Prije otprilike 5 godina internetom je kružio mail o sistemu mondex. Kratica dolazi od riječi money dexter što znači novac i desnica. Sistem djeluje na način da se ljudima u nadlanicu desne ruke ugradi mikročip koji bi imao svrhu bankovne kartice. Putem tog čipa punio bi se račun a prevlačeći gornjom stranom dlana preko za to podešenih senzora u trgovinama vršilo bi se plaćanje umjesto da se provlači kartica. Prednost je tako osmišljenog sustava što ti karticu i čip nitko ne može ukrasti. Meni je ideja zvučala super jer znači prestanak brige jesam li negdje u žurbi ostavila karticu.
Ali...
Taman što sam to pomislila preko ekrana pojavi se pitanje – nešto u stilu –pomislili ste da je ovo dobro? I onda slijedeći tekst (Knjiga otkrivenja 13):
„I dano joj je udahnuti život kipu Zvijeri te kip Zvijeri progovori i poubija sve koji se god ne klanjaju kipu Zvijeri. Ona postiže da se svima - malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima - udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina. U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest.“
Dakle, bez ovog maila, ovaj dio Knjige otkrivenja mi je totalno nerazumljiv. I inače mi je cijela Knjiga otkrivenja zagonetna, iako lijepa za čitati.
Međutim, ovaj mondex i cijela ta ideja mi je postala zastrašujuća. Počela sam razmišljati kako se ne trebamo osobito truditi da izgubimo Život vječni – dovoljno je činiti sve što čine drugi. I lagano me uhvatila panika zbog činjenice da u današnje vrijeme zlo ne možemo izbjeći jer je svuda oko nas. Tko će nas vjernike upozoriti na ovakva „dostignuća“ tehnologije koja bi nam uzela dušu? I trajale su te misli nekoliko dana. I kako sam bila opterećena time, razgovarala sam s kolegicom na poslu o toj temi, a ona mi kaže – što se sekiraš radi onog što ionako ne možeš izbjeći. Hm, to je uistinu taktika zloga – kud god da kreneš ja ću te dočekati...
Onda sam krenula moliti na tu nakanu – za oslobođenje od straha i naišao je opet Spasitelj u moje misli, srce, dušu. Nestao je strah i ostala je jasna spoznaja da smo spašeni Njegovom milošću a ne svojim zaslugama.
Da, zli je jači od čovjeka. I mudriji. Zavodi. Pridobiva ljude na svoju stranu a onda ih satre. Ali Presveta krv nevinog jaganjca jača je od svih zala i zamki svijeta. I onaj tko svoju snagu ima u Bogu nema straha. Drage moje, u svim prilikama – hrabro naprijed! Moćan je i velik naš saveznik.
I dostojno primati Tijelo Kristovo znači imati pečat od kojeg zvijer bježi.