Stranica 68 od 74 PrviPrvi ... 18586667686970 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,351 do 3,400 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pročitala sam negdje da se i ti rodovi mogu mijenjat kroz život. Kao, spol, je zadan (nešto što ti je učinjeno, ha ha ha, pa i život mi je učinjen pa nitko normalan neće reć ubij se to ti je zdravo), al rod?, moš bit što oš.. moram priznati, omah mi nastane cijela zbrčkarija u glavi.. žensko sam, imam vaginu, al sam ipak muško, al ću se, karikiram, oblačit ko žensko, a ljubovat ću suprotni spol, doduše, ne znam kojeg roda, pa ću nakon koje godine postat žensko žensko i ljubovat .. Ma strava.

Ono što je uistinu žalosno je ovolika količina banalizacije, vrijeđanja i neempatije spram transrodnih osoba.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajd, nek viruju oni, al zašto guraju našoj djeci takve degutantnosti?, i to pod obavezno. Pitam se zaš onaj naš ministar ne dokazuje tu vjeru u rodnu ideologiju i svojim primjerom, pa ne krene nosat ružičaste suknjice, možda se i našminkat....
    Meni je ovo još i mnogo gore, počevši od degutantnosti, pa do nerazumijevanja osnovnih pojmova o kojima se raspravlja. Jer jedino se tako može protumačiti ova druga rečenica.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

gospode bože.
    da prikladno citiram gđu popadić.
    mislim, sad će ifi reć da vrijeđam.
    al tvoj post toliko vrijeđa inteligenciju da je moja uvreda ništa naspram toga.
    hebaj ga, moraš se svome frendu obratiti za objašnjenje.
    šta, malo se poigra kod stvaranja i onda zalupi vrata pred nosom, ko vas hebe, svi vi koji niste po ps-u.
    o njima se radi. a ne o tvojim curama koje će postati frizerke i sinovima koji će postati autolimari.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da je vrlo razoran potez aktivista ubaciti transrodne i homoseksualne ljude u diskusiju oko spolnog odgoja, jer se onda na njima, ni krivima, ni dužnima, ni zaslužnima, lome koplja, umjesto da se tema doista vrti oko onog što je bitno.

Nigdje, niti u jeziku, niti u zdravlju, niti u rodu/spolu (kako god želimo to nazvati) ne postoje jasne granice. Uvijek postoji neka siva zona gdje se mađarski i hrvatski jezici pretapaju jedan u drugi, uvijek postoji rubna alergija ili je neki pokazatelj takav da možda jesmo, a možda i nismo bolesni... i isto tako nitko ne spori da dio populacije jest gay ili transseksualan.

No, to je problematika za sebe. Kao što višekulturni Ivo Andrić ne ruši sam koncept nacionalnih književnosti, a neki međimurski dijalekt ne osporava postojanje i hrvatskog i mađarskog jezika, nego se i dalje njeguje i kultivira svaki taj jezik za sebe, u onome što ga razlikuje, što je njegovo značenje i bogatstvo (ili npr. hrvatska književnost), tako je isto u redu pristupiti spolnom i zdravstvenom odgoju iz nekakve centralne, većinske norme.

Zašto? Jer je to zaštita temeljnih ljudskih prava, temelja na pravu informaciju, na ako hoćete - rađanje i obitelj, tako jezgru zajednice - koja radom financira i školu i kurikulum.

Naravno da rubno, manjinsko, drugačije ima svoje mjesto na svijetu, ali ako u svemu što podučavamo izaberemo rubno - što će ta djeca znati? U višoj matematici nije uvijek dva i dva četiri, objašnjavala mi je jedna matematičarka. Ali, i dalje u školi kažu 2 i 2 jest četiri, i padneš razred ako briješ da nije.

Tužna sam zato što je aktivistima za kvalitetan spolni odgoj (ako hoćete - vrijednosan) imputirano da mrze drugačije, i time su brutalno diskreditirani. U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.

Ja bih prva prosvjedovala da je bilo tko u našoj zajednici ugrožen zbog onoga što jest, da se mlati ikoga, ikad, ikako. No, paralela s crncima nikako nije ispravna, i nefer se iskorištava višestoljetna muka jedne rase. Niti gay ne može sjesti u tramvaj, niti mu se uskraćuje školovanje, niti je ovisan o drugom čovjeku. To jednostavno nije istina.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja bih prva prosvjedovala da je bilo tko u našoj zajednici ugrožen zbog onoga što jest, da se mlati ikoga, ikad, ikako.
    jesi prosvjedovala nakon splitske rive? jesi prosvjedovala nakon što je tip pretukao dvije lezbijke na trešnjevci?

i opet ispada da se u spolnom odgoju samo govori o tom "rubnom", što također nije istina. ali to rubno jest najveći trn u oku. nitko ne lijepi sliku predbračnog mede ili mede koji onanira.

ovo sa ružičastom suknjicom je potpuno bezvezno, jer opet trpa naš ženski identitet u ružičasto.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.
    O spolno-rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju djeca bi slušala od 0 (nula) do maksimalno 5 školskih sati godišnje. Osim što to nije nikakav centralni topic iz kojeg se crpi temeljna premisa o nečemu, tih nekoliko sati godišnje jedva da će ostaviti nekog traga na njihove stavove.

Isto tako mislim da i bilo koji drugi program s ovakvom satnicom ne može utjecati na formiranje stavova i vrijednosti školaraca (ma može utjecati u nekom zanemarivom postotku).

Niti se u potpunosti slažem s ovim kurikulumom, niti s kurikulumom udruge GROZD. A može i obrnuto, da se slažem i s jednima i s drugima. Najviše ovisi o predavaču - na koji način će obraditi neku temu.

Iz kurikuluma

r. b. Moduli Razred/planirani broj sati po modulu
    1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
    1 Živjeti zdravo 6 6 6 5
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 2 3 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 2 1 3
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 0 0 2 2
    Ukupno sati 10 11 11 12

5. razred 6. razred 7. razred 8. razred
    1 Živjeti zdravo 4 3 5 4
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 4 2 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 3 2 2
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 2 4 3 4
    Ukupno sati 12 12 12 12

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
    1 Živjeti zdravo 4 4 3 2
    2 Prevencija nasilničkog ponašanja 2 2 2 2
    3 Prevencija ovisnosti 2 2 2 0
    4 Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje 4 4 5 0
    Ukupno sati 12 12 12 4

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Malo sam tužna zato što je ova diskusija tako nekako revanšistička i baratamo dokazima koji su ajmo reći mrtvo slovo na papiru. Osnovna ideologija i filozofija iz koje ova kurikulum ide je gender teorija. Nije nužno da negdje piše gender, a da bi sve bilo prožeto gender teorijom, i da bi sve teme bile prelomljene kroz tu vizuru.

Ajmo to priznati, pa se onda s time možemo slagati i podržavati, ili neslagati i nepodržavati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

može li neka definicija te gender teorije. kako je ti vidiš. da znam(o) da govorimo o istim pojmovima.

inače nije mi jasno na koji način voditi raspravu, ako ne dokazima i argumentima. ako treba možemo se prebaciti i na ireligiozni topic.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koliko sam ja mogla zaključiti iz kurikuluma, modul "spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" prožet je "gender teorijom". Kako će to biti prikazano učenicima najviše ovisi o predavaču, a predavača ima svakakvih.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osnovna ideologija i filozofija su zakoni republike Hrvatske - zapadne sekularne demokracije. Kao i humanisticke, eticke postavke, te prava čovjeka.
    Moja je impresija, da je očito iz nekih razloga nepopularno reci: smatram homoseksualizam bolešću, svaku drugu formu obitelji koja nije mama, tata, dijete neprihvatljivom, spolonost izvan braka je sumnjiva, ne ocjena rabota..itd

Pa se onda odvrcu spinovi o ovom i onom, puni neistine, puluistine i demagogije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam ja mogla zaključiti iz kurikuluma, modul "spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" prožet je "gender teorijom". Kako će to biti prikazano učenicima najviše ovisi o predavaču, a predavača ima svakakvih.
    Složila bih se s tobom da bi se kurikulum mogao i bolje (manje mutno) napisati.

Doživjela sam i sama razna kriva tumačenja zdravstvenog odgoja od strane roditelja, iako su zdravom razumu stvari jednostavne: spol je biološka kategorija, a rod društvena. Ako sam ja dobro razumjela priču, rodni stereotip (npr. slike u udžbeniku - mama pere suđe, tata popravlja auto) je okarakteriziran kao nešto na što djeci treba ukazati da nije apsolutno prihvatljivo u 21. stoljeću jer podliježe promjenama. Ako oboje roditelja rade, znači da ravnopravno trebaju dijeliti i kućne poslove. That's All Folks! To nema nikakve veze s gay pokretom i transrodnošću. Stvari su jednostavne i svakodnevne, ali prvo treba slomiti stereotip u vlastitoj glavi. Ali kako to objasniti nekome tko to ne želi vidjeti ni shvatiti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam došla samo usput, i neću više diskutirati, jer to ne vodi puno nekamo. Šaljem svima lijepi pozdrav Uživajte u sniježnom danu s obiteljima!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    . Ali kako to objasniti nekome tko to ne želi vidjeti ni shvatiti?
    ne znam, majke mi moje ne znam.
    nikako.
    važno je širiti histeriju, oko 2-4 sata godišnje. 2-4 sata godišnje za sve teme, od biologije nadalje. to je valjda najvažnije.
    no, znaš koja je dobra stvar svega?
    ta što ovako nemušta, spinerska argumentacija neće postići rezultate.
    da su išli pametnije, na nedovoljnu razrađenost, na nedovoljnu obučenost nastavnika il we - možda bi i nešto postigli.
    ovako, s kentaurima, nema šanse.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Opet i ponovo bez zaključka o tome imamo li pravo na izbor ili ne. Neću ponavljati sve svoje razloge, jer sam ih zbilja detaljno opisala na zaključanoj temi. U svakom slučaju, smatram da pristup spolnom odgoju kakav je ponuđen u ovom programu nije ono što ja želim za svoju djecu i zato smo MM i ja potpisali zahtjev MZOS da nam se ne uskraćuje pravo na izbor i prosvjedovat ću danas za to pravo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Opet i ponovo bez zaključka o tome imamo li pravo na izbor ili ne. .
    pravo na izbor za cijeli predmet ili pravo na izbor samo za ovaj posljednji modul?
    il ne valja i ovo prije - živjeti zdravo, prevencija nasilničkog ponašanja i prevencija ovisnosti?
    da sam ja ministar, ko što nisam, dala bih pravo izbora roditeljima.
    pravo na opravdani izostanak za ta 2-4 sata godišnje.
    ako dijete donese papir potpisan od roditelja, opravdala bih te izostanke.
    il bih angažirala grozd da odradi ta 2-4 sata, paralelku.

a pošto nisam ministar prva godina će vjerojatno morati proći uz građansku neposlušnost. morati ćete biti hrabri i reći djetetu da neće ići na taj sat jer se kosi sa svjetonazorom obitelji. iako ste naizgled ovdje u goroj poziciji nego mi s vjeronaukom koji teoretski jest izborni predmet, u naravi će se vjerojatno svest na isto. jedno ili dvoje djece iz cijelog razreda na hodniku za vrijeme nastave.

u dogledno vrijeme se možda stvar i promijeni.
    pa grozd dobije priliku da paralelno drži ta 2-4 sata godišnje.
    prije će se to desiti nego etika za vrijeme vjeronauka, tu bar nema međudržavnih ugovora

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A što da radim ja jadna kad se ne slažem da se prvo uči da su prilozi, prijedlozi i veznici nepromjenjive vrste riječi, a tek nakon toga - što su prilozi, prijedlozi i veznici.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

piši ministru

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam isto imala primjedbe na tu priču - previše su zastupljeni rodni i spolni cirkusi, a o nasilju vrlo malo. To je mene ubolo na način kako je možda nekog drugog ubola priča o rodu i spolu.

Ima tu puno nedostataka i puno prostora za poboljšanja.

