Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Rasporedi seminara na taboru;
    [QUOTE• 11.-14. veljače: duhovna obnova ususret Isusu: “JA SAM PUT, ISTINA I ŽIVOT!” Molit ćemo za vjeru koja i brda premješta, bolesne pridiže. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 18.-21. veljače: korizmeni seminar: “OBRATITE SE I VJERUJTE EVANĐELJU!” Molitva za kršćansko iskustvo vjere. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 23.-25. veljače: IV: nac. tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame.
    • 25.-28. veljače: seminar ozdravljenja, Isus na Taboru: “DOBRO NAM JE BITI OVDJE!” Slušanje Isusa: najbrži put do oslobođenja. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 28. veljače do 5. ožujka: OFM – duhovne vježbe.
    • 5.-7. ožujka: susret za zaručnike u organizaciji Hrvatske zajecdnice bračnih susreta. Informacije na www.hzbs.hr Prijave: Dražetić, 098 342200 098 342200 ili E-mail: crozajednicazv@gmail.com
    • 7.-12. ožujka: duhovne vježbe OFM.
    • 13. ožujka: susret FSR-a
    • 19.-21. ožujka: duhovna obnova za franjevačke konfratre i suradnike: “GOSPODIN MI JE DAO BRAĆU!” Vodi fra Zvjezdan.
    • 22.-25. ožujka: duhovna obnova s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje: GOSPODINE, SPASI ME!” Isus pruža ruku: prihvati je! Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
    • 26.-28. ožujka: duhovna obnova za Udrugu medicinskih sestara i tehničara. “IDI I TI ČINI TAKO!” Budimo sredstvo u Isusovim rukama. Vodi fra Zvjezdan. Prijave preko Udruge.
    • 6.-11. travnja: provincijski susreti ministranata i mladih.
    • 15.-18. travnja: duhovna obnova uskrsne radosti: “GOSPODINE, TI SVE ZNAŠ, TI ZNAŠ DA TE VOLIM!” Uz Isusa nestaje depresije i straha. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.

OPĆE OBAVIJESTI:
    Prijave: telefon: 01 3369-781 01 3369-781 (radnim danom od 8 do 14 sati) ili na mobitel: 091 5986-972 091 5986-972. Faksom: 3361-844 ili elektronskom poštom (tabor@ofm.hr) Kod prijave ostavite svoje ime i telefon.

OBAVIJEST: imamo novu vlastitu web-adresu: www.tabor.com.hr novu mail adresu info@tabor.com.hr

Napomene: Za seminare koji su obilježeni jačim crnim slovima može se prijaviti i doći na boravak odnosno na sudjelovanje svatko tko osjeti poticaj i želi sudjelovati u programima.
    Cijene boravka: Puni pansion je 120 kn. Redoviti seminari uključuju 3 puna pansiona tj. ukupnu cijenu od 360 kuna. Sobe su dvokrevetne odnosno trokrevetne sa sanitarnom kabinom u svakoj sobi.
    Za samo slušanje na seminarima bez boravka i hrane ne plaća se ništa.

Parkiranje vaših automobila: Uz kuću Tabor i u šumici unutar taborskog prostora ima dovoljno mjesta za parkiranje. Nemojte parkirati uz kuću Franjevačkog samostana.

Raspored na seminarima (ako nije drukčije označeno):
    - prvoga dana početak u 17 sati i program traje do 22 sata.
    - Drugi i treći dan: 9-12.30 sati i popodne 15-22 sata; od 14 sati drugog dana je ispovijed.
    - Posljednjeg dana program traje do 12.45 sati (potom ručak); završna misa počinje u 11.30 s.

][/QUOTE]

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svjetski dan braka

Svjetski dan braka kao ideja nastao je u Luisiani, SAD, 1981. godine, a posvećen je bračnomu paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, osnovi Crkve i društva.

Onima koji se vole pripada nebo.
    Ako živite u ljubavi,
    vi ćete ostajući na zemlji
    biti zajedno u nebu.
    Sretan brak.
    Sretan zajednički život.
    Doista veliko čudo.
    Tajna ljubavi
    između dvoje ljudske djece,
    za koju možemo samo zahvaljivati.
    Phil Bosmans
    Što je Svjetski dan braka?

Svjetski dan braka kao ideja nastao je u Luisiani, SAD, 1981. godine, a posvećen je bračnomu paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, osnovi Crkve i društva. Obilježava se na drugu nedjelju u veljači. Odnos između muškarca i žene temeljni je odnos u kojemu obilježja osobnosti i ponašanja svakoga pojedinačno te njihovo samopoimanje, osjećaj zadovoljstva i samoostvarenja značajno djeluju na zajedništvo koje čini bit odnosa.
    Simbol Svjetskoga dana braka govori o poslanju i vrijednostima koje bračni parovi zastupaju. Muž i žena simbolično su predstavljeni kao dvije svijeće, podsjećajući nas da su muž i žena, bračni par, pozvani da budu svjetlo u svijetu. Par je spojen srcem koje pokazuje da je ljubav snaga koja čuva jedinstvo unutar para i pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo.
    Kao moto odabrane su riječi "Ljubite jedni druge". Ta je rečenica Isusova zapovijed ljubavi zapisana u 14. poglavlju Ivanova Evanđelja.
    Preispitivanje bračnoga odnosa

Ovakva obilježavanja određenih institucija ili pojmova (Svjetski dan braka, Svjetski dan učitelja, Svjetski dan mira, Svjetski dan kruha, Svjetski dan štednje...) trebaju nam poslužiti kao poticaj preispitivanja vlastite stvarnosti u kojoj živimo s ciljem pročišćavanja i usmjeravanja na temeljne vrijednosti koje se vezuju za određene pojmove ili institucije. U tome se surječju za ovaj prilog čini najprimjerenijim prisjetiti deset kršćanskih zapovijedi supružnika (preuzete s mrežne stranice Franjevačke kuće i župe sv. Ante Padovanskoga, Šibenik, Šubićevac).
    Deset zapovijedi supružnika

PRVA ZAPOVIJED
    Poštujte i visoko cijenite jedno drugo! – „Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce“ (Matej 6,21). Doista, ako svoga partnera tretirate kao blago, dragocjenost koja vam je darovana, i poštujete ga umjesto da ga kritizirate, brak će vam cvjetati!
    DRUGA ZAPOVIJED
    Nikad ne idite u postelju ljutiti! - "Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom!" (Efežanima 4,26). Bijes i ljutnja su ubojice ljubavi. Ako ste tijekom dana imali neki prijepor, izgladite ga prije večeri i u postelji ponovno budite sretni i strasni. U suprotnom bi vam brak mogao biti ugrožen.
    TREĆA ZAPOVIJED
    Opraštajte jedno drugome! - "Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!" (Efežanima 4,32). Ljudi smo sa svim svojim pogreškama i potrebama, i često griješimo. Tvrdoglavost i ustrajanje u ljutnji guše brak, dok ga ljepota i dobrota praštanja čine stabilnim, a partnere zadovoljnima i zaljubljenima!
    ČETVRTA ZAPOVIJED
    Blagoslivljajte često vašu jedinstvenost i zahvaljujte na njoj! - "Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna!" (Psalmi 139,14). Nerijetko nakon braka pokušavamo partnera promijeniti i prilagoditi sebi, izbrisati njegovu divnu jedinstvenost u svemiru. Činite upravo suprotno, uživajte u njegovoj različitosti i dinamici koju ona unosi u vaš život. Ne suprotstavljajte im se - blagoslovite ih i njegujte kao i svoje specifičnosti!
    PETA ZAPOVIJED
    Očekujte najbolje u životu... Od Boga! - "Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spas“ (Psalmi 62,2). Ljudi postaju jadni jer očekuju užitak, te ispunjenje i rješenje svojih problema od drugih ljudi, često od poslovnih, a još češće od bračnih partnera. U braku ne smijemo sve očekivati od partnera, sve svaljivati na njega. Bog kroji naš život, a partner nam pomaže da kroz ovaj život lakše prolazimo.
    ŠESTA ZAPOVIJED
    Dodirujte se često! - "Pozdravite jedan drugoga svetim cjelovom!" (2. Korinćanima 13,12). Istraživanja pokazuju kako žena dnevno treba osam do dvanaest nježnih dodira za svoje duhovno zdravlje. Slično je i s muškarcima. Nježni dodiri - zagrljaj, držanje za ruke, poljubac kad dođete kući i slično dio je bračne ljubavi, intimnog odnosa i razumijevanja, pa onda i opće sreće.
    SEDMA ZAPOVIJED
    Rabite Božji dar komunikacije! – „Tako je i jezik malen ud, ali se može ponositi velikim stvarima. Pazite, kakve li male vatre, a koliku šumu zapali!" (Jakov 3,5). Osjećaje je često teško opisati, a još teže izraziti. Ponekad se ljudi boje razgovarati o svojim osjećajima, boje se pokazati ih, izraziti, izreći. Prevladajte to, razgovarajte s partnerom o svim svojim osjećajima, i lijepim i ružnim, jer bolja komunikacija znači i bolji intimni život, bolji i ispunjeniji odnos!
    OSMA ZAPOVIJED
    Njegujte jedno drugo kao najljepši ružin grm! – „Tako su i muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Tko svoju ženu ljubi, ljubi samog sebe!“ (Efežanima 5,28). Ruže trebaju četiri stvari kako bi rasle i mirisno cvjetale: sunce, vodu, zemlju i zrak. Sunce je sigurnost. Voda je temelj komunikacije. Zemlja je zajedništvo. Zrak fizički dodir. Činite te četiri stvari i vaš će brak biti poput najljepšeg ružina grma.
    DEVETA ZAPOVIJED
    Otkrijte izgubljeno blago u teškim vremenima! – „Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje!“ (Jakov 1,2). Dijeliti krizne trenutke i biti zajedno u teškim vremenima neizmjerno je blago, kojega moramo biti svjesni i cijeniti ga, spoznati u tome svoju snagu i temelj za ljepšu budućnost. Ne krivite jedno drugo kad vas bude iskušavala nesreća, uzmite to kao od Boga danu mogućnost da ojačate svoju ljubav i shvatite kolika je snaga u njoj. A iz toga zajedništva uvijek će izniknuti nova sreća i prosperitet.
    DESETA ZAPOVIJED
    Sjetite se početka ljubavi! – „Prema tome, sjeti se odakle si pao, obrati se i opet počni činiti prva djela!" (Otkrivenje 2,5). Znate kako izgledaju pogledi dvoje koji su se tek zaljubili? Taj sjaj nikad ne smije nestati iz vašeg oka, kao ni način ponašanja, prepun onih sitnica, malih pažnji, uzbuđujućih nagovještaja i otkrića. Ne vjerujte u ono "više nema povratka", to je uvijek moguće. Vratite se u prošlost kako biste osvježili sadašnjost!“

Piše: prof. dr. sc. Irma Kovčo Vukadin
    http://www.katolici.org/naslov.php
    Posljednje uređivanje od ivarica : 07.02.2010. at 23:46

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

DOBRIM SE POSTAJE PRAVILNIM ODGOJEM

Da se bude dobar, valja se jako truditi u vlastitom usavršavanju. Da se bude zao, dovoljno se prepustiti hirovima svoje ljudske naravi. Velika je zamka mnogih ljudskih teorija da je čovjek u sebi dobar i da ga samo treba prepustiti njemu samome da normalno raste i sve će biti dobro. Tako neki zamišljaju i odgoj djece i njihov rast.
    Ta pretpostavka ne računa s time da čovjek nije više u nekom anđeoskom izdanju i da je ranjen u svojoj ljudskoj naravi. Mnoge pobude i nagoni koji su po prirodi u čovjeku brzo se mogu izroditi u požude koje mogu ovladati ljudskim djelovanjem i postati izvorom nadmetanja, nasilja, sebičnog traženja vlastitog užitka i drugih mana. Mudrost Biblije će to prereći u činjenicu da čovjeku iznutra, iz njegove pale naravi, prijete požuda tijela, požuda očiju i oholost života. Nadalje, čovjek mora sazoriti i u odnosu na svijet u kojem živi. Misli se tu na svijet ljudi, na društvo koje nije uvijek priklonjeno dobru. Mnoga djeca u svijetu svojih vršnjaka postaju nasilnici, drogeraši, bludnici. Kako se olako nametnu dječacima nadmetanja da će se dokazati kao muškarci ako se usude psovati i izgovarati ružne riječi poput odraslih, ako se usude ispiti čašu-dvije jakog alkoholnog pića, ako se usude potegnuti koji dim trave ili uzeti neko drugo opojno sredstvo. Kao da time dokazuju da su muškarci. Tako im to nameće okolina.
    I tako ulazi u njihov svijet i život zlo koje nije baš lako u počecima prepoznati ili kasnije iskorijeniti. Kolike se djevojčice jednako tako usude opiti na takvim dječjim tulumima jer onda su odrasle, kolike se dokazuju da su odrasle jer su imale već neka seksualna iskustva. I društvo ih tako uvodi u iskustva koja sigurno nisu dobra ne samo za njihovu dob nego ni za njihov život uopće. Ono što zabrinjava jest da su roditelji takve djece uvjereni da su njihova djeca dobra, da su u redu. Vrlo često ne surađuju s nastavnicima i profesorima u školi kad im pokušaju reći da postoji problem. Ili su roditelji oni zadnji koji saznaju da se i njihovo dijete drogira. Možda je početni problem u roditeljima koji ne misle da je dijete još uvijek njihovo, da su oni prvi pozvani pomoći svome djetetu da postane pravi i ispravni čovjek. Prepuštajući ga školi, ili na neka druga mjesta, kao da su se riješili svoje obveze da prate i odgajaju svoje dijete. A odgajati znači vrlo često i korigirati.
    U posljednje vrijeme sve se češće čitaju grozne stvari o nasilnoj djeci koja mogu bez samilosti i do smrti istući svoga vršnjaka ili bilo koju drugu žrtvu koju dohvate u nekoj svojoj agresivnoj fazi. Ne vjerujem da roditelji takvih nasilnika slute kakvo im je dijete. Ono je još uvijek najčešće za njih dobro dijete, možda koji put malo prenaglo, možda malo nervozno, ali ono je za njih kako treba. Kakva zabluda koja, na žalost, košta trauma i invalidnosti nevine žrtve.
    Kad netko prođe autom kroz crveno ili napravi neki grubi prometni prekršaj, često mora za kaznu ponovno na tečaj autoškole da bi dobio opet svoju vozačku. Sve mi se čini da bi danas trebalo mnoge roditelje pozivati na tečaj kako odgajati svoje dijete i kako bdjeti nad njim da im se ne otme i da ne postane nasilnik ili kriminalac. Živimo u svijetu u kojem se valja odgajati i truditi oko dobra djece, a sigurno je njihovo najveće dobro da svako dijete izraste u dobra čovjeka.

Fra Zvjezdan Linić
    .

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drage moje, nisam jako dugo pisala i baš ste mi falile, ali posvetila sam se jednom važnom cilju i sad kad se konačno naziru obrisi želim to podjeliti s vama. Znate da sam ja često bila duže vrijeme doma s klincima između poslova i često sam s te pozicije pisala na forumu, ali tek prošlog ljeta sam osjetila pravi poziv da se posvetim obiteljskom životu i prestanem raditi. Priznajem da su kriza i neplaćanja u kulturi bila dio poticaja, ali drugi važniji dio je bila peobrazba odnosa u našoj obitelji prošlog ljeta kad sam ja polu iz nekog dišpeta zbog "kriznih" otezanja sprojektima,javljanjima, plaćanjima odlučila ugasiti mob i laptop prvi put od kad imam klince. Oni koji su ikad bili freelanceri znaju da je to ravno iskapčanju s aparata. I umjesto neke depresije upalila se bračna sreća, neka nova sigurnost u odnosu prema klincima, molitvi. Kao da su plodovi počeli padati i prije nego sam ja svjesno zakopala lopatu. Naravno ne bih ja bila ja da nisam to odluku još neko vrijeme prežvakavala, pokušavala ugurati neke parttime poslove, ali kad god sam ja krenula u drugom smjeru nemir je sve jasnije signalizirao - to nije to. U molitvi kad god sam počela sa kako ću ja to, pa ne mogu ovo, pa ne mogu ono uvijek bi mi kao blagi odgovor došao mir, tu si gdje te trebam. Takva radost. Niti potreban takav kakav jesi tu gdje jesi. MM je naravno imao neke svoje skpese, financijske, ali i čisto normalne kad se radi o tako velikoj promjeni, brinuo se dal i ja mogu biti sretna "samo" s tim. Naš život od tad demantirao je sve te brige. Da primjetili smo da nedostaju ti moji honorari itekako, i ja sam osjteila neke osamljenosti, izrugivanja, čuđenja i od najbližih koja mi i sad ponekad teško padaju, ali ostatak života se promjenio - bolje rečeno procvao. Ne pišem ovo da bih se nekom hvalila, nego da se javim i da vam kažem da nisam ništa htjela pisati dok nisam bila sigurno u to, ali i iskreno život domaćice za mene je bio jako zahtjevan u ovih skoro godinu dana. Bilo je jako puno vještina za savladati i mnoge su još ni blizu položenog ispita ipak sad sam sigurna da ovaj mir i zadovoljstvo koliko god rada i truda trebalo ne bih mjenjala ni za što. Nisu to neke velike stvari, ali kikići su mi već veliki i ti neki trenuci kad si bio tu baš kad su trebali, kad su te potražili, a znaš da bi inače bila odsutna ne nužno fizički,neprocjenjivo. Ista stvar i prema MM, koliko utjehe i radosti smo našli u novoj posvećenosti... I usamljenosti je sve manje, polako su se prijateljstva pročistila i ostala su rijetka ali čvršća i dublja nego ikad, s puno više podjeljenog smijeha, pa i suza - nisam tako nešto djelila s prijateljicama od srednje škole. Naravno ništa od toga nije neka moja zasluga, dragi Bog koji je već jednom spasio moj život obraćenjem u odrasloj dobi i ovog mi je puta otvorio novi prozor gdje sam ja vidjela samo zatvorena vrata. Srce mi je puno zahvalnosti. A naša majka Katolička Crkva nam nudi tolko toga za naš duhovni rast, da mi sad nije jasno kako sam mogla kraj svega toga samo prolaziti. Sakramentalni život mi je sada izvor najveće snage. Eto nadam se da će moj post biti samo jedno malo svjedočenje koje će olakšati nekoj mami dvojbe koje je teško odagnati kad si tako usamljen i u manjini u svojim razmišljanjima o djeci i odgoju, obitelji u cijelini

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Blago tebi i tvojoj obitelji!!! Sam me je Bog poslao da ovo pročitam. Moju su dvojbe velike, djete zahtjevno a ja sve gora mama, supruga i samoj sebi najgori neprijatelj.
    Sve te frustracije guše, a ja nemam snage ni volje, kleknuti. Ja nemam vremena za misu, ispovjed, sebe a onda ni za druge. Dok MM ide na misu, liježe na vrijeme, ispovjeda se , ja samo još više osjećam ljutnju prema njemu, jer ja to uz djete koje kasno liježe, loše spava, traži non stop pažnju ne mogu. Ostala sam bez posla, da li tražiti drugi ili ići na drugo dijete, ili ostati doma.........
    Hvala Pukula, Bog te blagoslovio!!!!!!!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Dok MM ide na misu, liježe na vrijeme, ispovjeda se , ja samo još više osjećam ljutnju prema njemu, jer ja to uz djete koje kasno liježe, loše spava, traži non stop pažnju ne mogu. Ostala sam bez posla, da li tražiti drugi ili ići na drugo dijete, ili ostati doma.........
    Ne zelim zvucati kao da otkrivam toplu vodu, ali mozda bi TM mogao koju nedjelju pricuvati dijete, pa da ti imas vremena za misu i sebe.
    To mi se cini kao vece dobro djelo od odlaska na misu i ispovijed.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •