Biblijski gledano žena nije pouzdana za biti svećenik koliko ni muškarac za biti časna sestra, odnosno žena nije pouzdana za biti muž, koliko i muškarac da bude supruga. Biblijski gledano svim smo mi različiti i svi imamo svoje mjesto u fantastičnom sustavu koji pruža nadu na temeljima ljubavi i nesebičnog davanja.
Crkva je slika obitelji i obitelj je slika crkve, zato je muško ćaća i svećenik, a žemsko časna i mater
Ne nego teolozi to mogu bolje, a ja evo nešto probala svojim riječima. Zašto smo to odabrale - napisala svaka po bar dva duža posta na prethodnim stranicama.
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 18:11
Jasno mi je da ja ne mogu biti otac svojoj djeci, niti im moj muž može biti majka, nisam pisala o tome.
Govorim o braku gdje supružnici zajedno odlučuju, brinu o obitelji u obostranoj ljubavi, odanosti i privrženosti. Osobno tu ne nalazim mjesta pokoravanju ili služenju.
Hvala što si mi pokušala objasniti, ali kako vama takav odnos i život "sjeda", tako meni ne "sjedaju" te dvije riječi, preteške su mi.
a ovo je highlight of the day
po KC postoje zapreke ženi da bude svećenica, ali ne zato što je nepouzdananego zašto što je žena. jer je Crkva Kristova zaručnica a svećenik je onaj koji stoji umjesto Krista - dakle žensko Crkva, muško - svećenik. Pa ne može biti da žena bude svećenica jer bi to onda bile dvije žene. Zato neprihvatljivo, a žena inače zna biti pouzdana jednako kao i muškarac
![]()
Ovo je jako dobro pitanje. I odmah mi se drugo postavlja: Zar onda djecu koju odgajate u duhu vjere učite da muško vrijedi više od žene, da je iznad žene, da žena mora biti pokorna? Ili im to "samo" pokazujete primjerom?
Meni to jednostavno nije pojmljivo. Ne mogu shvatiti da je tako u duhu vjere. Da li je to povezano s time da žena može nositi i roditi dijete? Jer, po tome bi onda žena vrijedila više.
Ali, opet ću napisati, svi vrijede isto. Pokoravanje nije riječ koju ja priznajem. Ljubav, da.
Pitala me je Roza što mislim pod ljubav. Velik je to pojam, ali bračna ljubav je puno toga: obučeš ono što tvoja žena-muž voli, skuhaš po želji, voziš 20 km sporije da se ona ne boji, odete skupa na spavanje, pogledate se iako su i drugi oko vas da vidite kako je onaj drugi, završavate jedan drugome rečenice, zajedno kopate vrt, puštaš ga da kupi motor ( iako ti nije svejedno) kao što i on tebi pušta da kuću napuniš cvijećem (iako mu nije svejedno) ili obratno-ti kupiš motor, a on uzgaja cvijheće, ribe...Uživate što ste napravili zajedničko dijete (djecu) i što su se vaši geni pomiješali.
Još bih ja puno o tome, ali predugo je.
Tisućiti put. nitko ne ovdje ne uči da muškarac vrijedi više od žene. Svaka od nas je to naglasila na svoj način.
Meni stvarno postaje jasno zašto je ova država u ovakvom stanju kad svi vi mislite da se ljudsko dostojanstvo mjeri time tko vodi, a tko je vođen. Ako doista mislite da je u redu da onaj tko je zadužen za upravljanje ima veće ljudska prava onda se cijeli sustav bazira samo na igri moći, dominacije, ko jači taj kači.
Ja ne mislim tako. Onaj tko je prvi, glavni taj ima najvćeu odgovornost služiti, tako bi trebalo biti i tako se trudim odgojiti svoju djecu.
Pouzdanost sam ironijski parafrazirala iz ngraceinog posta koji je kvotan
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 18:36
Koliko sam uspjela pročitati, Ifigenija je napisala da muškarci (generalno) sline na razgolićene žene, a onda otupe na njihovu ljepotu, očito o muškarcima nema baš dobro mišljenje, to me, priznajem, u ovom kontekstu zbunjuje.
A ako se ovdje ističe da žena služi mužu i mora biti pokorna, ne znam kako je moguće da muškarac ne vrijedi više od žene.
Posljednje uređivanje od n.grace : 12.02.2011. at 18:46
Muškarci nisu vrjedniji od žena, oni nisu pametniji od žena, niti su sposobniji od žena. U braku smo ravnopravni, ali pred Bogom muškarac je odgovoran. To tako piše, nisam ja izmislila - ako ti je Biblija vodilja u životu, ovo ćeš prihvatiti, ako nije, preispitivat ćeš to i propitkivat, iščuđavat ćeš se nad ljudima kojima jest, a možda ćeš te ljude i osudit i proglasit blesavima. To je isto OK, to isto piše u "The good book" – ako živiš kako ti Krist nalaže bit češ omražen od ljudi, jer ljudske vrijednosti nemaju veze sa Božjima, i oni kojima je Bog stran i te vrijednosti su strane i nisu istinite.
Ne razumijem svrhu upiranja prsta u “nas” koje živimo ovako, i “kroz maglu” prožetog osuđivanja i iščuđavanja. Live and let live, meni je sasvim OK ako neka od vas smatra da je jedini ispravan put “apsolutna ravnopravnost” iako sam osobno sigurna da takvo što ne postoji nigdje u svijetu u nikakvoj zajednici; ili recimo obitelj u kojoj vlada matrijarhat i otac je taj koji se pokorava majci – svakom svoje, ko voli nek izvoli. Ako vam dam objašnjenje: To radim jer tako piše u Bibliji, stvarno ne vidim razlog daljnjih rasprava i propitkivanja – ovaj odgovor je kompletan i dovoljan.
Beti tvoj opis ljubavi je OK, mm i ja to isto imamo; jedina razlika je ta što ja prihvaćam prirodne postavke stvari (tako ih zapravo ja vidim), a to je da muškarac ide naprijed, drži me za ruku, ja idem za njim, smijemo se, volimo se, vjerujem mu i pratim ga, nek odabere put za nas…