Stranica 7 od 74 PrviPrvi ... 567891757 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam doista nevjerovatna sa svojom kućom i problemom održavanja Postavi topic o letu u svemir, nakon tri posta evo mene; sigurno bih našla načina da progovorim o svom problemu
    Ispričavam se. Šiznula sam na post od Kalimero jer to u svakodnevnom životu slušam u kontekstu koji mi nije drag. Pa sam valjda htjela zaštitit i druge žene izložene takvim strašnim napadima, kao onaj od Kalimero

Možete me i brisat s ovog topica. Učinile biste mi uslugu. Zadržala bih malo dostojanstva bar u vlastitim očima da ne moram gledat ovaj svoj ispad.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ifigenija, kao da sam znala!
    Ja sam već poslala PP moderatorici s tom zamolbom, ovaj smo topic besramno skrenuli s teme.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drago moje, drago mi je da ste tu... Volim vas čitati kad mi treba samo malo utjehe, uvijek se pronađem u nekom djeliću.
    It takes a village to raise a child. A što kad je selo otišlo za tamburašima pa u avenue mall? Bog će pomoći. Nekad su križ majkama bile bolesti, siromaštvo, ratovi - danas samoća, trule vrijednosti društva, izolacija... Ipak Bog je tu za nas i moramo biti hrabre i otvorene životu, ali i čistoći i odricanju na koju smo pozvane. Snaga nije u nama, jakost je dar Duha Svetoga

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tako je Pikula. Ni Blaženoj Djevici Mariji dok je nosila i odgajala Isusa niti vrijeme, niti ljudi, niti općenito situacija nije išla na ruku. Uspjela je u svemu jer joj je vjera bila jaka.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja cijelo vrijeme mislim da lijepo, bez većih teškoća guram sve u životu, djecu, posao i kuću. Kad retrogradno razmišljam o nekim teškim razdobljima koja sam progurala u životu, pomišljam na to kako sam to mogla, a tada se nisam tako osjećala. Mislim da me je Bog podupirao.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A ja znam da kad sam klonula duhom, da ste vi bile tu sve zajedno i ovakvim malim razgovorima pomagale da se sjetim da nisam Pale sam na svijetu . Svi imamo trenutke slabosti i kad se samo malo ohrabrimo po putu sve ide lakše

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Htijela sam samo reći da je lijepo kod katoličke vjere što nam na neki način pitanje koliko djece čini manje teškim, jer kad se odlučimo na neko odricanje u braku da bismo imali veći razmak među djecom to mora pratiti zajednički duhovni put muža i žene -inače prirodna metoda ne pali, zar ne. Tako da koliko god mi vijugali, padali ili pokušavali prečicama odnosno šumom kad se vratimo na pravi put dobivamo dar u svakom slučaju ili bebu- još jedan blagoslov obitelji ili čvršći, zreliji i produhovljeniji brak.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Seminari i Teovizijine knjige

Evo malo informacija i o seminarima, koje će u Hrvatskoj (i poneki u inozemstvu) održavati prof. Ivanmčić i fra Zvjezdan(Linić), seminarima na kojima ćete moći u mjestima gdje se seminari održavaju kupiti i gotovo sva Teovizijina izdanja:

Fra Zvjezdanovi seminari

10. – 12. svibnja, Lipovac
    17. – 19. svibnja, Trogir, Športska dvorana
    24. – 26 svibnja, Novi Vinodolski,
    10. – 13. lipnja, Pula, crkva sv. Ante
    26. – 29. lipnja, crkva sv. Pavla, „Vidikovac“

Seminari prof. Ivančića

20. svibnja - crkva Mati Slobode u 19,30 h predavanje roditeljima
    25. svibnja – Zadar, za zadarske svećenike
    27. svibnja – u Jaski u 18,30 – profesorima
    1. i 2. lipnja – u studomu na Savi, u 19,00 sati, za studente
    5. lipnja – tribina u Virovitici
    3. - 5. srpnja – seminar u Ruskom Krsturu u Vojvodini
    20. – 26. srpanj, Vir, seminar
    30. srpnja – 2. kolovoza– Wigratzbad (Njemačka), seminar
    28. do 30. kolovoza, Tabor, seminar za obitelji
    11. – 13. rujna, seminar u Poljskoj, Krakow
    25. - 27. rujna - Lavov, Ukrajina
    2. - 4. listopada, Beč, seminar za bračne parove

Veeeeelikiiii seminar

Teovizija i Kuća susreta Tabor organiziraju redoviti godišnji, mogli bismo već reći tradicionalni Zvjezdanov seminar u velikoj dvorani zagrebačkog Doma športova. Seminar će se održati od 25. – 27. rujna ove godine. Sumnja li netko da će i ove godine svakodnevno u dvorani biti 7.000 – 8.000 sudionika duhovne obnove?!?!

http://www.teovizija.hr/stranice/vijesti.html

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako ne znate kako djeci kvalitetno obogatiti praznike,evo jedan prijedlog:
    Ljetne duhovno-kreativne radionice za djecu i mlade u Ivancu
    Ivanec, 06.07 - 16.07.2009.
    U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu, Ivanečki Vrhovec 36a od 6. do 16. srpnja održat će se ljetne duhovne-kreativne radionice za djecu i mlade.

Radionice su prilika da se vrijeme ljetnog odmora provede korisno i odgojno. Također, iz ovih okupljanja nastaju nova prijateljstva, koja se potom nastavljaju hraniti do sljedećih susreta na duhovnim obnovama ili radionicama. Sadržaj radionice je prilagođen grupi, ovisno radi li se o djeci ili srednjoškolcima i mladima.

Svaki sudionik/sudionica u njima može pronaći ono što voli i što ga uči nečemu novom i korisnom. Uz molitvu, meditaciju, različite načine aktualizacije biblijskih tekstova, različite rukotvorine od papira, gline…, kroz igru, ples i drugo, djeca i mladi susretnu sebe kao jedinstvena bića, ali i jedni druge, stvore neraskidiva prijateljstva, otkriju različite načine molitve.

Radionice za prvu dobnu skupinu, učenike od 1. do 7. razreda osnovne škole održat će se od 6. do 9. srpnja u vremenu od 9 do 13 sati. Broj sudionika je neograničen, a ranija prijava nije potrebna. Kotizacija iznosi 20 kuna.

Radionice za učenike 8. razreda, srednjoškolce i mlade započet će 10. srpnja u 9.30 sati, a završiti 12. srpnja u 15 sati. Za ovu skupinu je potrebna prijava, a broj sudionika je ograničen (20). Sudionici plaćaju kotizaciju od 100 kuna.

Treća grupa radionica namijenjena srednjoškolcima i mladima započet će 14. srpnja u 9.30 sati, a završiti 16. srpnja u 16 sati. I za ove radionice potrebna je prijava, a kotizacija je 100 kuna.

Euharistijsko slavlje za sve sudionike i roditelje bit će 16. srpnja u 15 sati.

Animatorice radionica bit će s. Danijela Anić, s. Melita Petra Kraševac i s. Mirjana Juranović.

Dodatne obavijesti i prijave kod s. Danijele Anić, mob. 091/7947-616, e-mail: danijela.anic@gmail.com ili s. Mirjane Juranović, mob. 099/6970-034, e-mail mirjanajuranovic@gmail.com.
    Ugodno vam i blagoslovljeno ljeto želim, sestre, curke!!!!
    Odmorite Duh i tijelo!!!!!

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bok cure!

kako ste mi ?

evo dugo me nema, puno slatkih briga s malenima, pozavrsavali skolsku godinu (sad nam vec iduca kuca na vrata), radimo prve korake, ulazimo u prve ljubavi, igramo se, a mama je mama... uvijek uz njih.

Hana mi je imala slijepo crijevo, bas je bilo gadno i neocekivano . misek mali, kako je samo bila hrabra u bolnici . za vrijeme operacije sam molila u kapelici cijelo vrijeme, jako sam Bogu zahvalna da je dobro proslo.

inace smo sad svi zdravi, a Mak je svakim danom sve nestasniji ... ali sve je to normalno. uhodani smo do zadnjeg detalja u danu.

evo necu vas vise gnjaviti, ovo nije tema za raspredanje o svakodnevnom zivotu, ali nekako se tu najvise volim javiti

pusa svima!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O itekako je ovo tema za raspravu o svakodnevnim brigama. Lako je i jednostavno doživjeti susret s Bogom u Crkvi kad si unaprijed odvojio sat vremena za Njega i opušten si, ali vidjeti ga u životnoj svakodnevnici s nervoznim i ćudljivim pubertetlijama i malim drekavcem, ćudljivim šefovima, u situacijama u kojima imaš osjećaj da te svi razvlače kao praćku, što god da učiniš ne možeš biti dovoljno učinkovita :?
    Kad ne bih imala na umu da je ljepota života u služenju, da služenjem bližnjem služim Bogu, kad ne bih imala na pameti Isusove riječi: "što učiniste najmanjem od moje braće, meni ste učinili" kako bih sve izdržala i koji bih smisao vidjela u svim tim naporima koji (pre)često prevazilaze granice izdržljivosti?
    Drago mi je da ti je Hana dobro nakon svega. Velika hrabroj curi.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pozdrav, Hana Sara, drago mi je da si se javila i da je sve u redu s tvojom kćeri.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Bogu da je sve dobro prošlo. Drago mi je da si ovo svoje iskustvo podjelila s nama. Ja moram priznati da što se tiče strepnje nad dječjim zdravljem pretjerujem i često tražim podršku na krivim mjestima. KAo da umjesto da predam svoje brige Bogu, ja bih neku garanciju da će sve biti u redu- Pa čak, kako mi se naknadno čini, neku potvrdu da sam ja napravila sve što sam mogla
    Danas smo bili na misi za blagdan u Salima i bilo je prekrasno. Prekrasan je osjećaj i velika mi je čast biti dio ove male zajednice koja tako prirodno i radosno živi svoju vjeru. Curice su sjedile na podu u krugu, dečkići se vrzmali okolo, puno rođaka, pjevanje, marame, ukrasi i zelenilo... pravi blagdan