Negdje sam već napisala (možda i na ovoj temi) da mi se čini kako se s tim pričama i javnim raspravama skreće pažnja običnim ljudima o tome kamo ide naše školstvo (i ne samo školstvo) u cjelini i gdje će sutra završiti... Ne znam... Kako god bilo, moglo bi i trebalo biti bolje napravljeno. A i sve te javne rasprave samo nam daju iluziju demokracije (bolje da prekinem, imam predugačak jezik).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pravo na izbor za cijeli predmet ili pravo na izbor samo za ovaj posljednji modul?
    il ne valja i ovo prije - živjeti zdravo, prevencija nasilničkog ponašanja i prevencija ovisnosti?
    da sam ja ministar, ko što nisam, dala bih pravo izbora roditeljima.
    pravo na opravdani izostanak za ta 2-4 sata godišnje.
    ako dijete donese papir potpisan od roditelja, opravdala bih te izostanke.
    il bih angažirala grozd da odradi ta 2-4 sata, paralelku.

a pošto nisam ministar prva godina će vjerojatno morati proći uz građansku neposlušnost. morati ćete biti hrabri i reći djetetu da neće ići na taj sat jer se kosi sa svjetonazorom obitelji. iako ste naizgled ovdje u goroj poziciji nego mi s vjeronaukom koji teoretski jest izborni predmet, u naravi će se vjerojatno svest na isto. jedno ili dvoje djece iz cijelog razreda na hodniku za vrijeme nastave.

u dogledno vrijeme se možda stvar i promijeni.
    pa grozd dobije priliku da paralelno drži ta 2-4 sata godišnje.
    prije će se to desiti nego etika za vrijeme vjeronauka, tu bar nema međudržavnih ugovora
    Eto, cvijeto, s tobom sam se dogovorila - ne želim ništa više ni manje od onog što si napisala.

Moja djeca su upoznata s čitavom ovom pričom i imaju svoj stav. Naime, kod nas je spolni odgoj počeo čim su počela prva pitanja, tako da ne drže vodu priče koje čitam po fb i drugdje ovih dana o tome da katolici ne žele svoju djecu upoznati sa spolnošću i spolnim odnosima. Dakako da to želim, to i radimo, samo je pitanje kojim pristupom i na koji način. Na "hodniku", to jest u knjižnici su već navikli biti, jer su izborni predmeti koje oni ne pohađaju uvijek usred satnice, jer na kraju i na početku satnice je vjeronauk.

Meni se ne da više razglabati o tome na forumu i objašnjavati svoje stavove. Samo ću još ovo reći: spin znači izvrtanje istine, odnosno laž - izlažući svoje stavove nisam ništa izvrtala niti lagala - mislim točno tako kako sam napisala.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A i sve te javne rasprave samo nam daju iluziju demokracije (bolje da prekinem, imam predugačak jezik).
    Peterlin, što bi ti se moglo dogoditi? Da te the Ministar smjeni s radnog mjesta ili izbaci djecu iz škole?
    Inače potpisujem da su javne rasprave u ovom resoru samo privid demokracije
    (mislim da je sve već odlučeno u vezi upisa u SŠ npr., a javna rasprava je puka forma). Čini mi se da Hrvatska ne pamti većeg autokrate na mjestu ministra obrazovanja od Ž.J..

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zdenka, na tebe se moje pisanje o spinu nije ni odnosilo. Ako si možda pomislila, da jest.
    Sto se tiče tvog zahtjeva o izuzeću, držim ti fige, da ga odobre.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mene bi bilo strah biti nastavnik zadužen za predavanje tih tema u školi. I inače, nevezano uz ZO, ne znam je li ikad bilo teže biti nastavnik, na stranu financijski, nego ko da su neki pijuni koji trebaju služiti svima, i ministru, i imati pokoran odnos prema roditeljima i njihovoj djeci (mislim na djecu koja ne znaju što je autoritet), da se moraju ponašati u stilu "gost je uvijek u pravu" ili "kupac je uvijek u pravu". Nisam nastavnik, možda griješim u dojmu, ali tako mi nekako to djeluje, teško.(nema veze sa započetom temom, nju nastavite, samo mi pada na pamet, pa ulijećem)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, što bi ti se moglo dogoditi? Da te the Ministar smjeni s radnog mjesta ili izbaci djecu iz škole?
    Inače potpisujem da su javne rasprave u ovom resoru samo privid demokracije
    (mislim da je sve već odlučeno u vezi upisa u SŠ npr., a javna rasprava je puka forma). Čini mi se da Hrvatska ne pamti većeg autokrate na mjestu ministra obrazovanja od Ž.J..

Nažalost, u potpunosti dijelim tvoje mišljenje. Zaprepaštena sam kako i od goreg uvijek ima gore.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Zdenka, na tebe se moje pisanje o spinu nije ni odnosilo. Ako si možda pomislila, da jest.
    Sto se tiče tvog zahtjeva o izuzeću, držim ti fige, da ga odobre.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Na "hodniku", to jest u knjižnici su već navikli biti, jer su izborni predmeti koje oni ne pohađaju uvijek usred satnice, jer na kraju i na početku satnice .
    nijedno dijete ne bi trebalo sjediti na hodniku. svi izborni bi trebali biti u suprotnom turnusu.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pošto vrlo cijenim osobu koja je ovo napisala ( ujedno i pravobraniteljici ) kopiram i lijepim, a vi sami prosudite...osvrt na onaj članak Bitno.net-a:

Poznato vam je da se već neko vrijeme vodi se rasprava o uvođenju tog zdravstvenog odgoja u nastavno obrazovne programe u osnovnim školama.
    Nisam podrobnije pratila zbivanja oko toga, ali bih tu i tamo nešto pročitala smatrajući da ipak i nije to tako strašno kako se piše po novinama i portalima.
    Ja imam dvije curice u osnovnoj školi jednu u 5. drugu u 6. razredu osnovne škole „Bogumil Toni“ u Samoboru. Dvoje starije djece je u istoj školi završilo je osnovnu školu i sad su srednjoškolci. Kao roditelj zahvalna sam svim nastavnicima osnovne škole „Bogumil Toni“ u Samoboru, na trudu i zalaganju, na povjerenju i razumijevanju kad je u pitanju odgoj i obrazovanje moje djece, kako djevojčica koje se nalaze u obrazovnom procesu tako i ovih dvoje koji su danas srednjoškolci.
    Kako sam pravnik ne reagiram prije nego mi se neke činjenice da tako kažem stave pod „nos“ Kad sam jučer pročitala ovo pismo i provjerila određene navode iz istoga ostala sam u potpunom šoku. Na prvu rekli bi pismo kao pismo, ali nije tako. U ovom pismu navode se konkretni podaci o kritičnim točkama tog navodnog kurikuluma koji uključuju implementaciju pornografskih elemenata (pornografija kao didaktičko sredstvo) i da ne pišem napamet dostavljam Vam još jednom to pismo preuzeto sa portala.
    Blago rečeno ja sam kao majka, čovjek i roditelj zgrožena. Ni u snu neću dopustiti da moja djeca u školi budu podvrgnuta ovakvom učenju koje im se nameće kroz taj tzv. zdravstveni odgoj.
    Poštujem vlast izabranu demokratskim putem, ali ovdje nemam pardona. U najavljenim prosvjedima „ne dirajte im djetinjstvo“ ne kanim sudjelovati, ali mi je jako važno poduzeti određene konkretne mjere i zaštiti svoju djecu, vjerovali ili ne čak do ispisivanja iz škole pod prijetnjom kaznenog progona.
    Jedno je to što su kao djeca izložena vanjskim negativnim utjecajima i što će i samo tijekom odrastanja doći do svega i svačega, a posve je drugo odgajati ih tako malene i nevine (moje curice se srame pričati i mene pitati neke stvari, gdje još da im se ovakve stvari serviraju) Ni u snu.
    Imam 54 godine, nije uopće važno da li je čovjek, vjernik, nevjernik, sekularist, ateist ili bilo kako ili pripadnik koje druge vjere, kad su u pitanju osnovna moralna načela na kojima se temelji odgoj djeteta. Ja sam odrastala u komunizmu, moj otac je bio strog, pravedan i moralan čovjek. Kad sam diplomirala zapalila sam pred njim cigaretu (jedva od srama). Danas je starac od 80 godina, kad bi znao za ovo što se kani servirati njihovim unukama u osnovnoj školi mislim da bi od muke taj tren ili umro. Napominjem da ne pripadam nikakvoj udruzi. Naime, prema životnom iskustvu, iako tako ne mora biti, zaključujem da, manje-više, svaka grupa (udruga), osim proklamiranog, ima neki pritajeniji interes, što mene uopće ne zanima niti ću dopustiti ikakvoj grupi ili udruzi da me izmanipulira. Dakle, nastupam isključivo i prije svega kao majka i u tom smislu pripravna sam poduzeti sve potrebne mjere radi zaštite interesa mojih djevojčica, pri čemu mi je posve irelevntno tko je kreator ugroze njihovog odgoja. Ja jesam tradicionalist, tako sam odgojena, tako odgajam svoju djecu i tako će biti dok ja skrbim o njima.

Molim vas da poduzmete sve mjere u okviru svoje nadležnosti sukladno ovlastima utemeljenim na pozitivnim propisima radi zaštite prava i interesa ne samo mojih djevojčica već sve djece, svakog djeteta.

I dalje jedan primjer vježbe za OŠ:
    Jedan primjer vježbe iz literature po kojoj se sprema nastava;

Naziv vježbe: Gospodin i gospođa kondom
    Opis: Za ovu igru potrebne su vam kartice za sve sudionike/ice. Na jednoj kartici mora pisati gospodin “nešto”, a na drugoj gospođa “nešto”. Kartice dolaze u paru i svaki par kartica se sastoji od gospodina i gospođe “nešto”. To mogu biti npr. gospodin i gospođa Kondom – parovi mogu uključivati bilo koji tip kontracepcije, reproduktivnih organa, emocija…itd. Neka svaki sudionik/ica izabere jednu kartu. Omogućite im vrijeme da nađu svoju “drugu” polovicu. Nakon što su to učinili možete im dati u zadatak npr. da nacrtaju likove, ili da zamisle i opišu osobnost likova gospodina i gospođe “nešto”.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Može li netko staviti link na dokumente u kojima su opisane vježbe za ZO.
    Ja sam jedino našla kurikulum: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3428
    i nekoliko vježbica za 3. i 4. r. OŠ: http://www.azoo.hr/index.php?option=...avstveni-odgoj

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Naravno da toga nema, NMON. Ovo iznad je također samo širenje histerije (kako kaže cvijeta).

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam nekoliko puta sudjelovala u prosvjedima, jer sam povjerovala serveiranim informacijama koje su se pozivale na neke odluke, dokumente i tome sl. Kasnije sam shvatila da su to bile jako frizirane informacije i od tada prihvaćam samo izvorne dokumente. Sve ovo rekla kazala, pričam ti priču... Objesim mačku o rep. Svatko od njih navlači na neku svoju stranu, za neke svoje ciljeve, iz nekih svojih pobuda.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima, ali to nije vježba predviđena za osnovnu, nego za srednju školu (pretpostavaljm, za rad s adolescentima). Na stranicama mzos su navedeni kurikulum i vježbe koje pokrivaju neke od tema za neke razrede, ali nisu još navedeni materijali za predavače za sve teme (to valjda misle ubacivati u hodu)

Kurikulum i tako daje samo natuknice, a sama vježba je izričito navedena u literaturi kurikuluma za rad s mladima, pa je onda valjda i predviđena i legitimna za rad. Vjerojatno to neće (svi) predavači koristiti, ali predviđeno je, pa valjda mogu ako žele. A roditelji ne mogu reći da to ne žele.

http://www.cesi.hr/hr/spol-i-rod-pod...ireno-izdanje/

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Ima, ali to nije vježba predviđena za osnovnu, nego za srednju školu (pretpostavaljm, za rad s adolescentima). Na stranicama mzos su navedeni kurikulum i vježbe koje pokrivaju neke od tema za neke razrede, ali nisu još navedeni materijali za predavače za sve teme (to valjda misle ubacivati u hodu)

Kurikulum i tako daje samo natuknice, a sama vježba je izričito navedena u literaturi kurikuluma za rad s mladima, pa je onda valjda i predviđena i legitimna za rad. Vjerojatno to neće (svi) predavači koristiti, ali predviđeno je, pa valjda mogu ako žele. A roditelji ne mogu reći da to ne žele.

http://www.cesi.hr/hr/spol-i-rod-pod...ireno-izdanje/
    Preletjela sam tu brošuru. Ne slažem se, ne sviđa mi se.

Evo nekih citata:

Mnoge lezbijke su imale seksualne odnose s muπkarcima, a neke su bile ili su joπ uvijek udane. Biti lezbijka ne znaËi mrziti muπkarce -
    mnoge lezbijke imaju bliske prijateljske odnose s muπkarcima.

- Za neke æene biti lezbijka nije samo osobna stvar, to je istovremeno i politiËko opredjeljenje. Mnoge lezbijke vjeruju da su snaænije
    kao æene ako nisu seksualno povezane s muπkarcima. OsjeÊaju da tako mogu biti nezavisne individue.

Zaπto postoji potreba
    da se nae uzrok homoseksualnosti? Nitko nikada ne pita πto uzrokuje heteroseksualnost.

- Zaπto ljudi ne bi mogli voljeti druge prvo kao ljude, reagirajuÊi na seksualnost kao na dio ljudske prirode?
    - Biseksualnost je sposobnost da volimo i da izraæavamo tu ljubav prema muπkarcima i prema æenama. VeÊina ljudi su socijalizirani
    u uloge koje u sebi nose osobe drugog spola. Mnogi odbijaju ovu ulogu ili je nikada ne prihvaÊaju te vole ljude istog spola.
    Nekolicina ljudi pristaje u obje grupe.

Evo prijedlog igre:

“Nagovaranje partnera na seks”, olovke i papiri.
    Vrijeme trajanja: oko 45-50 minuta, ovisno o veliËini grupe.
    ©TO »INITI
    1. Zamolite grupu da se podijeli u male grupe od tri ili pet osoba. Dajte svakoj grupi olovke i papir.
    2. Svaka grupa treba “olujom ideja” (“brainstorming-om”) doÊi do fraza i reËenica koje ljudi koriste kako bi nagovorili partnera na seks.
    Podijelite fotokopije radnog lista “Nagovaranje partnera na seks” onim grupama kojima je potreban poticaj (u vidu ideja). Svaka grupa
    treba smisliti oko 10 izjava. OmoguÊite 10 minuta za dovrπenje zadatka.
    3. Zamolite grupu da se podijeli u parove. Svaki par treba odrediti tko je osoba
    “A” i osoba “B”.
    4. Osoba “A” je osoba koja æeli seks i treba proËitati prvu od deset izjava. Osoba
    “B” treba odgovoriti dajuÊi razloge zbog kojih ne æeli seks.
    5. Osoba “A” nastavlja sve dok ne proËita sve izjave, a osoba “B” daje odgovore.
    Ovo traje izmeu 10 i 15 minuta.
    6. Kada su sve izjave proËitane, partneri zamjenjuju uloge.
    7. Vratite se u veliku grupu i pitajte ih kako su se osjeÊali odgovarajuÊi na
    “nagovarajuÊe” izjave.
    Korisna pitanja koja moæete ukljuËiti:
    - Je li bilo teπko smisliti odgovor?
    - Kakav je osjeÊaj odbijati ponude cijelo vrijeme?
    - Postoji li drugi naËin uËinkovitog razuvjeravanja osobe?
    8. Neki “parovi” Êe æeljeti odglumiti svoje uloge pred cijelom grupom, ali nitko ne smije biti prisiljavan na takvo πto. Ovo Êe potaknuti
    daljnju diskusiju.

Još jedna igra, zove se vođena fantazija

Potaknuti Ëlanove/ice grupe da razmisle o tome tko im se svia, tko ih seksualno privlaËi, u koga se zaljubljuju, s kim uspostavljaju
    emocionalne i/ili seksualne veze.

ovo su točne tvrdnje, po mišljenju CESI o bolestima:

1. Spavanje uokolo nije samo po sebi riskantno, ali imati seksualne odnose bez zaπtite sa zaraæenom osobom jest. Pravilnom upotrebom
    kondoma i izbjegavanjem penetrativnog seksa moæete znatno smanjiti rizik od infekcije.
    2. Samo ako koristite zaraæen pribor (iglu).
    3. Samo ako je heroin uzet intravenozno i ako su igle dijeljene sa zaraæenom osobom. Uvijek treba koristiti Ëist pribor.
    4. Nema poznatih sluËajeva HIV-infekcije preko toaletne daske.
    5. Nema veze koliko ste zdravi, ako se upustite u riziËne seksualne aktivnosti postoji moguÊnost da se zarazite.
    6. Ovo ovisi o dotiËnim partnerima, πto su radili prije nego πto su se sreli, da li je jedan od njih “imao seks” bez zaπtite izvan braka ili koristi
    neËist pribor za drogiranje. Brak sam po sebi nije nikakva garancija za sigurnost.

Implicira se da djeca imaju probleme maloljetničkih trudnoća, droge, ovisnosti, pokazana je nekakva čudna slika muškarca s vaginom u nekom lakrdijaškom stavu (golog muškarca s vaginom)...

Eto, to je literatura za našu djecu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

U ovom članku razgovaraju i s direktoricom Rode

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ja ne mislim da je to širenje histerje već opravdana briga roditelja za svoju djecu.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pročitala sam (doduše, ne dubinjajući) vaše upise
    razumijem vaše stavove
    al sam žalosna što se, već viđeno, uvijek hvatate za neke rubne i nespretno sročene rečenice te njima pokušavate degradidarti sve ostalo
    ja priznajem da ne znam sasvim lijepo i super ekstra znanstveno napisati post koji bi zadovoljio određene apetite određenih forumaša
    no, to nije ni bit
    jer, ako se ja već ne mogu popet na tzv vaš nivo, valjda onda vi možete sić koju stepenicu niže budući da ih ionako imate i znate
    naravno, ovo pišem pomalo sarkastično jer mi je baš bezveze to hvatanje za ružičastu boju i tom sl.
    valjda svi znamo da poanta i bit ostaju isti
    al eto, kad ste se već dovezali i doletili, reć ću samo da ima postoji više upisa više forumašica koje su obrazovanije i elokvntnije negoli kolicina koja meni prigovara na mom pismenom izražavanju
    i opet niš.. njihovi upisi vas također ne zadovoljavaju
    i ne trebaju
    stvar je jasna. ne možete nam nametati nešto.. a k tom, nije nas mali broj
    pa kad se već pozivate na demokraciju, zašto je ne poštivate u tom dijelu?
    il kad već govorite da je država sekularna država, zašto onda ne kažete da ta sekularnost dopušta ispovijedanje vjere i život po toj vjeri.. mi već tako živimo (ili bolje reć, trudimo se.. znat će onaj koji je kršćanin što to znači...) stoljećima, to je naša tradicija, naš identutet, naša kultura, naše naslijeđe, naša povijest...
    a vi tako olako želite prijeći preko toga dok na sva usta ispovijedate toleranciju sami tolerantni niste.. jer da jeste, bilo bi prava na izbor kao što ga postoji u mnogo čemu...
    dok se i u znanosti lome koplja oko nekih skliskih stvari, dok nema čvrstih dokaza... dok postoje, ne znastvenici, neg države koje dovode u pitanje neke stvari, vi opet po starom.. i želite svima nametnuti tj, dopuštate nametanje...
    pa druge koji suprotno misle prozivate raznim fobičarima, mrziteljima, diskriminatorima i sl.
    ne bili tako digli prašinu i bacali je u oči, zamagljujući vidove...
    za primjer: kad svom dijetetu budem objašnjavala svrhovitost rektuma, anusa, debelog crijeva.., hoće li to biti ruganje nekima??, ili će biti temelji anatomije?
    što reć kad vidiš neke države koje ubiru plodove nakaradnih spolnih odgoja pa kontaju u smjeru "nismo taj odgoj uveli dovoljno rano" pa ioh krenu uvodit u vrtiće opstruirajući nježne mozgove u razvitku koji ne mogu takve informacije ispravno pojmiti...
    o spolnom odgoju poučavat ću djecu onda kada vidim da ima interesa za to..
    neke osnove smo prešli.. izvanjske različitosti muškarca i žene...
    s tim da sam svjesna da odgoj ne traje ejdnim predavanjem nego se gradi godinama a može uništiti u trenu...
    svoju djecu želim odgajati za pozitivno a ne za negativno ..

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    pročitala sam (doduše, ne dubinjajući) vaše upise
    razumijem vaše stavove
    al sam žalosna što se, već viđeno, uvijek hvatate za neke rubne i nespretno sročene rečenice te njima pokušavate degradidarti sve ostalo
    ja priznajem da ne znam sasvim lijepo i super ekstra znanstveno napisati post koji bi zadovoljio određene apetite određenih forumaša
    no, to nije ni bit
    jer, ako se ja već ne mogu popet na tzv vaš nivo, valjda onda vi možete sić koju stepenicu niže budući da ih ionako imate i znate
    naravno, ovo pišem pomalo sarkastično jer mi je baš bezveze to hvatanje za ružičastu boju i tom sl.
    valjda svi znamo da poanta i bit ostaju isti
    al eto, kad ste se već dovezali i doletili, reć ću samo da ima postoji više upisa više forumašica koje su obrazovanije i elokvntnije negoli kolicina koja meni prigovara na mom pismenom izražavanju
    i opet niš.. njihovi upisi vas također ne zadovoljavaju
    i ne trebaju
    stvar je jasna. ne možete nam nametati nešto.. a k tom, nije nas mali broj
    pa kad se već pozivate na demokraciju, zašto je ne poštivate u tom dijelu?
    il kad već govorite da je država sekularna država, zašto onda ne kažete da ta sekularnost dopušta ispovijedanje vjere i život po toj vjeri.. mi već tako živimo (ili bolje reć, trudimo se.. znat će onaj koji je kršćanin što to znači...) stoljećima, to je naša tradicija, naš identutet, naša kultura, naše naslijeđe, naša povijest...
    a vi tako olako želite prijeći preko toga dok na sva usta ispovijedate toleranciju sami tolerantni niste.. jer da jeste, bilo bi prava na izbor kao što ga postoji u mnogo čemu...
    dok se i u znanosti lome koplja oko nekih skliskih stvari, dok nema čvrstih dokaza... dok postoje, ne znastvenici, neg države koje dovode u pitanje neke stvari, vi opet po starom.. i želite svima nametnuti tj, dopuštate nametanje...
    pa druge koji suprotno misle prozivate raznim fobičarima, mrziteljima, diskriminatorima i sl.
    ne bili tako digli prašinu i bacali je u oči, zamagljujući vidove...
    za primjer: kad svom dijetetu budem objašnjavala svrhovitost rektuma, anusa, debelog crijeva.., hoće li to biti ruganje nekima??, ili će biti temelji anatomije?
    što reć kad vidiš neke države koje ubiru plodove nakaradnih spolnih odgoja pa kontaju u smjeru "nismo taj odgoj uveli dovoljno rano" pa ioh krenu uvodit u vrtiće opstruirajući nježne mozgove u razvitku koji ne mogu takve informacije ispravno pojmiti...
    o spolnom odgoju poučavat ću djecu onda kada vidim da ima interesa za to..
    neke osnove smo prešli.. izvanjske različitosti muškarca i žene...
    s tim da sam svjesna da odgoj ne traje ejdnim predavanjem nego se gradi godinama a može uništiti u trenu...
    svoju djecu želim odgajati za pozitivno a ne za negativno ..
    X

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Cvijeto jesi li pročitala brošuru? Kako ti se sviđaju ovi djelovi koje je Ifi istakla?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku

Implicira se da djeca imaju probleme maloljetničkih trudnoća, droge, ovisnosti, pokazana je nekakva čudna slika muškarca s vaginom u nekom lakrdijaškom stavu (golog muškarca s vaginom)...

Eto, to je literatura za našu djecu.
    vidjela sam to
    mislim na fotku "muškog" bildera koji ima izvanske ženske donje spolne organe..
    sad, ko će znat koga opet vrijeđam ovim zapažanjem...
    vidjela sam i priču naziva, čini i se, "lančana reakcija"... trebala bih tražiti i citirati da opet ne dignem duhove...al ne mogu odoliti... hetero par hoda koju godinu, al ima bliske prijatelje sa strane..i sve u rečenicima kao da je to tak super da nemrem bit bolje..
    mislim, tom logikom, shvaćam ni da promiskuitet nije problem već jedino eventuaalni nezaštićeni sp. odnos..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeto jesi li pročitala brošuru? Kako ti se sviđaju ovi djelovi koje je Ifi istakla?
    nisam pročitala cijelu. preletila.
    ne vidim ništa sporno u ovome što je ifi istakla.
    osim činjenice da je cijela brošura, sve to razrađeno za minimum 100 školskih sati godišnje.
    a ne 4.
    mislim, sve te vježbe i vježbica, to da samo to predaju po cijele dane ne bi stigli obraditi.
    i tu onda dolazimo do problema, a što će i kako će obraditi. fali razrada za ta 4 sata.

ne znam, evo, nagovaranje partnera na seks je nešto s čime se sigurno susreću cure u srednjoj školi.
    i puno puno njih - a to je isto činjenica, ako isključimo "svetu" djecu forumašica s rode (ovdje dakako mislim i djecu ateistkinja, i svih vjera i uvjerenja, čim im je mama rodina forumašica, djeca su sigurno "sveta" - čitaj samosvjesna, puna samopuzdanja, puna znanja o svemu pa i seksu, niti da bi ), upuste se u to, a ne bi. ono, baš ne bi. ne vidim, stvarno ne vidim štetu od toga da im neko s katedre kaže - e pa ne moraš. pa kako je navedeno i u ovome što je ifi linkala, nije mi uopće loša metoda. aj ti sinko moj stalno odbijaj ponude, stalno smišljaj rečenice kojima ćeš odbiti momka koji ti se sviđa, a taj napaljeni mladac navaljuje i navaljuje.
    staviš ga u ulogu osobe koja želi odbiti seks.
    to sve pričamo, naravno, o 17-godišnjacima.
    ne o djetetu od 12 godina, da se razumijemo.
    što je tebi toliko sporno?
    može i jedan od ponuđenih odgovora u vježbi biti - želim živjeti predbračnu čistoću. zašto ne?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cvijeto, a kontekst? Razred - random ekipa, koja i nakon tog sata mora živjeti zajedno, a nisu svi niti pristojni, niti su svi jednako otvoreni, niti promišljeni? To te ne smeta?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"Zdravstveni odgoj je puno više od spolnog odgoja koji u osnovnoj školi čini 17 sati ukupnog sadržaja, a u srednjoj 13 sati. Ne samo Roda, već većina roditelja podržava uvođenje ovakvog zdravstvenog odgoja i bilo bi važno znati zašto su ti roditelji protiv - je li zbog onoga što znaju o zdravstvenom odgoju ili zbog onoga što su im prezentirale udruge koje se tome protive", pita se Zanze.
    Ovo je stvarno ružno. Mislim da smo barem na ovom forumu više interesa za program pokazali mi koji mu se protivimo, iščitavajući i tražeći materijale, trudeći se da saznamo točno što i kako se uvodi. Ako smo katolici nismo nepismeni

. A ako se ti roditelji tome suprotstavljaju, neke svoju djecu upišu u katoličke škole", kazala nam je Mihoković-Puhovski.
    Fino, da upišemo 80% djece u RH u tri osnovne katoličke škole. U komunizmu baš i nisu nicale kao gljive poslije kiše. Da imamo izbora, da živimo u uređenoj građanskoj državi ne bi se ni bunili.

Mislim da se nitko tko odgaja svoju djecu i razgovara s njima ne treba bojati da će s tri ili četiri sata zdravstvenog odgoja biti ugrožene njihove obiteljske vrijednosti".
    Ok, to je kao homeopatija, samo liječi, a ne može škoditi. Fantastično. Obično ako govorim istinu, ono što djeluje ima aktivnu supstancu da bi djelovalo i ima nuspojave.
    Neiskreno i bez poštovanja prema drugačijem mišljenju. O tolerancijo i demokracijo moja...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeto, a kontekst? Razred - random ekipa, koja i nakon tog sata mora živjeti zajedno, a nisu svi niti pristojni, niti su svi jednako otvoreni, niti promišljeni? To te ne smeta?
    pa baš je metoda takva da ne pričaju o sebi. nego - načelno. izmišljaju odgovore. u izmišljenim ulogama.
    a baš zato što nisu svi pristojni, zanimljivo bi bilo gledati tog nekog nepristojnog kako se znoji kad mora izmišljati razloge zašto ne želi seks. a frajer je kad dođe curi u grmiću.
    možda ima drugih nekih spornih djelova brošure, al ovaj baš zvuči ok.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Samo želi naglasiti da čisto sumnjam da je Zanze to točno tako formulirala, pretpostavljam da je novinarka malo nabrijala da zaoštri. Ovako napisano stvarno ne zvuči dobro. Čemu to razgovaranje o protivnicima ZO kao o nemanima iz Loch Nessa, tu smo, pričamo, djelimo sve roditeljske brige, temperature, trampe, pa jel stvarno mislite da smo zbog svjetonazorske razlike svi redom niža bića? mislim to se provlači kroz sve ove forumske rasprave i medije... Kao prvo i osnovno roditelji smo i u većini situacija smo u istoj kaši,možemo li barem na osnovu toga komunicirati s nekim osnovnim poštovanjem?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mirni prosvjed je danas od h15-18h na Trgu sv.Marka u Zagrebu. Treba samo donijeti igračku koja će se sutra donirati domovima za nezbrinutu djecu. Ništa više.
    I u ostalim hrvatskim gradovima (Dubrovniku, Đakovu, Ivanić Gradu, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krku, Kutini, Ludbregu, Metkoviću, Osijeku, Petrinji, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zagrebu i Zaprešiću) u vremenu od 15 do 18 sat na glavnim gradskim trgovima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Pošto vrlo cijenim osobu koja je ovo napisala ( ujedno i pravobraniteljici ) kopiram i lijepim, a vi sami prosudite...osvrt na onaj članak Bitno.net-a:

Poznato vam je da se već neko vrijeme vodi se rasprava o uvođenju tog zdravstvenog odgoja u nastavno obrazovne programe u osnovnim školama.
    Nisam podrobnije pratila zbivanja oko toga, ali bih tu i tamo nešto pročitala smatrajući da ipak i nije to tako strašno kako se piše po novinama i portalima.
    Ja imam dvije curice u osnovnoj školi jednu u 5. drugu u 6. razredu osnovne škole „Bogumil Toni“ u Samoboru. Dvoje starije djece je u istoj školi završilo je osnovnu školu i sad su srednjoškolci. Kao roditelj zahvalna sam svim nastavnicima osnovne škole „Bogumil Toni“ u Samoboru, na trudu i zalaganju, na povjerenju i razumijevanju kad je u pitanju odgoj i obrazovanje moje djece, kako djevojčica koje se nalaze u obrazovnom procesu tako i ovih dvoje koji su danas srednjoškolci.
    Kako sam pravnik ne reagiram prije nego mi se neke činjenice da tako kažem stave pod „nos“ Kad sam jučer pročitala ovo pismo i provjerila određene navode iz istoga ostala sam u potpunom šoku. Na prvu rekli bi pismo kao pismo, ali nije tako. U ovom pismu navode se konkretni podaci o kritičnim točkama tog navodnog kurikuluma koji uključuju implementaciju pornografskih elemenata (pornografija kao didaktičko sredstvo) i da ne pišem napamet dostavljam Vam još jednom to pismo preuzeto sa portala.
    Blago rečeno ja sam kao majka, čovjek i roditelj zgrožena. Ni u snu neću dopustiti da moja djeca u školi budu podvrgnuta ovakvom učenju koje im se nameće kroz taj tzv. zdravstveni odgoj.
    Poštujem vlast izabranu demokratskim putem, ali ovdje nemam pardona. U najavljenim prosvjedima „ne dirajte im djetinjstvo“ ne kanim sudjelovati, ali mi je jako važno poduzeti određene konkretne mjere i zaštiti svoju djecu, vjerovali ili ne čak do ispisivanja iz škole pod prijetnjom kaznenog progona.
    Jedno je to što su kao djeca izložena vanjskim negativnim utjecajima i što će i samo tijekom odrastanja doći do svega i svačega, a posve je drugo odgajati ih tako malene i nevine (moje curice se srame pričati i mene pitati neke stvari, gdje još da im se ovakve stvari serviraju) Ni u snu.
    Imam 54 godine, nije uopće važno da li je čovjek, vjernik, nevjernik, sekularist, ateist ili bilo kako ili pripadnik koje druge vjere, kad su u pitanju osnovna moralna načela na kojima se temelji odgoj djeteta. Ja sam odrastala u komunizmu, moj otac je bio strog, pravedan i moralan čovjek. Kad sam diplomirala zapalila sam pred njim cigaretu (jedva od srama). Danas je starac od 80 godina, kad bi znao za ovo što se kani servirati njihovim unukama u osnovnoj školi mislim da bi od muke taj tren ili umro. Napominjem da ne pripadam nikakvoj udruzi. Naime, prema životnom iskustvu, iako tako ne mora biti, zaključujem da, manje-više, svaka grupa (udruga), osim proklamiranog, ima neki pritajeniji interes, što mene uopće ne zanima niti ću dopustiti ikakvoj grupi ili udruzi da me izmanipulira. Dakle, nastupam isključivo i prije svega kao majka i u tom smislu pripravna sam poduzeti sve potrebne mjere radi zaštite interesa mojih djevojčica, pri čemu mi je posve irelevntno tko je kreator ugroze njihovog odgoja. Ja jesam tradicionalist, tako sam odgojena, tako odgajam svoju djecu i tako će biti dok ja skrbim o njima.

Molim vas da poduzmete sve mjere u okviru svoje nadležnosti sukladno ovlastima utemeljenim na pozitivnim propisima radi zaštite prava i interesa ne samo mojih djevojčica već sve djece, svakog djeteta.

I dalje jedan primjer vježbe za OŠ:
    Jedan primjer vježbe iz literature po kojoj se sprema nastava;

Naziv vježbe: Gospodin i gospođa kondom
    Opis: Za ovu igru potrebne su vam kartice za sve sudionike/ice. Na jednoj kartici mora pisati gospodin “nešto”, a na drugoj gospođa “nešto”. Kartice dolaze u paru i svaki par kartica se sastoji od gospodina i gospođe “nešto”. To mogu biti npr. gospodin i gospođa Kondom – parovi mogu uključivati bilo koji tip kontracepcije, reproduktivnih organa, emocija…itd. Neka svaki sudionik/ica izabere jednu kartu. Omogućite im vrijeme da nađu svoju “drugu” polovicu. Nakon što su to učinili možete im dati u zadatak npr. da nacrtaju likove, ili da zamisle i opišu osobnost likova gospodina i gospođe “nešto”.

ima li ta gospoda ime i prezime?
    sto se mene tice, bitno.net je portal u ciju vjerosostojnost vrlo, vrlo sumnjam. odnosno da budem precizna, posto ga ne citam, ono sto je bilo linkano ovdije na forumu, od zakona u danskoj do zabrane djecjih bajki, je bilo netocno i podmetacki.

majoto, mozes li mi pojasniti, sto je tebi u ovoj vjezbi skondomom problemticno?
    kondom ssm po sebi, slike, ili nesto trece.
    prosle godine je moja cura u sklopu normalne nastave biologije - 6. razred, ucila o reproduktivnim i spolnim organima muskaraca i zene, koji su bili i slikovno prikazani u udzbeniku.
    Posljednje uređivanje od seni : 05.12.2012. at 14:39

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sto se tice spina i demagogije, on se ne odnosi na stilski ili gramaticki bolju ili goru srocenost. odnosi se jednostavno na postenje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što će pljeskati ručicama farma industrija kad će djeca pisati sastavke Moja prijateljica pilula

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Čemu to razgovaranje o protivnicima ZO kao o nemanima iz Loch Nessa,
    pa, ne znam čemu, možda ne radi čudovišta iz loch nessa, nego možda radi jednog drugog mitološkog bića, npr kentaura?
    jel to ta visoka razina komunikacije o kojoj pričaš?
    i koja sudjeluje u javnoj raspravi.
    nije javna rasprava pikula vs seni.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ima li ta gospoda ime i prezime?
    sto se mene tice, bitno.net je portal u ciju vjerosostojnost vrlo, vrlo sumnjam. odnosno da budem precizna, posto ga ne citam, ono sto je bilo linkano ovdije na forumu, od zakona u danskoj do zabrane djecjih bajki, je bilo netocno i podmetacki.

majoto, mozes li mi pojasniti, sto je tebi u ovoj vjezbi skondomom problemticno?
    kondom ssm po sebi, slike, ili nesto trece.
    prosle godine je moja cura u sklopu normalne nastave biologije - 6. razred, ucila o reproduktivnim i spolnim organima muskaraca i zene, koji su bili i slikovno prikazani u udzbeniku.
    naravno da ima ime i prezime, ali zbog čega je to važno?
    potpisala se tamo gdje je to bilo bažno, mislim da ovdje to nije slučaj.
    I ja sam učila o reproduktivnm organima u 6.osnovne, biologja na jedan prihvatljiv nepornografski način.
    Ono o čemu se spore ljudi je pornografsko ili slično prikazivanje seksualnost,kondoma i uporabe toga, da li je to izvlačenje iz konteksta ne znam, ali ne mogu si zamislt da moja sestra, 11god. uči kako se kondom stavlja i to u zornom prikazu demonstracije koga već.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mirni prosvjed je danas od h15-18h na Trgu sv.Marka u Zagrebu. Treba samo donijeti igračku koja će se sutra donirati domovima za nezbrinutu djecu. Ništa više.
    I u ostalim hrvatskim gradovima (Dubrovniku, Đakovu, Ivanić Gradu, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krku, Kutini, Ludbregu, Metkoviću, Osijeku, Petrinji, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zagrebu i Zaprešiću) u vremenu od 15 do 18 sat na glavnim gradskim trgovima.
    ideš?
    nisam sigurna da ću moći a toliko bih htjela...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    ali ne mogu si zamislt da moja sestra, 11god. uči kako se kondom stavlja i to u zornom prikazu demonstracije koga već.
    ajd samo vi nastavite u revijalnom tonu. živciram se, a to mi nije zdravo

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajd samo vi nastavite u revijalnom tonu. živciram se, a to mi nije zdravo
    ma ja se palim bezveze...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke