Razgovarala sam s jednim paterom koji je povijesničar i on je komentirao kako je još uvijek obitelj najutjecajniji dio u izgrađivanju osobnosti djeteta i kako onome tko uči u obitelji koja je zdrava(bez bolesti i ovisnosti raznih vrsta) nikakvi programi i nikakve škole ne mogu promijeniti stav. Bez obzira da li je vjernik ikoje religije ili ne.
Ne može djetetu koje živi u punini svoje obitelji škola nametnuti odgoj niti narediti da se promijeni. Može onoj djeci koja su prepuštena sama sebi .
Pričao mi je kako je to bilo jako dobro razrađeno u istočnom Berlinu. Tamo su majke i očevi koji su imali djecu imali sve super organizirano. Djeca su bila od jutra do mraka u vrtićima i školama i odgajala se po državnim kriterijima , a oni su bili na poslu. U zapadnom nije bilo tako organizirano i majka ili otac su morali sami doma odgajati dijete.( Pitala sam kasnije jednu stariju gospođu koja je živjela tamo u to doba i ona mi je rekla da je stvarno bilo tako i da ona nije mogla ići raditi jer je imala 3 djece koje nije imala kome ostaviti, ali da tada oni nisu uviđali zašto je to tako, tek kasnije kada su sva ta djeca odrasla su shvatili. )
I rekao je da je cilj kapitalizma, (koji je najveća religija svijeta) uništiti obitelj kao najutjecajniju jedinicu te da se teži tome da to postanu mediji i škole tako da se lakše može manipulirati ljudima. Kada znaš kako, vrlo je lako nekoga sa ispranim mozgom uvjeriti da je on u pravu i da je ta ideja baš njegova jer je on jako pametan. I ako gledate s vjerničkog stajališta sve u medijima je čista suprotnost životu kojeg živite. Kao da živite na drugom planetu od onoga što se piše.
Ako čovjek nema obitelj posvetit će se više ostalim stvarima, uključujući i poslu, neće ići na bolovanja, porodiljne, brinuti se o obitelji, a obzirom da je rijetko tko sam svoj gazda, donijet će vlasnicima više profita. Materijalne vrijednosti su jedine za kojima će ići. Svi su jednaki, ali oni koji imaju djecu i obitelj manje vrijede. Što će ljudima na zapadu djeca kad ih mogu dovesti iz Indije i Kine i bit će jeftinija radna snaga.
Tako na aktualne stvari gleda jedan svećenik... i meni se čini da ima pravo. Iako se meni čini da je sve to aktualno zato da ne bi krenuli s raspitivanjem što se npr. događa sa zavodom za imunologiju i domaćom proizvodnjom lijekova i cjepiva i još puno takvih stvari o kojima se neće pisati u novinama...
A kada vi svojoj djeci objašnjavate seksualnost i spolne odnose među ljudima? Mi to radimo u godini prije odlaska u školu i ne smatram to preranim.