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

podižem malo topic..
    Nedavno sam pročitala knjigu S. Kippley "Dojenje i katoličko majčinstvo" - predivno štivo i za svaku preporuku mamama koje se tek spremaju dojiti ali i ohrabrenje onima koje već doje, naročito produženo.
    Izdao Verbum 2008.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bila jednom tri stabla na brdu u sumi. Razmatrali su svoje nade i snove
    kada prvo stablo rece: "Jednog dana, nadam se, ja cu postati kovceg za
    blago. Mozda cu biti ukrasen zamrsenom rezbarijom i svatko ce vidjeti
    ljepotu." Tada drugo stablo rece: "Jednog dana ja cu biti mocan brod.
    Nosit cu kraljeve i kraljice preko voda i plovit cu do krajeva svijeta.
    Svatko ce se osjecati sigurnim u meni zbog snage moga trupa." Konacno
    trece stablo rece: "Ja zelim narasti i biti najvise i najravnije stablo
    u sumi. Ljudi ce me vidjeti na vrhu brda, gledat ce na moje grane i
    mislit ce na nebesa i na Boga i kako sam im blizak. Ja cu biti
    najznacajnije stablo svih vremena i ljudi ce me se uvijek sjetiti".
    Nakon nekoliko godina molitvi o njihovim snovima da postanu stvarnost
    grupa drvosjeca dodje do stabala. Jedan dodje do prvog stabla i rece:
    "Ovo izgleda snazno stablo, mislim da cu biti u stanju prodati drvo
    tesaru." i pocne sjeci stablo. Stablo bijase sretno. Znalo je da ce ga
    tesar napraviti u kovceg za blago. Kod drugog stabla drvosjeca rece:
    "Ovo izgleda snazno stablo, bit cu u stanju prodati ga brodogradilistu."
    Drugo stablo bijase sretno. Znalo je da je na putu postati mocan brod.
    Kada drvosjeca dodje do treceg stabla, stablo bijase uplaseno jer ako ga
    posijeku, njegovi se snovi nece ostvariti. Jedan od drvosjeca rece: "ne
    trebam nista posebno od svog stabla pa cu uzeti ovo. I on posijece
    stablo.
    Kada prvo stablo dospije kod tesara, napravise ga u jasle za hraniti
    stoku. Stavise ga u stalu i napunise sijenom. To nije ono sto je on
    molio. Drugo stablo je napravljeno u mali ribarski brod. Zavrsise
    njegovi snovi o mocnom brodu koji nosi kraljeve. Trece stablo je
    nasjeceno u velike komade i ostavljeno samo u mraku.
    Godine su prosle, stabla zaboravise svoje snove.
    Jednog dana, covjek i zena dodju do staje. Ona se porodi i stavise
    dijete u jasle koje je napravljeno od prvog drveta. Covjek je zelio da
    je mogao napraviti kolijevku za dijete, ali ove jasle ce morati
    zadovoljiti. Stablo je osjetilo vaznost ovog dogadjaja znajuci da je
    sadrzavalo najvaznije blago svih vremena. Godinama kasnije, grupa ljudi
    udje u ribarski brod napravljen od drugog stabla. Jedan od njih bijase
    umoran i ode spavati.
    Dok bijase na vodi, podize se velika oluja i stablo uvidje da nije
    dovoljno snazno da zastiti ljude. Ljudi probudise spavajuceg covjeka, on
    se ustade, rece "MIR" i oluja stade. Tada stablo uvidje da je nosilo
    kralja nad kraljevima na brodu. Konacno netko dodje i uzme i trece
    stablo. Noseno je kroz ulice dok su se drugi ljudi rugali covjeku koji
    ga je nosio. Kada dodjose do mjesta, covjek bijase pribijen na stablo i
    uzvisen u zrak da umre na vrhu brda. Kada nedjelja dodje, stablo uvidje
    da je dovoljno snazno da stoji na brdu i da bude blizu Gospodina Boga
    jer Isus bijase razapet na njemu.

Kada stvari ne idu na vasu ruku, uvijek znajte da Gospodin Bog ima plan
    za vas. Ako mu vjerujete, on ce vam dati velike darove. Svako stablo
    dobilo je sto je htjelo, samo ne onako kako je zamislilo. Mi uvijek ne
    znamo sto Gospodin Bog planira za nas. Znamo da njegovi putovi (nacini)
    nisu nasi putovi (nacini), ali njegovi putovi (nacini) su uvijek
    najbolji.

Eto malo strahujem od svinjske gripe jer je mala bila u doticaju s zaraženima, molimo se Bogu u kupamo u blagoslovljenom maslinovom ulju Nadam ste da ste zdrave, ispunjene dječijom "grajom" i "umorne" od sreće jer postoje u vašim životima, upravo takvi kakvi jesu! Vidimo se u molitvama.....

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

13.11.-15.11.09. - Osijek - župa sv. Ćirila i Metoda - fra Zvjezdan Linić

Svakog posljednjeg utorka u mjesecu, od 18:30 - Zagreb, Siget - crkva Uzvišenja Sv. Križa - molitva za zdravlje - fra Smiljan Kožul

http://www.blagoslov.com/m14.html
    Molitva za izlječenje sjećanja

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ivana zg, hvala ti za ovu molitvu.
    Kliknula sam na link, pročitala ju i shvatih da je važna!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma samo da kažem da vas je jednostavno predivno čitati

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Buba klara a gdje se može nabaviti knjiga? Negdje u Zg?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj eliot prvotno napisa
    Buba klara a gdje se može nabaviti knjiga? Negdje u Zg?
    http://www.verbum.hr/?show=16075&id=16075

popis knjižara: http://www.verbum.hr/?show=8965

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam ju posudila u gradskoj knjžnici ali ima je za kupiti u verbumu (juroslav, hvala na popisu knjižara )

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Thanks, odmah šaljem muža dok je u ZG!

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Neka vas obasja betlehemsko svjetlo, a Novorođeno Djetešce daruje mir i radost.

Sretan vam Božić!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pikula, tvoj post je postao zasebna tema na pdf-u skola

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Rasporedi seminara na taboru;
    [QUOTE• 11.-14. veljače: duhovna obnova ususret Isusu: “JA SAM PUT, ISTINA I ŽIVOT!” Molit ćemo za vjeru koja i brda premješta, bolesne pridiže. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 18.-21. veljače: korizmeni seminar: “OBRATITE SE I VJERUJTE EVANĐELJU!” Molitva za kršćansko iskustvo vjere. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 23.-25. veljače: IV: nac. tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame.
    • 25.-28. veljače: seminar ozdravljenja, Isus na Taboru: “DOBRO NAM JE BITI OVDJE!” Slušanje Isusa: najbrži put do oslobođenja. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 28. veljače do 5. ožujka: OFM – duhovne vježbe.
    • 5.-7. ožujka: susret za zaručnike u organizaciji Hrvatske zajecdnice bračnih susreta. Informacije na www.hzbs.hr Prijave: Dražetić, 098 342200 098 342200 ili E-mail: crozajednicazv@gmail.com
    • 7.-12. ožujka: duhovne vježbe OFM.
    • 13. ožujka: susret FSR-a
    • 19.-21. ožujka: duhovna obnova za franjevačke konfratre i suradnike: “GOSPODIN MI JE DAO BRAĆU!” Vodi fra Zvjezdan.
    • 22.-25. ožujka: duhovna obnova s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje: GOSPODINE, SPASI ME!” Isus pruža ruku: prihvati je! Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 26.-28. ožujka: duhovna obnova za Udrugu medicinskih sestara i tehničara. “IDI I TI ČINI TAKO!” Budimo sredstvo u Isusovim rukama. Vodi fra Zvjezdan. Prijave preko Udruge.
    • 6.-11. travnja: provincijski susreti ministranata i mladih.
    • 15.-18. travnja: duhovna obnova uskrsne radosti: “GOSPODINE, TI SVE ZNAŠ, TI ZNAŠ DA TE VOLIM!” Uz Isusa nestaje depresije i straha. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.

OPĆE OBAVIJESTI:
    Prijave: telefon: 01 3369-781 01 3369-781 (radnim danom od 8 do 14 sati) ili na mobitel: 091 5986-972 091 5986-972. Faksom: 3361-844 ili elektronskom poštom (tabor@ofm.hr) Kod prijave ostavite svoje ime i telefon.

OBAVIJEST: imamo novu vlastitu web-adresu: www.tabor.com.hr novu mail adresu info@tabor.com.hr

Napomene: Za seminare koji su obilježeni jačim crnim slovima može se prijaviti i doći na boravak odnosno na sudjelovanje svatko tko osjeti poticaj i želi sudjelovati u programima.
    Cijene boravka: Puni pansion je 120 kn. Redoviti seminari uključuju 3 puna pansiona tj. ukupnu cijenu od 360 kuna. Sobe su dvokrevetne odnosno trokrevetne sa sanitarnom kabinom u svakoj sobi.
    Za samo slušanje na seminarima bez boravka i hrane ne plaća se ništa.

Parkiranje vaših automobila: Uz kuću Tabor i u šumici unutar taborskog prostora ima dovoljno mjesta za parkiranje. Nemojte parkirati uz kuću Franjevačkog samostana.

Raspored na seminarima (ako nije drukčije označeno):
    - prvoga dana početak u 17 sati i program traje do 22 sata.
    - Drugi i treći dan: 9-12.30 sati i popodne 15-22 sata; od 14 sati drugog dana je ispovijed.
    - Posljednjeg dana program traje do 12.45 sati (potom ručak); završna misa počinje u 11.30 s.

][/QUOTE]

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svjetski dan braka

Svjetski dan braka kao ideja nastao je u Luisiani, SAD, 1981. godine, a posvećen je bračnomu paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, osnovi Crkve i društva.

Onima koji se vole pripada nebo.
    Ako živite u ljubavi,
    vi ćete ostajući na zemlji
    biti zajedno u nebu.
    Sretan brak.
    Sretan zajednički život.
    Doista veliko čudo.
    Tajna ljubavi
    između dvoje ljudske djece,
    za koju možemo samo zahvaljivati.
    Phil Bosmans
    Što je Svjetski dan braka?

Svjetski dan braka kao ideja nastao je u Luisiani, SAD, 1981. godine, a posvećen je bračnomu paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, osnovi Crkve i društva. Obilježava se na drugu nedjelju u veljači. Odnos između muškarca i žene temeljni je odnos u kojemu obilježja osobnosti i ponašanja svakoga pojedinačno te njihovo samopoimanje, osjećaj zadovoljstva i samoostvarenja značajno djeluju na zajedništvo koje čini bit odnosa.
    Simbol Svjetskoga dana braka govori o poslanju i vrijednostima koje bračni parovi zastupaju. Muž i žena simbolično su predstavljeni kao dvije svijeće, podsjećajući nas da su muž i žena, bračni par, pozvani da budu svjetlo u svijetu. Par je spojen srcem koje pokazuje da je ljubav snaga koja čuva jedinstvo unutar para i pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo.
    Kao moto odabrane su riječi "Ljubite jedni druge". Ta je rečenica Isusova zapovijed ljubavi zapisana u 14. poglavlju Ivanova Evanđelja.
    Preispitivanje bračnoga odnosa

Ovakva obilježavanja određenih institucija ili pojmova (Svjetski dan braka, Svjetski dan učitelja, Svjetski dan mira, Svjetski dan kruha, Svjetski dan štednje...) trebaju nam poslužiti kao poticaj preispitivanja vlastite stvarnosti u kojoj živimo s ciljem pročišćavanja i usmjeravanja na temeljne vrijednosti koje se vezuju za određene pojmove ili institucije. U tome se surječju za ovaj prilog čini najprimjerenijim prisjetiti deset kršćanskih zapovijedi supružnika (preuzete s mrežne stranice Franjevačke kuće i župe sv. Ante Padovanskoga, Šibenik, Šubićevac).
    Deset zapovijedi supružnika

PRVA ZAPOVIJED
    Poštujte i visoko cijenite jedno drugo! – „Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce“ (Matej 6,21). Doista, ako svoga partnera tretirate kao blago, dragocjenost koja vam je darovana, i poštujete ga umjesto da ga kritizirate, brak će vam cvjetati!
    DRUGA ZAPOVIJED
    Nikad ne idite u postelju ljutiti! - "Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom!" (Efežanima 4,26). Bijes i ljutnja su ubojice ljubavi. Ako ste tijekom dana imali neki prijepor, izgladite ga prije večeri i u postelji ponovno budite sretni i strasni. U suprotnom bi vam brak mogao biti ugrožen.
    TREĆA ZAPOVIJED
    Opraštajte jedno drugome! - "Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!" (Efežanima 4,32). Ljudi smo sa svim svojim pogreškama i potrebama, i često griješimo. Tvrdoglavost i ustrajanje u ljutnji guše brak, dok ga ljepota i dobrota praštanja čine stabilnim, a partnere zadovoljnima i zaljubljenima!
    ČETVRTA ZAPOVIJED
    Blagoslivljajte često vašu jedinstvenost i zahvaljujte na njoj! - "Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna!" (Psalmi 139,14). Nerijetko nakon braka pokušavamo partnera promijeniti i prilagoditi sebi, izbrisati njegovu divnu jedinstvenost u svemiru. Činite upravo suprotno, uživajte u njegovoj različitosti i dinamici koju ona unosi u vaš život. Ne suprotstavljajte im se - blagoslovite ih i njegujte kao i svoje specifičnosti!
    PETA ZAPOVIJED
    Očekujte najbolje u životu... Od Boga! - "Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spas“ (Psalmi 62,2). Ljudi postaju jadni jer očekuju užitak, te ispunjenje i rješenje svojih problema od drugih ljudi, često od poslovnih, a još češće od bračnih partnera. U braku ne smijemo sve očekivati od partnera, sve svaljivati na njega. Bog kroji naš život, a partner nam pomaže da kroz ovaj život lakše prolazimo.
    ŠESTA ZAPOVIJED
    Dodirujte se često! - "Pozdravite jedan drugoga svetim cjelovom!" (2. Korinćanima 13,12). Istraživanja pokazuju kako žena dnevno treba osam do dvanaest nježnih dodira za svoje duhovno zdravlje. Slično je i s muškarcima. Nježni dodiri - zagrljaj, držanje za ruke, poljubac kad dođete kući i slično dio je bračne ljubavi, intimnog odnosa i razumijevanja, pa onda i opće sreće.
    SEDMA ZAPOVIJED
    Rabite Božji dar komunikacije! – „Tako je i jezik malen ud, ali se može ponositi velikim stvarima. Pazite, kakve li male vatre, a koliku šumu zapali!" (Jakov 3,5). Osjećaje je često teško opisati, a još teže izraziti. Ponekad se ljudi boje razgovarati o svojim osjećajima, boje se pokazati ih, izraziti, izreći. Prevladajte to, razgovarajte s partnerom o svim svojim osjećajima, i lijepim i ružnim, jer bolja komunikacija znači i bolji intimni život, bolji i ispunjeniji odnos!
    OSMA ZAPOVIJED
    Njegujte jedno drugo kao najljepši ružin grm! – „Tako su i muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Tko svoju ženu ljubi, ljubi samog sebe!“ (Efežanima 5,28). Ruže trebaju četiri stvari kako bi rasle i mirisno cvjetale: sunce, vodu, zemlju i zrak. Sunce je sigurnost. Voda je temelj komunikacije. Zemlja je zajedništvo. Zrak fizički dodir. Činite te četiri stvari i vaš će brak biti poput najljepšeg ružina grma.
    DEVETA ZAPOVIJED
    Otkrijte izgubljeno blago u teškim vremenima! – „Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje!“ (Jakov 1,2). Dijeliti krizne trenutke i biti zajedno u teškim vremenima neizmjerno je blago, kojega moramo biti svjesni i cijeniti ga, spoznati u tome svoju snagu i temelj za ljepšu budućnost. Ne krivite jedno drugo kad vas bude iskušavala nesreća, uzmite to kao od Boga danu mogućnost da ojačate svoju ljubav i shvatite kolika je snaga u njoj. A iz toga zajedništva uvijek će izniknuti nova sreća i prosperitet.
    DESETA ZAPOVIJED
    Sjetite se početka ljubavi! – „Prema tome, sjeti se odakle si pao, obrati se i opet počni činiti prva djela!" (Otkrivenje 2,5). Znate kako izgledaju pogledi dvoje koji su se tek zaljubili? Taj sjaj nikad ne smije nestati iz vašeg oka, kao ni način ponašanja, prepun onih sitnica, malih pažnji, uzbuđujućih nagovještaja i otkrića. Ne vjerujte u ono "više nema povratka", to je uvijek moguće. Vratite se u prošlost kako biste osvježili sadašnjost!“

Piše: prof. dr. sc. Irma Kovčo Vukadin
    http://www.katolici.org/naslov.php
    Posljednje uređivanje od ivarica : 07.02.2010. at 22:46

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Drage moje jeste li se vi to za vrijeme korzme, odrekle ove naše lijepe teme?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

