Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
Sveti Pavao u svojim poslanicama, govoreći o pokornosti žena ali i o ljubavi i poštovanju od strane muževa, rekla bih, samo nastoji pomiriti novu revolucionarnu vjeru sa starim patrijahalnim sustavom. Ili je možda interpretira prema svojim stavovima, ne bih znala. Ali to nema puno veze s Isusovim učenjem.

Upravo to.

Mislim da u ovoj diskusiji nisu baš dobre dvije stvari: jedna je što je, možda i nehotice, došlo do toga da se netko mora opravdavati zbog svog vlastitog odabira, načina života i bračnih odnosa. Mislim da se u to ne smije zadirati.

Druga je nametanje svog odabira kao općekršćanskog, da ne kažem jedinog mogućeg kršćanskog modela braka i bračnih odnosa. To je previše isključivo i tu bi se zamku trebalo izbjegavati. Ako ćemo tražiti podloge u Bibliji, naći ćemo u njoj puno različitih modela bračnih odnosa, pomislite samo na Stari zavjet, od Abrahama koji ima dvije žene nadalje. Neću početi s citatima, bez brige.

I još bih rekla da mi u svemu tome ima previše formalizma (ne kažem u stvarnom životu nego u ovim postovima): kršćanstvo nije vjera propisa nego vjera ljubavi i slobode.