Nasumično.
Ako nađem zanimljivu temu, nešto što mi se trenutno uklapa u životnu situaciju ili daje odgovore na neke moje upite, onda nastavljam čitati i u idućim danima.
Interesantno Ifigenija kako si me preduhitrila s temom Biblije. Jučer sam mislila povesti malo raspravu o Bibliji, ali sam bila preumorna. Izgleda da su nam misli podudarne...
Sjećam se jedne pričice iz katoličkog tiska na temu Biblije.
Jedna je žena živjela dugi niz godina u velikoj sirotinji. Nije imala ništa, bila slabo obučena, gladna i trpjela hladnoću; uz to bila je i nepismena. Jednom kad joj je bilo toliko loše da je mislila da umire pozvala je svećenika. Svećenik je došao u kuću i vidio je na zidu uokviren stari požutjeli papir na kojem je nešto pisalo. Pitao ju je što joj je to. Odgovorila je da joj je to dala prije mnogo, mnogo godina gospođa kod koje je bila služavka i koja je davno umrla. Svećenik je uzeo papir u ruke i pročitao joj ga. Na papiru je bio testament kojim bogata gospođa njoj, svojoj služavci, ostavlja cijelo svoje bogatstvo. Draga moja gospođo vi ste nasljednica nečeg velikog i da ste znali pročitati što ovdje piše živjeli biste u izobilju - rekao joj je svećenik. Ali sada je kasno - rekla je starica.
Priča ima i drugu verziju. O ženi koja je živjela u obilju ali joj ništa od toga nije pričinjavalo zadovoljstvo. Duša joj bijaše prazna a ona nezadovoljna. Pokušavala si je život učiniti zanimljivim, slasnim, ali uvijek bi se nakon svega morala suočiti s ispraznošću, sve većom što su grijesi koje je činila bili teži. Dočekala je takva duboku starost i u svoje zadnje dane pozvala svećenika da je ispovijedi. Svećenik je u njenoj kući vidio Bibliju. Čitate li Sveto pismo gospođo - upita je svećenik. Žena je odgovorila da ne čita. Onda joj je svećenik objasnio da je njen život mogao izgledati sasvim drugačije da je čitala ono što je cijelo vrijeme imala uza sebe. Biblija je svojevrsni testament, u njoj piše sva veličina i ljepota nasljedstva koja nam kao kršćanima pripada. Da bismo dobili nasljedstvo moramo pročitati da nam pripada i kakvo je...
Mali poticaj ako nekome ipak fali motivacije za čitanje...