DOBRIM SE POSTAJE PRAVILNIM ODGOJEM

Da se bude dobar, valja se jako truditi u vlastitom usavršavanju. Da se bude zao, dovoljno se prepustiti hirovima svoje ljudske naravi. Velika je zamka mnogih ljudskih teorija da je čovjek u sebi dobar i da ga samo treba prepustiti njemu samome da normalno raste i sve će biti dobro. Tako neki zamišljaju i odgoj djece i njihov rast.
    Ta pretpostavka ne računa s time da čovjek nije više u nekom anđeoskom izdanju i da je ranjen u svojoj ljudskoj naravi. Mnoge pobude i nagoni koji su po prirodi u čovjeku brzo se mogu izroditi u požude koje mogu ovladati ljudskim djelovanjem i postati izvorom nadmetanja, nasilja, sebičnog traženja vlastitog užitka i drugih mana. Mudrost Biblije će to prereći u činjenicu da čovjeku iznutra, iz njegove pale naravi, prijete požuda tijela, požuda očiju i oholost života. Nadalje, čovjek mora sazoriti i u odnosu na svijet u kojem živi. Misli se tu na svijet ljudi, na društvo koje nije uvijek priklonjeno dobru. Mnoga djeca u svijetu svojih vršnjaka postaju nasilnici, drogeraši, bludnici. Kako se olako nametnu dječacima nadmetanja da će se dokazati kao muškarci ako se usude psovati i izgovarati ružne riječi poput odraslih, ako se usude ispiti čašu-dvije jakog alkoholnog pića, ako se usude potegnuti koji dim trave ili uzeti neko drugo opojno sredstvo. Kao da time dokazuju da su muškarci. Tako im to nameće okolina.
    I tako ulazi u njihov svijet i život zlo koje nije baš lako u počecima prepoznati ili kasnije iskorijeniti. Kolike se djevojčice jednako tako usude opiti na takvim dječjim tulumima jer onda su odrasle, kolike se dokazuju da su odrasle jer su imale već neka seksualna iskustva. I društvo ih tako uvodi u iskustva koja sigurno nisu dobra ne samo za njihovu dob nego ni za njihov život uopće. Ono što zabrinjava jest da su roditelji takve djece uvjereni da su njihova djeca dobra, da su u redu. Vrlo često ne surađuju s nastavnicima i profesorima u školi kad im pokušaju reći da postoji problem. Ili su roditelji oni zadnji koji saznaju da se i njihovo dijete drogira. Možda je početni problem u roditeljima koji ne misle da je dijete još uvijek njihovo, da su oni prvi pozvani pomoći svome djetetu da postane pravi i ispravni čovjek. Prepuštajući ga školi, ili na neka druga mjesta, kao da su se riješili svoje obveze da prate i odgajaju svoje dijete. A odgajati znači vrlo često i korigirati.
    U posljednje vrijeme sve se češće čitaju grozne stvari o nasilnoj djeci koja mogu bez samilosti i do smrti istući svoga vršnjaka ili bilo koju drugu žrtvu koju dohvate u nekoj svojoj agresivnoj fazi. Ne vjerujem da roditelji takvih nasilnika slute kakvo im je dijete. Ono je još uvijek najčešće za njih dobro dijete, možda koji put malo prenaglo, možda malo nervozno, ali ono je za njih kako treba. Kakva zabluda koja, na žalost, košta trauma i invalidnosti nevine žrtve.
    Kad netko prođe autom kroz crveno ili napravi neki grubi prometni prekršaj, često mora za kaznu ponovno na tečaj autoškole da bi dobio opet svoju vozačku. Sve mi se čini da bi danas trebalo mnoge roditelje pozivati na tečaj kako odgajati svoje dijete i kako bdjeti nad njim da im se ne otme i da ne postane nasilnik ili kriminalac. Živimo u svijetu u kojem se valja odgajati i truditi oko dobra djece, a sigurno je njihovo najveće dobro da svako dijete izraste u dobra čovjeka.

Fra Zvjezdan Linić
    .

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drage moje, nisam jako dugo pisala i baš ste mi falile, ali posvetila sam se jednom važnom cilju i sad kad se konačno naziru obrisi želim to podjeliti s vama. Znate da sam ja često bila duže vrijeme doma s klincima između poslova i često sam s te pozicije pisala na forumu, ali tek prošlog ljeta sam osjetila pravi poziv da se posvetim obiteljskom životu i prestanem raditi. Priznajem da su kriza i neplaćanja u kulturi bila dio poticaja, ali drugi važniji dio je bila peobrazba odnosa u našoj obitelji prošlog ljeta kad sam ja polu iz nekog dišpeta zbog "kriznih" otezanja sprojektima,javljanjima, plaćanjima odlučila ugasiti mob i laptop prvi put od kad imam klince. Oni koji su ikad bili freelanceri znaju da je to ravno iskapčanju s aparata. I umjesto neke depresije upalila se bračna sreća, neka nova sigurnost u odnosu prema klincima, molitvi. Kao da su plodovi počeli padati i prije nego sam ja svjesno zakopala lopatu. Naravno ne bih ja bila ja da nisam to odluku još neko vrijeme prežvakavala, pokušavala ugurati neke parttime poslove, ali kad god sam ja krenula u drugom smjeru nemir je sve jasnije signalizirao - to nije to. U molitvi kad god sam počela sa kako ću ja to, pa ne mogu ovo, pa ne mogu ono uvijek bi mi kao blagi odgovor došao mir, tu si gdje te trebam. Takva radost. Niti potreban takav kakav jesi tu gdje jesi. MM je naravno imao neke svoje skpese, financijske, ali i čisto normalne kad se radi o tako velikoj promjeni, brinuo se dal i ja mogu biti sretna "samo" s tim. Naš život od tad demantirao je sve te brige. Da primjetili smo da nedostaju ti moji honorari itekako, i ja sam osjteila neke osamljenosti, izrugivanja, čuđenja i od najbližih koja mi i sad ponekad teško padaju, ali ostatak života se promjenio - bolje rečeno procvao. Ne pišem ovo da bih se nekom hvalila, nego da se javim i da vam kažem da nisam ništa htjela pisati dok nisam bila sigurno u to, ali i iskreno život domaćice za mene je bio jako zahtjevan u ovih skoro godinu dana. Bilo je jako puno vještina za savladati i mnoge su još ni blizu položenog ispita ipak sad sam sigurna da ovaj mir i zadovoljstvo koliko god rada i truda trebalo ne bih mjenjala ni za što. Nisu to neke velike stvari, ali kikići su mi već veliki i ti neki trenuci kad si bio tu baš kad su trebali, kad su te potražili, a znaš da bi inače bila odsutna ne nužno fizički,neprocjenjivo. Ista stvar i prema MM, koliko utjehe i radosti smo našli u novoj posvećenosti... I usamljenosti je sve manje, polako su se prijateljstva pročistila i ostala su rijetka ali čvršća i dublja nego ikad, s puno više podjeljenog smijeha, pa i suza - nisam tako nešto djelila s prijateljicama od srednje škole. Naravno ništa od toga nije neka moja zasluga, dragi Bog koji je već jednom spasio moj život obraćenjem u odrasloj dobi i ovog mi je puta otvorio novi prozor gdje sam ja vidjela samo zatvorena vrata. Srce mi je puno zahvalnosti. A naša majka Katolička Crkva nam nudi tolko toga za naš duhovni rast, da mi sad nije jasno kako sam mogla kraj svega toga samo prolaziti. Sakramentalni život mi je sada izvor najveće snage. Eto nadam se da će moj post biti samo jedno malo svjedočenje koje će olakšati nekoj mami dvojbe koje je teško odagnati kad si tako usamljen i u manjini u svojim razmišljanjima o djeci i odgoju, obitelji u cijelini

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Blago tebi i tvojoj obitelji!!! Sam me je Bog poslao da ovo pročitam. Moju su dvojbe velike, djete zahtjevno a ja sve gora mama, supruga i samoj sebi najgori neprijatelj.
    Sve te frustracije guše, a ja nemam snage ni volje, kleknuti. Ja nemam vremena za misu, ispovjed, sebe a onda ni za druge. Dok MM ide na misu, liježe na vrijeme, ispovjeda se , ja samo još više osjećam ljutnju prema njemu, jer ja to uz djete koje kasno liježe, loše spava, traži non stop pažnju ne mogu. Ostala sam bez posla, da li tražiti drugi ili ići na drugo dijete, ili ostati doma.........
    Hvala Pukula, Bog te blagoslovio!!!!!!!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Dok MM ide na misu, liježe na vrijeme, ispovjeda se , ja samo još više osjećam ljutnju prema njemu, jer ja to uz djete koje kasno liježe, loše spava, traži non stop pažnju ne mogu. Ostala sam bez posla, da li tražiti drugi ili ići na drugo dijete, ili ostati doma.........
    Ne zelim zvucati kao da otkrivam toplu vodu, ali mozda bi TM mogao koju nedjelju pricuvati dijete, pa da ti imas vremena za misu i sebe.
    To mi se cini kao vece dobro djelo od odlaska na misu i ispovijed.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pikula, strašno mi je drago da si se vratila među nas, nedostajala si mi. Drago mi je i to da si našla svoj životni odabir i da si sretna i mirna u tome! Tvoje riječi zrače smirenjem i vjerom. Ah, kad bi kod mene moglo biti tako! Nekad imam osjećaj da je moj pokretač nemir, da mir i neću dočekati.

Ivana zg, htjela bih ti opisati svoj primjer - moj sin je oduvijek bio turbo-dijete, divno dijete koje je zahtijevalo 100%- tnu pažnju. Bio je i jako nemiran, tako da je bilo teško s njim na javnim mjestima. Govorim ti to zato što sam, kad je navršio dvije godine shvatila da ja ne mogu više bez svog župskog vjerskog života, da mi to previše nedostaje. Vjerovati se može i doma, ali bez mise i sakramentalnog života je preteško i usamljenički. Krenuli smo svi troje zajedno na misu - našli smo si povučeno mjesto u crkvi gdje se on mogao kretati, a da to nije smetalo ostalim vjernicima. Pomalo smo ga učili gdje je granica u njegovoj dječjoj slobodi u crkvi. Pustili smo ga da bude dijete, ali nismo pretjerivali, zbog ostalih. Znalo se dogoditi da budemo samo na pola mise. Ali, bili smo tamo i njega smo navikli na to da se na misu ide. Ostali vjernici su na njega uvijek reagirali pozitivno i davali nam podršku. Stekao je tamo male prijatelje - igrao se i trčao nakon mise. S vremenom je postajalo sve lakše, postajao je sve zainteresiraniji, počeo slušati. Od prije dva tjedna ide s nama na pričest. Kćer smo počeli voditi u crkvu čim smo je dobili - bila je nenaviknuta na to, nemirna i nezainteresirana - sada, nakon dvije godine, zna sve molitve, čak i pjeva (iako nema sluha, )

Želim ti reći, nemoj se prepustiti očaju, uvjeravati sebe da si loša supruga/majka/vjernica. Imaj pouzdanja u Boga! Dogovori se s mužem - vi ste obitelj i morate zajedno sudjelovati u župskom životu, a ne da on ide sam. Odite zajedno, imajte strpljenja i vidjet ćete rezultate.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala Zdenka2 mi smo našu malu isto od rođenja vodili u Crkvu, ali naš najveći problem je u tome što ona ima problema s spavanjem, tako da ne možemo ni na jutarnju ni na večernju misu s njom, jer uvijek u to doba spava, ako i odemo onda je nervozna i trčkara ili zaspe, onda se MM i ja posvađamo već u autu, jer se njoj spava, a on ju "sili" na misu, onda u Crkvi MM poludi, oko toga tko će trčati za njom.....onda rađe ne idem. Inače mi sjednemo skroz naprijed onda ona gleda zbor, igra se s djecom, a nekad i mirno sjedi, a najviše voli ići na pričest, jer joj svečenik stavi križić na čelo..... Kad je bila manja bila je super, što je veća teže je s njom na misi. Počela sam čak i sam ić ali bi ona plakal ko ludai. Od jučer ide u vrtić, ne plaće i obožava ić za sad, inače je jako društvena i fale joj vršnjaci pa je psiholgica rekla-obavezno u vrtić!!!! No eto jučer je opet i nakon vrtića i što je odspavala doma, opet divljala, čak i više nego obično. Dok je nema fali mi do za neopista, čim smo skupa ludnica. U zadnje vrijeme hoće ostati s mojom mamom, pa razmišljam da idem na večernju misu a mama na jutarnju, da ju može čuvat jer MM ide uveče na nogomet. Kad je bila manja krenula sam jedno vrijeme na zbor, ali to nije išlo. Nadam se da će usvojiti higijenu spavanja sad kad ide u vrtić. Hvala ti na savjetima, jer se stvarno loše osjećam već jako dugo vrijeme. Jutros sam nakon što ju je MM odveo u vrtić, kuhala ručak i za to vrijeme molila krunicu.Ali kako ti kažeš bez mise i skramenata ne ide, jer su u kući stalno svađe, a u meni nemir i kako ti kažeš
    Nekad imam osjećaj da je moj pokretač nemir, da mir i neću dočekati.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pokušajte s podnevnom misom (i meni je ta najdraža )

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U našu crkvu redovno dolazi jedna mlada obitelj - mama drži bebača od nekoliko mjeseci (još ne hoda) koji najčešće spava, a tata pazi na 2-godišnju djevojčicu koju povremeno pusti trčkarati, s tim da pazi da ne smeta drugim ljudima. Ponekad izađu, ako su djeca nervozna, ali u češće ostanu do kraja. Svi ih poznaju i simpatični su im.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Malena je krenula u vrtić prošli tjedan, tako da sam našla malo vremena za sebe, uhvatila je ritam spavanja i buđenja pa smo u Nedjelju na Duhove (moj najdraži blagdan) uspjeli svi troje otići na misu u 11:30, bila je super, nakon toga kava s prijateljima i ručak, a popodne fešta u kvartu, tako da sam se hvala Bogu ovu Nedjelju osjećala ispunjeno i sretno a to je osjetila i moja djevojčica
    Hvala vam svima

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Trudnoća nije drugo – nego i sveto stanje

Ženina najveća emancipacija njezina su djeca – toga se sjetim kad mislim na majku koja je živjela za svoju obitelj

Kod nas se u Crkvi već dugi niz godina druga nedjelja u svibnju obilježava kao Majčin dan ili Dan majki. Ističe se dostojanstvo rodilje. Svaki čovjek svoj život duguje ocu i majci, ali ipak majka i biološki podnese najveću radost i najveći teret njegovanja novog života i donošenja na svijet.
    Zato nije čudno da se ljudi ponekad sa zahvalnošću sjete one koja im je darovala život. Pritom se jednako tako stavlja u prvi plan neizrecivo dostojanstvo koje žensko biće u sebi nosi: da pod srcem ima kolijevku novog života. U kršćanstvu se pritom na osobit način gleda na svijetli lik Blažene Djevice Marije koja je tako pod svojim srcem nosila Isusa, spasitelja svijeta.
    Dostojanstvo i radost njezina stanja istaknula je starija trudnica Elizabeta kad je pri susretu tih dviju majki uskliknula: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!”. U kršćanskoj se tradiciji zato ženu trudnicu voli prepoznati kao onu koja je u blagoslovljenom stanju, jer je svaki novi život blagoslov Božji. Onda to nije neko drugo stanje, nego pravo stanje blagoslova i izvor pravog dostojanstva koje žena prima kad postaje majkom. Sigurno je da ne mora nužno svaka žena postati majkom, premda je na to fiziološki i emocionalno određena. Neke to ne mogu zbog neke tjelesne teškoće i prepreke.
    Neke to ne mogu zbog svojeg sociološkog stanja. Neke to ne mogu zbog svojeg drugog odabira. Uvijek se u takvim slučajevima ipak može ostvariti dostojanstvo žene u evanđeoskom služenju gdje u duhovnom smislu nerotkinja može postati majkom brojne djece kojima svojom službom ljubavi omogućuje kvalitetniji život. A dobro je isticati na taj način dostojanstvo žene i majke. U Katoličkoj crkvi to se ističe kako bi se mentalitetom ljubavi u današnjem svijetu poštovalo ženu. Uvijek je u tzv. muškom društvu, gdje se još na određen način erotski razmišlja, postojala opasnost da se na ženu jednostrano gleda.
    Često do te mjere da je mnogim muškarcima ona izgledala kao sredstvo zadovoljavanja tjelesne požude, a ne osoba koja je vrijedna poštovanja i ljubavi. Dok je Božji zakon upozoravao čovjeka da svoj odnos prema ženi (i žene prema muškarcu) ne pretvori u bludnost, nego u stvarnost usrećujuće uzajamne ljubavi, dotle je u mentalitetu antike to što je ljudima Božjeg zakona bila bludnost postalo božanstvo koje se štuje: kod Rimljana božica Venera, kod starih Grka bog Eros.
    Kod naroda koji su živjeli u blizini Izraelaca u staro vrijeme štovala se u istom smislu božica Aštarta. I u ne tako davno vrijeme se izvjesni Dan žena pretvarao u neko krivo traženje nekog prava žene na “svoj život”, a krinka emancipacije poticala je žene da se otrgnu od pravog okvira života gdje se u vjernoj ljubavi živi dostojanstvo darivanja i punine, i guralo ih se u traženje lažne slobode od svih bračnih i moralnih stega.
    Nije uvijek i kod svih tako bilo, ali se polako to izopačilo u načinu kako su bile krenule te proslave i provodi bez vlastitih muževa. Kad se sjetim Majčina dana kao vjernik u Marijinu mjesecu svibnju, mislim na dostojanstvo Isusove majke, a kao čovjek sjetim se svoje majke koja nije bila škrta u darivanju života i koja je svoj život otkrivala i živjela za svoju djecu i obitelj. Njezina smo emancipacija bili upravo mi - njezina djeca.

Fra Zvjezdan Linić
    http://www.katolici.org/dogadjanja.p..._vidi&id=16146

http://www.katolici.org/naslov.php
    Gospodin obznani spasenje svoje (Mk 10, 28 -31)

Život je čudesna stvarnost. Što to drži atome cvijeta da se tako savršeno slože u bojama, mirisu, obliku? Odakle cvijet i voćka crpe sve ono blago i ljepotu koju ni tvornice ne mogu napraviti ni čovjek imitirati? Tko drži ljudski organizam tako savršeno da se ne raspadne? Tko vodi hod zvijezda? Tko poučava životinje kako će preživjeti i razmnožiti se? Ili: što to drži na okupu boje neke slike da prenose umjetnikovo nadahnuće? Materija je inertna, mrtva, sklona raspadanju. Tko je to drži u savršenim oblicima prirode, minerala, organizama, ljudskog djela? Tko?
    Gradove, umjetnička djela, kuće, tvornice, strojeve složio je ljudski duh služeći se nekim drugim Duhom koji materiju oko nas drži u zakonima. Ljudski je Duh složio slova knjige, slike, odijela, hranu, glasove pjesama, note, kola, govor, strojeve, razgovor. A tko je omogućio ljudskom duhu takva ostavrenja? I koji je duh stvorio čovjeka?
    Očito je da je to neka Sila jača od materije i od čovjeka? Da je predivna, svemoćna, stvarateljska, dobra, sveta. Koja je to Snaga?
    To je Duh Sveti po kojem nam je udahnuta duša pri rođenju i kojega posebno primamo kod krštenja i drugih sakramenata, te osobito u molitvi. Duh Sveti je stvarateljska osoba, vrhunska sloboda, mir. On osposobljava čovjeka za stvaranje. On je najjača sila svijeta. On je Ljubav i sve vodi tiho, delikatno, polagano, ali sigurno k cilju. Tko njega prima postaje sposoban da pobjeđuje sve nedaće života.
    Tomislav Ivančić

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

"Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ"

6. vazmena nedjelja/Onaj koji se odgovorno ponaša prema svome životu, prema svojim obvezama, prema ljudima oko sebe, prema stvorenome, prema Bogu – taj ljubi, taj čuva njegovu riječ i nastoji ju u svome životu utjeloviti.

U današnjem evanđelju čujemo kako Isus svojim učenicima govori: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.“
    Ova Isusova rečenica osvjetljava nam pravu istinu o svrsi ljudskoga života i kako tu svrhu ostvariti. Nekada je prva istina koja se učila na vjeronauku bila: Zašto sam na svijetu? A odgovor je glasio: Na svijetu sam zato da Boga upoznam, da ga ljubim, da mu služim i tako u Nebo dođem.
    Promatrajući svijet oko sebe, naše suvremenike, uočavamo da mnogi ne znaju zašto su na svijetu, a kamoli kako živjeti. Pojednostavljeno, tu našu dezorijentiranost označujemo kao posljedicu stresa. No, je li samo naš današnji stil življenja, naša neurotična žurba kroz svakodnevicu i obveze koje nam ona nosi razlog što se osjećamo sve lošije? Je li doista stres kriv za sve? Nešto ima sigurno i u tome. No, stres je često puta samo posljedica, posljedica izgubljenog kompasa, krivo postavljenih vrijednosti, gradnje života bez temelja, bez cilja.
    Temelj našega života treba biti Isusova riječ, a cilj nam je nastaniti se u kući Očevoj. Vjerujemo li mi uopće da nakon ovog zemaljskoga života dolazi život u zajedništvu s našim Bogom? Ivan nam u Knjizi otkrivenja, iz koje danas čitamo odlomak, na tako bogat način opisuje tu stvarnost nebeskog Jeruzalema, proslavljene Crkve. To je stvarnost koja nas čeka, ali koja se počinje ostvarivati već sada. Već sada mogu živjeti zajedništvo s Bogom.
    Mi danas sve manje slušamo i živimo po Isusovoj riječi. Činimo što hoćemo pa onda to objašnjavamo ili racionaliziramo upravo riječima: pa ja ljubim Boga, on meni puno znači. I dobro je da nam puno znači, i da ga nastojimo ljubiti, ali iz ovih Isusovih riječi jasno nam je da ne možemo odvojiti ljubav prema Bogu od čuvanja njegovih riječi, i to u cijelosti, a ne samo onih riječi koje mi odgovaraju. To dvoje nije u suprotnosti. Onaj koji pravo i iskreno nekoga voli, onda taj nastoji ne činiti ono što će taj odnos remetiti.
    Kako se često događa da smo si mi sami propisali zapovijedi koje moramo vršiti, a isključili one koje nam ne odgovaraju. Kako često za sebe imamo jedna mjerila, a za druge drugačija. Može li onaj koji iskreno ljubi Boga isključiti bilo koju od zapovijedi, prečuti i ne čuvati Isusovu riječ? „Riječ koju slušate nije moja, nego od Oca koji me posla.“ Očeva riječ – prisjetimo se proslova Ivanova evanđelja – Očeva riječ je Riječ koja je postala tijelom, koja se nastanila među nama. Očeva riječ je Isus Krist – njegova djela govore više od riječi. Njegova riječ upravo ima snagu jer je potvrđena djelom. Njegov život nam je primjer čuvanja Očeve riječi, življenja po njoj i onda kada nam je ona teška. Sjetimo ga se u Maslinskom vrtu. „Ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež, ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.“
    Ljubav nije neki površan osjećaj, nije neka sentimentalnost. Ljubav je i te kako stvar i razuma, odluke. Jer ako se vodimo samo svojim osjećajima onda smo poprilično nestalni u životu. I sami znamo koliko se često naši osjećaji i naše raspoloženje tijekom dana mijenja.
    Kad u te svoje osjećaje ne bismo uključili i svoj razum, onda bi po našim ulicama sigurno teklo još više krvi. Onda bismo još manje međusobno komunicirali. Da li bi i jedan brak trajao duže od nekoliko dana, ili čak sati? Koliko bi tek onda bilo zapuštene ili zlostavljane djece, neobavljenih poslova, neispunjenih obećanja. Mogli bismo ljubav o kojoj Isus govori identificirati s riječju odgovornost. Onaj koji se odgovorno ponaša prema svome životu, prema svojim obvezama, prema ljudima oko sebe, prema stvorenome, prema Bogu – taj ljubi, taj čuva njegovu riječ i nastoji ju u svome životu utjeloviti.
    o. Danijel Koraca
    .

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pratim vas. Meni fale jako odlasci na Misu, i dalje nikako ne uspjevam uskladiti taj dio. Moram se bolje potruditi.
    Kod nas su "samo" dvije nedjeljne mise. "Rana" na koju nikako ne možemo, radi djetetovog ritma i u 11, na koju smo inače MM i ja išli.
    Tu se javlja "problem". To je pjevana Misa, sa sviranjem na orguljama (glasnim), a moje dijete ne voli glasno sviranje i ne želi biti u Crkvi čim počne "muzika".
    MM dosta nedjelja radi, pa ne mogu niti malog ostaviti doma.
    A opet kad ne radi, osjećam "grižnju savjesti" da ja odem, a njih ostavim doma, jer nam je to jedino zajedničko vrijeme.
    Ponekad idemo u kombinaciji da krenemo svo troje, pa ja u Crkvu, pa mali s MM - om van, pa oni na sladoled, pa se vrate po mene,...
    I onda od te Mise nemam gotovo ništa, jer sam skoro pri izlazu, pola toga ne čujem, ne mogu se skoncentrirati, jer maleni više puta ulazi/izlazi (kad počnu orgulje),... i nemam neko rješenje.
    Jedan župnik mi je u razgovoru lijepo to pojasnio, da je ok da vjernik prakticira svoju vjeru "doma", ali Misa je nužni "kanal" koji nam prenosi Božje poruke.
    I eto, baš se tako osjećam, kao vjernik kojem nisu prenešene sve poruke.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim vas. Meni fale jako odlasci na Misu, i dalje nikako ne uspjevam uskladiti taj dio. Moram se bolje potruditi.
    Kod nas su "samo" dvije nedjeljne mise. "Rana" na koju nikako ne možemo, radi djetetovog ritma i u 11, na koju smo inače MM i ja išli.
    Tu se javlja "problem". To je pjevana Misa, sa sviranjem na orguljama (glasnim), a moje dijete ne voli glasno sviranje i ne želi biti u Crkvi čim počne "muzika".
    MM dosta nedjelja radi, pa ne mogu niti malog ostaviti doma.
    A opet kad ne radi, osjećam "grižnju savjesti" da ja odem, a njih ostavim doma, jer nam je to jedino zajedničko vrijeme.
    Ponekad idemo u kombinaciji da krenemo svo troje, pa ja u Crkvu, pa mali s MM - om van, pa oni na sladoled, pa se vrate po mene,...
    I onda od te Mise nemam gotovo ništa, jer sam skoro pri izlazu, pola toga ne čujem, ne mogu se skoncentrirati, jer maleni više puta ulazi/izlazi (kad počnu orgulje),... i nemam neko rješenje.
    Jedan župnik mi je u razgovoru lijepo to pojasnio, da je ok da vjernik prakticira svoju vjeru "doma", ali Misa je nužni "kanal" koji nam prenosi Božje poruke.
    I eto, baš se tako osjećam, kao vjernik kojem nisu prenešene sve poruke.
    Imamo mi rješenje i za to.... Imamo novu crkvu u kojoj su orgulje tek od prošle (ili pretprošle???) godine. Moji dečki su uvijek gnjavili da ih vodimo u druge crkve gdje su orgulje jer su ih silno zanimale.

Možda bi i tvoje dijete voljelo vidjeti orgulje izbliza (odete malo ranije ili u neko doba kad vježbaju) da ih opipa. Moji su zaključili da žele sintić u kući upravo zbog crkvenih orgulja. Sad se već polako uvlače pod kožu ekipi koja svira u crkvi i vidim u kojem smjeru to ide... Djeca poznaju orguljaše, pa žele svaki put upaliti i ugasiti prekidač od orgulja itd. Još je daleko dan kad će zasjesti i svirati, ali je izvjestan.

Kad tvoje dijete "demistificira" izvor glasnog zvuka, bit će super.

S druge strane, iako meni misa nipošto nije nužni kanal za riječ božju, uvijek se sjetim što sam djeci odgovorila kad su pitali zašto se ide u crkvu iako te Bog čuje i vidi u svakom trenutku i kad se moliš doma i pod drvetom: Kad je više ljudi koji se zajedno mole, molitva se bolje čuje!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.05.2010. at 11:17

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Peterlin, mi smo svaki čas u Crkvi kad nije Misa, dijete je pregledalo orgulje uzduž i poprijeko, i znali smo biti u Crkvi kad orguljaš vježba, a Crkva prazna, ali ništa. Jednostavno ne voli glasnu muziku bez obzira od kud dolazi.
    Nije niti meni Misa bila nužni kanal, ali sad mi več stvarno fali.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, mi smo svaki čas u Crkvi kad nije Misa, dijete je pregledalo orgulje uzduž i poprijeko, i znali smo biti u Crkvi kad orguljaš vježba, a Crkva prazna, ali ništa. Jednostavno ne voli glasnu muziku bez obzira od kud dolazi.
    Nije niti meni Misa bila nužni kanal, ali sad mi več stvarno fali.
    Mali je još, dorast će... Moji su imali jednu fazu baš negdje u dobi od 3-4 godine kad je to bila nemoguća misija. Prerasli su to. Nije moja zasluga, mm je bio uporniji, a oni su s vremenom naučili...

Inače, i danas odu na ranu misu (bez zbora i orgulja) jer najkraće traje, pogotovo ljeti kad se treba požuriti u vikendicu i sl.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj cure, hvala vam! Nemate pojma s kakvom sam zebnjom pisala svoj post na ovoj temi. Mislila sam da možda privatiziram temu i tako.... A sad sam baš sretna! Zdenka2 hvla na lijepim riječina i veliki
    Draga Ivanazg, tvoj post koji si zalijepila od patera Zvjezdana me potaknuo da pišem! Hvala i tebi Mislim da moraš napuniti svoj vrč da bi mogao davati drugima. I ja sam još daleko od toga da mi je vjera i zahvaljivanje Bogu u centru života, ali čitam i slušam ljude koji tako žive i čini mi se da je s molitvom često kao s vježbanjem prvo ima tisuću razloga da ne stigneš, a kad se jednom navikneš na taj dobar osjećaj ideš i kad si prehlađen i kad je kiša i kad su klinci cendravi itd. s tim da se naravno "rezultati" vjerskih dužnosti odražavaju na cijelom životu i tim više motiviraju, samo je teško krenuti i održati kontinuitet u početku. Ja konačno imam frendicu s kojom djelim to jesi bila, ja idem sutra, pa zajedno na neko predavanje i to jaaaako pomaže. Ali evo sad smo dva tjedna bili bolesni (opet strep) i naravno da sam opet izostala s mnogo toga.
    Jučer je u našoj župi bio blagdan Marije Pomoćnice zaštitnice župe i bila je procesija. Divan doživljaj u sred Zg promet stoji ide procesija! Klinci su bili oduševljeni, pravo proštenje.
    Ako se ne namećem htjela bih ukratko opisati par faza koje sam prošla u ovih godinu dana navikavanja na "nezaposlenost" možda se još netko prepozna, lakše mi je kad vidim da nisam sama u svojim razmišljanjima.
    Eto oprostite na dužini posta, pa ću samo staviti par natuknica-
    Prvo je bila klasična zbunjenost, pokušaji izbjegavanja, pa sam oovja poslić, pa neće to biti trajno i tako. Čišćenje čeka.
    Druga faza- tugovanje, gubitak idnetiteta, plakanje kad vidim kazalište u kojem sam nedavno radila i sl., na momente jak osjećaj panike ili izgubljenosti. Hvala Bogu kratkotrajno
    Treća faza- tješenje- Punjenje rasporeda zilion aktivnosti kao "zbog djece", svi muzeji, predstave, događanja, rođendani, svi izleti, klizanja, pečemo kolače, izrađujemo sve i sva. Pouka kad možeš birati vrijeme dolaska ima puuno toga besplatnog u Zg za klince!
    Četvrta faza- suočavanje s dosadnim stranama - čišćenje je sad samo moje, skupilo se za pet generalki, štednja steže omču, nema više nikakvog tješenja, sad samo MM radi kad su klinci bolesni ne uzima slobodne dane, dežurstva se samo nadovezuju... Sad bi mama lupala nogama o pod i hoće natrag, raditi u kineskom dućanu izgleda privlačno
    Faza5- trenutna, uhodavanje, malo više truda i uvježbavanja i sve ide. Rezultati se pokazuju, više ne izviruju hrpe veša, mirne duše prolazim kraj muzeja, prebrajam po novčaniku i kupim djetetu ljigavca za 3kn, zamrzavam kruh koji ostane isl. Konačno imamo neke svoje rutine i znamo kad i kamo idemo, što je za nas, a što na žalost nije. Izvukla šivaću mašinu i ubacujem hobije poslje dužnosti i obaveza. Napredujemo

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Samo da dodam da ne bih bila neiskrena, dva puta tjedno radim u vrtiću po 45' , vodim kreativnu radionicu i to mi je veliki izvor sreće i zadovoljstva, a sobzirom da mi je jedno od dvoje djece tamo samnom i brojim to u bavljenje djecom

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne uzdajte se u kneževe, u čovjeka od kog nema spasenja!(Mk 12,35-37)

Često smo mi jako skučeni pa drugoga i drugačijega doživljavamo kao neprijatelja umjesto kao nekoga tko nas nadopunjuje.
    Samo ne trebamo zaboraviti da nismo bogovi nego smo Božja djeca.
    Prema tome, nitko od nas nema sve, nema puninu.
    Nemamo monopol na istinu iako imamo pravo na svoje mišljenje.
    Samo smo suradnici istine kako to u svome geslu papinskom kaže naš sveti Otac Benedikt XVI.
    Budimo suradnici istine u ljubavi
    Znajmo rasti i nemojmo se dati ograničavati ničijom ograničenošću, niti pak druge ograničujmo vlastitom skučenošću.
    Molimo Boga da nam u poniznosti otkrije vlastite granice kako bismo oslobođeni od njihovih pritisaka mogli ući i ulaziti u Njegovu neograničenost i kako bismo iz Njegove perspektive promatrali svijet i omogućavali da se kraljevstvo nebesko širi i produbljuje onako kako ga je On zamislio.
    Fra Miroslav Bustruc/arhiva
    ...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

malo seminara
    17 -20 lipnja - Duhovna obnova uz završetak svećeničke godine"Tko Vas sluša,mene sluša"

3-6 kolovoz. - Duhovna obnova "Ovo je sin moj ljubljeni"

16-20 kolovoza. - Duhuvna obnova ozdravljenja i oslobođenja"Ženo oslobođena si od svoje bolesti"

26-29 kolovoza - u organizaciji udruge PRONET "Čovjek se može preporoditi" Prijave preko udruge 091 1774811 091 1774811

17-19 rujna. - Duhovna obnova. Dom Sportova Zagreb "Gospodin moj i Bog moj"

Duhovne obnove vodi fra Zvjezdan Linić sa suradnicima.
    Sv. Franjo uvijek na nov način ima puno toga poručiti: dobar i svet, oduševljen i zaljubljen, sav je u Kristu Isusu. A to je ono što i nama najviše treba i gdje bismo trebali slijediti divni primjer serafskog sveca. Stoga, Treba samo poslušati glas što Gospodin govori svakom čovjeku u svakom vremenu i htjeti to ostvariti, poručuju voditelji.
    Dodatne obavijesti, kao i prijave mogu se izvršiti na telefon 01 33 68 781 01 33 68 781 (radnim danom od 8 do 14 sati), mob. 091 5986972 091 5986972, faks 01 3361 844, ili putem elektronske pošte tabor@ofm.hr.
    O aktivnostima Kuće susreta "Tabor" više obavijesti na www.ofm.hr/tabor.
    http://www.kristofori.hr/hr/index.html

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.medjugorje.hr/hr/medjugor...bracni-parovi/- tko hoće u Međugorje na seminar za bračne parove na jesen ovdje mu je raspored i sve o prijavama

molitvene.nakane@medjugorje.hr
    molitvene nakane koje pošaljete na ovu adresu daju se vidiocima i prikazuju se gospi
    http://www.medjugorje.hr/hr/medjugor...itvene-nakane/

i ova mi je lijepa stranica http://www.medjugorje.ws/hr/

uglavno ja sam u krizi u kakvoj nikad nisam bila, strah me je preplavio ni spavat ne mogu, plačem i bjesna sam u isti tren, molim Boga ali ga i preispitujem....znam da trebam molit za vjeru i totalno sam izgubljena, ako vam kažem razlog poslat će te me pihijatru ili nekom svečeniku na malo "dublji" razgovor i ispovjed........

čitajući jedne novine, slučajno sam nabasala na "proročanstva" babe Vanege koja su me uznemirila, ali ostvaimo mi sada tu babu, u tome trenu sjetila sam se Tajni koje je Gospa dala vidiocima u Međugorju, prihvatila se čitanja opet neke knjige 2-3 iz Međugorja i shvatila da će se za života jednoga svečenika koji već ima podosta godina te tajne otkriti, da će Gospa ostaviti trajni znak, i nakon tog ljudi imaju 10 dana za obraćenje a onda kreće kaos....vidioci ne smiju otkriti tajne, ali kad im ih Gospa objašnjava često danima nakon toga plaču...jedna se čak usidila pitati Gospu kako Bog može biti tako okrutan...a ona je rekla da On više ne može trpiti sve ove urede.....no ostavimo i Međugorje...šta sve piše u Otkrivenju, a meni od malena u glavi zvoni; teško trudnicama i dojiljama u onaj dan.........
    Ja sam van sebe, tek sad ne želim drugo djete i sad sam se sjetila zašto kao djete nisam nikada htjela reć da ću se udati i roditi već da ću usvojiti djete....zato što nisam željela da neko radi mene pati, boluje, živi u ratovima i umre na ovome svijetu, osjećam se tako odgovornom, tako krivom, ako će moje djete kao malo morati proći sve te strahote.znam da nemam Vjere, ali isto tako Vjerujem da će tako biti, sad ili za koju godinu nebitno........u životu sam se često pitala ako je Sotona okrutan, mora li Bog biti takav......i Bog je obećao Abrahamu da nikada više neće uništiti ovaj Svijet........Gospa kaže da se sve može ublažiti molitvom, a to znači ne i izbjeći....mom mozgu nije jasno ako ja imam samilosti za grešnika kako ga Dobri Bog nema...zašto nas je stvorio ovako jadne i bijedne,da neznamo od kuda smo došli ni kud idemo, lutamo po ovome svijetu punome zamki i gubimo bitke, ali On nas je napravio slabima.......bojim se za svoje djete, bojim se svega...nije mi jasno zašto je Bog to tako napravio da se sve žrtvom i smrću može pobjediti očistiti, zašto je Isus mora umrijeti, zašto na neki drugi manje okrutan način nije mogao pobjediti Sotonu a nama dati život u Vječnosti....zašto toliko ubijanja i "za Boga" od prinošenja životnja kao žrtvu na oltare, do ljudskog umiranja da bi se živilo u Nebu.........znam da što više mislim i razmišljam više gubim vjeru i Bogohulim, znam da sam u napasti ali imam pitanja i opravdani strah...Gospa je pokazala i vidiocima patnje djece i sav užas koji će zavladati...čemu to--šta onda će Raj biti za Vjećnost i tako u nedogled......u krug u krug bez kraja.....zašto se nemože izmoliti mir zašto- zato što je Bog već sve odavno odredi jer eto i u Bibliji u Otkrivenju sve piše-pa ćemu trud kad je unaprijed znao šta će i kako biti, zašto smo onda krivi-zašto nam ne da milost da izmolimo mir u svim ljudsim srcima, da dođe novi naraštaj bez ratova i mučenja a ne opet kaos i uništenje-Neznamo ni dana ni časa, ali on će doći svima prije ili kasnije, ali nije mi jasno zašto mora doći svima odjednom- ne možemo li Sotonu na drugi način uništiti a da krv nevina ne teče- zašto djeca-oni su bez grijeha i ne moraju mučeništvom zaslužiti Raj-Zašto???????? Znam jedno ne želim više na ovaj Svijet bez budućnosti donjeti djete koje će patiti!!!
    Hvala-molite za mene- a ja idem plačeći moliti krunicu cijelu noć i boriti se sa svojim strahovima i mislima.
    Bog vas blagodlovio!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

O čovječe. Pa, tko si ti da sudiš Boga? Da li će možda komad gline reći onome koji ga je oblikovao: "Zašto si me tako učinio?" Ili, zar lončar nije vlastan učiniti neke posude za plemenitu svrhu, a druge za manje vrijednu?

Ivana Zg, nikad nemoj zaboraviti da Bog ne nanosi bol, patnju... to nanosi Sotona... Bog voli sve ljude; lijepe, ružne, dobre, loše, pametne, glupe... uostalom, što mi znamo koja je granica?
    Nedavno sam bila kod vl.Ramosa, imala sam velikih problema s meni jako bliskom osobom... Nikako nisam mogla uspostaviti pozitivan odnos, ta osoba me blatila, omalovažavala a sebe je prikazivala kao vjernika i kao preobraćenu osobu koja je svakodnevno na misi, ujutro meditira i bavi se hagiterapijom. Nikako nisam mogla dokućiti kako ta osoba može biti preobraćena? Zar takve osobe nebi trebale biti dobre, zar nebi trebale imati onaj sjaj u očima? Vl. Ramos me upita da što mislim kakva bi ta osoba bila da nije probraćena? Nadam se da ste shvatile poantu...
    I ono što bi ti ja definitvno preporučila da ideš u CDP na hagioterapiju, meni je pomoglo i jedva čekam da mi beba malo poraste da krenem ponovno.
    Pikula, svaka čast... Ja sam to sad proživjela tek s trećim djetetom, i to tek nakon rođenja... Nema tog posla, izlaska, putovanja.... radi kojeg ja više nebi bila kod kuće uz svoje klince... Naravno, radim i svari koje su meni gušt i koje me ispunjuju al nikako se nebi više mogla naći u situaciji da radim 10-12 sati dnevno i da ih ne vidim. Oni su meni najvažnija karijera i ja ću biti najsretnija ako ih izvedem na pravi put...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mnogo je puta u Evanđeljima ponovljena Božja riječ "Ne bojte se! Neka se ne uznemiruje srce vaše i ne plaši"!

Ljudi smo, smrtni smo i patimo, često se i bojimo svijeta oko sebe i budućnosti. Strah je normalan ljudski osjećaj i ne treba ga negirati, ali pouzdanje u Boga je jače od straha. "Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer ti si samnom!" Kroz to pouzdanje u Božju prisutnost u našem životu oslobađamo se se straha i dobivamo, milost, mir i radost. To je djelatni mir i djelatni život, ne neka nirvana, negacija stvarnosti u kojoj ne bi bilo ljudskog straha. Treba se bojati zla, ali tako da se protiv njega borimo. Ali, nemoj se toliko bojati budućnosti da se bojiš samog života, toliko da misliš da je rođenje novog života osuda na patnju. Život je dar i nosi svoje radosti. Postoji još jedna česta Božja riječ "Radujte se"! Pa ima toliko razloga za to!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Ja sam van sebe, tek sad ne želim drugo djete i sad sam se sjetila zašto kao djete nisam nikada htjela reć da ću se udati i roditi već da ću usvojiti djete....
    zato što nisam željela da neko radi mene pati, boluje, živi u ratovima i umre na ovome svijetu, osjećam se tako odgovornom, tako krivom, ako će moje djete kao malo morati proći sve te strahote.
    bojim se za svoje djete, bojim se svega...
    Jako egoističan pogled na potomstvo. Uredu je da tuđa krv pati, a tvoja ne?!

Ja već jako dugo čitam ovu temu. Nisam se javljala, ali znam da već dugo imaš osobna previranja o broju djece.
    Sasvim je uredu da jedna kršćanka/katolkinja ne želi imati više djece.
    Meni se sve nekako čini da ova tvoja preispitivanja vjere i sva ova zbunjenost (postovi su ti jako zbrćkani) dolazi od straha od osude/vječnog prokletstva zbog svjesne odluke da ne želiš imati više djece.
    Većina nas je odgajana da se žena može ostvariti jedino kroz djecu, da nam je to smisao i sl.
    Moraš se prvo riještit te krivnje (usađene odgojem) o odluci o broju djece pa će sve ostalo nekako sjesti na svoje mjesto.
    Nama je svećenik na zaručničkom tečaju rekao da imamo onoliko djece koliko možemo odgojiti - u svakom smislu te riječi. Znači, ne samo financijski, nego s koliko se možemo nositi.
    Ja sam oduvijek htjela imati više djece s malom razlikom. Sad smo na financijskom dnu i ta želja je stavljena na čekanje. Imam dvoje. Da li ću ikad odlučiti imati treće, ne znam. Ima i još nekih razloga zbog kojih me sve više vuče na odluku o neimanju više djece, iako mi srce kaže da želim još.
    Bog mi je dao razum i mogućnost procjene. Također mi je dao i ograničenja na koja sam naišla. Iz svega toga čitam Njegove poruke i razmišljam.
    Često pišeš o Međugorju i Gospinim porukama. Želiš da ti Gospa da točne i jasne odgovore na tvoja pitanja?
    To nećeš dočekati. Probaj se malo "odmaknuti" od Međugorja. Dosta se ljudi "zakači" za priču oko ukazanja i počne očekivati jasne poruke, kao vidjelice. Nakon nekog vremena, slijedi razočarenje i preispitivanje vjere.
    Ti nisi vidjelica i, samim time, nećeš dobiti jasnu poruku ispisanu u par redaka.
    Odgovori su svugdje oko tebe. U tm-u, u tvome djetetu, u tebi. "Samo" ih moraš pročitati.

Oprosti što sam tako izravna. Iz Hercegovine sam i znam dosta ljudi koji su poprilično navučeni na priču o vidjelicama i kao da očekuju da i oni dobiju poruke.

I još nešto, ako preispituješ potrebu za Isusovom smrti, preispituješ samu bit kršćanstva koje zasniva na uskrsnuću. Odi do svećenika kojemu vjeruješ!

Stranica 7 od 74 PrviPrvi ... 567891757 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •