Stranica 31 od 74 PrviPrvi ... 21293031323341 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    ??? A nosila je Muja iz Cicrine?
    promašila si, Mariju je njena mama rodila nakon bezgrešnog začeća.
    O tome cubana priča
    zato Marija nije bila okaljana istočnim grijehom, koji se nama ostalima "briše" krštenjem, a u kojem smo uglavnom nastali. Na sreću naših mama i tata
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 29.03.2011. at 15:36

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pratim ovu zanimljivu raspravu koja će vjerojatno mnoge potaknuti na promišljanje svoje vjere. Budući da se nitko od poznavatelja katoličke vjere ne osvrće na spominjanje bezgrešnog začeća, točnosti radi -riječ je o Marijinu začeću bez istočnoga grijeha (u utrobi majke Ane), a ne o Isusovom kako se često podrazumijeva (ne znam kako to propuste ove generacije koje su prošle školski vjeronauk i njegov opširni program).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisi mi odgovorila u što točno vjeruješ? Ako nije preintimno naravno.
    Nije, očito
    Ja sam apsolutno sigurna da je sva znanstvena teorija o postanku svijeta-od Big Banga na dalje i evolucija samo konkretizirana knjiga postanka, iliti vremenski raširena. Da ne filozofiram previše-neće to mene.
    Ili -vjerujem da smo nastali od majmuna )) al da od majmuna nastati nebi mogla duhovna bića bez Božjeg utjecaja. Htjela sam reći i intelektualna, al nisu ni majmuni glupi))

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    promašila si, Mariju je njena mama rodila nakon bezgrešnog začeća.
    O tome cubana priča
    zato Marija nije bila okaljana istočnim grijehom, koji se nama ostalima "briše" krštenjem, a u kojem smo uglavnom nastali. Na sreću naših mama i tata
    tako je.
    tako se Marija objavila sv Bernadette u Lurdu,i djevojčica je prenijevši tu ,tada najnoviju dogmu koju nikako nije mogla znati,zapanjila svog župnika dodavši ukazanjima novi pečat autentičnosti

a vjerovanje u simboliku Knjige postanka,još bih to htjela dodati,nikako ne implicira potrebu za znanstvenom dokazivošću svih neobjašnjivih događaja iz Sv Pisma

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sis prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim ovu zanimljivu raspravu koja će vjerojatno mnoge potaknuti na promišljanje svoje vjere. Budući da se nitko od poznavatelja katoličke vjere ne osvrće na spominjanje bezgrešnog začeća, točnosti radi -riječ je o Marijinu začeću bez istočnoga grijeha (u utrobi majke Ane), a ne o Isusovom kako se često podrazumijeva (ne znam kako to propuste ove generacije koje su prošle školski vjeronauk i njegov opširni program).

ooo, ovo nijesam znala, znala sam da je dobro pratiti ovaj topik a kako je isus začet?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Isusovo začeće je tek misterij za naše mozgove, začet je netjelesno, Duhom Svetim :
    Anđeo Gabriel se pojavio Mariji s porukom "začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega... Nato će Marija anđelu: Kako će to biti kad ja muža ne poznajem? (tj. bila je djevicom). Anđeo joj odgovori: Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji" (Lk.1:31-35).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ooo, ovo nijesam znala, znala sam da je dobro pratiti ovaj topik a kako je isus začet?
    Djevičanski.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne znam, različiti smo stvarno, ja sam odrasla uz samostan, tik do njega, svaki dan sam komunicirala sa sestrama količinski identično komunikaciji sa svim ostalim ljudima van svoje familije.
    Mi djeca- smo pojeli više materijala za hostije nego kruha. Ja poznajem ogromnu količinu ljudske strane Njegovih službenika
    I za mene, ništa tu nije zanosna bajka, njihov život nije bio okrenut Gospodinu i prožet molitvom, razmišljanjem, duhom nego život. To su žene koje su prale guzice (pardon) starim umirućim fratrima i za kojima su oni u naletu staračke demencije goli trčali. One nisu imale vremena "doživjeti Dar" i pričati tako doživljajno-a za mene su bile sve ono što bi poanta KC trebala biti-dale su sebe čitavim bićem.

U onome trenu kad mojem umu bude sporan bilo koji elemenat mojega vjerovanja, to je za mene predaleko.
    Ja sam duboko uvjerena da je sama bit vjere sprega svega-uma, duha, tolerancije, ljubavi, morala, tijela, mira....i zaista se ne mogu pronaći u postovima koji su mi prožeti nečim što nema bilo koji od ovih elemenata.
    Dobro, ja ne zazirem ni od kritike niti imam sve iste mjerne vrijednosti za dobro i pozitivno kakve uglavnom jesu dio katoličkog morala-možda nisam adekvatan model.
    Meni je apsolutno prihvatljivo svačije aspolutno drugačije mišljenje-kao istinitoOd pobačaja kojeg nebi ja napravila nit drugom zabranila nit definirala kao zlo-na dalje

Možda je to malo hindu, a premalo katolički, ta sprega intelekta, tijela i duha, a u mojem je životu bilo apsolutno i totalno katolički -i ja uopće ne mogu doživjeti vjeru koja priča o Duhu, Bibliji, ljubavi, Isusu, kao o nečem što meni zvuči potpuno imaginarno, nevjerojatno, nešto za što treba zatvoriti um i zaboraviti sve što znaš.

al opet, valjda smo različiti
    Divno si to opisala. Hvala ti.
    Ali ne zamjerite, ni ti ni Mujica meni koja sam od vjere vidjela samo tiho trpljenje svoje bake, jedan šaptom predan oče naš i jedan stari skriveni molitvenik iz kojeg ispadaju stranice jer ja sam moliti počela sama gotovo odrasla čitajući iz molitvenika u strahu da će me netko vidjeti i da će to biti skandal u mojoj vlastitoj kući - da ja pišem upravo tako kao da moram zaboraviti sve što sam znala, jer djelom i moram,jer je bilo puno toga što treba zaboraviti, ukloniti da bi nešto bolje moglo rasti, pišem idealsitički i jer mi je novo, jer još traje prva zaljubljenost- ja uživam u toj svojoj nemuštosti i ne želim da prebrzo prođe- sve ima svoje vrijeme i leptirići u trbuhu i mirno sjedenje u tišini na klupi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dijana danas stvarno pogađaš bit. Za mene propitkivanje nema puno veze sa vjerom jer nam je sve dano i rečeno. Zato osobno ni ne smatram sebe još uvijek preporođenom vjernicom jer imam u sebi tendenciju da propitkujem, i to me jako smeta, baš se osjetim ohola u tim trenutcima.
    Osobno, kad bih u pitanju vjere koristila samo svoju glavu, smatrala bih vjernike u najmanju ruku čudacima...
    Svi mi znamo da je dobro činiti dobro, pomoći ubogom, siromašnom, nesretnom...ali to nije vjera...
    Osobno, postaje mi sve manje pozitivna riječ propitivanje, nekako mi ima jednu oholu notu. Propitivanje i kritiziranje za mene osobno više nemaju vrijednost kakvu su imali.
    A, ne!

Onaj koji čita bibliju na razini predškolskog djeteta nije bolji vjernik od onoga koji ju čita na razini intelektualca.
    I obratno.
    Ni jedno od to dvoje nije bolji vjernik.

Samo vjeruju na drukčiji način.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Divno si to opisala. Hvala ti.
    Ali ne zamjerite, ni ti ni Mujica meni .
    ?
    zakaj misliš da bi ti itko zamjerio???

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ok, Marijino bezgrešno začeće je još jedna od stvari u koje ja ne vjerujem, ne spominje se u Bibliji i to je dio katoličkog vjerovanja. Uostalom nema puno veze sa onim što sam pitala krumpirić a to je da li vjeruje da je Isus bezgrešno začet Duhom Svetim? Jer ako pomirujemo znanost i vjeru i prihvaćamo ono što danas "znamo kao fakat" začeće po Duhu Svetom je totalna nebuloza da?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nije, očito
    Ja sam apsolutno sigurna da je sva znanstvena teorija o postanku svijeta-od Big Banga na dalje i evolucija samo konkretizirana knjiga postanka, iliti vremenski raširena. Da ne filozofiram previše-neće to mene.
    Ili -vjerujem da smo nastali od majmuna )) al da od majmuna nastati nebi mogla duhovna bića bez Božjeg utjecaja. Htjela sam reći i intelektualna, al nisu ni majmuni glupi))
    I kako je onda to išlo, jesu postojali Adam i Eva, Kain i Abel, baš me zanima kako se mire te neke "sitnice". I, jel bilo potopa? Mislim pošto ga znanstvenici danas negiraju pa pitam...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

roza, evo, ja da sam vjernik, kad već moram u nešto vjerovati, mogla bih vjerovati u bezgrešno začeće. ali ne u ovaj ostatak koji znanstvenici negiraju. bezgrešno začeće ne mogu znanstvenici nikako negirati.

a šta, ti vjeruješ onda da je sve bilo onako kako piše u starom zavjetu? to mi je nemaš pojma kako interesantno. mi se moramo jednom upoznati, tako mi svega, doć ću ja na taj tvoj ranč kad tad

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno, kad bih u pitanju vjere koristila samo svoju glavu, smatrala bih vjernike u najmanju ruku čudacima...
    Svi mi znamo da je dobro činiti dobro, pomoći ubogom, siromašnom, nesretnom...ali to nije vjera...
    Osobno, postaje mi sve manje pozitivna riječ propitivanje, nekako mi ima jednu oholu notu. Propitivanje i kritiziranje za mene osobno više nemaju vrijednost kakvu su imali. Preferiram poniznost i nebahatost. Kad bih se bar mogla još smanjiti...ali ego je jak čudo jedno.
    poniznost i nebahatost nemaju nikakve veze s propitkivanjem i kritiziranjem?!
    bar ja ne vidim da se ne može biti i ponizna i nebahata i propitkivati...sve istovremeno

nisam rekla da treba samo koristiti svoju glavu, nego treba koristiti I svoju glavu. ne slijepo vjerovati svemu što drugi govore, tuđim interpretacijama. nije mi se jednom dogodilo da nekoliko raznih svećenika različito interpretira iste stihove iz Biblije. i što onda, trebala sam poludjeti i ne znati više u što povjerovati? ili sam trebala koristiti svoju glavu, uzeti Bibliju, pročitati i donijeti svoj zaključak? jer, evo, ja sam se opredijelila za ovo drugo

jedan jako mudar i poznat teolog je jednom zgodom rekao da se on jako boji za vjernike koji sve uzimaju zdravo za gotovo, koji sve što čuju s oltara doslovno shvaćaju. jer su takvi oni koji najčešće pokleknu, i koji padaju na dobre spike. i da mu se puno previše puta dogodilo da takvi vjernici, koji ne žele propitkivati i misliti svojom glavom, prijeđu u neku drugu vjeru ili sektu. on je stalno tvrdio, kao i mnogi drugi pametni ljudi, da nisi vjernik ako ne sumnjaš. i da nisi vjernik unatoč sumnjama, nego zapravo zahvaljujući njima. jer tko i dalje vjeruje, iako sumnja u neke stvari, taj je pravi vjernik.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I kako je onda to išlo, jesu postojali Adam i Eva, Kain i Abel, baš me zanima kako se mire te neke "sitnice". I, jel bilo potopa? Mislim pošto ga znanstvenici danas negiraju pa pitam...
    Znanstvenici ne negiraju da se dogodio veliki potop. Osim toga, gotovo sve civilizacije su imale mitove o velikom potopu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    mi se moramo jednom upoznati, tako mi svega, doć ću ja na taj tvoj ranč kad tad
    Zovite i mene
    imat ćemo teološke rasprave, to obožavam

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bilo je ledeno doba ) I bit će opet-zlo nastalo ljudskom nezahvalnošću
    Nego.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Zovite i mene

I ja bih tražio da me se pozove, kad ne bih imao iskustva s Rozagrozom na temama o cijepljenju.

S iskustvima koja sam tamo stekao, bježim od nje koliko me noge nose (mada me ionako vjerojatno ne bi pozvala)
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.03.2011. at 16:22

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možda su postojali neki Kain i neki Abel, al su mi apsolutno nevažni.
    Važna je simbolika njihova odnosa. Međuljudskih odnosa

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zar nije duga bila znak novog saveza- da nikad više neće biti potop? Mislim ovak u kratko prepričano... (peglam) Tko zna više o bezgrešnom začeću Marijinom, evo ja se tu neš kak ti javljam, a pojma nemam
    Odgovarala sam na tvoje i krumpiricine postove mujice, ali mislila sam na sve kojima u obraćenici neka ll kategorija , a toga se dosta skupilo na ovih 30tak str

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Zovite i mene
    Ha ha ha to bi bio dernek ipo! Već vidim kako bi rasprave završile, meza i kokteli ispod stabla pored ribnjaka

OT: Ako je ledeno doba zlo nastalo ljudskom nezahvalnošću, zašto se dogodilo onda kad nije bilo takve "ljudske nezahvalnosti"?

A ne da mi se ovako raspravljati da se iz jedne teme izrodi 6 drugih i onda se izgubi smisao. Ledeno doba je tema za sebe, Potop je tema za sebe...mene je iskreno samo zanimalo pomirenje znanosti i vjere, i u što vjerujemo a što nam je nonsens jer smo stekli znanja koja nam to ukazuju. Osobno, ako neću vjerovati da su postojali Adam i Eva, nema mi smisla ni vjerovat da je Isus uskrsnuo. Ni jedno ni drugo nije naime znanstveno dokazano.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Odgovarala sam na tvoje i krumpiricine postove mujice, ali mislila sam na sve kojima u obraćenici neka ll kategorija , a toga se dosta skupilo na ovih 30tak str
    Pa zašto misliš da su meni obraćenici neka druga kategorija? Zapravo se osjećam daljom od tradicionalnih vjernika?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

I ja bih tražio da me se pozove, kad ne bih imao iskustva s Rozagrozom na temama o cijepljenju.

S iskustvima koja sam tamo stekao, bježim od nje koliko me noge nose (mada me ionako vjerojatno ne bi pozvala)
    Ubi me ako se ja sječam tvoje i moje prepirke na cjepljenjima, mislim da sam se tamo javila 2-3 puta a tebe se Mujice najiskrenije ne sječam.
    I od kad ti bježiš od mene?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ha ha ha to bi bio dernek ipo! Već vidim kako bi rasprave završile, meza i kokteli ispod stabla pored ribnjaka
    Ne, prvo kokteli a onda rasprave mujice, dođi i ti, nećemo ti ništa...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    tako je.
    tako se Marija objavila sv Bernadette u Lurdu,i djevojčica je prenijevši tu ,tada najnoviju dogmu koju nikako nije mogla znati,zapanjila svog župnika dodavši ukazanjima novi pečat autentičnosti

a vjerovanje u simboliku Knjige postanka,još bih to htjela dodati,nikako ne implicira potrebu za znanstvenom dokazivošću svih neobjašnjivih događaja iz Sv Pisma
    Ronin, što još znaš tome? - jako me zanima

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mnogo si pametna, puntice, mnogo, al to smo znali i prije, zar ne?

Iste sam stvari i ja čula od svećenika ko i ti, i slažem se s tim.
    Puno se stvari različito interpretira, u različito doba, a za još više njih mnogi teolozi, i to vrhunski obrazovani, priznaju da ni sami još uvijek ne znaju kako bi nešto protumačili, em prijevodi s grčkog, armenskog, pa preprijevoda s latinskoga, šta ti ja znam, a uz jezične probleme tu je skriveno značenje nekih poruka (tipa- blago siromasima duhom, sto tumačenja).

Naravno, stoji i ono što se zamjera vjernicima u vidu oholosti, a to je prilagodba Božjih zapovijedi njihovom vlastitom životnom stilu, tipa- razne naše neumjerenosti, predbračni seks, pa zatim - ne, ja ne kradem, samo se švercam u tramvaju, puno sitnih stvari (a kod nekih i krupnih) koje mi sebi lijepo dozvoljavamo u svojoj interpretaciji (ja prva).

Što se tiče propitkivanja, ne bih rekla da sam osobno nešto propitkivala "sa strane" zato što sam sumnjala u svoju vjeru. Ne, dapače, u nekim sam stvarima toliko indolentna da mi, recimo, ne bi nešto posebno značilo i da mi se sad predoči činjenica da su Isusa začeli Josip i Marija, a ne Duh Sveti.
    I na to bih rekla- i ,šta sad? Boli me briga. Svejedno je poslan od nekoga da donese poruke koje su bezvremenske i koje su mi dovoljne.

Ni neka druga učenja, pa ni istočnjačka, a osobito čitanje pomalo teške filozofije Rudolfa Steinera nisu me nimalo udaljile od Biblije, zapravo su mi pomogli da bolje shvatim neke stvari koje mi nitko nikad u Crkvi nije znao objasniti ili ja nisam, igrom slučaja, naišla na takvoga.

Da sad ne pričam u detalje, ali preko teorije o zagrobnom životu, po Steineru, koji je bliži reinkarnaciji nego konačnom vječnom životu, ali se spominje čistilište i ne negira se kršćanstvo, meni je Steiner savršeno približio pojam Isusova otkupljenja grijeha čovječanstva.
    Tu stvar nikad prije toga nisam mogle posve shvatiti, što i čemu, nego sam je samo znala kao ponavljajuću vjersku, ajmo reć' činjenicu.

Ko što je Ifigenija rekla da je, čitajući životopise svetaca i različitu katoličku literaturu uvijek došla do zaključka da svi govore o istome u konačnici, da ih vodi ista nit vodilja,
    i DA JE TO , tako i ja mogu reći da sam ja došla do istog zaključka čitajući i sasvim drugačija vjerska i duhovna učenja.
    Sve mi se to međusobno nadopunjavalo, ništa me nije sad zastrašilo da bih ja trebala bježati od drugih učenja ko od kuge.

Stvarno su mi neke knjige iz, katoličkoj crkvi tako mrskog new agea, pomogle da bolje shvatim Bibliju i još sam skužila da teolozi često pričaju posve iste stvari kao i neki "duhovnjaci" iz drugog spektra koje negiraju, samo to nazivaju drugačijim nazivima.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ubi me ako se ja sječam tvoje i moje prepirke na cjepljenjima, mislim da sam se tamo javila 2-3 puta a tebe se Mujice najiskrenije ne sječam.
    I od kad ti bježiš od mene?

Očekivao sam da ćeš pitati.
    I sad se mogu obesiti.
    Išao sam pretraživati gdje je to bilo da bih mogao odgovoriti na pitanje, ali baš za inat nisam mogao pronaći nikakva grozna neslaganja. Tj. Našao sam jedan tvoj post, koji me ponukao da odgovorim, ali ništa spektakularno.

Daklem, mislm da bih ti se sad trebao ispričati zbog ovoga sa sitnim slovima.......
    I prestati bježati.....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ronin, što još znaš tome? - jako me zanima
    Ja znam da je u to vrijeme ukazanja u Lurdu tadašnji papa dvojio u bezgrešnom začeću, odnosno, nije znao bi li to proglasio istinom ili ne, a onda je od pastirice iz nekog tamo lijevog sela, koja je, možete misliti koliko sada, a osobito tada, bila upućena u papinska posla, stigao glas da joj se ukazala žena koja ju je pozdravila doslovce riječima "Ja sam bezgrešno začeće". Tada je to Papa (ne znam koji, a ne da mi se surfati) proglasio dogmom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A, ne... ne bih rekao da su obraćenici neka II kategorija.
    Ali bih svakako rekao da se izražavaju drukčije nego oni koji to nisu.
    Ne moraš me podsjećati da sam napisao "pomalo iritantno" ranije. Znam da jesam.
    To i mislim, ali ne mislim da su zbog tog II kategorija.
    U stvari, smatram ih I kategorijom koja se pomalo iritantno izražava

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja znam da je u to vrijeme ukazanja u Lurdu tadašnji papa dvojio u bezgrešnom začeću, odnosno, nije znao bi li to proglasio istinom ili ne, a onda je od pastirice iz nekog tamo lijevog sela, koja je, možete misliti koliko sada, a osobito tada, bila upućena u papinska posla, stigao glas da joj se ukazala žena koja ju je pozdravila doslovce riječima "Ja sam bezgrešno začeće". Tada je to Papa (ne znam koji, a ne da mi se surfati) proglasio dogmom.
    da,s tom razlikom da je dogma svečano proglašena ipak par godina prije ukazanja u Lourdesu,no sv Bernardette,obična seoska djevojčica,nikako nije mogla znati za tu najnoviju dogmu,s čijim tumačenjem i značenjem nije do kraja bio upoznat ni njen seoski župnik.tumačenja su da je Djevica taj izraz upotrijebila iz dva razloga:da se dokaže autentičnost ukazanja,i potvrdi točnost i ispravnost dogme,po kojoj je ona začeta najnormalnije biološki,no s ndušom bez grijeha...kako bi jednog dana bila dostojna nositi Sina Božjeg.datum se slavi u prosincu,točno 9 mjeseci prije Gospinog rođendana.

(iako,Gospa je navodno vidiocima u Međugorju povjerila da joj je rođendan ustvari u kolovozu)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Očekivao sam da ćeš pitati.
    I sad se mogu obesiti.
    Išao sam pretraživati gdje je to bilo da bih mogao odgovoriti na pitanje, ali baš za inat nisam mogao pronaći nikakva grozna neslaganja. Tj. Našao sam jedan tvoj post, koji me ponukao da odgovorim, ali ništa spektakularno.

Daklem, mislm da bih ti se sad trebao ispričati zbog ovoga sa sitnim slovima.......
    I prestati bježati.....
    To ti samo želiš pošto poto izbjeć mogučnost da se nađeš sa Pomi Cvijetom i sa mnom na koktelima.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

malo je OT ali

sad ste me podsjetile na svoje prvo hodočašće u Lourdes i na video kazetu koju je naš svećenik tamo kupio, da možemo gledati u busu. kazeta je bila, kao, na hrvatskom
    a zapravo je to bio nekakav srpski, i nitko nije htio slušati ni gledati (bilo je to negdje na početku rata gdje se nije smjelo niti spomenuti srpsko, a pogotovo ne gledati film o ukazanju u Lourdesu u srpskoj verziji )

to mi je bilo top, vrhunac. Pun bus vjernika koji ne žele gledati film o ukazanju jer je na...srpskom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To ti samo želiš pošto poto izbjeć mogučnost da se nađeš sa Pomi Cvijetom i sa mnom na koktelima.
    vidim da mi nisi zamjerila.
    Fala.
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.03.2011. at 17:23

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

bar ja ne vidim da se ne može biti i ponizna i nebahata i propitkivati...sve istovremeno

Može naravno, ali uglavnom vidim ovo drugo. Ispada puuno važnije od prvog, nekako je bitno dokazati da smo
    mi "svoji", šta ćemo mi u 21. stoljeću misliti da je tamo negdje prije koznakoliko godina bio Potop i ostali događaji koji
    se navode u Bibliji.

Tko je pravi vjernik, pa to niti ugledni teolog ne može reći, a mislim niti da je potrebno uopće kategorizirati.

I nena, da ne citiram sad tvoj cijeli dugački post, slažem se sa svim. Meni nije mrzak ni new age, ni adventizam, nema kc ekskluzivno pravo na istinu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

onda dobro, mogu prestati gnjaviti , mujice

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    to mi je bilo top, vrhunac. Pun bus vjernika koji ne žele gledati film o ukazanju jer je na...srpskom
    tipično za nas. možda su trebali staviti titl, ko što je bio za srpski film "Bure baruta" kad sam ga gledala u kinoteci:

-"Hajde da popijemo nešto!" , pa prijevod ispod -"Idemo popiti nešto!"

Strašno!

A vi, koktelaši i farmeri, ne pišite tim malim slovićima jer vam je posve jasno da će se i onaj ko ima ćale s najdebljim mogućim staklom maksimalno potruditi da pročita. Nema šansi da će to netko propustiti.

I,
    primjećujem da je ovaj topic trenutno dosta ugodan, možda domorocima nije toliko komforan ko prije jer ima više padobranaca, ali je nekako ton svih zajedno postao ipak malo mekši, tolerantniji, prigodno korizmeni.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tipično za nas. možda su trebali staviti titl, ko što je bio za srpski film "Bure baruta" kad sam ga gledala u kinoteci:

-"Hajde da popijemo nešto!" , pa prijevod ispod -"Idemo popiti nešto!"

Strašno!

A vi, koktelaši i farmeri, ne pišite tim malim slovićima jer vam je posve jasno da će se i onaj ko ima ćale s najdebljim mogućim staklom maksimalno potruditi da pročita. Nema šansi da će to netko propustiti.

I,
    primjećujem da je ovaj topic trenutno dosta ugodan, možda domorocima nije toliko komforan ko prije jer ima više padobranaca, ali je nekako ton svih zajedno postao ipak malo mekši, tolerantniji, prigodno korizmeni.
    Ma čim su kokteli u igri nema frke

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i Ja sam bila dva puta, prvi put su mi suze potekle u potocima djednom i nisam ih mogla kontrolirati, sram me bilo, nisam bila ničim posebnim ganuta nego su mi same pošle tijekom neke molitve, ali vidjela sam poslije da je to normalno, da se događa i drugima, ne znam šta se to događa, ali se događa.
    Nena, mislim da si osjetila djelovanje Duha Svetoga...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eto, svi rastemo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To ti misliš. A zaboravio si Dar Duha Svetoga. Nikad ne znaš dok ne doživiš

a ja sam se nadao da Ga jesam tu i tamo doživio.
    Npr. kad sam bio ganut jer mi je uslišena molitva, ili udijeljena milost koju nisam zaslužio.....

sad kad si mi to napisala, više ne znam jesam li ikada doživio dodir Duha Svetoga.....

svezigledno izražavanja..... da približim svoje gledanje, evo primjera na razgovoru o djeci. Jedno je reći: "Volim svoje dijete i sretan sam i Bogu zahvalan što imam normalno i zdravo dijete", a drugo je reći: "Mali moj mali mišić, predragi, jedinstveni, najljubljeniji, sunce moje malo jedino, ne znam što bih bez njega. Ruke bih u vatru dala, žile rezala i stoput se ubila za njega jer on je jedini smisao mog života i postojanja, moje najpametnije, indigo plavo i supernapredno mamino zlata, dijamant, govance itd.... i svaki dan klečim na kuruzi i povremeno se bičujem da bude i dalje tako nadnaravan i superiberinteligentan i dobroga zdravlja kako bi mogao svoje superiorne gene desetljećima širiti svijetom........"
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.03.2011. at 19:03

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

onda dobro, mogu prestati gnjaviti , mujice
    nisi nikada ni gnjavila.

Zahvala u onom postu koji sam ranije napisao i zahvalio svima koji ovdje pišu je bila upućena i tebi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nema više nikoga?

otišli svi?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U to vrijeme zaposlene majke odlaze s radnih mjesta po djecu u vrtić, a ove doma se prave da ne tipkaju kad muž dolazi s posla
    meni je ovdje baš veselo

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Osobno, ako neću vjerovati da su postojali Adam i Eva, nema mi smisla ni vjerovat da je Isus uskrsnuo. Ni jedno ni drugo nije naime znanstveno dokazano.
    zaista ne želim da ispadne kako se kačim samo na tebe, jer nije to zbog tebe kao tebe nego ne shvaćam kako ti ne shvaćaš da različitim ljudima različite stvari imaju savršenog smisla. a imam osjećaj kako se dosta zamaraš s "katoličkim besmislom". jer je simbolični Adam i simbolična Eva jednako smisleno kao i doslovno shvaćanje postanka u stvarno 6 dana od po stvarno 24 sata.

Nekima Edenski vrt nije historijska i geografska stvarnost, nego slika "savršene čovjekove skladnosti i potpunosti" (skladnog odnosa s Bogom, potpunosti njegova života u Božjoj prisutnosti); zmija im nije zaista zmija, nego simbol preuzet iz vremena u kojem je živio pisac (pisci) ovog izvještaja a tada je to bio simbol zavođenja; U Post 5, 3 kaže pisac: "I poživje Adam sto i trideset godina i rodi sina koji mu je bio po obličju sličan. Nazva ga Šet.", pa neki drže da Kain i Abel nisu Adamovi sinovi u biološkom smislu, nego su simboli razvoja - Kain je bio ratar a Abel je bio stočar, jer prvo zaista bijahu ratari, pa onda stočari; Post 4:16 govori da Jahve tjera Kaina istočno od vrta u zemlju Nod gdje on nalazi ženu, dakle bilo je i drugih ljudi osim nukleus obitelji sastavljene od Adama, Eve, Kaina i Abela. Postojanje simboličnih Adama i Eve, kao i simboličnih Kaina i Abela za neke skupine vjernika ne dokida Isusovo uskrsnuće ni u kojem smislu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Apropo zahvaljivanja Bogu, najčešće se zahvaljujemo na zdravom djetetu, na blagoslovu koji nismo zaslužili, na ukazanoj milosti, molimo za njega da ga čuva, da ga izvede na pravi put, ako je volja njegova.
    Iskreno nikad djetetu ne govorim ovo zlato moje, najdivniji najljepši itd. Rečem mu mišiću miško itd. Ali te hvalospjeve ne pjevam i nekako ne mislim da je za djetetov ego i razvoj predobro da mu se govori da je najpametniji, najposebniji, najljepši itd. Em mu lažem em je to idealan način za odgojit...egoistično samodopadljivo "ja sam centar svijeta" dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Iskreno nikad djetetu ne govorim ovo zlato moje, najdivniji najljepši itd. Rečem mu mišiću miško itd. Ali te hvalospjeve ne pjevam i nekako ne mislim da je za djetetov ego i razvoj predobro da mu se govori da je najpametniji, najposebniji, najljepši itd. Em mu lažem em je to idealan način za odgojit...egoistično samodopadljivo "ja sam centar svijeta" dijete.
    zvuči mi ko da si danas gledala osmi kat

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    zaista ne želim da ispadne kako se kačim samo na tebe, jer nije to zbog tebe kao tebe nego ne shvaćam kako ti ne shvaćaš da različitim ljudima različite stvari imaju savršenog smisla. a imam osjećaj kako se dosta zamaraš s "katoličkim besmislom". jer je simbolični Adam i simbolična Eva jednako smisleno kao i doslovno shvaćanje postanka u stvarno 6 dana od po stvarno 24 sata.

Nekima Edenski vrt nije historijska i geografska stvarnost, nego slika "savršene čovjekove skladnosti i potpunosti" (skladnog odnosa s Bogom, potpunosti njegova života u Božjoj prisutnosti); zmija im nije zaista zmija, nego simbol preuzet iz vremena u kojem je živio pisac (pisci) ovog izvještaja a tada je to bio simbol zavođenja; U Post 5, 3 kaže pisac: "I poživje Adam sto i trideset godina i rodi sina koji mu je bio po obličju sličan. Nazva ga Šet.", pa neki drže da Kain i Abel nisu Adamovi sinovi u biološkom smislu, nego su simboli razvoja - Kain je bio ratar a Abel je bio stočar, jer prvo zaista bijahu ratari, pa onda stočari; Post 4:16 govori da Jahve tjera Kaina istočno od vrta u zemlju Nod gdje on nalazi ženu, dakle bilo je i drugih ljudi osim nukleus obitelji sastavljene od Adama, Eve, Kaina i Abela. Postojanje simboličnih Adama i Eve, kao i simboličnih Kaina i Abela za neke skupine vjernika ne dokida Isusovo uskrsnuće ni u kojem smislu.
    lijepo napisano.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a ja sam se nadao da Ga jesam tu i tamo doživio.
    Npr. kad sam bio ganut jer mi je uslišena molitva, ili udijeljena milost koju nisam zaslužio.....

sad kad si mi to napisala, više ne znam jesam li ikada doživio dodir Duha Svetoga.....
    ."
    Ja sam se zezala o tom dodiru Duha Svetoga, slabo ja o tome znam,
    imala sam raznoraznih ganuća, ali nisam mislila da je to to jer sam valjda očekivala nešto više spektakularno (dar jezika valjda) ili padanje u trans ili ono kad ljudi izađu sa seminara i pričaju u kameru ..."kad upoznate Krista, onda ovo, ono...".
    Moram priznati da im zavidim jer ja još nisam to doživjela na taj način, često baš za to molim, da doživim taj zanos, onako, vrlo emotivan.
    Eto, željka kaže da su one suze koje su tekle mimo mojih misli, volje i kontrole bile dodir Duha Svetoga, ja sam mislila da to grijesi mojih predaka i moji izlaze na površinu (jer je to bila i misa za obiteljsko stablo), nisam se sjetila Duha Svetoga.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

imam ja pitanje. jeli ovo sa bezgrešnim začećem marijinim opće poznata stvar? ja prvi put čujem, baš sam se iznenadila, mislila sam da te neke osnove ipak znam. znaju li to katolici vulgaris u mom selu? i još sam zadnjih dana naletila na članak da su po nekom istraživanju ateisti obrazovaniji od vjernika po pitanju vjere.moš mislit.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    imam ja pitanje. jeli ovo sa bezgrešnim začećem marijinim opće poznata stvar? ja prvi put čujem, baš sam se iznenadila, mislila sam da te neke osnove ipak znam. znaju li to katolici vulgaris u mom selu? i još sam zadnjih dana naletila na članak da su po nekom istraživanju ateisti obrazovaniji od vjernika po pitanju vjere.moš mislit.
    ne znam koliko je opće poznato, ali znam da smo na vjeronauku uvijek to spominjali
    i da se slavi tamo negdje u prosincu. i da često ljudi misle da je to zapravo začeće Isusa i onda se čude kako je mogao biti začet samo par tjedana prije nego što se rodio

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •