Misa; moja je dobra možda smo jednom morali izić s njom van...čak kroz tjedan zna tražiti da ide na misu...već dugo nismo bili nedjeljom(kasno ide spavat, za večernju misu zaspe u autu-inače imamo probleme s spavanjem-ali to je druga tema)...djeca mi ne smetaja ali neki roditelji stvarno pretjeruju.....4 djece ove godine na dječijoj polnočki vrišti i trče po Crkvi oko oltara jaslica i jako su mi bili slatki i meni nisu smetali...ali roditelji su bili na ulazu u Crkvu i 45min nisu reagirali....to je bilo doslovno divljanje, lovica, vrštanje veseli dječiji smjeh-ali previše ignoriranja od strane roditelja........
U toj crkvi ima manja kapelica gdje su roditelj s djecom.......

E sad da kažem nešto što sam htjela postavit kao neku temu pa baš paše evo uz ovo...
MM je neki dan došao s mise i rekao da je jedan svečenik rekao da se djecu ne vodi na pričest, jer pričest treba proteči dostojanstveno, u miru, srušeno itd. i ja sam poludila bez obzira što je on naglasio da ne želi da ga se krivo shvati i možda je mislio na skrušenost duše itd. ali napomenuti da se djeca ne vode na pričest....Isus je rekao ; ne branite malenima da dolaze k meni.............a sad oni smetaju, komu, čemu, svečeniku............meni moje djete ne smeta...kao prvo ako idem sama ne mogu je ostaviti samu nasred Crkve dok idem na pričest, je li tako, kao drugo ako je mislio na to da roditelji djecu vode na pričest samo zato što su neki svečenici u zadnje vrijeme uveli praksu da djetetu stave križić na čelo, neka to ukinu kako su i uveli...s druge strane to je toliko lijepo, moja je mala cijelu misu mirna jer čeka "križić", inače je očarana samom pričesti, jer uvjek sjedimo u prvom redu, pa nepomićno gleda ljude kako se pričešćuju...

-u našoj župnoj Crkvi je predivan župnik koji sve radi sam, djeca imaju ok 10 klupi na samome oltaru gdje sjede, sjede i po stepenicama, curice i dečki ministriraju, a on sam pričešćuje toliki narod i svakom djetetu da križić i izgovara blagoslov o 30 sek. i pogladi djete, znači ne stavi joj tek automatski znak križa i otpili...pričest dugo traje, ali ljudi uopće nisu nervozni, ne guraju se, a u našem kvartu ima toliko djece.......svi smo nakon toga toliko ispunjeni djeca vesela, mirna.

-ako je svečenik mislio da mene moje djete ometa na pričesti gadno je pogrješi, jer čovjeka može omesti samo njegov unutarnji nemir i grijeh, a ne izvanjske stvari...ne razumijem u kojem si on smislu daje pravo ustvari "prosuđivati" neći stanje kad ide na pričest i za neskrušenost kriviti djete............čovjek sam zna kave duše i misli ide na pričest, znam da neki idu i samo radi red da ih drugi vide, znači djeca tu nemaju nikakvo značenje.........Svečenik je naš dušobrižnik ali ne na ovoja osuđujući način........malo ću ovo grubo reć ali ne želim da me pogrešno shvatite; kako mene nije briga je li on rakijao prije mise ili se u meditaciji priprema za nju, tako njega nema šta brigati kakva ja idem na pričest-u smislu da za te stvari odgovarmo samo Bogu i da on jedini pozna naša srca( a ponajmanje da mi mir narušava moje djete..a ne guranje raznih baba)

-ako su djeca u bilo kojem smislu možda i ovome nespretnome rečenome počela smetati u Crkvi, ja se stvarno bojim za budućnost Nje same, jer kao što vidim oni su sami sebi najveći neprijatelji