bitne jer su velikom broju učenika uskraćene informacije o njima u roditeljskom domu, a takvo uskraćivanje im nije usluga i ne može biti prepušteno kućnom odgoju jer iz neinformiranosti proizlazi direktna šteta društvu.

Koji je to ideologiziran stav prema spolnosti s kojim se ne slažeš?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja uopce nisam sigurna da javnost/mediji sve krivo interpretiraju. moze biti da da, ali moze biti i da ne.
    evo gledam topik - jedna zdenka i puno zmajeva.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako misliš da je za kaznu prijavi njen post,

ja kao pripadnice manjine , jelte ,ateističke , smatram da je ovaj ZO ovako kako je koncipiran ,brzopleto napisan , nedovoljno promišljen ,a isto tako smatram da mene dovodi u neugodan položaj kao razrednika , jer svoj predmet znam predavati ali ovakve teme ne znam da ne upletem svoj osobni stav .

na svu sreću na dugotrajnom sam bolovanju pa me za sada ne boli glava , a dok se ja vratim vidjet ću nove umotvorine resornog ministarstva.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    a isto tako smatram da mene dovodi u neugodan položaj kao razrednika , jer svoj predmet znam predavati ali ovakve teme ne znam da ne upletem svoj osobni stav .
    Po meni, ovo je veliki problem ZO. Kakvo prebacivanje loptice na nastavnike?! Želite investirati u ZO i edukaciju djece? Sjajno, prvo educirajte i zaposlite edukatore koji će provoditi sustavnu program po školama (vanjske suradnike, whatever), a ne bacati u vruće ulje nastavnike

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

uz dužno poštovanje, daddy, ali itekako smo različite. niti ikoga diskriminiram, niti ikoga vrijeđam. samo imam potrebu stati u obranu onih koje se vrijeđa i diskriminira, ali priznajem da preburno odreagiram (nikako naučiti biti cool u takvim stvarima) i bolje je da se izuzmem iz takvih rasprava jer su ionako besmislene - stavovi su duboko ukorijenjeni.

jedino mi je zbilja žao što se ovo opet odvija na krivom topicu...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bigblu, negdje si napisala našto vezano uz onu mamu i masturbaciju i šibu, da sad ne tražim.

juroslav, ti kažeš da je više puta objašnjeno o kojih 89% roditelja (tu priznajem, krivo sam napisala, ne građana nego roditelja) se radi. ja se sjećam da sam u više navrata pitala, al odgovor nisam dobila. postotak je spominjan u više navrata, bez ikakvog objašnjenja.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    zasada nema ni spina. protivnici jasno kazu da ne zele da se istospolne veze prikazuju jednako vrijednima kao heteroseksualne. nisam naisla na strah da ce se u skoli poducavati pornografinja, mastrubiranje, svi sa svakim u svako vrijeme, na svakom mjestu.
    .
    e sad se tu postavlja ipak pitanje. jel se ima pravo na izbor? ili ne? mislim, ovi u austriji, ne mi u hrvatskoj. za potrebe diskusije ajmo uzeti kao premisu da naš ZO ima puno drugih nedostataka radi kojih se roditelji bune.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    bigblu, negdje si napisala našto vezano uz onu mamu i masturbaciju i šibu, da sad ne tražim.
    U pravu si, jesam (da će prsti, ili nešto gore otpasti). Danke!
    Nisam se na taj dio niti obazirala, jer mi je ta izjava toliko apsurdna, koliko i "prijetnja" o kojoj sam pisala.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

itekako ste svjesni toga da je za sigurno preko 90% roditelja koji su protiv glavni problem u upoznavanju djece s postojanjem manjinskih spolnih orijentacija

homoseksualna propaganda

nameće se nešto što nije normalno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako se ne varam, to je bilo nekih 1000 do 1500 roditelja koje se u tom istraživanju ispitivalo, pa se došlo do brojke od 89%. možda sam i krivo zapamtila. ali znam da se to i prije spominjalo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zdenka, mislim da imaš point. Cijela ta priča svođenja vjerske perspektive na izdvojena mišljenja pojedinaca (često i negativno filtrirana kroz medije) je temeljni propust i rekla bih uvreda. Niti smo mi texašani, niti smo svi mi unisoni u svemu. Oko jedne se stvari slažemo - ZO npr. nam se ne sviđa, a sad sve nijanse kome što i koliko - to je već pitanje osobnog razgovora uz kavu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Cijela ta priča svođenja vjerske perspektive na izdvojena mišljenja pojedinaca (često i negativno filtrirana kroz medije) je temeljni propust i rekla bih uvreda.
    Čiji je to propust zapravo? Zanima me jesu li vam poznate ove činjenice:

- ZO provodi Agencija za odgoj i obrazovanje: http://www.azoo.hr/index.php?option=...avstveni-odgoj
    - Predstojnica Katehetskog ureda ZG nadbiskupije je dr. sci Valentina Mandarić http://vjeronauk.eu/katehetski-uredi, katolička redovnica koja je ujedno docentica na Katedri religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkome bogoslovnom fakultetu
    - č. s. Valentina sjedi i u Upravnom vijeću AZOO: http://www.azoo.hr/index.php?option=...troj&Itemid=55

Nevjerojatno je da osoba na takvoj poziciji i djelokrugu rada, redovnica i katolička intelektualka nije jasno, glasno i nedvosmisleno nigdje iskazala svoj stav o ZO.
    Još nevjerojatnije je da takva nevjerodostojnost prolazi nezapaženo u vjerničkoj (a i općoj) javnosti koja hrli na barikade protiv ZO.

Nije mi poznato je li V. Mandarić viđena ovih dana s plišanim igračkama u blizini Markovog trga, ali je zato zapažena kako sjedi rame uz rame u srdačnom i povlađujućem druženju sa gospodinom Vinkom Filipovićem, ravnateljem AZOO na ovom skupu http://www.glas-koncila.hr/portal.ht...29578&act=view
    a raja nek se glođe!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Čiji je to propust zapravo? Zanima me jesu li vam poznate ove činjenice:

- ZO provodi Agencija za odgoj i obrazovanje: http://www.azoo.hr/index.php?option=...avstveni-odgoj
    - Predstojnica Katehetskog ureda ZG nadbiskupije je dr. sci Valentina Mandarić http://vjeronauk.eu/katehetski-uredi, katolička redovnica koja je ujedno docentica na Katedri religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkome bogoslovnom fakultetu
    - č. s. Valentina sjedi i u Upravnom vijeću AZOO: http://www.azoo.hr/index.php?option=...troj&Itemid=55

Nevjerojatno je da osoba na takvoj poziciji i djelokrugu rada, redovnica i katolička intelektualka nije jasno, glasno i nedvosmisleno nigdje iskazala svoj stav o ZO.
    Još nevjerojatnije je da takva nevjerodostojnost prolazi nezapaženo u vjerničkoj (a i općoj) javnosti koja hrli na barikade protiv ZO.

Nije mi poznato je li V. Mandarić viđena ovih dana s plišanim igračkama u blizini Markovog trga, ali je zato zapažena kako sjedi rame uz rame u srdačnom i povlađujućem druženju sa gospodinom Vinkom Filipovićem, ravnateljem AZOO na ovom skupu http://www.glas-koncila.hr/portal.ht...29578&act=view
    a raja nek se glođe!

interesantno, baš interesantno.
    uh, što volim ovakve konkretne postove, koji sve nas filozofe ovdje malo spuste na zemlju.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Zdenka,

žao mi je što moje postove vidiš kao neprijateljske i podrugljive, a recimo zmajičine nisi tako okarakterizirala iako iz njih izvire čista netrpeljivost i podrugljivost. Bit će ipak da su ti jedni stavovi bliži, a drugi dalji.

Željela bih te nešto pitati, ako mi želiš odgovoriti (možda ćeš ponovo napisati da ti ne pada na pamet).

Ajmo razmišljati racionalno. Stekla sam dojam da si nadprosječno obrazovana osoba s izgrađenim stavovima koje znaš argumentirati, kao i da si, također mislim iznadprosješno, angažirana kao roditelj.

Da ne misliš da sam podrugljiva, neću te pitati koliko je takvih među vjernicima, već koliko je takvih osoba u Hrvatskoj uopće?
    Zdenka, ti si jako mala manjina u Hrvatskoj.

Dodatno, dio onoga što si napisala u svom postu oko odgoja svog djeteta doma mogu i ja potpisati.

Međutim, koliko je roditelja koji će doma djeci govoriti neke druge stvari, recimo onim rječnikom i onim tonom kojim piše zmaj. Ili još gorim. Ili im neće govoriti ništa? Mnogo. Mnogo više od onih koji će, poput tebe, doma sjediti s djecom i prolaziti ne samo kroz aspekt spolnog odgoja, već kroz mnoge druge aspekte odgoja.

Gdje je veća korist ili šteta?

U tome što će tvoja djeca kroz NEKOLIKO školskih sati čuti nešto s čim se ti ne slažeš, ali ćeš im to ionako dodatno objasniti kod kuće? Nekoliko školskih sati suprotstavljaš svom višegodišnjem odgoju?

Ili je veća šteta u tome što bi brojna djeca, ukidanjem nekih nastavnih cjelina u ZO, mogla biti potpuno zakinuta za neke informacije i vrijednosti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zuska, upoznala sam Zmaj, i kad ona govori, govori tonom koji je pun topline, vedrine i smijeha, i jest da je otvorena i direktna, ali uživo taj ton ima toplinu, koju forumska komunikacija nema i isto je tako obrazovana i odgaja djecu posve normalno.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Zuska, upoznala sam Zmaj, i kad ona govori, govori tonom koji je pun topline, vedrine i smijeha, i jest da je otvorena i direktna, ali uživo taj ton ima toplinu, koju forumska komunikacija nema i isto je tako obrazovana i odgaja djecu posve normalno.
    draga moja, hvala ti na tvom mišljenju, ali pazi da iz tebe ne govori subjektivnost
    a i, uostalom, ne brini, nije me potrebno braniti ..
    prečesto sam brzopleta osoba i rado bih odgovoila na prvu...
    al me malo "primire" pojave admina na temi
    a i treba mi vremena da procesuiram logiku kojom me netko optužuje za diskriminaciju budući da na prvu to ne mogu shvatiti jer pišem na forumu na kojem se iznose različita mišljenja pa tako i ja., jer nisam zakonodavac, pa ne znam kako to dikriminiram iznošenjem svog mišljenja na kojeg imam puno legitimno demokratsko ljudsko pravo (koje, ponekad poimljem, bi neki tili zabraniti govoreć mi da ih time vrijeđam i dikriminiram.. što me žalosti jer bi to značilo da ne smijem iznositi svoje mišljenje..)...itd ..itd..
    i sad ću poslati post a da ga ni pročitala nisam jer će opet netko obazrjet se na točku zarez i nać uvrede koje nema i sudit će po nekim svojim čitanjima između redaka što samo oni vide i neakvim aluzijama...po tome sude!!
    a ti isti neće se obazrijet na, recimo, link koji sam stavila

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zuska to je kasnije preuzeto iz socijalizma jer se pokazalo djelotvorno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    Zuska to je kasnije preuzeto iz socijalizma jer se pokazalo djelotvorno.
    kako misliš, djelotvorno?
    a di ćeš djelotvornije države od zapadne njemačke, industrijske velesile i najmoćnije europske države? oš reć da je istočna njemačka bila djelotvornija od zapadne njemačke?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kako misliš, djelotvorno?
    a di ćeš djelotvornije države od zapadne njemačke, industrijske velesile i najmoćnije europske države? oš reć da je istočna njemačka bila djelotvornija od zapadne njemačke?
    kad su se dvije njemačke spojile, žene iz istočne njemačke su više izgubile, nego što su žene iz zapadne njemačke dobile. po pitanju vrtića/škola i usuglasnosti posla i obitelji. njemačka ima problem što mlade žene, posebice ako su studirale, nisu spremne na djecu, barem u prvom periodu, jer im država ne omogućava imati oboje, a nisu spremne se odreći svog zanimanja.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    kad su se dvije njemačke spojile, žene iz istočne njemačke su više izgubile, nego što su žene iz zapadne njemačke dobile. po pitanju vrtića/škola i usuglasnosti posla i obitelji. njemačka ima problem što mlade žene, posebice ako su studirale, nisu spremne na djecu, barem u prvom periodu, jer im država ne omogućava imati oboje, a nisu spremne se odreći svog zanimanja.
    Sad im daju i novčane poticaje, ali svejedno nije urodilo plodom i to im je veliki problem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •