Posljednje uređivanje od RozaGroza : 29.03.2011. at 10:12
Ja smatram da je katolička teologija pogrešna tako da njihovo podilaženje suvremenim znanstvenim tvrdnjama meni nisu nikakva ispravna interpretacija Biblije.
Kako su Katolici prije spaljivali znanstvenike koji su tvrdili da svemir nije geocentričan (što btw nigdje u Bibliji niti ne piše da jest) i priklanjali se bezbožnim znanstvenicima poput Aristotela, danas su se priklonili evoluciji koja jednako poput geocentričnosti tada, danas nema nikakvih čvrstih dokaza tj. da životinje mutiraju iz jedne vrste u drugu i da je sve to trajalo miljardama godina. A Bibliju čitam doslovno kao doslovnu povijest.
Biblija se teško može iščitavati doslovno.
Jedina stvar koju ja čitam prilično doslovno su Evanđelja.
Što se tiče Knjige postanka...pa,teško ju je uopće i iščitavati bez razumijevanja šireg povijesnog konteksta u vrijeme kad je nastala.
osim vremena,uzima se u obzir tko ju je pisao...dakle,Židovi.samih 7 dana su simbolika,dakle imamo židovsku sedmicu pretvorenu u sedam dana nastanka svijeta.
uopće ne možemo usporediti,ni približno,rezoniranje ljudi tada i sada,
dok čovjeka 21 stoljeća jednostavno ne može zadovoljiti priča o Adamu i Evi,kad nam materijalni povijesni dokazi doslovce vrište suprotnu priču,tadašnji ljudi ne bi mogli ni shvatiti ni pojmiti nastanak jedinstvenog životnog koktela kako vjernici vjeruju,božanskom intervencijom....dakle,neka bude Život.
Biblija je i inače puna simbola i alegorija,ne treba od toga bježati.
Još sam jednu stvar htjela reći.Nije li i taj društveno povijesni kontekst,dakle vrijeme nastanka i društvene okolnosti nastanka,ustvari najveći dokaz silaska Boga na Zemlju?
Kad se pogleda ondašnja književnost,dakle u vremenu prije 2 000 godina,dovoljno je da se osvrnemo samo na grčku i rimsku,da o drugima uopće i ne govorimo,vidi se koliko Kristove parabole odskaču od tadašnjeg izričaja najvećih umova.
Da,čak i Platona,Sokrata i Aristotela.
Njegove su rečenice toliko bezvremenske i jake,da i dan danas,21 stoljeće poslije,o svakoj možemo napisati roman,i opet nismo do kraja sigurni(ponekad,do kraja) što je točno mislio.
Nikad viđeno prije i nikad viđeno poslije.
Zbilja,kad to čitam,uopće ne razbijam glavu Adamom i Evom,i sličnim nedoumicama,jer je Krist ionako cijeli Stari zavjet revolucionizirao ljubavlju i oprostom-nečim opet tako novim i nikad viđenim dotada.
Bilo kako bilo,On mi je vječna inspiracija.
joj roza
pogrešna je jednako kao i svaka druga teologija
a utoliko je ispravna kao i svaka druga
to su osnove suživota s ljudima koji ne pripadaju tvojoj vjerskoj zajednici a zovu se međureligijski dijalog. a njega nema dok ovako svisoka određuješ što je pogrešno a što nije. jer i ti kao i svi mi možeš samo vjerovati, sigurno znanje o tome zaista nemaš. i mislim da nitko ne treba držati monopol na ispravno tumačenje biblije - ljudi neka prihvate ono što im odgovara.
Ništa ja s visoka ne određujem, ako je učenje katoličke crkve po mom pogrešno ne znaći da osuđujem il svisoka gledam katolike, vjerujem da među svim vjerama i doktrinama ima jako puno dobrih ljudi i držim se onog da se ljubi bližnjeg svog. To jel sam ja baptist a ti katolik ne znaći da sam ja bolja osoba od tebe ili obrnuto. Stoga, ne stavljaj mi riječi u usta! A u raspravu o ispravnosti određenih doktrina mi se ne ulazi jer nisam toliko "ufurana".
Katolička vjera se odredila prema evoluciji na vrlo oprezan način upravo zbog poznatih promašaja u stavovima glede znanosti u prošlosti. Međutim, nije obveza katoličkog vjernika vjerovati u teoriju evolucije. Teorija- tako se i zvanično zove, jer znanstvenog dokaza za evoluciju nema.
Npr. udžbeniku biologije za 8. razred moje djece piše da je Darwina navelo na njegovu teoriju o postanku čovjeka od majmuna činjenica da jedna vrsta majmuna (ne sjećam se točno koja) i čovjek imaju samo jedan gen razlike; dok npr. između različitih vrsta majmuna je više od jednog gena razlike. No autor je jasno napisao - da ta pretpostavka nije dokaz.
Što se tiče evolucije, ja se u potpunosti slažem s Rozom Grozom. Vjerujem da je Bogu sve moguće.
Druga stvar koja me golica kod teorije evolucije - ako je proces prelaska jednih živih bića u druge stvarnost tokom čitave povijesti života na zemlji, zašto onda nema prijelaznih oblika različitih vrsta života sada, tu oko nas?