Mi smo kao neki katolici, mislim na veliku većinu ovdje, ali rijetko tko uopće zna i čita Katekizam. Imate ga online, to je divna, inspirativna knjiga, i ukratko daje odgovore na sva naša pitanja o vjeri i vjerskom životu

http://www.hbk.hr/katekizam/i/index.html

Što se tiče razuma i spoznaje Boga, o tome i u Katekizmu, i kod crkvenih učitelja, kod svetaca i ostalih duhovnih autora ima napisano mnogo toga. Meni se iz Katekizma dopao ovaj dio, pa ga citiram:

Jer, premda je ljudski razum, po sebi, stvarno sposoban da dodje do istinite i do sigurne spoznaje, da postoji jedan, osobni Bog, koji svojom providnoscu uzdrzava i upravlja svijetom, te da postoji prirodni zakon, sto ga je Stvoritelj u nasa srca usadio, ipak taj isti razum nailazi na mnoge poteskoce da se uspjesno i plodno sluzi ovom svojom prirodnom moci. Jer istine, koje se ticu Boga i odnosa ljudi s Bogom, potpuno nadilaze red vidljivih stvari, i kad trebaju utjecati na ljudsko djelovanje i oblikovati zivot, traze od covjeka zrtvu i odricanje. U nastojanju da dodje do tih istina ljudskom pak umu smetaju ne samo utjecaj osjetila i maste, nego i neuredne teznje, koje su posljedica istocnoga grijeha. Zato se dogadja, da ljudi glede tih pitanja rado uvjeravaju sami sebe, da je neistinito ili barem dvojbeno ono, sto oni nece da bude istinito".

Nije lako rasti u vjeri; to traži realno odricanje, to traži žrtvu, poniznost i poslušnost. Sve neke staromodne stvari, da tako kažem. Prihvatiti Katoličku crkvu možemo ili slijepo, pa da ni ne znamo o čemu pričamo, ili kroz iskreno, duboko propitivanje, i traženje. Ali to ne možemo da pljunemom u šake, pa sebi iz palca isisamo što su dogme, vjerovati im ili ne. ČItajte Katekizam, čitajte crkvene oce, svetce, pratite enciklike, i molite, razmatrajte, svadite se - s ciljem da prionete uz tu divnu vjeru (ja sam obraćenica iz tabora "crkva je glupost", pa znam i kako se diše u toj grupi, i sad znam koje sam blago otkrila) ili da kažete - neću. Ali napol puta, i to sa ovim bojažlljivim pitanjima npr. što ako nas krivo uče, je li to grijeh ako slušamo ludog popa, što su dogme i zašto da ih slijedim, zašto uopće trebam Crkvu - pa to je stvarno mučenje. Ni sim ni tam.

Poslušnost je temelj crkve. Poslušnost Papi, ljubav za Papu i biskupe, svećenike, za naše duhovnike, za starije - to unosi red. I svetci se razlikuju od "običnih" po poslušnosti. Nije na tebi da dumaš o svemu - jer ako propituješ stalno autoritet iznad sebe - on nit ima vremena radit svoje, a ni ti, u skučenim uvjetima u kojima čovjek uvijek jest, ne možeš napraviti nešto dobra. Ta oholost, neposluh, to je odmah znak da nešto nije kako treba, duhovno. Možeš moliti za svoje nadređene, za Papu, biskupe - i može ti biti teško, ali poslušnost je tvoja krepost, i uvijek je bogato nagrađena. Svećenik svojim odijelom zaodijeva svoju ljudskost, i tvoja molita u njegovo djelo moež dozvati Duha Svetoga. To je temelj vjere.

A što se tiče i poslušnosti, i dogmi i učenju - meni je smiješno kad pomislim kako sam ja lomila glavu slažem li se s nečim ili ne jer sada znam da je Crkva vrlo ozbiljna institucija mnogih umnih, dobrih, učenih, pobožnih glava; bilo je potrebno da upoznam samo par tih crkvenih velikana (lokalnih), i da se bacim u čitanje crkvene literature (prave, ne šunda), pa da odahnem, sigurna da je najbolje što se može iznaći za Crkvu i ljude sigurno u obzoru one velike većine u redu mislilaca i molilaca Crkve.

Ne brigajte! Molite za njih. Jedino to im treba, a Crkva je čvrsto vođena Duhom Svetim.

Velika pomoć u tome je zenit.org, servis koji svakodnevno prati rad Pape i Katoličke crkve, tamo su svi dokumenti koji se izdaju, komentari Papinih govora, posjeta, zanimljivi intervjui sa ljudima iz Crkve, tumačenja crkvenih dogmi i ostalo.

Znate kako kaže Sv. Pismo - jer nisi ni vruć ni hladan, nego mlak ispljunut ću te iz svojih usta. I ljubite Crkvu! Gdje bismo bili da Crkve nema! Količina dobra koja izlazi iz Crkve je zamagljena medijskom slikom - koju pišu ljudi koji Crkvu ne vole - ali je i u ovom ludom dobu tolika da čovjek mora ostati zapanjen snagom, nadnaravnom ljubavlju i dobrotom koja iz nje izlazi. Ali to treba pratiti, čitati, da se zna. Inače samo slušaš tko je koga zaklao, opljačkao i koji pop je pedofil...