Rosa, ja se s tobom slažem. Tko po vjeri živi, sretan je, i sve mu je jasno i sve prihvaća. Nitko od nas ne može objasniti ni zašto žene nisu svećenice, ni što je to famozno pokoravanje jednostavno zato što to nije stvar školske logike, nego Duha, u kojem jesi ili nisi, po vlastitom izboru i Milosti.
Stvarno smo Borg, Ifi.LOL
Kod svećeništva ili sakramenta braka nije stvar u tome da i žene mogu voziti avion i raketu ili muškarci biti stilisti i frizeri. Uostalom ja sam se već izjasnila da nisam teologinja i mogu samo nešto krivo reći.
Biblijski gledano žena nije pouzdana za biti svećenik koliko ni muškarac za biti časna sestra, odnosno žena nije pouzdana za biti muž, koliko i muškarac da bude supruga. Biblijski gledano svim smo mi različiti i svi imamo svoje mjesto u fantastičnom sustavu koji pruža nadu na temeljima ljubavi i nesebičnog davanja.
Crkva je slika obitelji i obitelj je slika crkve, zato je muško ćaća i svećenik, a žemsko časna i mater
Ne nego teolozi to mogu bolje, a ja evo nešto probala svojim riječima. Zašto smo to odabrale - napisala svaka po bar dva duža posta na prethodnim stranicama.
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 18:11
drugim riječima, n.grace, to je zato što je tako napisano u Biblijijer nema drugog načina na koji bi se to moglo objasniti. ni filozofija ni teologija još nisu iznašle suvislo objašnjenje zašto bi žena trebala biti majka, dojilja, kuharica, podložna, pokorna, poslušna a muž otac, hranitelj obitelji, zaposlenik, glava kuće, gazda.
jer sve se na kraju svodi na to da žena ima maternicu a muškarac ima penis - to je osnovna i jedina bitna razlika.
nit je žena nesposobnija, nit je muškarac pametniji. stoga sve drugo pada u vodu.
Posljednje uređivanje od sladjanaf : 12.02.2011. at 18:17
osobno stav da žene u katolicizmu ne mogu biti svećenice ne smatram nepromjenjivim i u kamenu zapisanim
jasno mi je da je tako bilo prije,zbog društvenih okolnosti -takvih kakve su bile,uviđam da je tako danas iz razloga što se KC izuzetno teško mijenja,čvrsto se drži tradicije,no isto tako,promjene su moguće.
i nije nemoguće da će jednog dana žene najnormalnije biti svećenice.možda i mi to doživimo.već sada gledam svake nedjelje djevojčice koje ministriraju.u katoličkoj školi koju mi pohađa sin ih dapače potiču.
tako da...tko zna?
nena-hvala
Ti si doktorirala i teologiju i filozofiju,a vidim i biologiju, sladjo moja, mašala
mene zanima kakve su to nove društvene okolnosti zbog kojih bi žene mogle danas biti svećenice? Ozbiljno pitam, ronin.
Molim potpitanje. ŠTo kako mislim. Eto ti misliš da će biti promjena, a ja mislim da neće. Zašto je moje mišljenje tako skandalozno?
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 18:22
Ovo je jako dobro pitanje. I odmah mi se drugo postavlja: Zar onda djecu koju odgajate u duhu vjere učite da muško vrijedi više od žene, da je iznad žene, da žena mora biti pokorna? Ili im to "samo" pokazujete primjerom?
Meni to jednostavno nije pojmljivo. Ne mogu shvatiti da je tako u duhu vjere. Da li je to povezano s time da žena može nositi i roditi dijete? Jer, po tome bi onda žena vrijedila više.
Ali, opet ću napisati, svi vrijede isto. Pokoravanje nije riječ koju ja priznajem. Ljubav, da.
Pitala me je Roza što mislim pod ljubav. Velik je to pojam, ali bračna ljubav je puno toga: obučeš ono što tvoja žena-muž voli, skuhaš po želji, voziš 20 km sporije da se ona ne boji, odete skupa na spavanje, pogledate se iako su i drugi oko vas da vidite kako je onaj drugi, završavate jedan drugome rečenice, zajedno kopate vrt, puštaš ga da kupi motor ( iako ti nije svejedno) kao što i on tebi pušta da kuću napuniš cvijećem (iako mu nije svejedno) ili obratno-ti kupiš motor, a on uzgaja cvijheće, ribe...Uživate što ste napravili zajedničko dijete (djecu) i što su se vaši geni pomiješali.
Još bih ja puno o tome, ali predugo je.
Jasno mi je da ja ne mogu biti otac svojoj djeci, niti im moj muž može biti majka, nisam pisala o tome.
Govorim o braku gdje supružnici zajedno odlučuju, brinu o obitelji u obostranoj ljubavi, odanosti i privrženosti. Osobno tu ne nalazim mjesta pokoravanju ili služenju.
Hvala što si mi pokušala objasniti, ali kako vama takav odnos i život "sjeda", tako meni ne "sjedaju" te dvije riječi, preteške su mi.
a jel ti to mene ozbiljno pitaš kakve su to nove društvene okolnosti po pitanju položaja žene uopće?
pa pogledajmo samo proteklih sto godina po tom pitanju.
od prava glasa,do prava na imovinu,obrazovanje,zapošljavanje,itako dalje,da ne nabrajam
društvene okolnosti su se za žene i te kako promijenile.zašto to Crkva ne bi prepoznala?
evo recimo ja sam tisuću posto sigurna da Crkva nikad neće biti za dozvolu abortusa.nema šanse.no pitanje da li žena može biti svećenica jednostavno ne ide u taj rang,tradicijski je uvjetovano i mislim da bi se u budućnosti moglo preispitati.
ozbiljno mi se diže kosa na glavi na riječ "nepouzdanost"
ako je sam Krist ženu smatrao dovoljno pouzdanom da se eto baš njoj prvoj ukaže,simboliku tog čina ne razumije puno i previše njih ni eto u 21. stoljeću,pa se i tu ženu par sto godina kasnije učinilo bludnicom da je prikažu tako "ženski griješnom"...možemo li barem mi žene danas prestati dovoditi u pitanje tu svoju pouzdanost?
Tisućiti put. nitko ne ovdje ne uči da muškarac vrijedi više od žene. Svaka od nas je to naglasila na svoj način.
Meni stvarno postaje jasno zašto je ova država u ovakvom stanju kad svi vi mislite da se ljudsko dostojanstvo mjeri time tko vodi, a tko je vođen. Ako doista mislite da je u redu da onaj tko je zadužen za upravljanje ima veće ljudska prava onda se cijeli sustav bazira samo na igri moći, dominacije, ko jači taj kači.
Ja ne mislim tako. Onaj tko je prvi, glavni taj ima najvćeu odgovornost služiti, tako bi trebalo biti i tako se trudim odgojiti svoju djecu.
Pouzdanost sam ironijski parafrazirala iz ngraceinog posta koji je kvotan
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 18:36
Ovdje samo inače čitam postove, prvi put se javljam. Zapelo mi za oko povezivanje komunizma i kršćanstva. Ajoj! Komunizam počiva na nasilju, na revoluciji, na krvi. Piše u temeljima komunizma, u Manifestu da potlačene mase (većina) može i mora srušti manjinu i to ne mirnim protestima gandijevskog tipa nego u krvi.
Nikako mi ne ide jedno s drugim (komunizam i kršć.), ni pod razno.
Koliko sam uspjela pročitati, Ifigenija je napisala da muškarci (generalno) sline na razgolićene žene, a onda otupe na njihovu ljepotu, očito o muškarcima nema baš dobro mišljenje, to me, priznajem, u ovom kontekstu zbunjuje.
A ako se ovdje ističe da žena služi mužu i mora biti pokorna, ne znam kako je moguće da muškarac ne vrijedi više od žene.
Posljednje uređivanje od n.grace : 12.02.2011. at 18:46
dakle, premda tako zaista piše u Bibliji, KC je to sasvim lijepo objasnila i zapisala za svoje sljedbenike, tako da sve katolkinje znaju da onu rečenicu s početka teksta ne uzimaju doslovno. i Papa je ovo napisao prije više od 22 godine, tako da su katolkinje diljem svijeta već mogle biti upoznate s timeThe author of the Letter to the Ephesians sees no contradiction between an exhortation formulated in this way and the words: "Wives, be subject to your husbands, as to the Lord. For the husband is the head of the wife" (5:22-23). The author knows that this way of speaking, so profoundly rooted in the customs and religious tradition of the time, is to be understood and carried out in a new way: as a "mutual subjection out of reverence for Christ" (cf. Eph 5:21). This is especially true because the husband is called the "head" of the wife as Christ is the head of the Church; he is so in order to give "himself up for her" (Eph 5:25), and giving himself up for her means giving up even his own life. However, whereas in the relationship between Christ and the Church the subjection is only on the part of the Church, in the relationship between husband and wife the "subjection" is not one-sided but mutual.
In relation to the "old" this is evidently something "new": it is an innovation of the Gospel. We find various passages in which the apostolic writings express this innovation, even though they also communicate what is "old": what is rooted in the religious tradition of Israel, in its way of understanding and explaining the sacred texts, as for example the second chapter of the Book of Genesis.[49]
The apostolic letters are addressed to people living in an environment marked by that same traditional way of thinking and acting. The "innovation" of Christ is a fact: it constitutes the unambiguous content of the evangelical message and is the result of the Redemption. However, the awareness that in marriage there is mutual "subjection of the spouses out of reverence for Christ," and not just that of the wife to the husband, must gradually establish itself in hearts, consciences, behavior and customs. This is a call which from that time onwards does not cease to challenge succeeding generations; it is a call which people have to accept ever anew. St. Paul not only wrote: "In Christ Jesus...there is no more man or woman," but also wrote: "There is no more slave or freeman." Yet how many generations were needed for such a principle to be realized in the history of humanity through the abolition of slavery! And what is one to say of the many forms of slavery to which individuals and peoples are subjected, which have not yet disappeared from history?![]()
a ovo je highlight of the day
po KC postoje zapreke ženi da bude svećenica, ali ne zato što je nepouzdananego zašto što je žena. jer je Crkva Kristova zaručnica a svećenik je onaj koji stoji umjesto Krista - dakle žensko Crkva, muško - svećenik. Pa ne može biti da žena bude svećenica jer bi to onda bile dvije žene. Zato neprihvatljivo, a žena inače zna biti pouzdana jednako kao i muškarac
![]()
Ja svako malo, čitajući ovaj topik, moram samu sebe posjetiti da to što serviraju Ifi i Pikula nije ni ulitmativno katoličanstvo, ni život po Bibliji, ni odgoj u duhu vjere. Jer kako sam ipak odgajana u duhu vjere znam da ovo nije to. Samo ponekad se dam zbuniti.
Ovaj topic je tako nabrušen, tako pun nekog latentnog sukoba i režanja da je to užasno. Ponašamo se kao curice na dječjem igralištu. Koma!
Ajmo stati s time dok se nismo počupale za kose i stale vuć jedna drugu po betonu!
Evo vam vic s vjerskom tematikom:
gledaju dva Bračanina prijenos mise na Tv. Kaže jedan - ajde ugasi, sad će skupljanje milodara.
Usput, jeste li čitale kakav dobar roman, a da je inspirativan? Ja sam čula da je ovaj novi film o kralju Jamesu (jel sam dobro popamtila?) izvrstan, i da je pun vrline, kreposti i pozitive. Jedva čekam da ga vidim! Jel već igra?
A kako se odlučuje tko je prvi, tko vodi? Ne znam , u našem braku MM je trenutno onaj koji donosi više novaca u kuću, onaj koji mora smisliti kako da donese više novaca u kuću...ja moram smisliti kako da racionalno trošim taj novac, kako da vodim kućanstvo, da smišljam obroke za sve, da dogovaram doktore i operacije za kćer koja je kronični bolesnik, to radim isključivo ja obzirom da se bolje snalazim u tome. Znaći , MM je logistika u područjima u kojim se ja bolje snalazim, tj. on u mojoj domeni radi ono što ga ja zamolim i po mojim uputama .E,sad , to je tu glavni u našoj kući...teško mi je reći. Ja bih rekla da mi oboje služimo jedan drugom i našoj obitelji, nama na dobrobit, tako da teret bude podjedanak.
Muškarci nisu vrjedniji od žena, oni nisu pametniji od žena, niti su sposobniji od žena. U braku smo ravnopravni, ali pred Bogom muškarac je odgovoran. To tako piše, nisam ja izmislila - ako ti je Biblija vodilja u životu, ovo ćeš prihvatiti, ako nije, preispitivat ćeš to i propitkivat, iščuđavat ćeš se nad ljudima kojima jest, a možda ćeš te ljude i osudit i proglasit blesavima. To je isto OK, to isto piše u "The good book" – ako živiš kako ti Krist nalaže bit češ omražen od ljudi, jer ljudske vrijednosti nemaju veze sa Božjima, i oni kojima je Bog stran i te vrijednosti su strane i nisu istinite.
Ne razumijem svrhu upiranja prsta u “nas” koje živimo ovako, i “kroz maglu” prožetog osuđivanja i iščuđavanja. Live and let live, meni je sasvim OK ako neka od vas smatra da je jedini ispravan put “apsolutna ravnopravnost” iako sam osobno sigurna da takvo što ne postoji nigdje u svijetu u nikakvoj zajednici; ili recimo obitelj u kojoj vlada matrijarhat i otac je taj koji se pokorava majci – svakom svoje, ko voli nek izvoli. Ako vam dam objašnjenje: To radim jer tako piše u Bibliji, stvarno ne vidim razlog daljnjih rasprava i propitkivanja – ovaj odgovor je kompletan i dovoljan.
Beti tvoj opis ljubavi je OK, mm i ja to isto imamo; jedina razlika je ta što ja prihvaćam prirodne postavke stvari (tako ih zapravo ja vidim), a to je da muškarac ide naprijed, drži me za ruku, ja idem za njim, smijemo se, volimo se, vjerujem mu i pratim ga, nek odabere put za nas…
Posljednje uređivanje od n.grace : 12.02.2011. at 21:11
Moguće.
Evo da dam jedan primjer mojeg "pokoravanja" mužu. Bila sam rekreativna igračica pokera, to je skoro pa prelazilo u moju strast, najviše zato jer nikad nisam gubila - dakle totalni ego lifter između svega ostalog. Kad je mm došao do određenih spoznaja, tj. napredovao u vjeri, objasnio mi je zašto moje igranje pokera nije dobr za mene niti za našu obitelj i zašto se suprostavlja Božjim zakonima. I iskreno koliko god da dan danas patim za pokerom, ne igram ga više, jer vjerujem mm-u i smatram da mi ne bi rekao da napravim nešto što bi bilo na moju štetu. Znam da je primjer banalan, ali eto, to je jedan od mojih primjera kako ja ispoštujem želju svog mm-a iako mi nije bilo ni najmanje milo rastat se sa jednim od najdražih hobija.
n.grace sluga pokorni
samo da još nešto nadodam. ja još nekako mogu shvatiti da po tom doslovnom modelu iz prastare knjige se može i živjeti (dobro) ako živiš više- manje na "prastari" način, ovako kako roza planira.
kad oboje rade, i žive kako danas uobičajeno ljudi žive, onda mi sve to postaje ali baš smiješno. da ti je to neki cilj kojemu težiš. a to što na kraju u puuuno brakova ispada tako nekako, to je jedna druga priča![]()
mrkvica, manifest je što se tiče nasilja mala beba prema bibliji, ne?
Ljiljana@, hvala tiI meni tvoji postovi daju cjelovitu sliku
Posljednje uređivanje od pikula : 12.02.2011. at 21:25
I mm meni svakodnevno dolazi sa pitanjima, i traži savjete. Moje mišljenje mu je najvažnije, ljudsko, mišljenje koje može dobiti, i uvijek, ali uvijek ga uvažava. Iskreno, mi do sada nismo imali probleme tipa, ja želim A on želi B i sad se svađamo oko toga, jer pošto nas vode iste stvari u životu, naše želje se najčešće poklapaju.
Cvijeta da, good old texas holdem, I was a table queen :nostalgija:![]()
ljiljana, oprosti, al to bih joj i ja rekla, odmah sad, ne treba mi nikakva spoznaja![]()
Cvijeto, a ja sam vidjela da je neke vjera spasila od droge, i alkohola i kocke.
I druge koji nisu imali vjeru, i propali su skupa sa obiteljima koje su izmučili.
Vidjela sam i ljude koji izađu iz toga snagom volje, ali mislim da u pozadini uvijek stoji neka vjera...
Cvijeto, smijem li pitati jesi li ti vjernica?
Naravno Cvijeto, lakše je to reći nepoznatoj osobi ili prijateljici nego vlastitoj ženi, odnosno mužu. Jer govorimo o strastvenoj igračici, znači osobi koja ne vidi stvarnost onakvom kakva jest u tom segmentu (oprosti Roza Groza što te koristim kao primjer za diskusiju).
Prijateljci ćeš reći, ali te njena reakcija ne dira onoliko koliko bi te zaboljelo kad bi tvoj muž strastveno igrao poker.
Kaskam za temom, što ću. Uglavnom, meni osobno nije baš drag Stari Zavjet baš zbog tog nasilja, pa kad se kaže kršćanstvo ja mislim na Novi Z. i Isusovo propovijedanje mira, tolerancije...
KOmunizam ne mogu podvesti pod humanizam jer je u temeljima nasilje (cilj opravdava sredstvo, baš) bez obzira na propagiranu jednakost...dok to nasilje ne vidim u Isusovim riječima.
A to da je bilo onih koji su zlorabili kršćanstvo, bilo je. Uglavnom, zar se nije papa I.P. II ispričao zbog inkvizicije...?
Ukratko (možda zbog šturosti nejasno, ali eto).
cvijeto
sve je stvar percepcije i uf(urav)anja.
smatram da živim točno onako kako treba pa me ni ifi ni pikula ni ljilja ne mogu uvjeriti da je njihovo pravednije, poštenije ili bogu draže.
čak štoviše, ove (oprostite na izrazu, ali tako ih doživljavam) prefurane spike pune biblijskih citata - samo me uvjeravaju u suprotno - da je tu puno više furke, a puno manje istinskih poriva.
i za mene je to to. ja sam over and out sa ove teme.
mislila sam da ću pročitati koju pametnu o odgoju u duhu vjere ali sam se prevarila.